NK afstanden-blog
NOS SchaatsenAangepast

Al twintig WK-tickets verdeeld bij NK afstanden • Zaterdag laatste kansen voor schaatsers

In Thialf strijden de schaatsers tot en met zaterdag om nationale titels per afstand, maar vooral ook om startbewijzen voor alle belangrijke internationale toernooien.

De hoofdpunten op dag 2:

Morgen vanaf 12.45 uur op het programma: 10.000 meter (m), 5.000 meter (v), 1.000 meter (m+v), massastart (m+v).

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dit was het dan, dag twee van de NK afstanden zit erop. Morgen slijpen de schaatsers nog één keer messen in de strijd om de nationale titels en tickets voor de belangrijke toernooien. Dan zijn wij er ook weer met een liveblog, en natuurlijk met een uitzending op televisie. Graag tot dan!

Het NK-programma voor zaterdag 30 december

Wie heeft welk ticket? Deze schaatsers zijn zeker van WK's en EK

Na twee dagen kunnen we al veel namen invullen voor de mondiale titeltoernooien van volgend jaar. Opvallend: van de 20 WK-tickets zijn er al 11 veroverd door schaatsers van Team Reggeborgh.

Bekijk hieronder wie zich al geplaatst hebben voor de WK afstanden (15-18 februari in Calgary).

 • NOS
  De geplaatste schaatsers voor de 500 meter bij de WK afstanden
 • NOS
  De geplaatste schaatsers voor de 1.000 meter op de WK afstanden worden zaterdag bekend
 • NOS
  De geplaatste schaatsers voor de 1.500 meter op de WK afstanden
 • NOS
  De geplaatste schaatssters voor de 3.000 meter bij de WK afstanden
 • NOS
  De geplaatste schaatsers voor de 5.000 meter bij de WK afstanden
 • NOS
  De geplaatste schaatsers voor de 10.000 meter bij de WK afstanden worden zaterdag bekend

Marijke Groenewoud en Patrick Roest zijn al zeker van hun plek op de WK allround (9-10 maart in Inzell).

 • NOS
  Het eerste ticket voor de WK allround bij de mannen gaat naar Patrick Roest
 • NOS
  Marijke Groenewoud heeft het ticket voor de WK allround binnen

Voor de EK afstanden, die volgend weekend in Heerenveen al verreden worden, is het iets ingewikkelder. Daarvoor moeten we de matrix erbij pakken. Die ziet er na twee dagen NK afstanden zo uit:

De matrix voor de selectie van de tien mannen en tien vrouwen voor de EK afstanden

Aan het einde van de NK is de selectievolgorde ingevuld en duidelijk wie er naar de EK mogen. Maar er is, uiteraard, een uitzondering. Voor zowel de massastart als de ploegenachtervolging kan bondscoach Ritsma één rijder aanwijzen en hem of haar daarmee een plekje in de matrix bezorgen.

Voor een schaatser die zich niet op eigen kracht weet te plaatsen, maar die Ritsma wel graag mee wil nemen, is er dus een uitweg. Dat gaat ten koste van de schaatser die onderaan de selectievolgorde staat.

Terugkijken: stabiele Kok kroont zich weer tot Nederlands kampioen 500 meter

Kok sprint met twee bijna identieke 500 meters naar titel, Leerdam en Fledderus naar WK

Terugkijken: Nuis wint 1.500 meter, Krol grijpt naast WK-ticket

De 1.500 meter bij de mannen leverde eerder vanavond aardig wat spektakel op. Kjeld Nuis ging er met de winst vandoor, Thomas Krol greep naast een WK-ticket en Joep Wennemars ging bijna door zijn hoeven na een sterke start.

Bekijk de samenvatting hieronder:

Nuis soeverein op 1.500 meter bij NK, ook Roest en Dijs naar WK afstanden

Kok blij met bijna identieke ritten: 'Wel heel toevallig'

Femke Kok reed met twee bijna identieke ritten naar haar derde nationale titel. Beide races opende ze in 10,44. In de eerste rit klokte ze 37,33 en in de tweede was ze nog een honderdste sneller: 37,32.

"Dat is wel heel toevallig inderdaad", reageert Kok, die blij is met twee stabiele ritten. "De eerste 300 meter ging echt heel erg goed. Toen was het jammer dat ik een missertje maakte in de laatste binnenbocht. Ik had best wel een slippertje, dat was wel even spannend. Maar ik dacht alleen maar: corrigeren, kop erbij en niet meer risico's nemen."

Dat lukte: Kok veroverde het goud en tickets voor de EK afstanden van volgende week in Heerenveen (waar ze topfavoriet is voor de titel) en de WK afstanden in februari, waar ze haar wereldtitel mag verdedigen.

Bekijk de reactie van Kok:

Kok na twee constante ritten weer Nederlands kampioen: 'Was gewoon stabiel'

Terugkijken: Schouten wint nationale titel op 3.000 meter

Eerder vanavond veroverde Irene Schouten de nationale titel op de 3.000 meter. Die samenvatting heeft u nog tegoed. Bekijk hem hieronder:

Schouten snelt naar nationale titel op 3.000 meter, met Groenewoud en Dul naar WK

Kok pakt nationale titel op 500 meter, ook Leerdam naar WK

Femke Kok pakt haar derde nationale titel op de 500 meter! Met 37,32 is ze nog een honderdste sneller dan eerder vanavond. Jutta Leerdam is met 37,78 bijna een halve seconde langzamer en zo wint Kok met overmacht.

Leerdam eindigt als tweede en heeft haar ticket voor de WK binnen. Ook Fledderus kan haar feestje vieren.

Kok en Leerdam zijn ook zeker van een plekje op de EK afstanden van volgende week. Fledderus moet nog even afwachten.

Blijdschap bij Femke Kok

Fledderus naar WK

Marrit Fledderus stelt haar plekje op de WK afstanden veilig: in de tweede omloop is ze met 37,84 nog sneller dan in de eerste. Daarmee heeft ze nog steeds de derde tijd op haar naam.

Het is nu tijd voor de laatste rit: Femke Kok tegen Jutta Leerdam. Wie pakt de nationale titel?

Grevelt komt 0,02 seconde tekort

Oei, Isabel Grevelt komt nét tekort. Ze klokt 37,93 in haar tweede 500 meter. Daarmee komt ze slechts 0,02 seconde tekort voor een (voorlopig) WK-ticket.

Ook Naomi Verkerk (38,03), Dione Voskamp (38,15) en Michelle de Jong (38,29) redden het niet.

Tijd onder 38 seconden nodig voor WK-ticket

Voor de duidelijkheid: de drie snelste vrouwen op de 500 meter gaan naar de WK afstanden in Calgary.

Tot nu toe zijn dat Femke Kok (37,33), Jutta Leerdam (37,69) en Marrit Fledderus (37,91). Zij reden in de eerste omloop als enigen een tijd onder de 38 seconden.

Ontknoping 500 meter (v) op komst

Belangrijkste ritten

Rit 7 Anna Boersma Dione Voskamp
Rit 8 Pien Hersman Michelle de Jong
Rit 9 Naomi Verkerk Isabel Grevelt
Rit 10 Marrit Fledderus Marit van Beijnum
Rit 11 Jutta Leerdam Femke Kok

Roest blij met zilver en 'mooie, vlakke' 1.500 meter: 'Maar begin moet sneller'

Roest pakt een dag na zijn goud op de vijf kilometer zilver op de 1.500 meter. Alle reden tot blijdschap. "Een mooie vlakke race, maar uiteindelijk moet het begin wat sneller. Dan had ik het Kjeld misschien iets moeilijker kunnen maken."

Analisten Jan Smeekens en Mark Tuitert spraken van een declassering van Thomas Krol, zijn directe tegenstander. Zo ver wilde Roest niet gaan. "Declasseren durf ik niet te zeggen, we rijden 'm tegenovergesteld." Krol vertrok als een raket, Roest als een stoomtrein. In de laatste ronde, de laatste bocht zelfs, ging hij Krol voorbij. "Ik dacht: ik kan de buitenbocht meelopen, dat ik 'm nog kan pakken."

Bekijk de reactie van Roest:

Roest blij met zilver en 'mooie, vlakke' 1.500 meter: 'Maar het begin moet sneller'

Nuis getergd na zege: 'Was nu liever aan het trainen'

Kjeld Nuis is opgelucht na het winnen van de 1.500 meter, maar er moet hem meteen na de race vooral iets anders van het hart.

De kersverse Nederlands kampioen heeft zich samen met Patrick Roest en Wesly Dijs geplaatst voor de WK afstanden op de 1.500 meter, maar hij vindt eigenlijk dat hij daarvoor niet de NK had moeten rijden. Nuis vindt dat hij, en ook andere toppers als Roest en Jutta Leerdam, door schaatsbond KNSB aangewezen moeten worden voor de WK, zodat ze straks beter de strijd aan kunnen gaan met de wereldtop.

"Ik was nu het liefst aan het trainen, om er nog een stapje bovenop te kunnen doen", aldus Nuis. In de studio is oud-schaatser Jan Smeekens het niet met hem eens. "Dit hoort er gewoon bij", zegt hij.

'Had vleugels'

Nuis was wel heel blij met zijn 1.500 meter. "Ik had vleugels vandaag", aldus de kampioen, die een vliegtuiggebaar maakte na zijn zege. "Vanaf het moment dat ik startte ging het vanzelf."

Nuis getergd na zege op 1.500 meter bij NK afstanden: 'Had nu liever willen trainen'

Roest heeft ticket WK allround binnen

Patrick Roest heeft zich dankzij zijn sterke 1.500 meter ook geplaatst voor de WK allround. Hij wint het klassement dat is opgemaakt na de 5.000 meter (die Roest gisteren ruim won) en de 1.500 meter.

De andere twee tickets worden bij de NK allround (24-25 februari) vergeven.

Nuis pakt nationale titel, ook Roest en Dijs naar WK afstanden

Ja hoor, Kjeld Nuis onttroont Patrick Roest als Nederlands kampioen op de 1.500 meter. De tweevoudig olympisch kampioen op de schaatsmijl is met 1.43,75 liefst 0,63 seconde sneller dan Roest. Daarmee sleept Nuis zijn vierde nationale titel op de 1.500 meter binnen.

Patrick Roest pakt het zilver, het brons is voor Wesly Dijs. Zij mogen met Nuis mee naar de WK afstanden. Opnieuw een 1-2-3'tje voor Team Reggeborgh, dus.

Blijdschap bij Kjeld Nuis

Dijs rijdt tweede tijd, Wennemars bijna onderuit

Oei, Joep Wennemars was goed op weg op de 1.500 meter. Na een snelle start leek hij op weg naar een toptijd, maar in de laatste bocht ging hij bijna onderuit - waarschijnlijk door de vermoeidheid. Wennemars bleef nét overeind, maar Wesly Dijs was toen al op komst.

Dijs rijdt met 1.44,45 de tweede tijd tot nu toe.

Roest is al zeker van een WK-ticket, want er komen nog maar twee schaatsers in actie: olympisch kampioen Kjeld Nuis en Louis Hollaar.

De bijna-val van Wennemars

Roest snel, geen WK voor Krol

Roest is met 1.44,38 dik een halve seconde sneller dan Prins en gaat nu aan de leiding.

Thomas Krol zet zijn teleurstellende seizoen voort bij de NK afstanden: met 1.45,28 is de tweevoudig wereldkampioen en nummer twee van de laatste Spelen zelfs langzamer dan Bart Hoolwerf. Krol gaat niet naar de WK afstanden, dat is al zeker.

Goede rit Prins, ook Hoolwerf rijdt persoonlijk record

Tim Prins duikt onder de tijd van Snel, met een fors persoonlijk record: 1.45,02. Zou dat voldoende zijn voor een WK-ticket?

Ook Bart Hoolwerf is blij: ook hij rijdt een persoonlijk record (1.45,12). Hoolwerf hoopt door bondscoach Rintje Ritsma aangewezen te worden voor de massastart. Of zou hij ook nog kans maken op een WK-ticket op de 1.500 meter met deze tijd? Nog drie ritten te gaan.

Snel nu de snelste

Tijmen Snel rijdt naar 1.45,63 en is na zes ritten de snelste tot nu toe. De favorieten moeten allemaal nog in actie komen.

Resterende ritten 1.500 meter (m)

Rit 7 Bart Hoolwerf Tim Prins
Rit 8 Patrick Roest Thomas Krol
Rit 9 Joep Wennemars Wesly Dijs
Rit 10 Louis Hollaar Kjeld Nuis

Egberts na vier ritten de snelste

Na vier ritten staat de snelste tijd achter de naam van Sijmen Egberts, die een seconde van zijn persoonlijk record afsnoept: 1.47,27.

Het verhaal van Egberts is bijzonder: hij werd Nederlands kampioen allround bij de junioren en verdiende een overstap naar de opleidingsploeg Jumbo-Visma. Maar toen werd er afgelopen zomer tijdens een trainingskamp diabetes bij hem ontdekt.

Marks medailles: Nuis, Dijs en Wennemars

Kjeld Nuis is volgens analist Mark Tuitert favoriet voor de nationale titel op de 1.500 meter.

Ook verwacht Tuitert veel van Wesly Dijs. Joep Wennemars, die gisteren een dik persoonlijk record reed op de 500 meter, zet hij op de derde plaats.

En wat te denken van tweevoudig wereldkampioen Thomas Krol - dit seizoen nog niet in vorm - en titelverdediger Patrick Roest?

Kok na eerste 500 meter: 'Best groot gat'

Femke Kok kan met een gerust gevoel toewerken naar de tweede 500 meter van straks. "Een mooi begin en ook best een groot gat", zegt ze na de eerste omloop, waarin ze 0,36 seconde sneller was dan Jutta Leerdam. "Dat is wel fijn."

Bekijk de reactie van Kok:

Kok wil tweede 500 meter niet te spannend te maken: 'Mooi begin, best groot gat'

Rijpma-De Jong vond 500 meter 'wel leuk', maar rijdt tweede omloop niet

Antoinette Rijpma-De Jong zien we straks niet terug in de tweede omloop van de 500 meter. Ze vond het "wel leuk" om een keer op een NK een 500m te rijden. "Maar het is wel goed zo." Rijpma-De Jong reed zojuist bijna een persoonlijk record en eindigde met 38,41 als elfde. "Een PR rijden was niet eens een doel."

Achtergrond: Snel droomt van schaatsmedailles, maar doet ook een studie

Tijmen Snel rijdt straks de 1.500 meter in rit vijf, tegen Remo Slotegraaf.

Eerder zochten we Snel op in Heerenveen. In café 't Houtje sprak hij met verslaggever Steven Dalebout over zijn ambities op schaatsgebied en daarbuiten. "Ik doe ook een studie biomechanical design", aldus Snel, die bij de NK afstanden morgen ook nog de 1.000 meter rijdt.

1.500 meter (m) begint om 20.09 uur

Loting 1.500 meter (m)

Rit 1 Sijmen Egberts Gijs Esders
Rit 2 Jesse Speijers Serge Yoro
Rit 3 Kayo Vos Beau Snellink
Rit 4 Gert Wierda Mats Siemons
Rit 5 Tijmen Snel Remo Slotegraaf
Rit 6 Chris Huizinga Marcel Bosker
Rit 7 Bart Hoolwerf Tim Prins
Rit 8 Patrick Roest Thomas Krol
Rit 9 Joep Wennemars Wesly Dijs
Rit 10 Louis Hollaar Kjeld Nuis

Kok verslaat Leerdam met ruime marge

Femke Kok verslaat Jutta Leerdam op de eerste 500 meter. De wereldkampioene op de 500 meter is met 37,33 ruim sneller dan Leerdam, wereldkampioene op de 1.000 meter.

Kok noteert met 10,44 haar snelste opening van het seizoen.

Leerdam rijdt met 37,69 de tweede tijd. De twee favorieten steken er wel met kop en schouders bovenuit, zoals verwacht.

Straks nog een 500 meter

Om 21.02 begint de tweede omloop. Dan wordt de strijd om de nationale titel en de WK-tickets beslist.

Kok en Leerdam nu in actie

Naomi Verkerk (38,09) en Michelle de Jong (38,20) komen niet aan de tijd van Fledderus.

Alleen Femke Kok en Jutta Leerdam komen nog in actie: de koninginnenrit staat op punt van beginnen.

Fledderus als eerste onder 38 seconden

Marrit Fledderus, dit seizoen al een keer vierde bij een wereldbeker, duikt als eerste onder de 38 seconden: met 37,91 is ze na negen van de elf ritten de snelste.

Bijna een persoonlijk record voor Rijpma-De Jong

Antoinette Rijpma-De Jong is pas net klaar met de 3.000 meter of ze rijdt alweer een 500 meter. Dat gaat hartstikke goed: Met 38,41 blijft ze maar 0,03 seconde boven haar persoonlijk record.

Marit van Beijnum heeft na zes ritten de snelste tijd achter haar naam: 38,08.

Schouten na NK-goud: 'Had beetje twijfel'

Irene Schouten is blij dat ze haar nationale titel op de 3.000 meter terug heeft. Vorig jaar verloor ze hem namelijk nog aan Antoinette Rijpma-De Jong.

Schouten was in aanloop naar de NK niet helemaal zeker van haar zaak. "Ik voel me fysiek heel goed, alleen ik ben vorige week overgestapt op nieuwe ijzers. Mijn oude waren op. Ik moest echt nieuwe, dan moet je een moment vinden. Vorige week was het enige moment. Met trainingen was het heel erg wennen, het rijdt heel anders. Dus ik had een beetje twijfel."

"Ik weet dat ik fysiek erg in orde ben. Het voelde elke dag een beetje beter. Deze dag ging ietsje minder maar ik heb hem wel."

Schouten heeft titel op 3.000 meter terug na week met twijfel: 'Overgestapt op nieuwe ijzers'

Marks medailles: Kok en Leerdam zekerheidje, Fledderus op drie?

Op de 500 meter lijken de eerst twee plekken bijna al vergeven. Het valt toch wel te verwachten dat wereldkampioene Femke Kok en Jutta Leerdam zich op het podium rijden. Maar wie wordt er derde en pakt zo het derde WK-ticket?

Mark Tuitert voorspelt dat Marrit Fledderus dat wordt.

Twee omlopen 500 meter: zo werkt het

De schaatssters rijden vanavond twee keer de 500 meter.

Voor de nationale titel moeten ze twee goede afstanden rijden, want de medailles worden verdeeld op basis van het klassement na twee omlopen.

Voor plaatsing voor de WK afstanden en de WK sprint telt echter de snelste tijd per schaatser. Bijvoorbeeld: Femke Kok rijdt in de eerste omloop 37,00 en valt in de tweede omloop. Dan gaat ze wel naar de WK afstanden, maar staat ze niet op het NK-podium.

Eerste omloop 500 meter (v) begint om 19.29 uur

Snel door naar de volgende afstand, de 500 meter voor vrouwen.

Loting eerste 500 meter (v)

Rit 1 Ju-Lin de Visser
Rit 2 Lotte Groenen Jillian Knook
Rit 3 Myrthe de Boer Sylke Kas
Rit 4 Sacha van der Weide Pien Smit
Rit 5 Maud Lugters Antoinette Rijpma-De Jong
Rit 6 Marit van Beijnum Anna Boersma
Rit 7 Isabel Grevelt Chloé Hogendoorn
Rit 8 Helga Drost Pien Hersman
Rit 9 Dione Voskamp Marrit Fledderus
Rit 10 Michelle de Jong Naomi Verkerk
Rit 11 Femke Kok Jutta Leerdam

Groenewoud pakt ticket voor WK allround

Marijke Groenewoud heeft zich nu ook verzekerd van een ticket voor de WK allround in Inzell (maart 2024). Zij heeft namelijk het klassement over 1.500 meter en 3.000 meter gewonnen, voor Joy Beune.

De andere twee tickets worden bij de NK allround (24-25 februari) vergeven.

Schouten Nederlands kampioen, Beune mist podium en WK-ticket

Joy Beune haalt het niet! Ze rijdt met 4.00,29 de vierde tijd. Dat betekent dat Irene Schouten nationaal kampioen is op de 3.000 meter.

Marijke Groenewoud en Elisa Dul staan ook op het podium en grijpen dus ook een ticket voor de WK afstanden. Een mooi succes voor de ploeg van Jillert Anema.

Schouten en Groenewoud zijn overigens ook zeker van de EK afstanden die volgende week verreden worden in Heerenveen. Elisa Dul moet nog even afwachten, want dat hangt af van de matrix en eventuele aanwijsplaatsen. Lees hier hoe dat werkt.

Schouten viert haar Nederlandse titel

Schouten verslaat Groenewoud na fraai gevecht

Irene Schouten en Marijke Groenewoud maakten er een mooie strijd van!

De twee ploeggenoten uit het team van Jillert Anema bleven tot halverwege de rit in elkaars buurt, maar met nog drie ronden te gaan versnelden ze.

Schouten moest er in de laatste ronde flink voor vechten, maar wist haar rivale toch met een aardige marge (0,78 seconde) te verslaan.

Schouten heeft nu de snelste tijd (3.56,78). Groenewoud reed een persoonlijk record en staat tweede (3.57,56). Elisa Dul, ook van de ploeg van Anema, staat derde (3.59,87).

Alleen Joy Beune en Sanne in 't Hof komen nog in actie.

Dul verslaat Rijpma-De Jong

Elisa Dul verslaat voormalig wereldkampioen Antoinette Rijpma-De Jong en rijdt de snelste tijd tot nu toe. Met 3.59,87 rijdt ze ook een persoonlijk record. "Dit is verrassend, hoor", aldus de commentatoren.

Rijpma-De Jong komt tot 4.01,11 en staat daarmee nu tweede.

Nu staat er een mooie rit op het programma: Irene Schouten tegen haar ploeggenote Marijke Groenewoud.

Kiel en Wijfje stranden

Esther Kiel en Melissa Wijfje komen in rit zes niet aan de tijd van Robin Groot.

Nog drie ritten te gaan. Met nu in de baan: Antoinette Rijpma-De Jong - regerend Nederlands kampioen en voormalig wereldkampioen - en Elisa Dul.

Groot rijdt weer een PR

Robin Groot is bezig aan een goed weekend. Gisteren reed de 22-jarige schaatsster van Team IKO al een persoonlijk record op de 1.500 meter, nu doet ze dat op de 3.000 meter opnieuw. Met 4.02,72 is ze ook de snelste tot nu toe.

Nog vier ritten te gaan.

Resterende ritten 3.000 meter

Rit 5 Esther Kiel Melissa Wijfje
Rit 6 Elisa Dul Antoinette Rijpma-De Jong
Rit 7 Marijke Groenewoud Irene Schouten
Rit 8 Joy Beune Sanne in 't Hof

Conijn rijdt haar snelste tijd in twee jaar

Merel Conijn en Reina Anema zijn in de derde rit een stuk sneller.

Conijn rijdt geen persoonlijk record, maar rijdt wel haar snelste tijd in twee jaar: 4.04,53. Zij gaat nu aan de leiding, voor Anema (4.07,47).

Opwarmen op middenterrein

Terwijl Reina Anema en Merel Conijn bezig zijn aan hun 3.000 meter, bereiden favorieten Antoinette Rijpma-De Jong en Irene Schouten zich voor op het middenterrein.

Jade Groenewoud heeft na twee ritten de snelste tijd op haar naam: 4.09,13. Esmee Visser reed in de eerste rit naar 4.11,93. Dat gaat niet voldoende zijn voor een goede klassering.

Antoinette Rijpma-De Jong doet haar warming-up
Irene Schouten schudt haar benen los voor de 3.000 meter

Dit staat er op het spel op de 3.000 meter

De 3.000 meter voor vrouwen is op veel vlakken interessant, want er zijn ook tickets voor verschillende internationale toernooien te verdienen.

Dit staat er op het spel:

 • Nationale titel 3.000 meter
 • Ticket voor WK afstanden voor de top drie
 • Ticket voor EK afstanden voor waarschijnlijk de top twee, mogelijk ook de nummer drie
 • Ticket voor WK allround voor winnares klassement over 1.500 en 3.000 meter
De matrix voor de startplekken op de EK afstanden

Visser en Lancee in de baan

Esmee Visser en Gioya Lancee zijn begonnen aan hun 3.000 meter. Dag twee van de Daikin NK afstanden is begonnen!

Marks medailles: 3.000 meter

Het zijn natuurlijk Jan Smeekens en Mark Tuitert, de analisten in Thialf van vandaag.

Tuitert doet ook vandaag weer zijn voorspellingen per afstand. Voor de 3.000 meter zet hij Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Joy Beune - gisteren de verrassende winnares op de 1.500 meter - op het podium.

Uitzending begonnen

Over een paar minuten komen de eerste schaatsers het ijs op. De uitzending op NPO 2 en deze livestream is al begonnen.

Aan tafel zitten een oud-wereldkampioen 500 meter én een olympisch kampioen op de 1.500 meter. Herkent u ze al?

Hint: het is niet presentator Jeroen Stomphorst.

Deze schaatsers zijn al zeker van een WK-ticket

Gisteren werd er voor het eerst gestreden om tickets voor de WK afstanden (15-18 februari in Calgary). Dat leverde negen 'winnaars op', maar ook een heleboel verliezers.

Zo wist Europees kampioen sprint Merijn Scheperkamp zich bijvoorbeeld niet te plaatsen voor de WK op de 500 meter en greep Jorrit Bergsma naast een startbewijs op de 5.000 meter.

Deze schaatsers plaatsten zich wél:

 • NOS
  De geplaatste schaatsers voor de 5.000 meter tijdens de WK afstanden
 • NOS
  De geplaatste schaatsers voor de 500 meter tijdens de WK afstanden
 • NOS
  De geplaatste schaatsers voor de 1.500 meter tijdens de WK afstanden

3.000 meter begint om 18.25 uur

Loting 3.000 meter (v)

Rit 1 Gioya Lancee Esmee Visser
Rit 2 Jade Groenewoud Evelien Vijn
Rit 3 Reina Anema Merel Conijn
Rit 4 Bente Kerkhoff Robin Groot
Rit 5 Esther Kiel Melissa Wijfje
Rit 6 Elisa Dul Antoinette Rijpma-De Jong
Rit 7 Marijke Groenewoud Irene Schouten
Rit 8 Joy Beune Sanne in 't Hof

Visser na moeilijke periode: 'Vuurtje brandt in mijn hart'

Esmee Visser bijt straks samen met Gioya Lancee het spits af op de 3.000 meter. Visser, die in 2018 verraste met olympisch goud op de 5.000 meter, heeft mentaal een moeilijke periode achter de rug. Ze krijgt vaak de vraag waarom ze nog niet gestopt is, maar dat wil ze nog niet.

We spraken Visser aan het begin van het seizoen. Toen zei ze: "Het vuurtje brandt nog in mijn hart."

Visser wil ondanks moeilijke periode nog niet stoppen: 'Vuurtje brandt in mijn hart'

Oppermachtige Roest, revanche voor Beune, doorbraak De Boo: dit gebeurde er gisteren

Gisteren werden in Thialf de eerste drie nationale titels én negen WK-tickets vergeven. Alles gemist? Dit waren gisteren de hoogtepunten en opmerkelijkste zaken:

5.000 meter (m)

1.500 meter (v)

 • Joy Beune verrast met titel en neemt revanche voor transponder-debacle
 • Ook Marijke Groenewoud en Antoinette Rijpma-De Jong veroveren WK-ticket

500 meter (m)

Bekijk de samenvattingen van de afstanden hieronder:

Roest pakt vijfde nationale titel op 5.000 meter, ook Huizinga en Bosker naar WK
Beune verrast met NK-goud 1.500 meter, met Groenewoud en Rijpma-De Jong naar WK
De Boo wint ook tweede 500 meter en pakt nationale titel, Scheperkamp mist WK

Leerdam heeft last van enkel: 'Elke dag stress van'

Jutta Leerdam maakte gisteren indruk op de 1.500 meter met razendsnelle start, maar in de laatste ronde stortte de wereldkampioen op de 1.000 meter helemaal in. Inmiddels is Leerdam weer redelijk van die inspanning hersteld, vertelde ze vanmiddag.

Leerdam maakt zich meer zorgen om haar linkerenkel. "Dat is wel een dingetje. Ik heb elke keer last van mijn linker, dat is best frustrerend. Ik merk dat ik er elke dag stress van heb. Dan zit 'ie weer los en dan weer vast. Maar ik moet het ermee doen. Ook al heb ik er wel last van, ik moet er niet aan denken en gewoon doorgaan."

Leerdam heeft last van enkel: 'Is wel een dingetje, heb er elke dag stress van'

Op de 500 meter rijdt Leerdam straks in de slotrit tegen wereldkampioene Femke Kok.

In 't Hof reed rond met breukje in haar been, maar kan nu weer lachen

Sanne in 't Hof

Sanne in 't Hof komt straks in de laatste rit van de 3.000 meter in actie. Voor de stayer, die voor de internationale ploeg van Johan de Wit rijdt, verliep het seizoen tot nu toe verre van vlekkeloos. Strompelend ging ze eind oktober door Thialf, ruim een maand later zat ze huilend op het middenterrein bij een wereldbeker in Polen. Het voelde alsof ze "achteruit aan het schaatsen was", door aanhoudende knieklachten en de gevolgen van een longontsteking.

Terneergeslagen is In 't Hof inmiddels niet meer na een weekje fietsen in de Spaanse zon, gevolgd door een ziekenhuisonderzoek dat een opmerkelijke diagnose aan het licht bracht. In 't Hof bleek al sinds half oktober rond te rijden met een breukje in haar linkerbeen, net onder haar knie.

Lees het opmerkelijke verhaal van Sanne in 't Hof hier:

Wie pakken ticket voor WK allround? Vanavond weten we het

Schaatsers die hun zinnen hebben gezet op de WK allround (9-10 maart in Inzell), moeten aan de bak vanavond. Voor zowel de mannen als de vrouwen ligt er één WK-ticket klaar voor de winnaar van een klassement over twee afstanden. Voor de WK allround bij de mannen wordt dat klassement gemaakt op basis van de 1.500 meter en de 5.000 meter. Bij de vrouwen wordt gekeken naar de 1.500 meter en de 3.000 meter.

De plek aan kop van dat combinatieklassement is veel waard. De twee andere deelnemers aan de WK in Inzell moeten zich namelijk nog plaatsen bij de NK allround en sprint (24-25 februari in Thialf), nog geen week na de WK afstanden in Canada.

Roest en Beune beste papieren voor ticket WK allround

Bij de mannen staat Patrick Roest er uitstekend voor. Hij won gisteren de 5.000 meter en kan ook uitstekend uit de voeten op de 1.500 meter: aan het begin van het seizoen was hij nog de snelste bij het wereldbekerkwalificatietoernooi.

Bij de vrouwen heeft Joy Beune de beste papieren. Zij won gisteren verrassend de 1.500 meter. Maar ook Marijke Groenewoud (tweede op de 1.500 meter), Antoinette Rijpma-De Jong (derde op de 1.500 meter) en Irene Schouten (zevende op de 1.500 meter) zullen op het ticket azen, want zij hebben ook een goede 3.000 meter in huis.

Wat valt er allemaal te winnen?

Er staat deze week veel op het spel voor de Nederlandse schaatsers. Wie in Thialf niet presteert, is praktisch klaar voor de rest van het seizoen.

De verdeling van de startbewijzen voor de WK afstanden, EK afstanden, WK allround en WK sprint is voor elk toernooi net even anders. Zo is er uiteraard weer een matrix, zijn er aanwijsplekken en sluiproutes voor schaatsers die uit de voeten kunnen op de ploegenachtervolging en/of de massastart.

Voor de WK afstanden (15-18 februari in het Canadese Calgary) is het vrij simpel: op bijna alle afstanden gaat de top drie van het toernooi in Heerenveen naar Calgary. Alleen op de langste afstanden, de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen, mogen slechts twee Nederlandse deelnemers naar de WK.

Nog niet afgestudeerd in de schone kunst van de KNSB-selectieprocedures? Lees hier precies hoe alle tickets verdeeld worden.

Vanavond op het programma

De vrouwen trappen vanavond af met de 3.000 meter, die om 18.25 uur van start gaat.

Daarna volgt de 500 meter voor vrouwen, die over twee omlopen wordt verreden.

Tussendoor rijden de mannen de 1.500 meter.

Zo ziet het schema eruit:

Welkom!

Welkom bij het liveblog over de Daikin NK afstanden. In Thialf maken de schaatsers zich klaar voor dag twee van het belangrijke toernooi, waar niet alleen nationale titels maar ook startbewijzen voor de WK's (afstanden, allround en sprint) en EK afstanden te verdienen zijn.

Via dit liveblog houden we je de hele avond op de hoogte.

Femke Kok komt in actie op de 500 meter