Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Duizenden mensen bij begrafenis Hamas-leider • Hezbollah kondigt vergelding aan

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Liveblog gesloten, gaan verder in een nieuw blog

Dit blog is gesloten. Volg het nieuws van vrijdag 5 januari in dit nieuwe liveblog.

Palestijnse Rode Kruis: 'Bescherm al-Amal-ziekenhuis'

Hulporganisatie Palestijnse Rode Halve Maan roept de internationale gemeenschap op om de teams van de hulporganisatie, de ontheemden en het medische personeel in het al-Amal-ziekenhuis te beschermen. Het ziekenhuis ligt in Khan Younis in de Gazastrook heeft volgens de hulporganisatie voortdurend te lijden onder Israëlische aanvallen.

De afgelopen drie dagen zijn als gevolg daarvan zeven Palestijnen omgekomen en elf anderen gewond geraakt. "Ontheemden beschouwen ons hoofdkantoor als toevluchtsoord", schrijft de organisatie op X. Volgens de organisatie hebben ongeveer 14.000 inwoners van de Gazastrook hun toevlucht gezocht in het ziekenhuis. De Israëlische aanvallen brengen hun levens en die van het medische personeel in gevaar, zegt de Palestijnse zusterorganisatie van het Rode Kruis.

Israëlische leger meldt dood van vooraanstaand lid van Islamitische Jihad

Het Israëlische leger meldt dat het een vooraanstaand lid van de Islamitische Jihad heeft gedood, zo valt te lezen in een verklaring op X. Het zou gaan om een assistent van leiders van de militante beweging in het noorden van de Gazastrook.

Islamitische Jihad wordt gezien als radicaler dan andere groeperingen als Hamas. De militante groep vuurt de laatste jaren vooral raketten af vanuit de Gazastrook. In tegenstelling tot Hamas speelt Islamitische Jihad geen sociale of politieke rol in Gaza.

Begrafenis Saleh al-Arouri brengt duizenden op de been in Beiroet

In de Libanese hoofdstad Beiroet hebben duizenden mensen de begrafenis van de hooggeplaatste Hamas-leider Saleh al-Arouri bijgewoond. Die kwam eergisteren om het leven bij een drone-aanval.

Arouri was een van de oprichters van de Qassambrigades, de militante tak van Hamas, en plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas. Hij leidde de facto de Qassambrigades op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Israël bevestigt noch ontkent dat het achter de explosie zit.

De begrafenis van Saleh al-Arouri in de Libanese hoofdstad Beiroet

Droneaanval op kantoor Iraakse militie in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is een droneaanval uitgevoerd waarbij meerdere doden en gewonden zijn gevallen, melden de Iraakse autoriteiten. In een verklaring veroordelen de autoriteiten de aanval en noemen ze de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak als schuldige.

Het Britse persbureau Reuters meldt dat een Amerikaanse overheidsfunctionaris op voorwaarde van anonimiteit heeft gezegd dat het Amerikaanse leger achter de aanval zit. Doelwit zou de leider van een Iraakse militie, die ook actief is in Syrië, zijn geweest. Volgens het persbureau zijn er vier personen gedood en zes anderen gewond geraakt bij de aanval.

Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober losbarstte, worden Amerikaanse militairen in omliggende aangevallen, voornamelijk door pro-Iraanse milities. Vorige week voerde de VS vergeldingsacties uit in Irak na een drone-aanval op Amerikaanse militairen.

Hezbollah belooft vergelding voor dood Hamas-leider

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog wist Israël dinsdag een hooggeplaatste Hamas-leider uit te schakelen; niet in Gaza, maar op Libanees grondgebied. Dat zet de verhoudingen tussen Hezbollah en Israël op scherp en vergroot de angst voor een regionale oorlog. Alle ogen zijn nu op de militante beweging gericht, die steun krijgt van Iran.

"Wacht maar af wat er nog gaat gebeuren", zo besloot Hassan Nasrallah gisteravond zijn televisietoespraak, terwijl in de regio en het Westen met spanning werd toegekeken. De leider van Hezbollah liet er in zijn uitgebreide speech geen twijfel over bestaan dat de militante beweging de aanslag op Saleh al-Arouri van Hamas zal vergelden.

Lees in het stuk hieronder meer over de spanningen tussen Hezbollah en Israël:

14 doden in Khan Younis, onder wie 9 kinderen

In het zuiden van Gaza zijn veertien mensen gedood bij een bombardement, heeft een medewerkers van het ministerie van Gezondheid in Gaza gemeld aan persbureau Reuters. Onder de slachtoffers zouden negen kinderen zijn. Een verslaggever van Al Jazeera zegt dat een huis waar twee families schuilden is geraakt, het jongste slachtoffers was 5 jaar oud.

Het Palestijnse persbureau Wafa, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, zegt dat de aanval plaatsvond in al-Mawasi ten westen van de grote stad Khan Younis. Daar hebben ontheemde Palestijnen hun toevlucht gezocht, ook is het gebied door Israël aangewezen als evacuatiezone.

Na het terugtrekken van Israël in het noorden van Gaza, nemen de aanvallen in het centrale en zuidelijke gedeelte van de Gazastrook weer toe. Volgens de Israëlische website The Times of Israel zijn de afgelopen dagen meerdere Hamas-militanten gedood en is er ook een wapenopslag geraakt in de buurt van Khan Younis.

Gevluchte Palestijnen hebben hun tenten opgezet in Khan Younis, even verderop rookpluimen van een aanval

Openbare hoorzittingen ICJ in genocidezaak

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haagt houdt volgende week donderdag en vrijdag openbare hoorzittingen in de genocidezaak tegen Israël aangespannen door Zuid-Afrika.

Vorige week beschuldigde Zuid-Afrika Israël van "genocidale daden" tegenover Palestijnen in de Gazastrook. In de aanklacht stelt Zuid-Afrika dat het "handelen en de nalatigheid van Israël genocidaal van aard zijn" en dat de aanvallen van het land "specifiek de bedoeling hebben om Palestijnen in Gaza te vernietigen".

Israël noemde de beschuldigingen "bloedsmaad", verwijzend naar een oude mythe waarbij joden er valselijk van worden beschuldigd christenen te vermoorden om hun bloed. "Zuid-Afrika werkt samen met een terroristische groepering die oproept tot de vernietiging van Israël. Het volk van Gaza is geen vijand van Israël. Wij zetten ons in om de schade voor niet-strijders te beperken", luidde de verklaring. Israël stelde later wel aan het onderzoek mee te werken, om aan te tonen dat de beschuldigingen ongegrond zijn.

Een uitspraak van het ICJ is juridisch bindend waarbij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet toezien op de naleving daarvan.

VS roept VN op tot actie tegen Houthi's

De Verenigde Staten hebben de Verenigde Naties dringend opgeroepen actie te ondernemen tegen de Houthi's en hebben Iran gewaarschuwd dat het een keuze moet maken om de groep al dan niet te blijven steunen.

Sinds half november voeren de Jemenitische Houthi's geregeld aanvallen uit op schepen in de Rode Zee. De Houthi-rebellen hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen in Gaza en zien schepen die een link hebben met Israël als doelwit. Rederijen van over de hele wereld mijden daarom al weken de Rode Zee, die uitkomt op het Suezkanaal en daarmee een van de belangrijkste verbindingen vormt voor de mondiale scheepvaart.

Gisteravond riep Nederland, samen met elf anderen landen, de Houthi's op te stoppen met de aanvallen. "Er is geen wettige rechtvaardiging voor het opzettelijk aanvallen van de scheepvaart", viel er te lezen in de gezamenlijke verklaring die geldt als een "laatste waarschuwing" voor de rebellen.

'Blinken gaat opnieuw naar Midden-Oosten'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vertrekt vandaag opnieuw naar het Midden-Oosten, melden regeringsbronnen aan persbureaus AFP en Reuters. Het is de vijfde keer dat hij een bezoek brengt aan het gebied sinds de aanval van Hamas op Israël en de oorlog in de Gazastrook. Zijn exacte reisschema is nog niet gedeeld, maar hij gaat in ieder geval naar Israël, waar de spanningen met Hezbollah verder zijn opgelopen sinds een hoge Hamas-leider gedood werd in Libanon.

Antony Blinken

Meerdere Israëlische invallen op Westelijke Jordaanoever, 'zeker 1 dode'

Opnieuw voeren Israëlische militairen invallen uit op meerdere plekken op de bezette Westelijke Jordaanoever, meldt Al Jazeera. Bij een inval in de stad Tamun is volgens het het Palestijnse persbureau Wafa, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit, 1 dode gevallen

Ook in onder meer een vluchtelingenkamp in Tulkarm is opnieuw veel activiteit, meldt de zender. Al 26 uur is het Israëlische leger daar actief. Inwoners spreken over grote aantallen arrestaties, maar dit is niet onafhankelijk te verifiëren.

Ook op andere plekken op de Westelijke Jordaanoever zijn nachtelijke schermutselingen en arrestaties geweest volgens Al Jazeera. Het is nog onbekend hoeveel mensen daarbij zijn opgepakt en of er doden of gewonden zijn gevallen.

Ook ten oosten van Ramallah zou het Israëlische leger actief zijn. Op ongeverifieerde beelden zijn vuurgevechten te horen in de stad Al-Bireh:

Ook Nederland wijst praten over gedwongen emigratie Gazanen af

Nederland bekritiseert het gespeculeer door twee Israëlische ministers over een gedwongen verhuizing van inwoners van Gaza naar een ander land. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt op X dat het opmerkingen van de ministers Smotrich en Ben-Gvir onverantwoordelijk vindt. "Dit past niet in een toekomstige tweestatenoplossing met een levensvatbare Palestijnse staat naast een veilig Israël", stelt het ministerie op zijn Engelstalige account op X.

Onder meer het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had de uitlatingen van onder anderen Smotrich eerder al "opruiend en onverantwoordelijk" genoemd.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van donderdag 4 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.