NOS Schaatsen

Leerdam is wereldtitel op 1.000 meter kwijt, Takagi pakt goud: 'Laatste ronde verpest'

Leerdam is wereldtitel op 1.000 meter kwijt, maar verovert wel brons in Calgary

Jutta Leerdam is er bij de WK afstanden in Calgary niet in geslaagd om haar wereldtitel op de 1.000 meter te prolongeren.

De Nederlandse favoriet moest in Calgary haar meerdere erkennen in de Japanse Miho Takagi, die voor het eerst in haar loopbaan het goud veroverde. De olympisch kampioene uit Japan was bijna een halve seconde sneller dan Leerdam, die genoegen moest nemen met het brons.

Mei Han uit China was een honderdste sneller dan Leerdam en veroverde het zilver. Antoinette Rijpma-de Jong, vorig jaar goed voor zilver op de kilometer, werd vierde.

Vastzittende enkel

Hoewel Leerdam de grote favoriet was voor de titel, kwam haar nederlaag niet helemaal uit de lucht vallen. Tot deze winter was Leerdam liefst achttien wedstrijden ongeslagen op de kilometer, maar dit seizoen kampte ze met een vastzittende enkel waardoor ze haar kracht niet op het ijs kwijt kon. Ook op persoonlijk vlak kreeg Leerdam tegenslag te verduren.

Programma WK afstanden zondag

Dat was terug te zien in haar resultaten: Leerdam won 'slechts' drie van de zes 1.000 meters die ze reed. Een elfde plaats in Salt Lake City was het dieptepunt: daarna vertelde ze in tranen voor de NOS-camera dat ze er op deze manier geen plezier meer in het schaatsen had.

In aanloop naar de WK afstanden, haar grote doel dit seizoen, vond Leerdam haar stabiliteit op het ijs weer wat terug.

In de slotrit moest ze onder de ijzersterke tijd (1.12,83) van olympisch kampioen Takagi duiken om het goud te pakken. Leerdam begon goed en was na 600 meter nog sneller dan de Japanse, maar in het slot van haar race gaf ze te veel toe. Haar 1.13,28 was nog wel goed voor brons, maar daar neemt ze geen genoegen mee.

"Ik schaatste echt goed dus ik baal een beetje. Ik baal dat ik het in de laatste ronde heb verpest", reageerde Leerdam meteen na haar rit.

Bekijk de reactie van Leerdam hieronder:

Voor Rijpma-de Jong begonnen de wereldkampioenschappen donderdag met een domper. Op de teamsprint miste ze bij de start de aansluiting met ploeggenoten Marrit Fledderus en Leerdam, waardoor ze de hele race alleen moest rijden. De Nederlandse vrouwen grepen daardoor naast een medaille.

Op de 1.000 meter haalde Rijpma-de Jong wel het uiterste uit haar rit. Ze noteerde haar snelste opening ooit en evenaarde met 1.13,61 haar persoonlijk record.

Rijpma-de Jong komt zondag nog in actie op de 1.500 meter. Op die afstand is ze de titelverdedigster.

De 21-jarige Isabel Grevelt eindigde bij haar WK-debuut als zesde. Met 1.13,92 bleef ze net boven haar persoonlijk record.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl