Oorlog drukt stempel op kerst in Oekraïne
In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne:
- Twee vrouwen omgekomen bij Russische aanval op Nikopol, zegt gouverneur.
- Kabinet maakt 100 miljoen euro vrij voor een eerste steunpakket voor Oekraïne in 2024.
- Oekraïne erkent Russische terreinwinst bij stad Avdiivka 'maar prijs was hoog'.
Oorlog drukt stempel op kerst
Oekraïne vierde altijd Kerstmis op 7 januari, volgens de kalender van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Maar dit jaar is is de datum officieel aangepast naar 25 december. Veel Oekraïners vierden vorig jaar op die dag al kerst, om hun verbondenheid met het Westen en afkeer van Rusland te betuigen, in mei maakte de regering-Zelensky de aanpassing officieel.
De kerstsfeer is in het land doordrenkt met verwijzingen naar de oorlog, van patriottische kerstelementen tot een boom geheel gemaakt van gebruikte munitie.
Nederland gaat achttien F-16's leveren aan Oekraïne
Nederland gaat achttien F-16's leveren aan Oekraïne. Het kabinet had al in augustus gezegd dat het F-16-jachtvliegtuigen beschikbaar zou stellen aan de Oekraïners, iets waar president Zelensky verschillende keren op had aangedrongen. Het kabinet heeft nu besloten dat het er achttien worden. Mogelijk worden het er later nog meer, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Er zijn eerder ook al achttien F-16's beschikbaar gesteld voor het trainingscentrum in Roemenië waar Oekraïense piloten worden opgeleid.
Volgens demissionair minister Ollongren van Defensie is het aantal te leveren F-16's afgestemd op wat de Nederlandse luchtmacht zelf nog nodig heeft voor de bescherming van het eigen luchtruim en het grondgebied van de NAVO (Nederland heeft er in totaal 42). Ollongren benadrukte dat Nederland van de F-16 overstapt naar de F-35. "Op den duur zouden we sowieso niet meer met F-16's vliegen."
"De levering van F-16's is een van belangrijkste toezeggingen om invulling te geven aan de afspraken over militaire steun aan Oekraïne", meldt premier Rutte, die vanmorgen met Zelensky heeft gebeld. "Met dit besluit bevestigt Nederland dat het zich maximaal blijft inzetten om Oekraïne de steun te leveren die nodig is in tegen de voortdurende Russische agressie." Volgens hem moeten er nog wel een paar hordes worden genomen, zoals een exportvergunning en enkele eisen aan personeel en infrastructuur.
Kinderen in Charkiv gaan naar school in een metrostation
In de Oost-Oekraïense stad Charkiv zijn klaslokalen boven de grond te onveilig door de oorlog, dus is een aantal metrostations omgetoverd tot school:
'Poetins bondgenoot Patroesjev verantwoordelijk voor dood Prigozjin'
Een belangrijke bondgenoot van de Russische president Poetin, Nikolai Patroesjev, is verantwoordelijk voor de dood van Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin afgelopen zomer. Dat concludeert de krant The Wall Street Journal in een reconstructie gebaseerd op meerdere bronnen.
Het vliegtuig met Prigozjin en negen anderen stortte 23 augustus neer. Vlak voordat het vliegtuig opsteeg uit Moskou werd er volgens de Amerikaanse krant een klein explosief onder een vleugel geplaatst. Dertig minuten na het opstijgen ging het explosief af, waarna het vliegtuig een vrije val naar beneden maakte. Alle inzittenden kwamen om het leven. De krant schrijft dat Patroesjev, het hoofd van de veiligheidsraad in Rusland, achter dat moordplan zit. Hij zou het plan aan Poetin hebben voorgelegd, die volgens bronnen van de krant geen bezwaar maakte.
Prigozjin kwam eind juni in opstand tegen de Russische legertop nadat hij herhaaldelijk had geklaagd over een gebrek aan wapens en munitie in de strijd tegen Oekraïne. Een voormalig CIA-officier vertelt in de krant dat Prigozjin daarna ten dode was opgeschreven, maar dat Poetin hem nog enige tijd liet leven om zo achter meer details van de muiterij te komen.
Het Kremlin noemt het onderzoek van de krant "fictie". Poetin heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van zijn voormalige bondgenoot te maken heeft.
Beelden van het neergestorte vliegtuig:
Nieuwe Poolse minister Buitenlandse Zaken op bezoek in Oekraïne
De nieuwe Poolse minister van Buitenlandse Zaken is voor het eerst op bezoek in Oekraïne. Op socialemediaplatform X plaatste minister Radoslaw Sikorski een selfie in de straten van Kyiv. Het gaat om zijn eerste staatsbezoek sinds hij vorige week aantrad.
Sikorski is minister van de nieuwe pro-Europese regering, die vierkant achter Oekraïne staat. Onder de voormalige extreemrechtse PiS-regering leidde onenigheid over graanexport tot wrijving tussen de landen, die voorheen golden als trouwe bondgenoten. De gemoederen liepen zo hoog op, dat de Poolse regering uiteindelijk besloot geen nieuwe wapentoezeggingen aan Oekraïne te doen.
Oekraïne legaliseert medische cannabis
Het Oekraïense parlement heeft ingestemd met het legaliseren van het gebruik van cannabis voor medisch gebruik. Op die manier kunnen onder meer militairen die gewond zijn geraakt in de oorlog met Rusland ermee behandeld worden.
Volgens het parlementslid dat het initiatief heeft genomen tot de nieuwe wet kunnen zo'n zes miljoen mensen ervan profiteren. Naast gewonde militairen gaat het om burgers met een stress-stoornis, maar ook om kankerpatiënten.
Het verkopen en gebruiken van cannabis alleen voor recreatief gebruik blijft strafbaar.
Ministerie ontkent rekruteren Oekraïners in buitenland
Het Oekraïense ministerie van Defensie ontkent dat er plannen worden gemaakt om Oekraïners in het buitenland onder de wapenen te roepen.
Eerder vandaag meldden verschillende westerse media dat defensieminister Oemjerov dat tegen hen had gezegd. Mannen tussen de 25 en 60 jaar zou worden gevraagd zich te melden bij rekruteringscentra van het leger.
Maar tegen Oekraïense media zegt een woordvoerder van het ministerie dat Oemjerov verkeerd is begrepen. Hij zou slechts hebben betoogd dat het belangrijk is voor Oekraïners in het buitenland om te komen vechten. "Er ligt geen mechanisme op tafel om mensen uit het buitenland te rekruteren."
Inwoners Lyman proberen warm te blijven in winterkou
De weinig overgebleven inwoners van de verwoeste Oost-Oekraïense stad Lyman bereiden zich voor op een zware winter. Ruim een jaar nadat Oekraïense troepen de stad bevrijdden uit Russische handen, is het nu een uitdaging geworden om warm te blijven.
Persbureau Reuters was in Lyman en sprak met twee oudere mannen die aangewezen zijn op kleine houtkacheltjes:
Gouverneur: twee vrouwen omgekomen bij Russische aanval
Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense stad Nikopol zijn twee vrouwen gedood, meldt gouverneur Lysak van de regio Dnipropetrovsk. De slachtoffers waren 46 en 60 jaar oud.
Ook is een man van 86 gewond geraakt. Hij werd uit de puinhopen van een vernield huis gehaald en naar het ziekenhuis gebracht.
Volgens Lysak werd Nikopol vanochtend bestookt met zware artillerie. Vier huizen en drie boerderijen zijn beschadigd geraakt. Nikipol ligt aan de rivier de Dnjepr tegenover de kerncentrale van Zaporizja, die in handen is van de Russen.
100 miljoen in eerste steunpakket Nederland voor Oekraïne in 2024
Het demissionaire kabinet maakt ruim 100 miljoen euro vrij voor een eerste steunpakket voor Oekraïne in 2024. Het bedrag maakt deel uit van de ruim 2 miljard die het kabinet volgend jaar voor Oekraïne heeft gereserveerd.
De ruim 100 miljoen is bedoeld om Oekraïne te helpen de winter door te komen en zich voor te bereiden op het voorjaar. Er wordt 62 miljoen uitgetrokken om Oekraïne te ondersteunen bij het herstellen van de infrastructuur en bij het herstellen van 'basisdiensten'. Verder gaat er via een VN-fonds 15 miljoen euro naar humanitaire hulp en nog eens 15 miljoen naar het weghalen van mijnen. Ook wordt 10 miljoen uitgegeven aan leveringen aan het Oekraïense elektriciteitsnetwerk.
Demissionair minister Van Leeuwen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was vorige week in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Hij heeft daar nog eens gezegd dat het "van levensbelang is voor Oekraïne om stand te houden tegenover de Russische agressie, zeker nu de winter is aangebroken".
Wij kunnen ook EU-geld afpakken, waarschuwt Rusland
Rusland zegt dat het de Europese Unie met gelijke munt zal betalen als die bevroren Russische tegoeden gaat gebruiken om Oekraïne financieel te steunen. Vorige week diende de Europese Commissie een plan in om de winsten uit de door EU-landen bevroren tegoeden ten goede te laten komen van Oekraïne. Volgens de commissie gaat het om miljarden euro's.
"Wij hebben hier ook nog genoeg bevroren tegoeden", zei de Russische minister van Financiën Siloeanov tegen de tv-zender Rossija-24. "Het zijn geen kleine bedragen, de winsten zijn aanzienlijk en kunnen zeker gebruikt worden in het geval dat onze onvriendelijke partners zo'n besluit nemen."
Duitsland verhoogt bijdrage aan energiefonds Oekraïne
Duitsland stort nog eens tientallen miljoenen euro's in het internationale energiefonds voor Oekraïne. Het gaat om een bedrag van 88,5 miljoen, dat boven op de al eerder bijgedragen 129 miljoen komt. Daarmee is Duitsland verreweg de belangrijkste donateur aan het energiefonds, waar nu zo'n 400 miljoen euro in zit.
De Duitsers willen Oekraïne helpen om de energievoorziening deze winter op peil te houden, die voortdurend wordt aangevallen door Rusland. Met het geld kunnen de Oekraïners onder meer transformatoren en generatoren kopen en beschadigde hoogspanningsstations en energiecentrales repareren. Ook is het geld volgens Duitsland bedoeld om duurzame energieprojecten te realiseren, zoals zonnepanelen op openbare gebouwen.
Luchtmacht Oekraïne meldt neerhalen tientallen drones
Rusland heeft afgelopen avond en nacht opnieuw tientallen kamikazedrones afgevuurd op Oekraïne, meldt de Oekraïense luchtmacht. Volgens de luchtmacht kon de luchtverdediging 34 van de 35 drones onderscheppen.
De Oekraïense luchtmacht zegt dat de luchtverdediging in twaalf regio's door het hele land in actie moest komen. Er wordt niet gesproken over slachtoffers of schade.
De Russen zouden de drones hebben afgeschoten vanuit drie richtingen: het oosten van de bezette Krim, het nabijgelegen Primorsko-Achtarsk in Rusland en vanuit Koersk, dat zo'n 100 kilometer van de grens met Noordoost-Oekraïne ligt.
Defensieminister wil volgend jaar Oekraïners in het buitenland rekruteren
De nieuwe Oekraïense minister van Defensie wil volgend jaar Oekraïners die in het buitenland wonen gaan rekruteren. Dat vertelde Roestem Oemjerov in een interview met onder meer het Duitse Welt TV.
Mannen tussen de 25 en 60 jaar zal worden gevraagd zich te melden bij rekruteringscentra van het leger. De minister sprak van een "uitnodiging", maar zei wel dat er sancties zullen volgen als deze mannen zich niet melden. Welke sancties dat zijn, is nog onderwerp van gesprek. "We bespreken nog wat er zal gebeuren als ze niet vrijwillig komen", zei hij in het interview.
Dinsdag maakte president Zelensky bekend dat het leger hem heeft gevraagd om de mobilisatie van een half miljoen extra militairen. De Oekraïense president noemde de mobilisatie een "gevoelige kwestie". Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, schatte afgelopen november dat ongeveer 650.000 dienstplichtige Oekraïense mannen naar Europa zijn gevlucht.
Oekraïne: Russische terreinwinst bij stad Avdiivka 'maar prijs was hoog'
Russen hebben bij de Oekraïense stad Avdiivka in de afgelopen maanden een aantal kilometers terreinwinst geboekt, erkent een woordvoerder van de Oekraïense troepen die in het gebied actief zijn. Sinds november wordt er in en om de stad zwaar gevochten. De stad is strategisch gelegen in de regio Donetsk en de Russen lijken erop uit om de stad snel te veroveren.
"Sinds 10 oktober, toen de vijand actiever werd, hebben zij op sommige plekken zo'n 1 tot 2,5 kilometers terreinwinst geboekt", zei woordvoerder Oleksandr Sjtoepoen gisteren op de Oekraïense televisie. "Maar dat is hen duur komen te staan." Volgens hem vielen er aan Russische kant in de laatste twee maanden bijna 25.000 doden en gewonden in de regio Donetsk. 80 procent van deze doden en gewonden vielen in de buurt van Avdiivka, meldt hij.
Dit aantal kan niet onafhankelijk worden vastgesteld. Rusland is zeer terughoudend met het delen van dergelijke cijfers.
Kremlin ziet 'geen basis' voor vredesbesprekingen
Volgens het Kremlin is er op dit moment geen basis voor vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. En "pogingen om vrede te bereiken zonder Rusland zijn absurd", zegt een woordvoerder.
"We zijn echt van mening dat het onderwerp van onderhandelingen op dit moment niet relevant is." Groot-Brittannië heeft de kans op een vredesovereenkomst in 2022 volgens het Kremlin verkleind door druk uit te oefenen op Oekraïne om een conceptovereenkomst te weigeren.
De Oekraïense president Zelensky zei in het najaar van 2022 dat gesprekken met Rusland "onmogelijk" waren geworden, nadat Rusland beweerde vier regio's in het zuiden en oosten van Oekraïne te hebben geannexeerd.
Zelensky roept op tot veerkracht, sluit verkiezingen in oorlogstijd uit
In zijn toespraak roept de Oekraïense president landgenoten op tot veerkracht. Hij zegt niet te weten hoelang de oorlog nog gaat duren, maar benadrukt dat Oekraïne kan winnen als het land eensgezind blijft. Zolang de oorlog voortduurt zullen er geen verkiezingen mogelijk zijn, herhaalde Zelensky.
De toespraak wordt omschreven als een belangrijke terug- en vooruitblik nu 2023 bijna voorbij is. Ondanks dat het tegenoffensief de hoge verwachtingen niet waar heeft gemaakt, moet Oekraïne volgens Zelensky blijven geloven in een overwinning. "Ik denk niet dat ons verlies is begonnen, we zijn in moeilijkere situaties geweest."
Het leger heeft de president verzocht om een half miljoen mensen te mobiliseren. Zelensky zegt dat zo'n enorme mobilisatie omgerekend zo'n 12 miljard euro zal kosten. De regering en het leger moeten er nog een besluit over nemen.
Zelensky: leger vraagt om mobilisatie half miljoen mensen
Het Oekraïense leger heeft Zelensky gevraagd om een half miljoen extra militairen. De president zegt dat er nog geen besluit is genomen over het mobilisatievraagstuk.
Zelensky zegt in zijn toespraak dat er om 450.000 tot 500.000 extra militairen wordt gevraagd. De regering en de legertop gaan nog in overleg over "het zeer gevoelige onderwerp mobilisatie". Er is extra geld nodig om zo'n omvangrijke mobilisatie uit te kunnen voeren, benadrukte de president.
Zelensky zei dat hij er vertrouwen in heeft dat de VS en de EU het land blijven steunen. Ondanks dat de militaire hulp vanuit deze belangrijke bondgenoten de afgelopen tijd steeds moeizamer wordt toegekend.
Momenteel werken naar schatting een miljoen Oekraïners in de defensiesector. De mobilisatie van een half miljoen militairen zou de omvang van het leger dus aanzienlijk vergroten.
Russische soldaten in loopgraven geveld door 'muizenkoorts'
Russische soldaten worden in de loopgraven getroffen door het Hantavirus, ofwel het 'muizenvirus'. Dat meldt de Oekraïense militaire inlichtingendienst GUR. Door een enorme muizen- en rattenplaag in de loopgraven worden de soldaten besmet. Het virus wordt door urine, ontlasting en speeksel van de knaagdieren overgedragen op mensen.
De soldaten zouden onder meer last van zware hoofdpijn, koorts en misselijkheid. Ook tast het Hantavirus de nieren aan, waardoor er bij besmetting hevige pijn in de onderrug en problemen met plassen kan optreden. De soldaten klagen volgens de inlichtingendienst over een gebrek aan medische hulp. Rusland heeft nog niet gereageerd op de berichten over de uitbraak.
De muizenplaag in de loopgraven speelt al langere tijd. Als het kouder wordt in de winter zoeken muizen en ratten warmere plekken met eten, zoals loopgraven.
Kremlin: we vinden een manier om het nieuwe sanctiepakket te omzeilen
Rusland heeft naar eigen zeggen geanticipeerd op het nieuwste sanctiepakket van de EU en "zal manieren vinden om dit te omzeilen", aldus het Kremlin. Het twaalfde Europese sanctiepakket tegen Rusland werd dinsdag aangenomen.
Het is vooral gericht op de militaire en defensiesector, maar ook op de invoer van Russische diamanten. Daarnaast komt er een nieuw invoerverbod op grondstoffen voor de productie van staal en andere metaalproducten. Ook worden de tegoeden van nog eens 140 mensen en organisaties uit die militaire en defensiesector en de IT-sector bevroren.
De sancties moeten het Rusland moeilijker maken om zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne voort te zetten.
VN: Rusland heeft op grote schaal gefaald in het beschermen van Oekraïense burgers
Volker Turk, VN-functionaris voor de mensenrechten, heeft gezegd dat Rusland "op grote schaal heeft gefaald" in het beschermen van Oekraïense burgers. Daarnaast zei hij dat er aanwijzingen zijn voor "grove schendingen van de internationale mensenrechtenwetgeving, het internationale humanitaire recht en dat er oorlogsmisdaden zijn begaan. Voornamelijk door de Russische strijdkrachten".
Rusland zou verantwoordelijk zijn voor 142 executies van burgers sinds de start van de oorlog, vermissingen, martelingen van gevangenen en seksueel geweld. Rusland ontkent stellig de wreedheden te hebben begaan of burgers in Oekraïne aangevallen te hebben.
Hoofd Belgische leger waarschuwt voor Rusland, 'dringende voorbereiding nodig'
De hoogste militair van België waarschuwt in een interview met de Vlaamse omroep VRT voor een oorlog met Rusland. Volgens admiraal Michel Hofman, stafchef van het Belgische leger, moet Europa "zich dringend voorbereiden en duidelijk maken dat het zich kan verdedigen".
Hofman: "We zien dat Rusland is overgeschakeld op een oorlogsindustrie. Ik denk dat we ons terecht zorgen moeten maken. De taal van het Kremlin en van president Poetin is altijd dubbelzinnig. Het is absoluut niet uitgesloten dat ze later ook andere ideeën krijgen. Ofwel in het zuiden in Moldavië of de Baltische Staten."
Hofman verwacht verder dat Rusland in staat is om na een eventueel einde van de oorlog in Oekraïne "op termijn de oorlogsmachine te regenereren en opnieuw strijdkrachten op te bouwen", waarbij hij niet uitsluit dat Rusland dan een nieuw front opent. Het is volgens hem aan Europa daar klaar voor te zijn. "We moeten zien dat we de capaciteit hebben om dat te vermijden en de wil tonen dat we eventueel bereid zijn om in de tegenaanval te gaan", aldus Hofman.
'Voormalig Wagner-officier wil zich bij Strafhof melden'
Een Russische oud-officier is in Nederland om zich te melden bij het Internationaal Strafhof. Dat meldt EenVandaag. Hij wil voor het hof een verklaring afleggen over door Russen gepleegde oorlogsmisdaden in Oekraïne.
"Ik was getuige van wreedheden tegen burgers", zegt hij tegen EenVandaag. De militair Igor Salikov was naar eigen zeggen zo'n 25 jaar militair. Hij diende eerst in het Russische leger en later voor de Wagner-groep.
Salikov zou betrokken zijn geweest bij Russische acties in Oekraïne na de inval van februari 2022. Hij zegt getuige te zijn geweest van veel misdaden. "En ik weet waar de orders vandaan kwamen."
Poolse vrachtwagenchauffeurs blokkeren opnieuw grensovergang Oekraïne
Poolse vrachtwagenchauffeurs hebben opnieuw de grensovergang met Oekraïne geblokkeerd. Dat zeggen grenswachten aan beide kanten van de grens. De nieuwe blokkade bij de Jahodyn-Dorohusk-overgang werd afgelopen weekend aangekondigd.
Afgelopen week werd de overgang even geopend nadat de Poolse burgemeester de blokkades had verboden. Volgens Oekraïne zijn er toen tientallen vrachtwagens de grens overgestoken. De rechter besloot echter dat de chauffeurs mogen protesteren, waarna nieuwe blokkades werden aangekondigd.
Poolse vrachtwagenchauffeurs houden al langer dan een maand het vrachtverkeer tegen bij meerdere grensovergangen naar Oekraïne. Ze vinden dat ze het slachtoffer zijn van oneerlijke concurrentie door hun Oekraïense collega's. Die hebben sinds het begin van de oorlog namelijk geen vergunningen meer nodig om de Europese Unie binnen te komen.
De belangrijkste eis van de Poolse vervoerders is dat Oekraïense truckers geen vergunningsvrije toegang meer krijgen tot de Europese Unie, iets waarover volgens Kyiv en Brussel niet te onderhandelen valt.
Oekraïense topmilitair: troepen kampen met tekort aan munitie
De Oekraïense brigadegeneraal Tarnavsky zegt dat Oekraïense troepen aan de frontlinie van de gevechten kampen met een tekort aan munitie, en dat sommige militaire acties zijn afgeschaald vanwege het uitblijven van buitenlandse steun. Dat zegt hij tegen persbureau Reuters.
Volgens hem is er vooral een probleem met granaten van na de Sovjet-tijd. Tarnavsky spreekt van een "heel groot probleem" en zegt dat het uitblijven van buitenlandse steun gevolgen heeft voor de strijd op het slagveld. De hoeveelheid munitie waarover Oekraïne beschikt, is niet genoeg, zegt de brigadegeneraal. Hij zegt dat het Oekraïense leger zijn doelen bijstelt en dat munitie wordt herverdeeld. De topmilitair zegt dat ook Rusland kampt met een tekort aan munitie.
Tarnavsky verwacht dat nog altijd dat er overwinningen geboekt kunnen worden. In sommige gebieden zijn de Oekraïners volgens hem in het defensief gedrukt, in andere gebieden valt Oekraïne aan. "En we bereiden onze reserves voor op verdere grote acties."
De brigadegeneraal leidde vorig jaar een tegenoffensief waarbij Russische troepen uit de zuidelijke stad Cherson werd verdreven. Ook had hij een belangrijke rol bij het Oekraïense offensief in de regio Zaporizja.
Zelensky: afgelopen week was historisch
De Oekraïense president Zelensky zegt dat afgelopen week voor zijn land "historisch was". Hoewel er nog altijd geen zicht is op nieuwe miljardensteun van de VS en de Europese Unie, is Zelensky opgetogen over de toetredingsgesprekken die Oekraïne mag gaan voeren met de EU.
"De onderhandelingen zullen niet makkelijk zijn, maar het belangrijkste is: Oekraïne zal altijd onderdeel zijn van het Europese huis", zei hij.
Vorige week vroeg Zelensky in Washington om nieuwe financiële hulp, maar die hulp wordt in het parlement geblokkeerd vanwege een conflict tussen de Republikeinen en Democraten. Ook nieuwe Europese miljarden zijn er nog altijd niet, door een veto van Hongarije.
Zelensky zei dat hij er wel vertrouwen heeft dat er meer financiële steun volgt, bijvoorbeeld ook Russische tegoeden die door het westen zijn bevroren. "Dat zal eerlijk zijn", zei hij.
'Zeker vijftien Russische superjachten aan de ketting gelegd'
Westerse landen hebben na de invasie van Oekraïne minstens vijftien superjachten van Russische oligarchen aan de ketting gelegd, meldt het onderzoeksprogramma Pointer (KRO-NCRV). De rubriek deed onderzoek naar de jachten van steenrijke Russische zakenlieden en kwam tot een lijst van in totaal 65 van deze schepen.
Het gaat om alle superjachten vanaf 35 meter die in het bezit zijn van Russische oligarchen en die met openbare bronnen te vinden zijn. Eén jacht is ook daadwerkelijk geveild, een ander schip gaat binnenkort onder de hamer.
Bijna een kwart van de 65 onderzochte jachten is inmiddels door de autoriteiten ingevorderd. Van de 65 superjachten zijn er 48 in het bezit van Russen die op internationale sanctielijsten staan. Nog eens acht schepen zijn in bezit van mensen die alleen sancties vanuit Oekraïne hebben gekregen.
Jachten die niet door Europese landen aan de ketting zijn gelegd, zijn verplaatst naar landen die geen sancties tegen Rusland hebben ingesteld, waaronder 9 naar Turkije en 8 naar Dubai, of zijn letterlijk van de radar verdwenen (11), zo meldt Pointer.
Welkom!
Welkom, in dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Het blog van vorige week teruglezen? Dat kan hier.