NOS Schaatsen

Soevereine Nuis naar NK-titel op enerverende 1.500 meter, Roest en Dijs ook naar WK

Nuis soeverein op 1.500 meter bij NK, ook Roest en Dijs naar WK afstanden

Soeverein is Kjeld Nuis naar de nationale titel op de 1.500 meter geschaatst. De regerend olympisch kampioen was met 1.43,75 veel sterker dan de zilveren Patrick Roest (1.44,38) en bronzen Wesly Dijs (1.44,45). De verrassing van de race was Thomas Krol, die niet verder kwam dan plek zes en de WK mist.

Nuis, Roest en Dijs, allen schaatsend voor Team Reggeborgh, plaatsten zich met de drie snelste tijden wel voor de WK afstanden in het Canadese Calgary (15-18 februari).

Als een adelaar zwiepend met de armen nam Nuis uitrijdend na zijn zege het applaus in ontvangst. Ogenschijnlijk met groot gemak, zelfs nog met twee armen op de rug, kwam Nuis over de finish. "Ik had vleugels vandaag."

Nu de mannen na de 5.000 meter ook de 1.500 meter hebben geschaatst, is ook bekend wie het enige in deze schaatsweek te verdienen ticket voor de WK allround heeft bemachtigd. Die plek gaat naar Patrick Roest, die donderdag met overmacht de vijf kilometer had gewonnen en vrijdagavond op de schaatsmijl als tweede eindigde.

Krol mist WK

In zijn race hield Roest het hoofd koel, toen zijn tegenstander Krol er als een raket vandoor was gegaan. Krol, die verre van vlekkeloos rijdt dit seizoen, had iets moois in gedachten, maar stortte bij het ingaan van de laatste ronde volledig in. Toen hij zijn 1.45,28 op het bord zag, wist hij het al: niet genoeg voor de WK.

Want voordat Krol het ijs op was gekomen, hadden Tim Prins (vierde in 1.45,02) en Bart Hoolwerf (vijfde in 1.45,12) al indruk gemaakt met persoonlijk records. Opvallend, en een tegenvaller voor de Jumbo-Visma-ploeg van Jac Orie: de gehele top vijf op de 1.500 meter rijdt in het groenzwart voor Team Reggeborgh.

De Jumbo-hoop was gevestigd op Joep Wennemars. De 21-jarige was goed op weg naar een top drie-tijd, maar uit pure vermoeidheid zakte Wennemars door zijn hoeven in de laatste bocht. Blijven staan deed hij wel, maar op de tribune sloeg vader Erben de handen al voor het gezicht. Weg toptijd. Hij eindigde op de tiende plaats.

Het mannentoernooi op deze NK afstanden gaat zaterdag verder met de 10.000 meter, 1.000 meter en de massastart. De vrouwen rijden morgen de 5.000 meter, 1.000 meter en de massastart.

Het NK-programma voor zaterdag 30 december

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl