Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Blinken: Palestijnen moeten kunnen terugkeren naar hun huizen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Israëlische politie doodt meisje op Westelijke Jordaanoever

De Israëlische politie heeft bij een vermoedelijke aanval op een controlepost op de Westelijke Jordaanoever een jong meisje doodgeschoten. Ze werd geraakt toen agenten het vuur openden op twee mensen die met een auto de controlepost hadden geramd.

Het meisje, dat 3 of 4 jaar zou zijn, zat in een andere auto die vlak bij de vermoedelijke aanvallers reed.

Het gebeurde bij een controlepost tussen Jeruzalem en Ramallah, vlak bij de Givat Ze'ev-nederzetting, ten noorden van Jeruzalem. Volgens de politie zijn ook de aanvallers neergeschoten. Over hun verwondingen is niets bekend.

Israël stuurt ex-president Hooggerechtshof naar ICJ in Den Haag

Israël stuurt Aharon Barak, de voormalige president van het Hooggerechtshof, naar een panel van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Dat panel gaat zich deze week buigen over beschuldiging van Zuid-Afrika dat Israël genocide pleegt tegen Palestijnen.

Volgens de regels van het ICJ mag een land dat geen rechter in het panel heeft, iemand afvaardigen. Barak was een vooraanstaande stem in de protesten tegen de gewenste hervormingen van premier Netanyahu. De 87-jarige maakte als kind de Tweede Wereldoorlog en Holocaust mee.

Vorige maand beschuldigde Zuid-Afrika Israël voor het ICJ van "genocidale daden" tegenover Palestijnen in de Gazastrook. Volgens Zuid-Afrika heeft Israël met de aanvallen in Gaza "specifiek de bedoeling om Palestijnen in Gaza te vernietigen als onderdeel van een bredere raciale en etnische groep".

Zuid-Afrika stuurt voormalig plaatsvervangend opperrechter Dikgang Moseneke naar Den Haag, schreven Zuid-Afrikaanse media eerder.

Blinken: Palestijnen moeten kunnen terugkeren naar hun huizen

De Verenigde Staten zijn tegen een uitzetting van Palestijnen uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken tegen de Jordaanse koning Abdullah gezegd. Palestijnen moeten veilig naar hun huizen kunnen terugkeren, benadrukte Blinken. Hij is momenteel bezig met een rondreis door het Midden-Oosten en doet meerdere landen aan voor overleggen over de oorlog in Gaza.

Bij een persconferentie in Doha zei Blinken dat hij er bij Israël op gaat aandringen om meer te doen om burgerdoden te voorkomen. Hij reageerde tevens op de dood van twee journalisten vandaag, wat hij een "onvoorstelbare tragedie" noemt. "Elke journalist die wordt gedood is er een te veel." Blinken gaat morgen naar Israël.

Blinken in Doha vandaag

Correspondent Al Jazeera verloor eerder al vrouw en kinderen

Journalist Wael Al-Dahdouh heeft vandaag zijn zoon verloren, die eveneens journalist was voor Al Jazeera. De hoofdcorrespondent in Gaza heeft deze oorlog al vaker geliefden verloren.

Eind oktober werden zijn vrouw, een zoon en een dochter gedood bij een bombardement op vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza. "Dit is een grote tragedie, die vooral vrouwen kinderen raakt", zei Al-Dahdouh destijds over de zware Israëlische luchtaanvallen.

Op beelden is te zien hoe Al-Dahdouh emotioneel naast het lichaam van zijn zoon staat:

Correspondent Al Jazeera verliest na vrouw en kinderen nu oudste zoon door oorlog in Gaza

Volgens de Gazaanse autoriteiten, oftewel Hamas, zijn inmiddels ruim 22.800 Palestijnen gedood sinds het begin van de oorlog. In deze statistieken wordt geen onderscheid gemaakt tussen burgers of Hamas-leden. Ruim de helft van alle slachtoffers zijn vrouwen of kinderen.

Journalist Al-Dahdouh is ook zelf gewond geraakt in de oorlog. Vorige maand liep hij onder meer verwondingen op aan zijn arm. Zijn handen zaten vandaag in het gips, zo is te zien op foto's dat hij naast het lichaam van zijn gesneuvelde zoon staat.

Twee Palestijnse journalisten gedood in Gaza

Bij een Israëlische luchtaanval in Gaza zijn twee Palestijnse journalisten gedood, zeggen functionarissen en de plaatselijke journalistenvakbond. Een derde mediawerker raakte gewond. Het Israëlische leger heeft niet gereageerd op de beschuldiging.

Sinds het begin van de oorlog zijn tientallen journalisten gesneuveld in de Gazastrook. De twee slachtoffers zijn Hamza Al-Dahdouh, en Mustafa Thuraya. Ze kwamen om het leven in Rafah, in het zuiden van de Palestijnse enclave. De freelancers waren onder meer actief voor Al Jazeera. Een van hen was de zoon van de hoofdcorrespondent in Gaza voor de nieuwszender, Wael Al-Dahdouh.

Op foto's en video's is te zien dat hij in tranen bij het lichaam van zijn zoon staat:

  • Reuters
    Vader Wael Al-Dahdouh bij het lichaam van zijn zoon
  • Reuters
  • Reuters

Al Jazeera veroordeelt de dood van de twee journalisten. Het mediabedrijf roept het Internationaal Strafhof in Den Haag op Israël verantwoordelijk te houden voor "het gericht doden van journalisten".

Blinken spreekt koning Abdullah

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft in de Jordaanse hoofdstad Amman gesproken met koning Abdullah. Blinken is bezig met een rondreis door het Midden-Oosten in een poging een eind te maken aan het geweld in de Gazastrook.

Abdullah waarschuwde Blinken voor "catastrofale gevolgen" als Israël doorgaat met zijn militaire campagne in Gaza. Ook wees hij erop dat de Verenigde Staten een belangrijke rol spelen bij pogingen om Israël ertoe te bewegen een staakt-het-vuren af te kondigen.

Blinken (tweede van links) bij Abdullah (derde van links)

Doden op Westelijke Jordaanoever

Bij een Israëlische luchtaanval op de Westelijke Jordaanoever zijn volgens Palestijnse bronnen zes mensen gedood. Israël zegt dat het aan de rand van de stad Jenin een groep mannen vanuit de lucht onder vuur nam omdat ze militairen hadden aangevallen. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid op de Westelijke Jordaanoever zegt dat de mannen daar niets mee te maken hadden. Vier van de mannen waren broers.

Op een andere plek in Jenin kwam een agent van de Israëlische grenspolitie om het leven bij een aanslag. De vrouw zat met zeker vier anderen in een militair voertuig toen een explosief ontplofte. Drie andere grensbewakers raakten gewond.

  • EPA
    De plek van de aanslag op het Israëlische militaire voertuig
  • AFP
    De plek waar de Palestijnen omkwamen

President Biden niet op de hoogte van ziekenhuisopname van minister van Defensie

President Biden en topambtenaren van zijn regering wisten dagenlang niet dat de minister van Defensie Lloyd Austin in het ziekenhuis lag, meldt de Amerikaanse site Politico. De minister zou sinds 1 januari enkele dagen op de intensive care hebben gelegen van een militair ziekenhuis vanwege complicaties na een niet dringende medische procedure. Pas vrijdagavond bracht het Pentagon de president en het congres hiervan op de hoogte.

De ziekenhuisopname van de minister komt er op een moment dat het Amerikaanse leger met steeds meer spanningen wordt geconfronteerd in het Midden-Oosten. Tegen de achtergrond van de oorlog tussen Israël en Hamas vallen Houthi-rebellen in Jemen koopvaardijschepen in de Rode Zee aan en bestoken gewapende groepen in Irak en Syrië Amerikaanse troepen die er gelegerd zijn.

Austin bracht gisteren zelf een verklaring uit waarin hij de verantwoordelijkheid op zich nam voor het niet eerder bekendmaken van zijn toestand. Hij zou zijn taken vrijdagavond hervat hebben, maar bleef ook gisteren nog in het ziekenhuis. Het is niet duidelijk wanneer hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen.

Blinken is aangekomen in Amman

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is in de Jordaanse hoofdstad Amman aangekomen, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren bezocht Blinken Turkije, waar hij in Istanbul sprak met de Turkse president Erdogan. Daarna reisde hij door naar Griekenland, waar hij op Kreta de Griekse premier Mitsotakis ontmoette.

Blinken bezoekt de regio om te praten over de oorlog tussen Israël en Hamas en om verdere escalatie in het Midden-Oosten tegen te gaan.

"Jordanië is een belangrijke partner bij de pogingen om de verspreiding van het conflict in de regio tegen te gaan en we zijn dankbaar voor hun leiderschap bij het leveren van hulp aan burgers in Gaza", schreef Blinkens woordvoerder Matthew Miller na aankomst in Amman op X. Gisteren heeft Jordanië samen met Frankrijk vanuit vliegtuigen medische hulpgoederen boven de Gazastrook gedropt.

Naar verwachting reist Blinken na Jordanië verder naar Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Israël, de Westelijke Jordaanoever en Egypte.

AzG evacueert medewerkers uit Al Aqsa-ziekenhuis

De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft medewerkers uit het Al Aqsa-ziekenhuis in Centraal-Gaza geëvacueerd. AzG vindt de situatie in het gebied te gevaarlijk. Er werd de afgelopen dagen hevig gevochten rondom het ziekenhuis. Daarbij is volgens de organisatie ook een kogel in de muur van de intensive care gekomen.

"Het is met een zwaar gemoed dat we moeten evacueren, terwijl patiënten, ziekenhuispersoneel en veel mensen die op zoek zijn naar veiligheid nog op het ziekenhuisterrein zijn", schrijft de AzG-coördinator van het ziekenhuis op X.

Ze herhaalt tevens de eerdere oproep aan Israël om, in navolging van het internationale recht, patiënten en ziekenhuispersoneel te beschermen. Volgens AzG is het ziekenhuis het enige functionerende ziekenhuis in Centraal-Gaza.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van zondag 7 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.