NOS Schaatsen

Stolz heerst ook op 1.000 meter en blijft op koers voor triple, Nuis blij met brons

Stolz prolongeert wereldtitel op 1.000 meter, brons voor Nuis

Ook op de tweede derde dag van de WK afstanden staat er geen maat op Jordan Stolz. De Amerikaanse tiener verpulverde zaterdag de concurrentie op de 1.000 meter in Calgary, precies zoals hij dat vrijdag al op de 500 meter had gedaan.

Stolz (19) reed in de Calgary Olympic Oval met 1.06,05 naar zijn tweede wereldtitel op de kilometer. Kjeld Nuis veroverde het brons met 1.06,80, maar het gat met Stolz was met 0,75 seconde groot. De Chinees Ning Zhongyan pakte het zilver in 1.06,53.

Op weg naar de triple

Vorig jaar won Stolz als achttienjarige drie wereldtitels in Heerenveen, op de 500 meter, de 1.000 meter en de 1.500 meter. De eerste twee heeft hij nu opnieuw binnen, zondag hoopt de Amerikaan op de schaatsmijl zijn bijzondere triple compleet te maken. Op die afstand krijgt hij opnieuw te maken met Nuis, de tweevoudig olympisch kampioen.

Stolz reed in de slotrit tegen Tim Prins. De Nederlander was drie weken geleden bij de wereldbeker in Salt Lake City slechts 0,08 seconde langzamer dan de Amerikaan. Dit keer was het gat groter. De 20-jarige Prins ging brutaal mee met Stolz, maar moest de jonge Amerikaan in de laatste ronde laten gaan. Met 1.07,16 eindigde hij als vijfde.

Nuis blij met brons: 'Moest van ver komen'

Voor Nuis was het zijn eerste wedstrijd sinds de wereldbeker in Salt Lake. Daar kwam hij drie weken geleden hard ten val en moest hij de schaatshal per brancard verlaten met pijn in zijn nek en rug.

Vooraf vertelde Nuis dat hij niet topfit aan de WK begon. De ervaren schaatser had niet de illusie dat hij Stolz zou kunnen verslaan. Die inschatting bleek te kloppen, maar de 34-jarige Nederlander was wel blij met zijn tijd.

"Ik ben sinds 2010 niet meer zo blij geweest met brons. Ik moest echt van ver komen. Het is een kwakkelseizoen, een seizoen van pieken en dalen", reageerde Nuis, die ook vaak ziek was dit seizoen.

"Ik wist echt niet waar ik stond. Ik voelde wel dat ik lekker bezig was, maar het moet nog even bezinken. Ik ben echt heel blij dat ik een plak heb."

Programma WK afstanden zondag

Nederlands kampioen Jenning de Boo haalde zijn niveau van eerder dit seizoen niet. Met 1.07,89 eindigde hij als zestiende.

De 20-jarige De Boo is samen met ploeggenoot Prins de Nederlandse revelatie van het schaatsseizoen. De voormalig shorttracker rijdt pas sinds dit seizoen voor de ploeg van Gerard van Velde op de langebaan en veroverde in december de Nederlandse titel.

In aanloop naar de WK afstanden werd De Boo echter ziek. Donderdag greep hij samen met Prins en Janno Botman nog wel nipt het zilver op de teamsprint, maar vrijdag reed hij naar eigen zeggen een van zijn minste ritten op de 500 meter en eindigde hij als twaalfde.

NOS Sportschool #1: de perfecte bocht schaatsen met Mark Tuitert

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl