Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Schuilkelder AzG geraakt in Khan Younis • Commandant Hezbollah gedood

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Blinken: leiders in Midden-Oosten vastberaden om verdere escalatie te voorkomen

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zijn de leiders in het Midden-Oosten vastbesloten om te voorkomen dat de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza verder escaleert. Blinken is een week lang in de regio en bezoekt verschillende landen.

Op basis van zijn ontmoetingen tot nu toe, denkt hij dat alle leiders beseffen dat het een grote uitdaging is.

Morgen staat er een ontmoeting met de leiders van Israël op de planning. Hij zegt dat hij met hen zal delen wat hij tijdens zijn reis heeft gehoord. Een escalatie van dit conflict is voor niemand goed, zegt hij, niet voor Israël, Libanon en Hezbollah.

Blinken ontmoette vandaag o.a. sjeik Mohammed bin Zayed, de president van de Verenigde Arabische Emiraten

Artsen zonder Grenzen: granaat doorboorde muur van schuilkelder

Een van de schuilkelders van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Khan Younis is vanochtend geraakt door een granaat. Ruim honderd medewerkers van de internationale hulporganisatie verbleven daar op dat moment.

"Vanochtend doorboorde een granaat de muur van een van onze schuilkelders in Khan Younis", zegt een woordvoerder.

Vier mensen raakten gewond, onder wie een meisje van 5. Zij verkeert nu in kritieke toestand:

De medewerkers en hun families zijn naar een andere locatie gebracht.

"We proberen uit te zoeken wat er is gebeurd", zegt de hulporganisatie. "Israëlische strijdkrachten waren namelijk geïnformeerd dat dit een schuilkelder van Artsen zonder Grenzen was. We hebben bovendien geen evacuatiebevel ontvangen." AzG veroordeelt de aanval die volgens de organisatie "opnieuw benadrukt" dat iedereen overal in gevaar is in Gaza.

Het Israëlische leger stelde eerder vandaag dat het bij een aanval op Khan Younis zo'n dertig wapen- en munitiedepots heeft geraakt.

Twee dagen geleden nam AzG "de moeilijke beslissing" om medewerkers uit het Al Aqsa-ziekenhuis in Centraal-Gaza te evacueren, omdat het de situatie in het gebied te gevaarlijk vindt.

Op foto's waren vanochtend rookpluimen boven Khan Younis te zien:

Biden in reactie op demonstranten tijdens speech: 'Ik begrijp hun gepassioneerdheid'

De Amerikaanse president Biden zegt dat hij achter de schermen met de Israëlische regering samenwerkt om die zover te krijgen de aanvallen te verminderen en uit Gaza te vertrekken. Biden zegt daarvoor "alles te gebruiken wat hij kan". Dat was zijn reactie op een kleine groep demonstranten die tijdens zijn speech opriepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Biden hield een toespraak in aanloop naar de presidentsverkiezingen in een kerk in Charleston, South Carolina:

Biden wordt onderbroken met roep om staakt-het-vuren

"Ik begrijp hun gepassioneerdheid", zei Biden over de demonstranten toen beveiligers hen de kerk uit begeleidde.

Buitenlandminister VS spreekt ook EU-chef over voorkomen escalatie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft ook met EU-buitenlandchef Borrell gesproken over wat er gedaan kan worden om verdere escalatie van de oorlog tussen Israël en Hamas in het Midden-Oosten te voorkomen. Die ontmoeting vond vandaag plaats in Saudi-Arabië.

Verder ontmoette hij vandaag de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, die benadrukte dat het stoppen van de militaire operaties in Gaza van belang is.

Blinken bezoekt voor de vierde keer in korte tijd het Midden-Oosten om met leiders van verschillende landen te overleggen over de oorlog in Gaza.

Ook sprak hij daar vandaag sjeik Mohammed bin Zayed over, de president van de Verenigde Arabische Emiraten:

Gisteren was Blinken in Jordanië. Daar zei hij dat de VS tegen de uitzetting van Palestijnen uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever is. Blinken benadrukte dat Palestijnen veilig naar hun huizen moeten kunnen terugkeren. Verder zei hij dat hij er bij Israël op gaat aandringen om meer te doen om burgerdoden te voorkomen. De Jordaanse koning Abdullah wees erop dat de Verenigde Staten een belangrijke rol spelen om Israël tot een staakt-het-vuren te bewegen.

De afgelopen dagen was Blinken ook in Turkije, Griekenland en Qatar. Morgen staat opnieuw een bezoek aan Israël op het programma. Daarna reist hij verder naar de Westelijke Jordaanoever en Egypte.

Buitenlandse Zaken: twaalf mensen vanuit Gaza onderweg naar Nederland

Twaalf mensen hebben vandaag Gaza verlaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij komen via Egypte naar Nederland voor gezinshereniging.

Het ministerie heeft er tot nu toe voor gezorgd dat vijftig mensen die op de Nederlandse lijst stonden de Gazastrook konden verlaten. Op dit moment heeft het nog contact met enkele tientallen mensen in Gaza die daar weg willen. Dat zijn onder meer mensen met een Nederlands paspoort, maar ook mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor gezinshereniging.

Ruim twee weken geleden werd bekend dat gezinsleden van Palestijnen in Nederland die groen licht hebben gekregen voor gezinshereniging op de lijst kunnen komen om Gaza te verlaten. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken toen weten aan de NOS.

Lees hier meer over in dit uitgebreide artikel:

Ook luchtalarm in Tel Aviv en steden in het midden van Israël

Nadat het luchtalarm eerder vandaag was afgegaan in het noorden van Israël, is het ook gehoord in verschillende steden in het midden van het land. Het gaat onder meer om Tel Aviv. Hamas heeft gezegd een spervuur van raketten te hebben afgevuurd richting Israël. Dat meldt persbureau Reuters, net als de Israëlische krant Haaretz.

Er is nog geen nieuws over eventuele gewonden of schade.

Luchtalarm in noorden van Israël

In het noorden van Israël is het luchtalarm afgegaan vanwege de dreiging van vijandige vliegtuigen in het luchtruim, melden verschillende Israëlische media. Het luchtalarm volgt op het nieuws van de dood van een hooggeplaatste commandant van Hezbollah in het zuiden van Libanon.

Vanochtend vroeg werden vanaf het zuiden van Libanon al antitankraketten afgevuurd op Israël. Als antwoord daarop vuurde Israël raketten af op gebouwen van Hezbollah in Libanon. Niet veel later bracht premier Netanyahu een bezoek aan het leger in het noorden van Israël. In de noordelijke stad Kirjat Sjmona, dicht bij de grens met Libanon, sprak hij met soldaten. "Hezbollah schatte ons in 2006 totaal verkeerd in en heeft het nu ook weer mis", zei Netanyahu volgens The Times of Israel.

De premier doelde daarmee op het conflict tussen Israël en Libanon in 2006, wat uiteindelijk uitdraaide op een oorlog van een maand. "We geven ze (Hezbollah, red.) een voorbeeld van wat er met hun vrienden in het zuiden gebeurt, dat is ook wat het noorden te wachten staat. We doen alles om de veiligheid te garanderen", aldus Netanyahu.

Commandant Hezbollah gedood bij Israëlische aanval

In het zuiden van Libanon is een commandant van Hezbollah om het leven gekomen bij een Israëlische aanval. Dat heeft de door Iran gesteunde militante sjiitische groepering bevestigd. Het gaat om Wissam al-Tawil, ook wel Jawad genoemd, van de speciale elite-eenheid Radwan. Meer details over de aanval heeft Hezbollah niet gegeven.

Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat de dood van Jawad een "pijnlijke klap" is voor de militante organisatie. Een auto met daarin onder anderen de commandant werd in het zuiden van Libanon onder vuur genomen.

De spanningen aan de grens tussen Israël en Libanon lopen al langere tijd hoog op. Libanese burgers en journalisten zijn in de afgelopen maanden gedood, meer dan honderd Hezbollah-strijders kwamen om. Vorige week werd een van de leiders van Hamas gedood bij een explosie in Beiroet.

Op de foto hieronder staat Jawad afgebeeld (links) met de Iraanse generaal Qassem Soleimani van de Iraanse Revolutionaire Garde die vier jaar geleden door een Amerikaanse raketaanval gedood werd. De foto is vrijgegeven door de militaire media-eenheid van Hezbollah via Telegram.

Wissam al-Tawil (links) hier op de foto met de vier jaar geleden gedode generaal Qassem Soleimani

Duitse minister: Israël moet Palestijnen op Westoever beschermen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zegt dat het de plicht is van Israël om Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever te beschermen. Baerbock is vandaag in de stad Ramallah op de Westoever.

Gisteren kwamen in het noordelijk gelegen Jenin zes Palestijnen om het leven door een aanval van het Israëlische leger. Volgens het leger hadden de zes Palestijnen Israëlische militairen aangevallen, maar het Palestijnse ministerie van Gezondheid spreekt dat tegen en zegt dat de mannen daar niets mee te maken hadden. Vier van de zes mannen waren broers.

Op een andere plek op de Westoever kwam een Israëlische grensbewaker om het leven. De vrouw zat met zeker vier anderen in een militair voertuig toen een explosief afging. Drie andere grensbewakers raakten gewond.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza zijn er ook geregeld aanvallen op de Westelijke Jordaanoever. Niet alleen opereert het Israëlische leger daar, ook nemen Israëlische kolonisten volgens mensenrechtenorganisaties het heft in eigen hand. Gewapende kolonisten en Israëlische militairen vallen bewoners aan in hun huizen, op straat en in hun olijfgaarden.

Nieuwsuur maakte eind oktober vorig jaar onderstaande reportage over het leven van de Israëlische kolonist Serah op de Westoever:

Serah is kolonist op de Westoever: ‘Als iemand terroristen verbergt, moet hij dood’

Meerdere Israëlische aanvallen op Gaza

Het Israëlische leger stelt dat het bij een aanval op Khan Younis in het zuiden van Gaza zo'n dertig wapen- en munitiedepots heeft geraakt. Daarbij zouden ook tien "Palestijnse strijders" onder vuur zijn genomen, aldus het leger. De tien Palestijnen zouden een raketaanval op Israël aan het voorbereiden zijn geweest.

Afgelopen nacht heeft Israël verschillende aanvallen via de lucht en de grond uitgevoerd op Gaza. Daarbij zijn volgens het Palestijnse persbureau Wafa in de grensstad Rafah drie burgers gedood en meerdere mensen gewond geraakt. Ook vond er een aanval plaats in het midden van de Gazastrook, bij het vluchtelingenkamp Maghazi. Daar is volgens het Israëlische leger een wapenopslag geraakt waar langeafstandsraketten waren opslagen.

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn er in de afgelopen 24 uur 73 Palestijnen om het leven gekomen en bijna 100 gewond geraakt. De oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook heeft volgens de laatste cijfers van het gezondheidsministerie daar aan meer dan 22.835 Palestijnen het leven gekost, merendeels vrouwen en kinderen.

Protest bij Israëlisch parlement

Tientallen demonstranten hebben vanochtend geprotesteerd bij het Israëlische parlement in Jeruzalem, de Knesset. De demonstranten, die de toegangsweg blokkeerden, riepen op tot nieuwe verkiezingen.

Volgens de Israëlische krant Haaretz waren er demonstranten aanwezig van wie er op 7 oktober familieleden zijn vermoord door Hamas. De politie heeft de demonstranten weggehaald, een iemand is daarbij gearresteerd.

In Israël groeit de kritiek op het optreden van premier Netanyahu al langer, het vertrouwen in hem en de regering is tot een dieptepunt gedaald. Familieleden van gegijzelden hadden al snel na 7 oktober geen goed woord over voor Netanyahu, ook gijzelaars zelf spraken zich uit na hun vrijlating.

Veel Israëliërs houden Netanyahu en zijn regering verantwoordelijk voor de aanval van Hamas. Ze zijn nog altijd woedend dat Mr. Security, zoals de bijnaam van de premier luidt, het land niet heeft kunnen beschermen tegen de grootste aanval op burgers in de geschiedenis van het land.

  • EPA
    Demonstranten protesteren bij de Knesset in Jeruzalem
  • EPA
    Demonstranten worden door de politie weggehaald bij de Knesset in Jeruzalem

Kaag begint aan nieuwe baan bij VN

Sigrid Kaag begint vandaag aan haar nieuwe baan bij de Verenigde Naties. De voormalige vicepremier van Nederland gaat werken aan humanitaire hulpverlening en de wederopbouw in Gaza. In haar nieuwe rol zal Kaag humanitaire hulp naar Gaza faciliteren, coördineren, monitoren en verifiëren. Ze zal daarnaast een "mechanisme" opzetten om humanitaire hulp via staten die geen partij zijn in het conflict te versnellen.

Zowel de VN als het Midden-Oosten is niet nieuw voor Kaag. In het verleden werkte ze jarenlang voor de organisatie onder meer in Jeruzalem en was ze voor de VN werkzaam in Sudan, Kenia, Syrië en Libanon. Kaag begint deze week in New York op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties, daarna zal ze afreizen naar het Midden-Oosten.

WHO slaagt er al bijna twee weken niet in om noorden van Gaza te bereiken

Het lukt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nu al twaalf dagen niet om in het noorden van Gaza te komen. Dat schrijft de VN-organisatie op X.

Zo heeft de WHO voor de vierde keer een gepland bezoek aan het al-Awda-ziekenhuis en een medicijnopslag in het noorden van Gaza moeten uitstellen, omdat de WHO naar eigen zeggen niet de benodigde veiligheidsgaranties kon krijgen. Via het bezoek moeten vijf ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook, waaronder het al-Awda-ziekenhuis, weer worden voorzien van "urgent benodigde" medische spullen.

Volgens de WHO is het door zware bombardementen, bewegingsbeperkingen en verstoorde communicatie "nagenoeg onmogelijk" om op reguliere basis ziekenhuizen in Gaza te voorzien van medische benodigdheden, "vooral in het noorden". Een orthopedisch expert van het al-Awda-ziekenhuis legt op het X-account van de WHO uit dat artsen bij amputaties door onder meer een gebrek aan middelen en gespecialiseerde mensen bijvoorbeeld geregeld moeten kiezen voor amputaties boven de knie, in plaats van onder de knie.

Ter illustratie: een auto van de VN rijdt langs het puin in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook

Hoofd journalistenorganisatie RSF 'geschokt' door dood journalisten

De secretaris-generaal van journalistenorganisatie Reporters Without Borders (RSF), Cristophe Deloire, schrijft op X "geschokt" te zijn door de dood van de Palestijnse journalisten Mustafa Thuraya (AFP) en Hamza Al-Dahdouh (Al Jazeera), die gisteren omkwamen bij een luchtaanval op de Gazastrook.

Al-Dahdouh is de oudste zoon van de hoofdcorrespondent van Al Jazeera in Gaza, Wael Al-Dahdouh, die eerder al meerdere gezinsleden verloor door een luchtaanval. Het Israëlische leger zei tegen The Times of Israel in een reactie op de dood van de journalisten dat de twee in een auto zaten met een "terrorist" die een drone bestuurde. Die claim is niet onafhankelijk geverifieerd.

Volgens Deloire zijn er sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza nu 79 journalisten omgekomen door Israëlische luchtaanvallen. Hij schrijft dat Israël verantwoordelijk gehouden moet worden voor "deze uitroeiing van de journalistiek in Gaza".

Wael Al-Dahdouh reageerde gisteren op het overlijden van zijn zoon Hamza:

Correspondent Al Jazeera verliest na vrouw en kinderen nu oudste zoon door oorlog in Gaza

Blinken vervolgt Midden-Oosten-reis op 'moment van aanzienlijke spanning'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken bezoekt vandaag de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië, nadat hij gisteren al Jordanië en Qatar had aangedaan. Op een persconferentie in de Qatarese hoofdstad Doha waarschuwde Blinken gisteren dat de oorlog tussen Israël en Hamas snel groter kan worden. Verder sprak hij van een "moment van aanzienlijke spanning" in de regio. Het is Blinkens vierde reis naar het Midden-Oosten sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas. Blinken bezoekt op zijn vijfdaagse trip ook nog Israël, de Westelijke Jordaanoever en Egypte.

In Doha zei Blinken daarnaast dat "het absoluut noodzakelijk is" dat Israël burgers in Gaza beter moet beschermen. "Er zijn al veel te veel onschuldige Palestijnen gedood", zei hij. Volgens de gezondheidsautoriteiten in Gaza, die onder controle staan van Hamas, zijn er bijna 23.000 doden gevallen in Gaza tijdens de oorlog.

De Israëlische premier Netanyahu benadrukte gisteren voor een bijeenkomst van zijn oorlogskabinet dat Israël allesbehalve van plan is om de strijd te staken. "De oorlog stopt niet tot we al onze doelen hebben behaald: de eliminatie van Hamas, de terugkeer van al onze gegijzelden en de garantie dat Gaza niet langer een bedreiging vormt voor Israël. Dit zeg ik tegen zowel onze vrienden als vijanden", zei Netanyahu.

Blinken tijdens zijn persconferentie in Doha

Welkom

Welkom in het liveblog van maandag 8 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.