Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse dropping moet 'penibele situatie' in Jordaans ziekenhuis verlichten

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Dit is het belangrijkste nieuws:

  • VS en Groot-Brittannië vallen opnieuw Houthi-doelen aan in Jemen
  • Opnieuw militaire steun Nederland bij acties tegen Houthi's
  • Minstens 92 Palestijnen omgekomen door Israëlische aanvallen, melden autoriteiten Gaza

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Nederland voert eerste luchtdropping boven Gaza uit

Nederland heeft in samenwerking met Jordanië voor de eerste keer medische hulpgoederen boven Gaza gedropt. Dat schrijft demissionair minister van Defensie Ollongren.

De dropping werd gedaan in de buurt van een Jordaans ziekenhuis en moet de "penibele situatie" in dat ziekenhuis verlichten. Bij de dropping werd een C-130-transportvliegtuig ingezet.

De militaire toestellen vlogen vanaf een vliegveld in Jordanië en de operatie werd afgestemd met Israël. Lees meer:

Zwanger in Gaza: 'Een grote cocktail van stress, angst en schuldgevoel'

Onophoudelijke bombardementen, de dagelijkse zoektocht naar eten en drinkwater, kou, overvolle vluchtelingenkampen en het voortdurend verlies van geliefden. Voor alle inwoners van Gaza is het leven op dit moment een ontbering, en dat geldt zeker voor zwangere en net bevallen vrouwen. Sinds 7 oktober zijn er in Gaza 20.000 baby's geboren "in een hel op aarde", zoals de VN het verwoordt. Iedere dag komen daar 180 baby's bij.

"Er was alleen plek voor noodgevallen, vrouwen met beginnende weeën werden weggestuurd", vertelt Rita Costa, een Portugese verloskundige van Artsen zonder Grenzen aan de NOS. Ze is net terug uit Zuid-Gaza, waar ze een maand in een kraamkliniek in Rafah heeft gewerkt.

Lees hier het hele artikel:

Witte Huis: nieuwe stappen na dood Amerikaanse militairen Jordanië

De Amerikanen zullen nog verder reageren op de dood van drie militairen in Jordanië, een week geleden. "Wat er vrijdag gebeurde was het begin, niet het einde van onze reactie, en er zullen nog meer stappen volgen, sommige zichtbaar, sommige misschien onzichtbaar", zei de nationaal veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten Jake Sullivan bij CBS News.

Donderdag maakte minister van Defensie Lloyd Austin al bekend dat er een reeks van vergeldingsaanvallen zal volgen voor de dood van de drie Amerikaanse militairen. Een dag later begon de VS met het bombarderen van doelen in Irak en Syrië.

Sullivan zei ook bij CBS News dat de humanitaire problemen in Gaza de hoogste prioriteit zijn voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bij zijn bezoek aan het Midden-Oosten. Verder is een nieuwe deal om de overgebleven gijzelaars in Gaza vrij te krijgen volgens Sullivan in het belang van de VS.

Iran: aanvallen VS en VK op Jemen destabiliseren de regio

De aanvallen van de VS en het VK in Jemen zijn "in tegenspraak" met wat de landen gezegd hebben over dat ze een breder conflict in het Midden-Oosten willen vermijden. Dat zegt de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Nasser Kanani.

Deze aanvallen zijn "in duidelijke tegenspraak met de herhaalde beweringen van Washington en Londen dat ze geen uitbreiding van oorlog en conflict in de regio willen." Kanani beschuldigt de VS en Groot-Brittannië ervan "chaos, wanorde, onveiligheid en instabiliteit aan te wakkeren" door Israël te steunen in zijn oorlog in Gaza. Verdere aanvallen op de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen vormen "een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid", voegde Kanani eraan toe.

Zaterdag hebben de VS en Groot-Brittannië tientallen doelwitten in Jemen aangevallen vanwege de Houthi-aanvallen op schepen in de Rode Zee.

Vrijdag viel het Amerikaanse leger doelen in Syrië en Irak aan, als vergelding voor een drone-aanval op 28 januari op een basis in Jordanië waarbij drie Amerikaanse soldaten omkwamen.

Opnieuw militaire steun Nederland bij acties tegen Houthi's

Ook de recente Amerikaans-Britse aanvallen op Houthi-doelen in Jemen zijn militair gesteund door Nederland. Demissionair minister Van Leeuwen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zei in WNL op Zondag dat net als bij eerdere acties een Nederlandse militair betrokken was bij de "coördinatie en targeting van de operatie".

Hij benadrukte dat er ook Nederlandse belangen in het spel zijn: "Die Houthi's bedreigen onze zeevaart. We zijn de zesde maritieme natie ter wereld en een groot deel van de wereldhandel gaat door de Rode Zee." Het kabinet bekijkt nog of het mogelijk is later ook een fregat te sturen. Volgens Van Leeuwen zullen de acties stoppen als de Houthi's ophouden met hun aanvallen op schepen.

Ruim 27.000 Palestijnen gedood sinds begin oorlog, melden Gaza-autoriteiten

In totaal zijn sinds de terreuraanval van Hamas op 7 oktober op Israël 27.365 Palestijnen gedood en 66.630 gewond geraakt bij Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza.

Volgens het ministerie zijn de afgelopen 24 uur 127 Palestijnen gedood en 178 gewond geraakt. Het ministerie, dat onder controle staat van Hamas, maakt in het dodental geen onderscheid tussen burgers en militanten. De precieze aantallen kunnen niet worden geverifieerd, maar hulporganisaties en experts noemen de cijfers betrouwbaar.

Houthirebellen beloven reactie na nieuwe aanvallen VS en VK

De Jemenitische Houthirebellen zeggen dat de Amerikaanse en Britse luchtaanvallen van gisteren "ons niet zullen afschrikken". Een militaire woordvoerder van de rebellen zegt dat er een vergelding van de aanvallen zal volgen.

De aanvallen waren volgens Amerika een reactie op de aanvallen die Jemenitische Houthi's uitvoeren op schepen in de Rode Zee. De aanvallen troffen volgens de VS 36 Houthi-doelen verspreid over dertien locaties in Jemen. Washington en Londen noemen de aanvallen "proportioneel en noodzakelijk". Ze waren gericht op ondergrondse wapenopslagplaatsen, raketsystemen, lanceerinstellingen, radarinstallaties en de luchtverdediging van de Houthi's, zei de Amerikaanse minister van Defensie Austin.

De militaire woordvoerder van de Houthi's, Yahya Saree, zegt dat er in totaal 48 luchtaanvallen zijn geweest en zei op X dat "deze aanvallen ons niet zullen afschrikken van ons morele, religieuze en humanitaire standpunt ter ondersteuning van het standvastige Palestijnse volk in de Gazastrook, en zullen niet voorbijgaan zonder reactie en bestraffing".

Israëlische soldaat omgekomen in zuid-Gaza

Gisteren is een 24-jarige soldaat omgekomen bij gevechten in de zuidelijke Gazastrook. Dat meldt het leger van Israël. Hiermee komt het aantal gesneuvelde troepen bij het grondoffensief op Gaza op 225.

Tientallen doden bij nachtelijke aanvallen, melden autoriteiten Gaza

Minstens 92 Palestijnen zijn in de nacht van zaterdag op zondag omgekomen door Israëlische aanvallen, meldt het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid, dat is gelieerd aan Hamas. Onder meer een kleuterschool in Rafah waar ontheemden schuilden zou zijn getroffen.

"De kinderen lagen gewoon te slapen en plotseling vond het bombardement plaats. Eén van mijn kinderen stierf terwijl drie erin slaagden te ontsnappen", vertelt een inwoner aan persbureau AFP.

Palestijnen inspecteren de plaats van een Israëlische aanval in Rafah, zaterdag 3 februari

De zorgen over een mogelijke Israëlische grondinval in de zuidelijke grensstad zijn de afgelopen dagen toegenomen, terwijl honderdduizenden ontheemden uit andere delen van Gaza er hun toevlucht hebben gezocht in provisorische schuilplaatsen en kampen.

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, kondigde donderdag aan dat het Israëlische leger zijn aandacht op Rafah zou richten. "We bereiken ons doel in Khan Younis en we zullen ook Rafah bereiken en alle terroristen doden die ons bedreigen", zei Gallant.

VS en Groot-Brittannië vallen opnieuw Houthi-doelen aan in Jemen

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben opnieuw doelen in Jemen aangevallen. Er is nog niks bekend over schade of slachtoffers. De aanvallen zijn volgens Amerika een reactie op de aanvallen die Jemenitische Houthi's uitvoeren op schepen in de Rode Zee.

Washington en Londen noemen de aanvallen "proportioneel en noodzakelijk". Ze waren gericht op ondergrondse wapenopslagplaatsen, raketsystemen, lanceerinstellingen, radarinstallaties en de luchtverdediging van de Houthi's, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Austin.

Volgens de Amerikanen zijn op dertien locaties in totaal 36 doelen aangevallen door onder meer Amerikaanse F/A-18 vliegtuigen vanaf een vliegdekschip en Britse Typhoons vanuit een basis in Cyprus. Ook zijn er kruisraketten afgevuurd vanaf marineschepen.

Lees het artikel hierover:

Houthi-stamleden verzamelen zich om verzet te tonen na Amerikaanse en Britse luchtaanvallen op Houthi-posities

Welkom

Welkom in het liveblog van zondag 4 februari over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.