Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Tweede aanvalsgolf VS richt zich op Jemen • VS: raketten van Houthi's vernietigd

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen.


Tweede aanvalsgolf VS en Groot-Brittannië richt zich op Jemen

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn begonnen met nieuwe vergeldingsaanvallen op Iraanse doelen in Jemen. Dat melden Amerikaanse bronnen aan persbureau Reuters.

De VS viel gisteravond Iraanse doelen in Syrië en Irak aan. Daarbij vielen 39 doden, onder wie burgers in Irak. Aanleiding is een aanval in Jordanië, waarbij drie Amerikaanse militairen omkwamen. Volgens de VS zijn pro-Iraanse strijdgroepen daarvoor verantwoordelijk.

Irak en Syrië veroordelen de vergeldingsacties en waarschuwen voor verdere escalatie in de regio. Maandag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen over de aanvallen.

VS: zes raketten van Houthi's vernietigd

Het Amerikaanse leger zegt dat het zes kruisraketten van Houthi-rebellen in Jemen heeft vernietigd. De raketten waren volgens de VS gereed om te worden afgevuurd op schepen in de Rode Zee en zouden een directe bedreiging vormen voor de scheepvaart.

De Houthi's controleren een groot deel van Jemen en voeren sinds het begin van de oorlog aanvallen uit op schepen op de Rode Zee, uit solidariteit met de Palestijnen. Eerder waren vooral schepen met een Israëlische link doelwit, maar sinds de VS en de VK Houthi-doelen bombarderen vallen de rebellen ook hun schepen aan.

Houthi's in de Jemenitische hoofdstad Sanaa in een pro-Palestina demonstratie

Irak vraagt uitleg van Amerikaanse ambassade

Irak heeft uitleg gevraagd van de Amerikaanse ambassade over de vergeldingsacties in Irak en Syrië. Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat het land weigert om "een arena te zijn voor het vereffenen van rekeningen tussen strijdende landen".

De Iraakse regering veroordeelde de aanvallen van gisteravond eerder al en waarschuwde tevens voor verdere escalatie. Bij de Amerikaanse aanvallen vielen 39 doden, onder wie burgers in Irak.

De aanvallen waren een reactie op de dood van drie Amerikaanse militairen. Volgens de VS kwamen zij in Jordanië om bij een aanval van pro-Iraanse strijdgroepen.

'23 doden in Syrië door Amerikaanse aanvallen, geen burgers'

Door de Amerikaanse aanvallen zijn in Syrië zeker 23 pro-Iraanse strijders gedood, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Volgens het SOHR zijn er geen burgerdoden gevallen.

Het SOHR is een mensenrechtenorganisatie die de situatie in Syrië monitort vanuit Groot-Brittannië en zich baseert op openbare bronnen en een netwerk van plaatselijke bewoners. De Syrische overheid zei eerder dat er bij de aanvallen zowel burgers als militairen zijn gedood, maar noemde geen cijfers. Het totale aantal doden door de vergeldingsaanvallen komt met de cijfers van het SOHR op 39. Irak meldde eerder zestien doden, onder wie burgers.

De VS heeft Syrië en Irak gisteravond aangevallen, als vergelding voor de dood van drie Amerikaanse militairen. Zij kwamen om het leven bij een aanval op een Amerikaanse basis in Jordanië, die zou zijn uitgevoerd door pro-Iraanse strijdgroepen. Hamas zegt dat de VS met de vergeldingsaanvallen "olie op het vuur" gooit in het Midden-Oosten.

'Aanval op Rafah leidt tot vernietiging 1,5 miljoen Palestijnen'

Als het Israëlische leger zijn focus verlegt naar de stad Rafah resulteert dat in "de vernietiging van ongeveer 1,5 miljoen Palestijnen, of een poging om hen te verdrijven". Dat zegt het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring geciteerd door het Palestijnse persbureau Wafa. Wafa is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit.

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, kondigde donderdag aan dat het Israëlische leger zijn aandacht op Rafah zou richten. Die woorden worden met "grote ernst" bekeken, aldus het ministerie.

Rafah, een gouvernement in de zuidelijke Gazastrook, is de plek waar de meeste Palestijnen naartoe zijn gevlucht te midden van zware bombardementen op de rest van Gaza.

Een jongetje met lege jerrycans in Rafah

Irak en Syrië veroordelen luchtaanvallen VS

Syrië veroordeelt de Amerikaanse luchtaanvallen op doelen in Syrië en Irak. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus staat dat de Amerikaanse actie het conflict in het Midden-Oosten op een zeer gevaarlijke manier aanwakkert. Syrië zegt verder dat bij de aanvallen doden en gewonden zijn gevallen, zowel militairen als burgers. Ook is er "flink wat schade aangericht".

Ook Irak veroordeelt de aanvallen en waarschuwt voor escalatie.

Bij de aanval zijn geen doelen in Iran bestookt, maar wel faciliteiten van de Iraanse Revolutionaire Garde in Syrië en van verwante strijdgroepen. De VS zegt dat op drie locaties in Irak en vier in Syrië meer dan 85 doelen zijn geraakt. Verwacht wordt dat de VS nog meer wraakaanvallen uitvoert.

Aanleiding voor de aanvallen is de dood van drie Amerikaanse militairen op een Amerikaanse basis in Jordanië. De VS zegt dat ze om het leven kwamen bij een aanval door een pro-Iraanse strijdgroep. Iran ontkent elke verantwoordelijkheid.

Duitse minister bezorgd om aankondiging uitbreiding offensief Gaza

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft Israël gewaarschuwd tegen uitbreiding van het offensief naar Rafah in het zuidelijkste deel van de Gazastrook. "Nu actie ondernemen in Rafah, de laatste en meest overbevolkte plaats, zoals aangekondigd door de Israëlische minister van Defensie, zou simpelweg niet te rechtvaardigen zijn", zei Baerbock tegen nieuwsorganisatie RND.

Baerbock zei ook: "De meerderheid van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Laten we ons eens voorstellen dat het onze kinderen zijn."

De Israëlische minister van Defensie Galant werd eerder door de Times of Israel geciteerd. Hij zei dat Hamas in Rafah ook zou worden bereikt en vernietigd.

Antony Blinken gaat opnieuw op rondreis door Midden-Oosten

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken gaat opnieuw op rondreis door het Midden-Oosten voor overleg over de oorlog in Gaza. Blinken zal zich met name inzetten voor de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook en het inlassen van een humanitaire gevechtspauze.

Blinken bezoekt van morgen tot 8 februari Israël, de Westelijke Jordaanoever, Egypte, Qatar en Saudi-Arabië. Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober is de minister met regelmaat in het Midden-Oosten.

Volgens Qatar, dat regelmatig optreedt als bemiddelaar in de oorlog, staat Hamas positief tegenover een nieuwe gevechtspauze en uitwisseling van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Hamas laat nog in het midden wat het precies van het nieuwe voorstel vindt en zegt het te onderzoeken.

Biden waarschuwt Irak en Syrië voor meer aanvallen

De Amerikaanse president Biden waarschuwt Irak en Syrië voor meer aanvallen. Biden zei dat wie een Amerikaan wat aandoet, een reactie kan verwachten. Het land is een paar uur geleden begonnen met bombardementen op Irak en Syrië. De aanvallen zijn een vergelding voor een drone-aanval op een Amerikaanse basis, afgelopen weekend in Jordanië. Die zou zijn uitgevoerd door pro-Iraanse strijdgroepen. Daarbij kwamen drie Amerikaanse militairen om het leven.

VS: 85 doelen geraakt in Irak en Syrië

De VS zegt dat het bij bombardementen in Irak en Syrië zeker 85 doelen heeft geraakt. Het zou onder meer gaan om commandocentra, munitieopslagen, raketten en loodsen. De VS heeft de landen gisteravond aangevallen, als vergelding voor de dood van drie Amerikaanse militairen. Zij kwamen afgelopen weekend om het leven bij een aanval op een Amerikaanse basis in Jordanië. Die zou zijn uitgevoerd door pro-Iraanse strijdgroepen. Of er bij de Amerikaanse bombardementen slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

Welkom

Welkom in het liveblog over de crises in het Midden-Oosten van zaterdag 3 februari. Het liveblog van gisteren vind je hier.