NOS SchaatsenAangepast

Schouten valt, maar sprint toch naar wereldtitel op spectaculaire massastart

Schouten valt, krabbelt op en sprint naar derde wereldtitel op massastart

Vallen, achtervolgen, sprinten en winnen. Voor Irene Schouten verliep de massastart bij de WK afstanden niet vlekkeloos, maar de olympisch kampioene veroverde in Calgary toch de wereldtitel: haar derde op het onderdeel én haar derde van het weekend.

Titelverdedigster Marijke Groenewoud veroverde het brons.

Schouten begon samen met Groenewoud als favoriet aan de massastart, maar na een minuut ging het al mis. Net nadat ze enthousiast een demarrage had geplaatst, gleed ze over het ijs de kussens in.

Ze moest alleen in de achtervolging op het peloton, maar wist na een paar rondjes wel weer aan te sluiten.

Programma WK afstanden zondag

Toen Schouten weer veilig in het peloton zat, plaatste Groenewoud een versnelling. Ze probeerde het gat met de ontsnapte Italiaanse Laura Lorenzato te dichten, maar kreeg de Canadese Ivanie Blondin achter zich aan en besloot toen haar benen stil te houden.

Machtige sprint

Met nog een ronde te gaan werd de Italiaanse ingerekend, waarna Groenewoud de kop pakte. Het Nederlandse koppel ging samen voorop de laatste bocht door, waarna Schouten de Canadese Blondin klopte met een machtige sprint.

"Niet normaal", reageerde Schouten na de tumultueuze massastart. "Ik dacht: wel rustig blijven, want ik heb dit een keer eerder meegemaakt. Ik wilde een aanval doen en het was waarschijnlijk een technische fout, want ik viel alleen", verklaarde ze.

"Dankzij Marijke hebben wij het goud behaald. Zij ging hard aan waardoor Blondin aan het werk gezet moest worden. Dat was wel waar we het op hebben gewonnen."

Het was de derde keer dat het Wilhelmus voor Schouten speelde in Calgary. Eerder deze week veroverde ze al goud op de 3.000 meter en op de ploegenachtervolging. Zondag is ze ook favoriet voor het goud op de 5.000 meter.

Sterke Swings prolongeert titel

Bij de mannen ging de wereldtitel voor de tweede keer op rij naar de Belg Bart Swings, die oppermachtig was in de sprint. De Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu sprintte naar het zilver, het brons ging naar de Zwitser Livio Wenger.

Bart Hoolwerf speelde geen rol in de sprint en eindigde als vijfde, op ruime afstand van de top drie.

Het peloton bleef lang bij elkaar, totdat Timothy Loubineaud wegreed uit het peloton. Met nog een ronde te gaan zorgde olympisch kampioen Swings er eigenhandig voor dat de Fransman werd ingerekend, waarna de Belg nog genoeg overhad om er een ijzersterke sprint uit te persen.

Bekijk hier de samenvatting van de massastart mannen en de reactie van de balende Bart Hoolwerf:

Hoolwerf was de enige Nederlander in de finale. Hij moest het alleen doen omdat Marcel Bosker zich niet wist te plaatsen voor de strijd om de medailles. In zijn halve finale eindigde Bosker als tiende.

Bekijk de samenvattingen van de halve finales en de reacties van Bosker en Hoolwerf hieronder:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl