Een foto die is gepubliceerd door het Amerikaanse leger
NOS NieuwsAangepast

VS en Groot-Brittannië vallen opnieuw Houthi-doelen aan in Jemen

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben opnieuw doelen in Jemen aangevallen. Er is nog niks bekend over schade of slachtoffers. De aanvallen zijn volgens Amerika een reactie op de aanvallen die Jemenitische Houthi's uitvoeren op schepen in de Rode Zee.

Washington en Londen noemen de aanvallen "proportioneel en noodzakelijk". Ze waren gericht op ondergrondse wapenopslagplaatsen, raketsystemen, lanceerinstellingen, radarinstallaties en de luchtverdediging van de Houthi's, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Austin.

Kruisraketten en vliegtuigen

Volgens de Amerikanen zijn op dertien locaties in totaal 36 doelen aangevallen door onder meer Amerikaanse F/A-18 vliegtuigen vanaf een vliegdekschip en Britse Typhoons vanuit een basis in Cyprus. Ook zijn er kruisraketten afgevuurd vanaf marineschepen.

Net als bij eerdere aanvallen op de Houthi's werd de militaire operatie gesteund door Nederland, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Denemarken en Bahrein.

  • EPA/RAF
    Een foto vrijgegeven door de RAF van een Typhoon die klaar wordt gemaakt voor een aanval
  • AFP/CENTCOM
    Een foto die is gepubliceerd door het Amerikaanse leger

De VS viel vrijdagavond laat (Nederlandse tijd) Iraanse doelen aan in Syrië en Irak. Daarbij vielen volgens die landen zeker 39 doden, onder wie burgers in Irak. Aanleiding voor die aanval was volgens de VS een drone-aanval in Jordanië, waarbij vorig weekend drie Amerikaanse militairen omkwamen en tientallen gewond raakten. Volgens de VS zijn pro-Iraanse strijdgroepen daarvoor verantwoordelijk.

Verschillende landen in het Midden-Oosten waarschuwen voor verdere escalatie in de regio. Maandag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen over de aanvallen.

Reactie Houthirebellen

De Jemenitische Houthirebellen zeggen dat de Amerikaanse en Britse luchtaanvallen van gisteren "ons niet zullen afschrikken". Een militaire woordvoerder van de rebellen zegt dat er een vergelding van de aanvallen zal volgen.

De militaire woordvoerder van de Houthi's, Yahya Saree, zegt dat er in totaal 48 luchtaanvallen zijn geweest en zei op X dat "deze aanvallen ons niet zullen afschrikken van ons morele, religieuze en humanitaire standpunt ter ondersteuning van het standvastige Palestijnse volk in de Gazastrook, en zullen niet voorbijgaan zonder reactie en bestraffing."

'Instabiliteit aanwakkeren'

Ook Iran heeft gereageerd op de aanvallen van de VS en het VK. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Nasser Kanani zegt dat ze "in tegenspraak" zijn met wat de twee landen gezegd hebben over dat ze een breder conflict in het Midden-Oosten willen vermijden.

Kanani beschuldigt de VS en Groot-Brittannië ervan "chaos, wanorde, onveiligheid en instabiliteit aan te wakkeren" door Israël te steunen in zijn oorlog in Gaza. Verdere aanvallen op de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen vormen "een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid", voegde Kanani eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl