NOS Schaatsen

Schouten snelt naar nationale titel op 3.000 meter, met Groenewoud en Dul naar WK

Schouten snelt naar nationale titel op 3.000 meter, met Groenewoud en Dul naar WK

De snelste schaatsster van Nederland over drie kilometer is Irene Schouten. In een tijd van 3.56,78 versloeg ze op dag twee van de Daikin NK afstanden in Heerenveen Marijke Groenewoud (3.57,56) en Elisa Dul (3.59,87).

Schouten, Groenewoud en Dul plaatsten zich als drie snelste vrouwen automatisch voor de WK afstanden in het Canadese Calgary (15-18 februari).

Schouten overtuigde dit wereldbekerseizoen nog niet op de drie kilometer, terwijl ze het wereldbekerkwalificatietoernooi in oktober nog wel had gewonnen in 3.55,89. Ook toen eindigden Groenewoud en Dul op plek twee en drie. Schoutens winnende tijd van deze vrijdagavond was weer als vanouds sterk, de zesde tijd ooit gereden in Thialf.

Nieuwe ijzers

En dat terwijl Schouten best onzekerheid had gevoeld. "Ik voel me fysiek heel goed, alleen ik ben vorige week overgestapt op nieuwe ijzers. Mijn oude waren op. Ik moest echt nieuwe, dan moet je een moment vinden. Vorige week was het enige moment. Met trainingen was het heel erg wennen, het rijdt heel anders. Dus ik had een beetje twijfel."

Schouten heeft titel op 3.000 meter terug na week met twijfel: 'Overgestapt op nieuwe ijzers'

Die zesde tijd ooit in Heerenveen, dat had Schouten nodig. Want Groenewoud en Dul schaatsten harder dan zij ooit deden. Beide ploeggenoten van Schouten bij AH-Zaanlander reden een persoonlijk record. Dul reed voor het eerst onder de vier minuten. Groenewoud bleef in haar directe duel met Schouten lang bij, maar de nieuwe Nederlands kampioen liet in de laatste rondjes zien wie de sterkste was.

Groenewoud pakt ticket WK allround

Nu in Heerenveen de vrouwen zowel de 1.500 meter als de 3.000 meter hebben gereden, is ook bekend wie het enige in deze schaatsweek te verdienen ticket voor de WK allround heeft bemachtigd. Die startplek gaat naar Groenewoud, die zilver pakte op de drie kilometer en zilver op de mijl.

Joy Beune won donderdag de 1.500 meter, maar haar vierde plek op de drie kilometer (4.00,29) was bijna twee seconden te langzaam om in het combinatieklassement van die twee afstanden boven Groenewoud te eindigen.

Antoinette Rijpma-De Jong werd in het sterke deelnemersveld onttroond als Nederlands kampioen op de drie kilometer. Een grote schok zal het niet zijn geweest, Rijpma-De Jong plaatste zich op het wereldbekerkwalificatietoernooi ook al niet voor de 3.000 meter. Haar 4.01,11 op deze NK was goed voor plek vijf.

Zaterdag gaan de NK afstanden verder, met de 5.000 meter, de 1.000 meter en de massastart voor vrouwen. De mannen komen het ijs op voor de 10.000 meter, de 1.000 meter en de massastart.

Het NK-programma voor zaterdag 30 december

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl