NOS SchaatsenAangepast

Beune verrast met NK-goud 1.500 meter, met Groenewoud en Rijpma-De Jong naar WK

Beune verrast met NK-goud 1.500 meter, met Groenewoud en Rijpma-De Jong naar WK

Van alle grote namen die van start gingen op de 1.500 meter, was Joy Beune verrassend de sterkste. Met een tijd van 1.53,91 was ze op dag één van de Daikin NK afstanden sneller dan Marijke Groenewoud (1.54,47) en Antoinette Rijpma-De Jong (1.54,59).

Het drietal Beune, Groenewoud en Rijpma-De Jong plaatste zich daarmee automatisch voor de WK in het Canadese Calgary (15-18 februari).

Vooral voor Beune zal de nationale titel - haar eerste - als groot, sportief eerherstel voelen, nadat ze begin deze maand onbedoeld een hoofdrol speelde in het transponderdebacle. Donderdagavond toonde ze in Thialf voor het oog van bondscoach Rintje Ritsma dat ze ijzersterk is.

Wat het mooiste was voor nationaal kampioene Beune? "Ik wilde zeggen: dat ik mijn transponders om had", grapte ze. "Nee, geintje!"

Na 'pittige tijd' door transponder-debacle pakt Beune verrassend NK-goud: 'Echt geweldig'

"Ik voelde gewoon dat ik kon blijven gaan", vertelde Beune over haar 1.500 meter. "Mijn coach zei: laat je benen spreken. Na Polen (waar de transponderfout plaatsvond, red.) was het even pittig, maar na veel praten ben ik gewoon weer lekker gaan schaatsen. Dat het er nu uitkomt: niet normaal."

Na een opening van 25,9 was Beunes oplopende schema voorbeeldig, met rondjes van 28,0, 29,2 en 30,7. Zelfs regerend wereldkampioene en baanrecordhoudster Rijpma-De Jong moest buigen.

Rijpma-De Jong moest het in de laatste race overigens helemaal alleen doen, omdat haar tegenstandster Esther Kiel al na een paar passen onderuit was gegaan. Brons bleek het eindstation. Nipt achter Marijke Groenewoud, die iets meer dan een tiende sneller was.

Groenewoud (l), Beune (m) en Rijpma-De Jong (r) zullen de 1.500 meter gaan rijden op de WK

"Ik had mezelf een beetje in de favorietenrol gezet, maar helaas. Het komt er vandaag niet helemaal uit", zei Groenewoud na afloop.

Groenewouds race was misschien wel de interessantste van allemaal. Haar directe tegenstander Jutta Leerdam ging er als een speer vandoor en had met nog twee volle rondjes te gaan bijna tachtig meter voorsprong.

"Ik wil het niet als excuus noemen", zocht Groenewoud naar een verklaring voor haar iets mindere prestatie dan gehoopt. "Maar ze was wel ver weg. Ik probeerde bij mezelf te blijven, maar ik word er toch door afgeleid. Dat mag eigenlijk niet gebeuren."

Groenewoud was favoriet voor 1.500 meter, maar werd tweede: 'Werd afgeleid door Leerdam'

Leerdams kamikaze-actie strandde in schoonheid, met een zesde plek (1.55,72). Daarmee was Leerdam wel sneller dan Irene Schouten (1.55,93), die ook een goede kans werd gegeven, maar in haar race te kijk werd gezet door Beune.

Melissa Wijfje (1.54,95) en Elisa Dul (1.55,34) snelden verdienstelijk naar plek vier en vijf, maar voor een WK-ticket was het niet genoeg. Die plekken gaan naar Beune, Groenewoud en Rijpma-De Jong.

De vrouwen gaan morgen verder, op dag twee van de NK afstanden in Heerenveen. Dan rijden ze de 3.000 meter en twee keer de 500 meter.

  • NOS
    Het NK-programma op vrijdag
  • NOS
    Het NK-programma op zaterdag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl