WK afstanden-blog
NOS SchaatsenAangepast

Schouten valt, krabbelt op en pakt goud op massastart • Stolz opnieuw klasse apart

liveblog gesloten

Nog één dag te gaan op WK afstanden

Met de reactie van Marijke Groenewoud sluiten we het liveblog van vandaag af. Er is nog één dag te gaan op de WK afstanden in Calgary en op die slotdag staan er maar liefst vier individuele afstanden op het programma: de 5.000 meter voor vrouwen, de 10.000 meter voor mannen en de 1.500 meter voor vrouwen en mannen.

Programma WK afstanden zondag

Massastart (v) | Reactie Groenewoud

Marijke Groenewoud trekt in de finale van de massastart de sprint aan voor Irene Schouten, die goud pakt. Zelf komt ze nog als derde over de finish en pakt ze brons.

Reactie Groenewoud

Massastart (v) | Schouten vindt wereldtitel 'echt niet normaal'

"Echt niet normaal", noemt Irene Schouten het verloop van de massastartfinale. "Ik dacht: wel rustig blijven", aldus Schouten over haar gedachten na de val. "Maar als ik wegval, weten ze niet wat ze in het peloton moeten doen. Dat is een voordeel voor mij."

Schouten wereldkampioen massastart na val: 'Echt niet normaal'

Bekijk hier de spectaculaire finale van de massastart (v)

Schouten sprint in spectaculaire massastartfinale naar goud, brons voor Groenewoud

1.000 meter (m) | Nuis 'echt heel blij' met brons

Het is weliswaar geen goud, maar Kjeld Nuis is "echt heel blij" met zijn bronzen medaille op de 1.000 meter. "Ik moest echt uit een dalletje komen", verklaart Nuis, die naar eigen zeggen een "kwakkelseizoen" beleeft. "En dat het dan zo rap gaat... Ik weet eigenlijk niet waar ik het vandaan haalde."

Nuis is sinds 2010 niet meer zo blij geweest met brons: 'Moest van ver komen'

Massastart (m) | Swings wereldkampioen

Bart Swings sprint net als vorig jaar naar de wereldtitel op de massastart. De Belg, die ook regerend olympisch kampioen is, troeft de Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu af.

Bart Hoolwerf weet geen medaille te pakken, maar toont zich wel heel sportief tijdens de finale. Hij ziet Livio Wenger naast hem vallen en helpt de Zwitser al schaatsend weer overeind.

Wenger zal Hoolwerf dankbaar zijn, want hij pakt uiteindelijk het brons, de eerste Zwitserse WK-medaille ooit.

Stolz 'beetje moe' na 1.000 meter

Jordan Stolz lijkt soms van een andere planeet te komen, maar vertoont na zijn zege op de 1.000 meter toch menselijke trekjes. Hij vertelt na de vijfde wereldtitel in zijn nog jonge carrière toch een beetje moe te zijn. "Ik heb nu wel wat rust nodig."

Stolz blijft op schema voor triple: 'Moet nu uitrusten, was een beetje moe vandaag'

Massastart (v) | TOCH GOUD VOOR SCHOUTEN!

Ze doet het toch, Irene Schouten! Na haar valpartij vlak na de start, lijkt ze de wereldtitel op haar buik te kunnen schrijven. Maar de olympisch kampioene krabbelt op, sluit aan en wordt door Marijke Groenewoud in een zetel naar de finish gebracht. In de eindsprint is ze de allersterkste.

Groenewoud zelf pakt nog het brons.

Massastart (v) | Schouten sluit weer aan

Irene Schouten lijkt niet veel gevolgen te hebben van haar valpartij. Met haar handen op haar rug rijdt ze rustig weer naar de groep toe en sluit ze aan.

Massastart (v) | Schouten valt

Het plan van de Nederlandse vrouwen lijkt nu al in duigen te vallen. Irene Schouten valt aan, maar glijdt daarbij onderuit. Ze krabbelt wel weer op en gaat in de achtervolging.

Schouten en Groenewoud klaar voor finale

Irene Schouten en Marijke Groenewoud staan klaar voor de finale van de massastart. Dat ze samen aan de start staan, is regelmatig goed voor goud.

Het koppel Schouten/Groenewoud reed namelijk achttien keer samen een internationale massastart en veertien keer leverde dat een zege op voor één van de twee (tien keer Schouten en vier keer Groenewoud). De laatste twee keer trouwens niet, dat waren de wereldbekers in Salt Lake City (winst Blondin) en Quebec (winst Tas).

Bekijk hier de race van Stolz op de 1.000 meter (m)

Stolz prolongeert wereldtitel op 1.000 meter, brons voor Nuis

Bekijk hier de volledige uitslag van de 1.000 meter (m)

Rit 12, 1.000 meter (m) | STOLZ WEER WERELDKAMPIOEN

Er staat geen maat op Jordan Stolz. Na zijn wereldtitel op de 500 meter van gisteren, is hij ook op de 1.000 meter een klasse apart. Met 1.06,05, een baanrecord, prolongeert hij zijn wereldtitel en is hij net als vorig jaar hard op weg naar de triple. Daarvoor moet hij morgen ook de 1.500 meter nog winnen.

Het brons is voor Kjeld Nuis.

Rit 10, 1.000 meter (m) | Nuis is snelste tijd alweer kwijt

Wat een race van Ning Zhongyan! De Chinees won dit jaar het wereldbekerklassement, maar won geen enkele wereldbekerwedstrijd. In Calgary laat hij zien dat er echt rekening gehouden moet worden met hem. Met 1.06,53 duikt hij onder de tijd van Nuis, die zakt naar plek twee.

Rit 9, 1.000 meter (m) | Nuis sneller dan Dubreuil

Kjeld Nuis laat een prima race zien. De Europees kampioen kende zeker geen ideale voorbereiding op de WK afstanden, maar is in Calgary wel in vorm. Hij zet een tijd neer van 1.06,80 en is daarmee sneller dan Laurent Dubreuil en dus de snelste tot nu toe.

De races van Takagi en Leerdam

Voordat Nuis op het ijs verschijnt, hebben we nog heel even de tijd om terug te kijken naar de 1.000 meter van de vrouwen. Miho Takagi pakte het goud, Jutta Leerdam veroverde de bronzen medaille.

Bekijk hun races hier.

1.000 meter (m) | Straks Nuis

Kjeld Nuis start in rit negen van de 1.000 meter, maar verwacht geen wonderen.

Nuis is niet in topvorm bij WK afstanden: 'Dat is een understatement'

Nog even terug naar Leerdam

Het lukte Jutta Leerdam niet om haar wereldtitel op de 1.000 meter te prolongeren. Ze veroverde brons, maar daar baalt ze behoorlijk van, want ze voelde zich goed. "Ik voelde in de training al dat ik echt supergoed rij nu", vertelt ze. "En de opening was goed. Ik baal dat ik het in de laatste ronde verpest."

Leerdam baalt van brons op 1.000 meter: 'Heb het in de laatste ronde verpest'

Rit 4, 1.000 meter (m) | De Boo klokt derde tijd tot nu toe

Jenning de Boo zal bij zijn WK-debuut niet op het podium eindigen. Hij klokt op de 1.000 meter 1.07,89 en dat is de derde tijd tot nu toe, maar alle toppers moeten nog komen.

De snelste tijd tot nu toe is in handen van de Canadees Laurent Dubreuil, die 1.07,04 neerzette.

Stolz wat stijf in de hamstrings

Kan Jordan Stolz wel zijn wereldtitel op de 1.000 meter prolongeren? We zullen het over minder dan een uur weten, want de eerste mannen staan al klaar voor de 1.000 meter.

Stolz liet eerder vandaag weten wat stijf in de hamstrings te zijn. "Misschien ben ik gisteren een beetje te lang op de ijsbaan blijven hangen en rondjes gelopen op de ijsbaan", vertelde de negentienjarige Amerikaan tegen de NOS. Maar Stolz heeft er alle vertrouwen in dat hij straks wel helemaal fit aan de start staat van de 1.000 meter. "Komt wel goed, hoor. Zo gewoon nog lekker een uurtje slapen."

Startlijst 1.000 meter (m)

Dit zijn de belangrijkste ritten

Rit 4 Jenning de Boo (Ned) Conor McDermott-Mostowy (VS)
Rit 9 Hendrik Dombek (Dui) Kjeld Nuis (Ned)
Rit 10 Tatsuya Shinhama (Jpn) Ning Zhongyan (Chn)
Rit 11 Marten Liiv (Est) Havard Holmefjord Lorentzen (Nor)
Rit 12 Tim Prins (Ned) Jordan Stolz (VS)

Wat feitjes over de 1.000 meter (m)

  • Als Jordan Stolz wint evenaart hij Erben Wennemars (2003 en 2004) en Shani Davis (2007 en 2008) die ook twee keer op rij wereldkampioen werden op de 1.000 meter.
  • Liefst 15 verschillende rijders hebben de 22 wereldtitels veroverd op deze afstand. Daarmee is de 1.000 meter de afstand met de grootste verscheidenheid in winnaars (mannen en vrouwen).
  • De Nederlandse wereldkampioenen op deze afstand zijn Erben Wennemars, Kai Verbij (beiden twee keer), Jan Bos, Stefan Groothuis en Kjeld Nuis (allen één keer).

Rit 12, 1.000 meter (v) | Leerdam pakt brons

Geen titelprolongatie voor Jutta Leerdam. Ze gaat goed van start, maar geeft in de laatste ronde veel toe op de tijd van Miho Takagi. Voor de Japanse olympisch kampioen is het haar eerste individuele wereldtitel.

Leerdam klokt 1.13,28 en pakt daarmee brons. Het zilver is voor de Chinese Han Mei.

Rit 10, 1.000 meter (v) | Takagi duikt onder tijd Rijpma-De Jong

Het wordt in elk geval geen goud voor Antoinette Rijpma-De Jong, want de Japanse Miho Takagi is sneller dan de Nederlandse. Takagi, die dit jaar al vier wereldbekers won en het wereldbekerklassement op haar naam zette, is met 1.12,83 op dit moment de snelste.

Ook het zilver gaan aan de neus van Rijpma-De Jong voorbij, want de Chinese Han Mei is eveneens sneller: 1.13,27.

Rit 8, 1.000 meter (v) | Rijpma-De Jong evenaart PR

Antoinette Rijpma-De Jong, die vorig jaar zilver pakte achter Jutta Leerdam, duikt onder de tijd van Isabel Grevelt en evenaart haar persoonlijk record: 1.13,61.

Ze opent met 18,03 sneller dan ze ooit deed en weet die snelheid door te trekken naar de finish.

Rit 5, 1.000 meter (v) | Grevelt klokt snelste tijd

Isabel Grevelt is de eerste Nederlandse die in actie komt op de 1.000 meter. De 21-jarige WK-debutante, die vorige maand bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City voor het eerst onder 1.14 dook, laat ook in Calgary zien in topvorm te zijn.

Ze klokt na een razendsnelle start 1.13,92 en blijft daarmee nipt boven haar persoonlijk record, dat op 1.13,78 staat. Wel is ze de snelste tot nu toe.

Beelden van de halve finales massastart

Terwijl de eerste schaatssters al gestart zijn op de 1.000 meter, kijken we nog heel even terug naar de halve finales van de massastart. Marijke Groenewoud en Irene Schouten gingen probleemloos door, Marcel Bosker liep een finaleplaats mis en Bart Hoolwerf mag zich na een chaotische halve finale gaan opmaken voor de eindstrijd.

Bekijk hier de beelden van de vrouwen en de mannen.

Groenewoud en Schouten probleemloos naar WK-finale op massastart
Bosker loopt WK-finale massastart mis, koele Hoolwerf wel door naar eindstrijd

Wat feitjes over de 1.000 meter (v)

  • Nederland pakte in de historie de meeste wereldtitels op de 1.000 meter. Acht keer was een Nederlandse de snelste. Marianne Timmer en Jutta Leerdam pakten twee keer goud, Annemarie Thomas, Barbara de Loor, Ireen Wüst en Jorien ter Mors wonnen deze afstand allen één keer.
  • Leerdam kan voor de derde keer wereldkampioen op de 1.000 meter worden. Eerder pakte ze de titel in 2020 en 2023. Nooit eerder werd een Nederlandse drie keer wereldkampioen op de kilometer.
  • De Japanse Miho Takagi is de regerend olympisch kampioen en won dit seizoen het wereldbekerklassement, maar pakte nog nooit een individuele wereldtitel.

De gelukssokken van Hoolwerf

Bart Hoolwerf zegt het jammer te vinden dat Marcel Bosker zich niet heeft geplaatst voor de finale van de massastart, waardoor hij het straks alleen moet doen, maar heeft veel vertrouwen. "Ik voel me best wel lekker", vertelt hij.

En voor alle zekerheid heeft hij zijn gelukssokken aangetrokken.

De gelukssokken van Bart Hoolwerf

Startlijst 1.000 meter

Dit zijn de belangrijkste ritten

Rit 5 Erin Jackson (VS) Isabel Grevelt (Ned)
Rit 8 Antoinette Rijpma-De Jong (Ned) Lee Na-hyun (Zko)
Rit 10 Miho Takagi (Jpn) Han Mei (Chn)
Rit 11 Kimi Goetz (VS) Brittany Bowe (VS)
Rit 12 Rio Yamada (Jpn) Jutta Leerdam (Ned)

Is Leerdam fit genoeg voor titelprolongatie?

Jutta Leerdam is de koningin van de 1.000 meter, maar in aanloop naar de WK afstanden worstelde ze wat met haar fitheid. Ze had last van een vastzittende enkel. Ze lijkt zich inmiddels weer beter te voelen en hoopt haar wereldtitel te prolongeren.

Leerdam voelt zich beter voor start van 1.000 meter, maar praat nog niet met de media

Bosker baalt van halve finale

Marcel Bosker reed voor het eerst in zijn carrière een halve finale op de massastart en baalt zichtbaar na afloop, want de race liep niet zoals hij had gehoopt. "Ik ben geen sprinter, ik heb altijd gezegd dat ik niet voor die sprint ga rijden", aldus Bosker.

"Maar ik word hier gedwongen te gaan sprinten. Het is bijna elf man tegen één, dat is zuur."

Bosker haalt finale massastart niet: 'Elf man tegen één om mij niet door te krijgen'

Hoolwerf door na chaotische halve finale

Wat een chaotische halve finale! Een kopgroep pakt een ronde voorsprong en haalt enkele mannen in het peloton in, waardoor die klaar zijn en de race niet meer hoeven te voltooien.

Het lijkt erop alsof de schaatsers in het peloton in het begin niet helemaal doorhebben dat ze toch echt door moeten rijden om niet vroegtijdig uitgeschakeld te worden. Bart Hoolwerf besluit in de slotfase alsnog het tempo omhoog te gooien en gaat uiteindelijk alsnog vrij eenvoudig naar de finale

Nu Hoolwerf op het ijs

Het is nu aan Bart Hoolwerf om wel de finale van de massastart te halen. Hij rijdt in de halve finale met onder anderen de Zuid-Koreaan Chung Jae-Won, de nummer twee van de Olympische Spelen.

Tweede halve finale mannen

Bosker niet naar finale

Marcel Bosker is er niet in geslaagd de finale van de massastart te bereiken. De Nederlander, die dit seizoen voor het eerst op dit onderdeel uitkomt, eindigt in zijn halve finale als tiende.

De Fransman Timothy Loubineaud wilde er een harde strijd van maken en plaatste al heel vroeg een demarrage. Daardoor moest Bart Swings direct in de achtervolging en dat deed de Belg met succes.

Na het terugvallen van Loubineaud vormde zich plots een kopgroepje, met daarin Swings, de Canadees Jake Weidemann en de Japanner Shomu Sasaki. Die drie kregen een behoorlijke voorsprong, tot ongenoegen van Bosker.

De Nederlander wilde in de achtervolging gaan, maar dat lukte hem niet en uiteindelijk zakte hij ver terug in de groep.

Bosker in eerste halve finale

Marcel Bosker zit in een pittige halve finale. Daarin zitten namelijk ook onder anderen olympisch kampioen en titelverdediger Bart Swings en Andrea Giovannini, de winnaar van het wereldbekerklassement.

Eerste halve finale mannen

Hoolwerf voelt extra druk op WK

Nu is het de beurt aan de mannen op de massastart. In de eerste halve finale zien we Marcel Bosker, in de tweede halve finale komt Bart Hoolwerf op het ijs.

"Elke wedstrijd is spannend, maar hier is een titel te halen. Dus dat brengt extra druk met zich mee", vertelt Hoolwerf, die voor het eerst dit seizoen weer een halve finale moet rijden. Bij de wereldbekerwedstrijden zijn de halve finales namelijk afgeschaft.

"Het is een wedstrijd op zichzelf. Je moet scherp zijn, zorgen dat je er goed doorkomt en geen foutjes maken." Hoolwerf ziet wel de voordelen van een halve finale rijden. "Je hebt dan al een wedstrijd in de benen, je weet hoe je je voelt. Je kunt de benen even testen."

Hoolfwerf ziet voordeel van halve finales massastart: 'Je kunt jezelf testen'

Ook Schouten finalist

Net als Marijke Groenewoud plaatst Irene Schouten zich probleemloos voor de finale van de massastart.

Ze wint onderweg twee van de tussensprints, wat haar al een comfortabele zes punten en een finaleplaats oplevert. De regerend olympisch kampioene had het dus rustig aan kunnen doen in de eindsprint, maar kan het niet laten toch nog even aan te zetten. Op de laatste meters houdt ze alsnog haar benen stil en glijdt als tweede over de finish.

Nu Schouten op het ijs

In de tweede halve finale van de massastart komt Irene Schouten in actie. Zij zit samen met onder anderen de Canadese Ivanie Blondin, die twee keer de wereldtitel pakte.

Tweede halve finale vrouwen

Groenewoud zeker van finale

Marijke Groenewoud gaat probleemloos door naar de finale van de massastart. Bij de tussensprints houdt de regerend wereldkampioene zich nog rustig, maar in de eindsprint is ze de allersterkste.

Groenewoud in sterke halve finale

Marijke Groenewoud start in de eerste halve finale. Zij treft daarin onder anderen de Canadese Valerie Maltais, de winnares van het wereldbekerklassement, de Belgische Sandrine Tas, die de laatste wereldbekerwedstrijd won, en de Amerikaanse Mia Manganello, de nummer vier van de vorige WK afstanden.

De start van de eerste halve finale is om 20.30 uur.

Eerste halve finale massastart

Kijk nu live mee

Het schaatsen is vanaf nu live te zien via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app en op NPO 3. Ireen Wüst en Mark Tuitert kijken vooruit samen met presentator Jeroen Stomphorst. Om 20.30 uur wordt het allereerste startschot gegeven.

Wat feitjes over de massastart (m+v)

  • De massastart staat voor de achtste keer op het programma van een WK.
  • Het koppel Schouten/Groenewoud reed achttien keer samen een internationale massastart, veertien keer leverde dat een zege op voor één van de twee (tien keer Schouten en vier keer Groenewoud). De laatste twee keer trouwens niet, dat waren de wereldbekers in Salt Lake City (winst Blondin) en Quebec (winst Tas).
  • Bart Swings is de regerend olympisch kampioen en titelverdediger bij de mannen. De Belg, die afgelopen maandag zijn 33ste verjaardag vierde, verwees vorig jaar Bart Hoolwerf naar het zilver.

Eerst halve finales massastart

We beginnen deze avond met de halve finales van de massastart. Bij de vrouwen koos bondscoach Rintje Ritsma voor de bekende namen en dus zien we olympisch kampioen Irene Schouten en Marijke Groenewoud op de startlijst staan.

Beiden zijn tweevoudig wereldkampioen op dit onderdeel, Groenewoud is de titelverdediger.

Hoe rijden schaatsers de perfecte bocht?

Ook vandaag wordt er gesprint, maar dan over 1.000 meter. Grote favorieten voor de wereldtitel zijn Jutta Leerdam en Jordan Stolz.

Beiden kennen de kunst van het bochten rijden, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Mark Tuitert legt uit hoe topschaatsers een perfecte bocht rijden.

NOS Sportschool #1: de perfecte bocht schaatsen met Mark Tuitert

Wie, wat, waar, Wüst

Ook vandaag blikt Ireen Wüst vooruit op de avond die voor ons ligt, maar eerst laat ze zien waar de schaatsers uitkomen als ze van de ijsbaan komen. "Het ademt hier sport", aldus de zesvoudig olympisch kampioen. "Nergens anders in de wereld is het zo dat je vanaf een ijsbaan zo de universiteit op loopt."

Wüst heeft hoge verwachtingen van de 1.000 meters die vandaag worden verreden. "Spektakel", verwacht ze. In aanloop naar de derde dag sprak ze met Antoinette Rijpma-De Jong en Tim Prins.

Wie, wat, waar, Wüst: over de massastart, 1.000 meters en Kobe Beef

Zo ziet het programma van vanavond eruit

Programma WK afstanden zaterdag

Nog even nagenieten van gisteren

De tweede dag van de WK afstanden stond vooral in het teken van sprinten. Femke Kok en Jordan Stolz lieten gisterenavond een fenomenale 500 meter zien en prolongeerden beiden hun wereldtitel.

Bekijk hier hun winnende races.

Stabiele Kok snelt bij laatste wereldbeker naar winst op 500 meter
Stolz wint na 1.500 meter ook 500 meter bij wereldbeker in Quebec

Dag drie WK afstanden

Over een uur gaat de derde dag van de WK afstanden in Calgary van start. Te beginnen met de halve finales van de massastart. Daarna staat voor zowel de vrouwen als de mannen de 1.000 meter op het programma en de dag wordt afgesloten met de finales van de massastart.

Via dit liveblog houden we je de hele avond op de hoogte.