Rutte en Zelensky voor een F-16, in een selfie gemaakt door Zelensky
NOS NieuwsAangepast

Rutte bevestigt levering F-16's aan Oekraïne, Zelensky verwacht er 42

Demissionair premier Rutte heeft op een persconferentie met president Zelensky bevestigd dat Nederland en Denemarken F-16-jachtvliegtuigen gaan leveren aan Oekraïne. Nederland heeft momenteel 42 van deze straaljagers, maar het is nog onduidelijk hoeveel er daarvan naar Kyiv zullen gaan.

"Van de 42 F-16's hebben we er enkele nodig voor trainingen in Denemarken en later in Roemenië", sprak Rutte. "Natuurlijk kijken we of we alle resterende gevechtsvliegtuigen kunnen leveren of dat er nog dingen gedaan moeten worden om ze klaar te maken. Dus het exacte aantal kan ik nog niet geven."

Zelensky gaat ervan uit dat Nederland wel degelijk alle toestellen uit de vloot zal leveren. Op X markeert hij het akkoord tussen Nederland en Oekraïne. "42 straaljagers. En dat is pas het begin. Bedankt, Nederland!" Een woordvoerder van het ministerie van Defensie wil tegenover de NOS nog geen exacte aantallen noemen.

Zelensky reisde later vandaag door naar Denemarken, waar hij na een onderhoud met premier Frederiksen ook een persconferentie hield. Zij zei dat haar land negentien F-16's aan Oekraïne zal leveren.

Dit zijn de belangrijkste momenten uit de persconferentie van Rutte en Zelensky:

Rutte: 'Nederland gaat Oekraïne F-16's leveren'

Luitenant-generaal en oud-commandant van de Koninklijke Landmacht Mart de Kruif zei op NPO Radio 1 dat het nog wel even duurt voordat alle 42 Nederlandse F-16's inzetbaar zijn. "Soms hebben we reserveonderdelen van de ene gebruikt om de andere weer te kunnen laten vliegen."

Daarnaast moeten de Oekraïense luchtmachtbases voorzieningen krijgen die nodig zijn om met F-16's te kunnen vliegen. En ook het grondpersoneel moet worden opgeleid. Voordat de opleidingen beginnen moeten de deelnemers de Engelse taal goed onder de knie krijgen. De Kruif noemt dat de bottle neck. "Het zou mij verbazen als je voor de winter F-16's ziet in Oekraïne. Dat gaat echt nog wel even duren."

Met de taaltraining is inmiddels begonnen, zei Rutte op de persconferentie. De opleiding voor de piloten begint deze maand in Denemarken en wordt daarna voortgezet in Roemenië. Die opleiding duurt zes tot acht maanden. Hoeveel piloten worden opgeleid, wordt om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt.

Bedankt Mark

Vrijdag werd al bekend dat de Verenigde Staten groen licht hadden gegeven voor de levering van de toestellen. Zonder die toestemming mogen Nederland en Denemarken geen F-16's aan andere landen doorleveren.

Zelensky kreeg in Eindhoven een rondleiding langs F-16's op de luchtmachtbasis. Hij dankte Nederland voor zijn voortrekkersrol. "Deze F-16's zullen nieuwe motivatie en energie geven voor onze krijgers en burgers. Ik bedank jou, Mark, Nederland en de Nederlandse bevolking", zei hij naast premier Rutte.

De Oekraïense leider herhaalde zijn boodschap dat "elke granaat" helpt in de strijd tegen Rusland. Zelensky wees op de meest recente luchtaanval op Tsjernihiv, waar 148 mensen gewond raakten. "Vijftien van hen waren kinderen. Er waren zeven doden, onder wie een meisje van 6 jaar oud."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl