Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

PSV wint topper in Twente • Giménez scoort én mist voor Feyenoord • Ajax maakt er vijf

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit blog met de uitleg van Jorrel Hato over het speciale belang van zijn eerste eredivisietreffer. Zijn vader zal deze dag nog lang heugen.

Morgen zijn we natuurlijk weer terug met de resterende vier duels in deze eredivisiespeelronde, om te beginnen om 12.15 uur met Almere City - Heracles Almelo. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Vader Hato is Feyenoord-fan, maar trekt Ajax-shirt aan na goal: 'Hij weet wat hij moet doen'

Van 't Schip zag 'goede dingen' bij Ajax, Sturing zag Vitesse 'zonder vertrouwen'

RKC-doelman Vaessen is er weer: 'Ik ben weer terug en dat voelt heerlijk'

RKC-doelman Etienne Vaessen maakte in de vorige speelronde al zijn rentree, maar kon bij de 2-1 zege op PEC Zwolle ook echt weer belangrijk zijn.

AC Milan-debutant (15) jongste speler in historie Serie A

Francesco Camarda maakte vandaag in de 83ste minuut zijn debuut bij AC Milan in de 1-0 zege op Fiorentina. Op zich niets bijzonders.

Toch wel. De aanvaller is met vijftien jaar, acht maanden en vijftien dagen namelijk de jongste speler ooit in de Serie A. Hij passeert Wisdom Amey, die het leeftijdsrecord in bezit had. Amey was vijftien jaar, negen maanden en een dag oud toen hij in 2021 debuteerde voor Bologna.

PSV blijft foutloos, Ajax in linkerrijtje

De stand in de eredivisie

Uitslagen en programma

De uitslagen en het resterende programma in de 13de speelronde van de eredivisie.

AJA-VIT | Afgelopen

Ook in Amsterdam zit het erop. Ajax wint met 5-0 van een belabberd Vitesse, dat hekkensluiter blijft. Ajax stijgt naar plek acht, terug in het linkerrijtje.

EINDSTAND: Ajax - Vitesse 5-0

Steven Berghuis is tevreden met de 5-0 zege op Vitesse.

PEC-RKC | Afgelopen

Doelman Vaessen en verdediger Adewoye springen elkaar in de armen na het laatste fluitsignaal. RKC pakt drie zwaarbevochten punten in Zwolle!

EINDSTAND: PEC Zwolle - RKC Waalwijk 1-2

PEC-RKC | 90'+3 Zwols slotoffensief

Voor spanning moeten we op dit moment natuurlijk niet in de Arena zijn, maar in Zwolle. PEC Zwolle kijkt nog altijd tegen een 2-1 achterstand aan tegen RKC en zet alles op alles om de gelijkmaker te forceren. Zo zagen we in de toegevoegde tijd net een fraaie omhaal van Vellios, maar die ging er niet in.

En ook met doelman Jasper Schendelaar in de punt van de aanval valt de gelijkmaker niet, al moet RKC-doelman Vaessen wel twee keer op rij een miraculeuze redding uit zijn mouw schudden.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 1-2

AJA-VIT | 82' Publiekswissel Taylor

Kenneth Taylor krijgt nog een publiekswissel na een wedstrijd waarin hij zijn eerste goal en zijn eerste assist van het seizoen gaf. Anass Salah-Edinne mag nog een paar minuten meedoen.

Ajax - Vitesse 5-0

Justin Kluivert schrijft geschiedenis

Justin Kluivert droeg vanmiddag met een treffer bij aan de 3-1 zege van Bournemouth op Sheffield United. Hij is de eerste speler die gescoord heeft in La Liga (Valencia), de Premier League (Bournemouth), de Serie A (AS Roma), de Bundesliga, Ligue 1 (OGC Nice) en de eredivisie (Ajax).

Justin Kluivert

AJA-VIT | 75' Berghuis met blessure naar de kant

Opeens zien we Steven Berghuis op het gras zetten, met zijn hand om de enkel. Hij heeft een tik gekregen van Domgjoni en heeft daar blijkbaar veel last van. Er is ook geen reden meer in deze wedstrijd om door te spelen en dus gaat hij naar de kant.

Dat geldt ook voor doelpuntenmakers Akpom, Hlynsson en de minder opvallende Tahirovic trouwens. Forbs, Mikautadze, Godts en Medic zijn hun vervangers.

Ajax - Vitesse 5-0

AJA-VIT | 66' GOAL AJAX

Kenneth Taylor voelt zich vanavond alsof hij thuis op een pleintje aan het ballen is en krijgt ook zijn beloning met een heerlijke treffer. Hij krijgt de bal van Berghuis, stuurt Oroz en Isimat-Mirin het bos in met een fijne sleepbeweging en schiet de bal fraai in de verre hoek: 5-0.

Het is pas de eerste treffer dit seizoen voor Taylor trouwens.

Ajax - Vitesse 5-0

AJA-VIT | Weetje...

Chuba Akpom is de eerste Engelsman met een doelpunt in vier opeenvolgende eredivisieduels sinds Lewis Baker voor Vitesse in september-oktober 2016.

  • Pro Shots
    Chuba Akpom trommelt op de borst na zijn vierde treffer in de laatste vier eredivisieduels.
  • ANP
    Chuba Akpom is dankbaar voor zijn vijfde eredivisietreffer.

AJA-VIT | 58' GOAL AJAX

Chuba Akpom slaat zichzelf als Tarzan op de borst, want deze treffer neemt niemand hem nog af. De spits kopt ongehinderd de 4-0 tegen de touwen.

Vitesse lijkt het te hebben opgegeven en als het niet uitkijkt kan het vanavond tegen een heel dikke nederlaag aanlopen. En daar hoeft Ajax niet eens heel goed voor te spelen, al zagen we net wel een heel mooi passje van Bergwijn op de bedrijvige Taylor. Maar daar kreeg doelman Room nog wel een hand tegen.

Ajax - Vitesse 4-0

Tevreden gezichten bij PSV na zege in topper tegen Twente

Joey Veerman keek ogenschijnlijk nauwelijks meer op van de zoveelste zege van PSV deze competitie, de dertiende op rij al voor de koploper die nog geen punt heeft hoeven inleveren.

Ook de uitbeurt bij FC Twente, die op voorhand als de 'eerste grote test' in de eredivisie werd bestempeld, leverde geen grote problemen op: 0-3. "Volgens mij hadden we iedere uitwedstrijd met vier goals verschil gewonnen. We gaan gewoon lekker door."

Ondertussen in de Premier League: Arsenal nieuwe koploper

Arsenal heeft de koppositie in de Premier League voor het eerst dit seizoen in handen. De ploeg uit Londen versloeg Brentford zaterdagavond moeizaam met 1-0. Kai Havertz maakte in de 89ste minuut de bevrijdende treffer.

Daarmee heeft Arsenal optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van concurrenten Manchester City en Liverpool, die eerder op de dag in een onderling duel niet verder kwamen dan een 1-1 gelijkspel.

AJA-VIT | 50' GOAL AJAX

Chuba Akpom praat als Brugman, want hij wil heel graag de treffer op zijn naam krijgen. Maar de 3-0 van Ajax tegen Vitesse komt toch echt van de punt van de schoen van Vitesse-verdediger Dominik Oroz.

De Engelsman zal dus nog even moeten wachten op zijn vijfde eredivisietreffer. Voor trainer John van 't Schip telt vooral de 3-0, waarmee Vitesse nu toch echt wel knock-out lijkt.

Ajax - Vitesse 3-0

PEC-RKC | 50' GOAL RKC

RKC Waalwijk is andermaal op voorsprong gekomen in Zwolle. De 19-jarige Belg Chris-Emmanuel Lokesa is de maker.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 1-2

Chris Lokesa viert de 2-1 van RKC tegen PEC Zwolle.

Ondertussen in de Bundesliga: Frimpong en Malen scoren

Jeremie Frimpong heeft met een doelpunt bijgedragen aan de 3-0 zege van zijn ploeg Bayer Leverkusen op bezoek bij Werder Bremen. De Oranje-international maakte vlak voor rust het tweede doelpunt.

Door de overwinning van Leverkusen blijft het stuivertje wisselen wat betreft de koppositie in de Bundesliga. De ploeg van trainer Xabi Alonso heeft de leiding weer overgenomen van Bayern München, dat vrijdagavond nipt met 1-0 won van het laaggeplaatste 1. FC Köln.

AJA-VIT | Tweede helft

De tweede helft in Amsterdam begint met een wissel aan Arnhemse kant. Melle Meulensteen is geblesseerd achter gebleven in de kleedkamer, Toni Domgjoni is zijn vervanger.

Ajax - Vitesse 2-0

PEC-RKC | Tweede helft

De bal rolt alweer in Zwolle bij PEC Zwolle-RKC Waalwijk. Het staat 1-1, alles om voor te spelen.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 1-1

HEE-FOR | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen- Fortuna Sittard

TWE-PSV | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Twente-PSV

AJA-VIT | Rust

Op slag van rust schiet Amine Boutrah nog maar een keer hard in het zijnet van het doel van Ajax. De Amsterdammers staan met 2-0 voor en krijgen ook veel kansen, maar goed is het allemaal niet.

Ajax - Vitesse 2-0

Edward Sturing verloor (vrijwel) nooit in zijn eerste duel als interim-trainer van Vitesse, maar tegen Ajax lijkt dat toch een lastige zaak te worden.

PEC-RKC | Rust

In Zwolle is de eerste helft inmiddels afgelopen. Het staat 1-1 door treffers van Stevanovic en Van den Berg.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 1-1

AJA-VIT | Pröpper en Van Ginkel verbijten zich

Vitesse slaagt er niet in om Ajax het vuur aan de schenen te leggen, al was Boutrah net wel dicht bij de aansluitingstreffer. Zijn schot scheert net naast de paal.

Op de tribune zitten routiniers Davy Pröpper (nog niet fit) en de geschorste Marco van Ginkel zich te verbijten.

Ajax - Vitesse 2-0

Davy Pröpper en Marco van Ginkel op de tribune bij Ajax-Vitesse.

AJA-VIT | 35' Zomeravondvoetbal

Het voelt een beetje als zomeravondvoetbal in de Arena, waar de ruimtes gigantisch zijn en aanvallers aan beide kanten vaak geen strobreed in de weg wordt gelegd. De meeste en beste kansen zijn voor Ajax (onder anderen Bergwijn, Akpom, Hlynsson en Taylor), maar ook Vitesse heeft via Manhoef en Meulensteen al wat goede kansen gehad.

Ajax - Vitesse 2-0

PEC-RKC | 29' GOAL PEC ZWOLLE

Bij PEC Zwolle - RKC Waalwijk staat het inmiddels 1-1. Davy van den Berg is de maker van de Zwolse treffer.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 1-1

Davy van den Berg viert de 1-1 voor PEC Zwolle tegen RKC Waalwijk.

AJA-VIT | Hamulic heeft pech met vlagsignaal

Het staat 2-0 voor Ajax in de Arena, maar toch kijken we nog even terug naar de afgekeurde goal van Said Hamulic. Het lijkt er namelijk op dat de Bosnisch international uit Leiderdorp vooral veel pech heeft gehad dat de grensrechter op het veld de vlag in de lucht stak.

De VAR kan op basis van de beelden namelijk geen oordeel geven over buitenspel (de twee lijnen zijn niet te onderscheiden) en dus telt het eerste oordeel op het veld. Het zou zijn eerste treffer zijn geweest voor Vitesse...en wat voor één!

Ajax - Vitesse 2-0

  • NOS
    De eerste treffer van Said Hamulic in de eredivisie was een heel mooie, alleen ging de treffer niet door.
  • NOS
    De VAR bleek niet in staat om twee onderscheidende lijnen te trekken en zo duidelijkheid te verschaffen.

PEC-RKC | 14' GOAL RKC

In Zwolle staat het trouwens 1-0 voor RKC. Stevanovic duwde een voorzet van Cleonise bij de tweede paal acrobatisch tegen de touwen.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 0-1

AJA-VIT | 13' GOAL AJAX

Na de domper voor Vitesse volgt misschien wel meteen de nekslag. Eerst houdt Room Vitesse nog op de been met een knappe rediing, maar daarna is hij kansloos als Taylor de bal teruglegt op kersvers IJslands international Hlynsson. Het is 2-0 voor Ajax.

Ajax - Vitesse 2-0

Kristian Hlynsson viert de tweede treffer van Ajax tegen Vitesse.

AJA-VIT | 8' Schitterende treffer Hamulic afgekeurd

Wat een prachtige goal van Vitesse-spits Hamulic zeg! Hij ontvangt een diepe pass op een meter of dertig en schiet de bal vanuit de lucht met een boog over Ajax-doelman Ramaj. Scheidsrechter Higler keurt de goal aanvankelijk af vanwege buitenspel, maar ook nu moet de VAR lijnen gaan trekken.

En dat valt in het nadeel uit van de Arnhemmers. De treffer gaat niet door, maar veel kan het niet gescheeld hebben.

Ajax - Vitesse 1-0

AJA-VIT | 3' GOAL AJAX

Binnen drie minuten is het al 1-0 voor Ajax tegen Vitesse en de maker is kersvers international Jorrel Hato! De verdediger is meegeslopen naar voren, krijgt de bal vlak voor het doel van Bergwijn en schuift simpel binnen. De VAR kijkt nog even naar mogelijk buitenspel van aangever Bergwijn, maar geeft zijn fiat aan de goal.

Eerst zijn Oranje-debuut, nu zijn eerste eredivisietreffer: dit is een week die Hato niet snel zal vergeten.

Ajax - Vitesse 1-0

Jorrel Hato maakte binnen drie minuten tegen Vitesse zijn eerste eredivisietreffer.

PEC-RKC | 4' Volley Namli

In Zwolle rolt de bal al wat langer, daar zijn PEC =Zwolle en RKC Waalwijk inmiddels vier minuten ver en net zagen we een fraai volley van Namli, maar RKC-doelman Vaessen (met helm) stond zijn mannetje.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 0-0

AJA-VIT | Aftrap

Er is afgetrapt bij Ajax-Vitesse.

Ajax - Vitesse 0-0

AJA-VIT | Minuut stilte ter nagedachtenis aan Ruud Geels

De spelers van Ajax en Vitesse staan voor de wedstrijd stil bij het overlijden van oud-international Ruud Geels, die veel successen vierde bij Ajax. Vandaag was de uitvaart, familieleden van Geels zijn aanwezig bij het duel vanavond.

Minuut stilte ter nagedachtenis aan Ruud Geels voorafgaand aan Ajax-Vitesse.

TWE-PSV | Wedstrijdverslag

PSV heeft ook z'n dertiende competitiewedstrijd van het seizoen in winst omgezet, maar voor het eerst slaagde de koploper daarin tegen een tegenstander uit de top vier. FC Twente, dat al 24 thuisduels ongeslagen was en onlangs ook landskampioen Feyenoord met 2-1 te grazen nam, werd op een 3-0 nederlaag getrakteerd.

AJA-VIT | Spelers staan klaar

Snel over naar de Johan Cruijff Arena, waar de spelers van Vitesse en Ajax klaar staan in de catacomben. De F-Side is vanavond trouwens leeg als sanctie voor de ontspoorde Klassieker tegen Feyenoord.

De F-Side is leeg als straf voor het laten ontsporen van De Klassieker tegen Feyenoord.

TWE-PSV | PSV op recordjacht

Met de dertiende zege op rij evenaart PSV de prestatie uit 2018/19. Alleen het gouden PSV van Guus Hiddink deed het in 1988/89 beter: die ploeg wist de eerste zeventien duels in de eredivisie te winnen.

HEE-FOR | Afgelopen

Ook in Friesland is het trouwens 3-0 voor Heerenveen gebleven tegen Fortuna.

EINDSTAND: sc Heerenveen - Fortuna Sittard 3-0

TWE-PSV | Afgelopen

Het zit erop in de Grolsch Veste. PSV wint ook zijn 13de wedstrijd op rij en gaat met een voorsprong van zeven punten richting de topper tegen Feyenoord. Maar eerst nog midweeks de Champions League-kraker tegen Sevilla. Wel een weekje hoor, maar het begin is prima.

EINDSTAND: FC Twente - PSV 0-3

TWE-PSV | 90'+3 Bakayoko flirt met rood, maar heeft geluk

Oeioeioei, daar komt Johan Bakaoyoko goed weg zeg! Hij houdt Van Wolfswinkel vast en had misschien wel zijn tweede gele kaart moeten krijgen. Maar arbiter Lindhout heeft clementie voor de jonge Belg, die anders de topper tegen Feyenoord volgende week had moeten missen.

Vlak daarna pakt Pröpper trouwens wel een gele kaart, na een harde overtreding. Frustratie, waarschijnlijk.

FC Twente - PSV 0-3

TWE-PSV | 90' Van Hoorenbeeck redt op de lijn

Dat had 4-0 moeten zijn voor PSV. Dit keer is het Gijs Smal die zich de bal laat afsnoepen in de eigen opbouw en zo vrij baan geeft aan Tilman en Lang. Die twee combineren er nog even lustig op los tot Tilman echt vrij voor het doel staat, maar in de tussentijd is Van Hoorenbeeck net op tijd terug om de inzet van Tilman van de lijn te halen.

FC Twente - PSV 0-3

HEE-FOR | 89' GOAL HEERENVEEN

Ook in Heerenveen is het inmiddels 3-0 en dit keer kwam er geen strafschop aan te pas. Moldavisch international Ion Nicolaescu maakt hem.

sc Heerenveen - Fortuna Sittard 3-0

TWE-PSV | 82' GOAL PSV

Johan Bakayoko maakt het helemaal af met de 3-0 voor PSV. En ook deze goal heeft de thuisclub aan zichzelf te wijten door geklungel in de opbouw. Pröpper krijgt de bal matig aangespeeld en verlengt de bal zomaar in de voeten van een PSV'er.

Zo komt de bal bij Bakayoko, die de bal koeltjes langs Unnerstall in de hoek schuift.

FC Twente - PSV 0-3

Johan Bakayoko en Joey Veerrman vieren de 1-0 van PSC in Enschede op geheel eigen wijze.

TWE-PSV | 75' Rentree Lang

Noa Lang raakte op 8 oktober tegen Sparta geblesseerd aan zijn hamstring en maakt nu zijn rentree bij PSV. Hij komt met nog een kwartier te spelen samen met Ricardo Pepi in het veld voor Guus Til en Luuk de Jong.

Koud in het veld neemt LAng meteen het doel onder vuur, maar de bal verdwijnt hoog in de tribunes. En dan moet trainer Bosz noodgedwongen voor een vijfde keer wisselen, want Ramalho kan niet verder. Sambo is zijn vervanger.

FC Twente - PSV 0-2

Noa Lang maakt zijn rentree voor PSV in de topper tegen PSV.

TWE-PSV | 67' Schouten en Lozano naar de kant

Onder een luid fluitconcert gaat Hirving Lozano naar de kant. Het Twentse publiek ziet in de Mexicaan de boosdoener van de vroege rode kaart van Mees Hilgers, maar dat heeft de verdediger toch echt aan zichzelf te wijten. Ook Jerdy Schouten (met geel op zak) mag gaan douchen. Saibari en Tillman zijn hun vervangers.

FC Twente - PSV 0-2

TWE-PSV | 60' Kan Van Wolfswinkel tij keren?

Ricky van Wolfswinkel lost Daan Rots af in de aanval van Twente, maar het is de vraag of er voor de ervaren goalgetter nog veel eer te behalen valt in dit duel. Van Wolfswinkel kwam deze week trouwens in het nieuws toen uit de gelekte Cyprus Papers (lijsten vol banktransacties van Russische oligarchen) bleek dat een deel van zijn transfersom van Vitesse naar FC Basel in de boeken bij Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj was beland.

Maar dat terzijde...

HEE-FOR | 62' GOAL HEERENVEEN

Weer mag Thom Haye een strafschop nemen voor Heerenveen en weer schiet hij de al er feilloos in. Duarte maakte de overtreding op uitblinker Sahraoui en Haye bewijst dat je hem wel om een boodschap kan sturen. De Friezen leiden met 2-0 tegen Fortuna Sittard, twee penalty's van Haye.

sc Heerenveen - Fortuna Sittard 2-0

Thom Haye benut zijn tweede strafschop van de avond tegen Fortuna Sittard.

AJA-VIT | Opstelling

Edward Sturing begint om 21.00 uur aan zijn zevende (!) termijn als (interim-)trainer van Vitesse. Zijn eerste opstelling ziet er zo uit.

TWE-PSV | 55' Twente geeft niet op

De 2-0 moet een mokerslag zijn geweest voor Twente, maar de thuisclub geeft niet op. Sterker, Twente zet zelfs nog een keer aan en dat levert bijvoorbeeld een gele kaart op voor Jerdy Schouten. En als Schouten vlak daarna opnieuw een overtreding maakt, schreeuwt de hele Grolsch Veste om een tweede gele kaart.

Die komt er niet. Maar Twente geeft zich nog niet gewonnen, zoveel is duidelijk.

FC Twente - PSV 0-2

TWE-PSV | 49' GOAL PSV

FC Twente kreeg meteen een kans na rust, maar het is PSV dat op 2-0 komt. En veel knulliger dan deze treffer zie je ze niet vaak. Lozano legt een voorzet terug richting Luuk de Jong, maar de bal komt op het hoofd van Robin Pröpper en verdwijnt door de benen van doelman Lars Unnerstall in het Twentse doel.

FC Twente - PSV 0-2

Robin Pröpper krijgt de bal ongelukkig op het hoofd en ziet hoe de bal door de benen van doelman Unnerstall in het doel verdwijnt.

AJA-VIT | Opstelling

Om 21.00 uur gaan we met belangstelling kijken naar Ajax, dat het in de Johan Cruijff Arena opneemt tegen hekkensluiter Vitesse. Bij Ajax begint Akpom voor het eerst in de basis, voor de niet-fitte Brobbey. Ook Sutalo is niet fit, Rensch speelt op zijn plek centraal achterin.

HEE-FOR | 47' Sierhuis raakt de paal

Fortuna liet in de eerste helft weinig zien tegen Heerenveen, maar in de rust heeft trainer Danny Buijs zijn manschappen waarschijnlijk stevig toegesproken. Kaj Sierhuis laat binnen twee minuten doelman Andries Noppert namelijk kansloos met een geplaatst schot in de verre hoek, maar de baal stuit tegen de binnenkant van de paal terug het veld in.

Ook in Friesland regent het inmiddels trouwens pijpenstelen.

sc Heerenveen - Fortuna Sittard 1-0

HEE-FOR | Tweede helft

In Friesland is de tweede helft begonnen. Heerenveen leidt met 1-0 na de strafschop van Thom Haye in de blessuretijd van de eerste helft.

sc Heerenveen - Fortuna Sittard 1-0

TWE-PSV | Rust

In Enschede zit de eerste helft erop. PSV leidt met 1-0 door een treffer van Veerman, nadat de tien van Twente één keer iets te enthousiast naar voren waren getrokken. Dat gaat nu wel een heel lastige opgave worden voor FC Twente. Maar je weet het nooit...

Sem Steijn (rechts) werd geofferd bij Twente na de rode kaart voor Hilgers, tot ongenoegen van zijn familie.

HEE-FOR | 45'+4 GOAL HEERENVEEN

In Friesland is het inmiddels rust, maar niet nadat Thom Haye in de vierde minuut van de toegevoegde tijd de thuisploeg op 1-0 heeft geschoten. Hij deed dat uit een strafschop, toegekend nadat Simon Olsson de bal tegen de hand van een ongelukkige Fortunees geschoten had.

sc Heerenveen - Fortuna Sittard 1-0

TWE-PSV | 45' GOAL PSV

Op slag van rust is daar dan toch de 1-0 van PSV! Juist op een moment dat het tiental van Twente met te veel spelers naar voren is getrokken en gestuit wordt door Ramalho, profiteert PSV in de tegenaanval. Weer is het Bakayoko die de aanval opzet en een voorzet geeft op Veerman, die Unnerstall kansloos laat.

FC Twente - PSV 0-1

Joey Veerman viert zijn treffer tegen FC Twente.

TWE-PSV | 44' Grote kans Luuk de Jong

Dat had de 1-0 moeten zijn voor PSV. Bakayoko breekt door op rechts en geeft voor op Luuk de Jong, maar diens poging wordt gekeerd door Unnerstall. Ook Lozano kan de rebound niet in het doel krijgen.

TWE-PSV | 40' PSV creëert amper kansen

PSV is de betere in de Grolsch Veste, zeker met elf tegen tien. Maar pas na 40 minuten tekende Lozano voor het tweede schot op het Twentse doel en dat is best vreemd eigenlijk. De controle is er, maar kansen weet PSV amper te creëren.

De grootste was misschien wel de vrije kopkans voor Ramalho uit een corner, maar de verdediger kopte naast. En dus telt die poging ook niet mee als schot op doel.

TWE-PSV | 34' Kansjes komen voor PSV

Na de rode kaart voor Hilgers zien we ook de eerste kansjes voor PSV. Zo nam Veerman vanuit een lastige hoek het doel van Twente onder vuur, maar Unnerstall stond op zijn post. De thuisploeg probeert vooral te vertragen in deze fase om krachten te sparen voor de rest van de wedstrijd.

FC Twente - PSV 0-0

TWE-PSV | Steijn naar de kant, ziet Steijn

Twente-trainer moet herstelwerkzaamheden doen in zijn verdediging en dat gaat ten koste van Sem Steijn. De aanvallende middenvelder gaat, onder de ogen van zijn vader Maurice, naar de kant om plaats te maken voor de Belgische verdediger Alec Van Hoorenbeeck.

FC Twente - PSV 0-0

TWE-PSV | 24' ROOD FC TWENTE

Ja hoor, geen twijfel over mogelijk. Het geel wordt ingetrokken en Mees Hilgers mag de kleedkamer opzoeken met een directe rode kaart. FC Twente moet verder met tien man tegen de koploper.

Allard Lindhout toont Mees Hilgers de rode kaart in de topper tegen PSV.

TWE-PSV | 23' Hilgers moet vrezen voor rood

Mees Hilgers, wat doe je nu? De Twente-verdediger komt met een te late tackle op volle snelheid met de noppen op het onderbeen van Lozano. Van Lindhout krijgt hij in eerste instantie geel (zijn vijfde al van het seizoen), maar de VAR heeft zich al gemeld.

Dit gaat rood worden...

Mees Hilgers wordt van het veld gestuurd na een veel te harde tackle op Hirving Lozano.

HEE-FOR | 25' Kansloos

In Friesland zijn we al halverwege de eerste helft en eigenlijk hebben we niet al te veel om over te schrijven. Het is een wedstrijd zonder grote kansen voorlopig. Derhalve, 0-0.

sc Heerenveen - Fortuna Sittard 0-0

TWE-PSV | 20' Twente bijt van zich af

FC Twente had wat tijd nodig om in de wedstrijd te komen, maar inmiddels zit de thuisclub er prima in. De laatste minuten geeft Twente PSV geen moment rust meer en dat leidt tot hachelijke momenten voor het Eindhovense doel. Met kunst- en vliegwerk weten de PSV-verdedigers de bal weg te krijgen.

André Ramalho moet dat wel bekopen met pijn in de onderbuik, want hij kreeg een bal vol in zijn kruis geschoten. De Braziliaan wordt even verzorgd en dat wordt door beide trainers aangegrepen om nog wat instructies te geven. Het geeft maar aan hoe belangrijk deze wedstrijd is.

FC Twente - PSV 0-0

TWE-PSV | 10' PSV deelt lakens uit

Sergiño Dest aan de bal in de topper tegen FC Twente.

Echte kansen hebben we nog niet gezien in de Grolsch Veste, maar PSV deelt voorlopig wel de lakens uit. FC Twente loopt voorlopig alleen maar achter de bal aan. Een grote rondo is het vooralsnog, maar daar win je geen wedstrijden mee.

FC Twente - PSV 0-0

EXC-FEY | De hoogtepunten

Eerder op de avond won Feyenoord in een waar kansenfestival met 4-2 van stadgenoot Excelsior. Santiago Giménez miste twee opgelegde kansen, maar ging toch als hattrickheld naar huis.

Bekijk de samenvatting van Excelsior - Feyenoord

HEE-FOR | Aftrap

In Friesland - waar het kraakhelder is in het stadion trouwens - rolt de bal al wat langer. Het staat na bijna vier minuten nog 0-0.

sc Heerenveen - Fortuna Sittard 0-0

TWE-PSV | Aftrap

Met drie minuten vertraging is dan nu toch afgetrapt in Enschede voor de topper FC Twente - PSV.

TWE-PSV | Gerry and the pacemakers en oorverdovend vuurwerk

'You'll never walk alone' wordt hartstochtelijk in de Grolsch Veste, tot het overstemd wordt door een oorverdovend vuurwerk. De aftrap moet ook even uitgesteld worden omdat de rook het zicht van arbiter Allard Lindhout wegneemt.

Oorverdovend vuurwerk in de Grolsch Veste voor FC Twente-PSV.

TWE-PSV | Spelers in de tunnel

De spelers van FC Twente en PSV staan klaar in de tunnel voor de topper in de Grolsch Veste. Er wordt flink gegroet over en weer, want er zijn een hoop dwarsverbanden in beide elftallen. Bij de basiself van Twente hebben Unnerstall, Kjølø, Sadilek en Brenet een verleden in Eindhoven.

Andersom geldt dat natuurlijk voor PSV-aanvoerder Luuk de Jong en ook Noa Lang speelde een half jaartje in Enschede.

EXC-FEY | Wedstrijdverslag

Feyenoord heeft een redelijke generale repetitie afgewerkt voor de cruciale Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid van komende dinsdag. Op bezoek bij Excelsior miste de ploeg van trainer Arne Slot de ene na de andere grote kans, maar werd er mede dankzij een hattrick van Santiago Gimenez wel met 4-2 gewonnen.

De Mexicaan, die in het gehele vorige seizoen tot vijftien doelpunten kwam, bracht zijn seizoenstotaal dankzij zijn drie treffers op zestien doelpunten.

EXC-FEY | Afgelopen

Feyenoord wint na een kansenfestival in Kralingen met 4-2 van Excelsior. Daarmee wordt het verschil met de nog foutloze koploper PSV teruggebracht naar vier punten en kunnen de Rotterdammers met belangstelling gaan kijken naar de topper in Enschede zometeen.

Of gaat de focus meteen op Atlético Madrid, komende dinsdag in De Kuip? De generale was heel aardig, maar bij momenten ook wel erg slordig.

EINDSTAND: Excelsior - Feyenoord 2-4

EXC-FEY | 90'+2 Hoogstandjes Hartman

Er komen nog vier extra minuten bij in Kralingen, maar deze Feyenoord-zege komt niet meer in gevaar. Feyenoord zoekt nog naar een vijfde treffer, met name Quilindschy Hartman laat wat mooie dingen zien.

Excelsior - Feyenoord 2-4

EXC-FEY | 82' GOAL FEYENOORD

Het lijkt een patroon: op elke misser van Giménez volgt al snel een doelpunt. De Mexciaan heeft zijn hattrick te pakken: hij scoort met een van richting veranderde schuiver en voltooit zo zijn hattrick! Zijn 16de al deze competitie.

En dat terwijl zijn opvolger Ueda - die de afgelopen interlandperiode liefst vijf keer trefzeker was voor Japan tegen Myanmar en Syrië - al klaar staat langs de lijn. Dat wordt een soort publiekswissel.

Excelsior - Feyenoord 2-4

EXC-FEY | 76' Kansen aan beide kanten

Het thuispubliek sprong al op van de stoel, toen Driouch - die vandaag minder opvallend speelt dan gewoonlijk - de bal op het doel afvuurde. Maar de bal belandt in het zijnet.

En aan de andere kant is het weer Giménez die een enorme kans om zeep helpt met een veel te wilde uithaal, die niet eens binnen de palen komt. Twee grote missers al voor de Mexicaan, maar ook twee treffers natuurlijk!

Excelsior - Feyenoord 2-3

EXC-FEY | 73' GOAL EXCELSIOR

Het duel op Woudestein leek gespeeld met de 3-1 voorsprong voor Feyenoord, maar rustig achterover zitten is er niet bij voor Slot en co. Zo schrok de bank van Feyenoordop toen Hancko hard in botsing kwam met Widdel en met flink wat hoofdpijn verder moest.

En vervolgens wordt diezelfde Hancko in de problemen gebracht door een ziekenhuisbal van Wieffer, waarop Lazaros Lamprou kan profiteren. Hij komt alleen voor doelman Bijlow en schuift de 2-3 binnen! Wordt dit toch nog een wedstrijd?

Excelsior - Feyenoord 2-3

HEE-FOR | Opstellingen

Naast de topper in Enschede tussen FC Twente en PSV begint om 18.45 uur ook het duel tussen sc Heerenveen en Fortuna Sittard. Dit zijn de opstellingen.

EXC-FEY | 66' GOAL FEYENOORD

Quinten Timber heeft Feyenoord op 3-1 geschoten tegen Excelsior.

Ook Quinten Timber maakt zijn fout uit de eerste helft goed! Hij combineert fraai met Stengs en knalt de bal hard via het lichaam van Van Gassel in het doel!

Excelsior - Feyenoord 1-3

EXC-FEY | 60' GOAL FEYENOORD

Meteen bewijst Minteh zijn waarde! De Gambiaanse flankaanvaller laat tegenstander Zagré zijn hielen zien, bedient Giménez op maat en dit keer maakt de Mexicaan geen fout: 1-2.

Zo heeft Giménez zijn productie van vorig jaar na 13 duels in dit nieuwe seizoen al geëvenaard: 15 stuks.

Excelsior - Feyenoord 1-2

EXC-FEY | 58' Wissels

Een wissel aan beide kanten na bijna een uur spelen. Bij Feyenoord komt Yankuba Minteh voor Luka Ivanusec. Bij Excelsior is Redouan El Yaakoubi in het veld gekomen voor Kian Fitz-Jim.

TWE-PSV | Geen Vlap bij FC Twente

Michel Vlap is niet fit genoeg bevonden om in actie te komen tegen PSV. De aanvallende middenvelder zit ook niet op de bank bij FC Twente.

EXC-FEY | 50' Einde wedstrijd Nieuwkoop

Nog meer tegenslag voor Feyenoord. Bart Nieuwkoop grijpt na een sprintduel naar zijn hamstring en daarmee zit zijn wedstrijd erop. Hij wordt vervangen door Thomas Beelen, die in het centrum gaat spelen. Geertruida verhuist naar de rechterflank.

Gernot Trauner liep ook even warm, maar trainer Slot kiest dus voor Beelen.

EXC-FEY | 48' Eerste grote kans is voor...Excelsior

Feyenoord had voor rust misschien al wel op 5-1 moeten staan tegen Excelsior, maar liet de thuisclub in leven. En dan loop je risico dat het nog helemaal mis gaat. De eerste grote kans van de tweede helft is voor Excelsior-verdediger Widdell, die een hoekschop rakelings naast de paal kopt.

Excelsior - Feyenoord 1-1

TWE-PSV | Lang op de PSV-bank tegen Twente

Noa Lang is terug in de selectie van PSV, maar begint op de bank.

Om 18.45 uur begint koploper PSV aan de eerste grote uitdaging dit seizoen, uit bij nummer drie FC Twente. Noa Lang is weer dit, maar begint op de bank. Ook Mauro Junior en Armando Obispo maken hun rentree op de bank.

EXC-FEY | Tweede helft

Excelsior heeft afgetrapt in de tweede helft tegen Feyenoord. Er zijn geen wijzigingen bij beide ploegen.

Excelsior - Feyenoord 1-1

EXC-FEY | Rust

Santiago Giménez kan zijn ogen niet geloven, nadat hij voor open doel over heeft gemikt tegen Excelsior.

Excelsior en Feyenoord gaan rusten met een 1-1 tussenstand en dat mag je gerust een wonder noemen. Feyenoord miste een karrenvracht aan grote kansen, met de kansen van Timber en Giménez voor open doel als hoogte- (of dieptepunten).

Excelsior - Feyenoord 1-1

EXC-FEY | 36' Giménez dingt mee naar 'misser van het seizoen'

  • Pro Shots
    De sluizen gaan open in Kralingen tijdens Excelsior-Feyenoord.

Zojuist gingen de sluizen even flink open in Kralingen en ook op het veld blijft het kansen regenen.

Quinten Timber mikte eerder voor open doel op de lat, maar deze misser van Santiago Giménez is echt een kandidaat voor misser van het seizoen. Het is Timber die de bal panklaar neerlegt voor de Mexicaan, die hem alleen maar in het lege doel hoeft te leggen. Maar de bal gaat huizenhoog over!

Excelsior - Feyenoord 1-1

EXC-FEY | 30' Grote kans Ivanusec

Wat een fijne open wedstrijd tot nu toe in het Van Donge & De Roo-stadion (ook wel bekend als Woudestein) zeg! Het spervuur aan kansen is iets geluwd, maar net zagen we toch weer een reuzenkans voor Feyenoord. Luka Ivanusec probeert een diepe bal met zijn hoofd in het doel te koppen, maar Van Gassel heeft prima het oog in de kopbal via de grond.

Feyenoord speelt prima en had al veel meer treffers moeten maken. Maar ook Excelsior is gevaarlijk in de tegenaanval. En dus is het een leuke wedstrijd voor de neutrale toeschouwer!

Excelsior - Feyenoord 1-1

EXC-FEY | 16' GOAL EXCELSIOR

Nou zeg, en dan staat het opeens 1-1. Paixão maakt een enorme fout door de bal zomaar in te leveren bij Lazaros Lamprou van Excelsior. Die stuurt Troy Parrott - een week geleden nog invaller bij Ierland tegen Oranje - de diepte in en die verschalkt doelman Bijlow in de korte hoek!

Excelsior - Feyenoord 1-1

  • ANP
    Igor Paixão overdenkt zijn zonden bij de 1-1 van Excelsior...
  • ANP
    ...en krijgt een hart onder de riem van ploeggenoten Geertruida en Stengs.
  • ANP
    Troy Parrott is de gevierde man bij Excelsior na zijn 1-1 tegen Feyenoord.

EXC-FEY | 15' Timber op de lat!

En nu stuurt Geertruida Timber de diepte in. De middenvelder omspeelt doelman Van Gassel, maar mikt niet in het lege doel, maar op de lat! Dat was de vierde enorme kans voor Feyenoord (en dan rekenen we de vreemde vrije trap van Paixao niet mee).

Excelsior - Feyenoord 0-1

EXC-FEY | 12' Enorme kans Wieffer

Mats Wieffer mist oog in oog met zijn voormalig ploeggenoot Van Gassel.

Het is een en al Feyenoord dat de klok slaat in de eerste minuten in Kralingen. En eigenlijk heeft de club aan zichzelf te wijten dat het slechts 1-0 staat.

Behalve de treffer van Giménez hebben we al drie grote kansen gezien. Twee daarvan waren voor spelers, die afgelopen week voor Oranje nog trefzeker waren tegen Gibraltar. Calvin Stengs liet aan het begin van de wedstrijd een grote kans liggen vanaf de rand van de zestien. Nog groter was de kans voor Wieffer, die alleen op doelman Van Gassel af mocht maar zijn oud-ploeggenoot niet wist te kloppen.

En tussendoor was er nog een vrije trap van Paixão, die van richting werd veranderd en maar net over het doel ging.

Excelsior - Feyenoord 0-1

EXC-FEY | 6' GOAL FEYENOORD

Santiago Giménez heeft Feyenoord vroeg in het duel met Excelsior op voorsprong gezet.

Nou, dat duurde niet lang zeg. Binnen zes minuten komt Feyenoord al op 1-0 tegen Excelsior. Igor Paixão passeert zijn tegenstander Arthur Zagré, geeft een voorzet bij de tweede paal en daar staat Santiago Giménez om de bal in het doel te werken.

Het is zijn 14de al van dit seizoen. Ter vergelijking: vorig jaar maakte de Mexicaan er in het hele seizoen 15 voor Feyenoord.

Excelsior - Feyenoord 0-1

Ondertussen in de Premier League: recorddoelpunt Haaland in remise met Liverpool

Erling Haaland viert zijn recordtreffer met onder meer Nathan Aké.

De topper in Engeland tussen koploper Manchester City en nummer twee Liverpool is in Manchester in 1-1 geëindigd. In een bevlogen wedstrijd scoorde Erling Haaland zijn vijftigste goal voor City.

De Noorse sterspeler stond op 49 doelpunten in 47 Premier League-duels voor City. Met deze goal verbreekt hij het record van Andy Cole die in 65 wedstrijden de snelste mijlpaal van 50 goals ooit bereikte in de Premier League.

EXC-FEY | Aftrap

Calvin Stengs heeft namens Feyenoord de wedstrijd op gang getrapt. Het eerste balbezit is voor Feyenoord.

Excelsior - Feyenoord 0-0

EXC-FEY | Spelers op het veld

De spelers van Excelsior en Feyenoord betreden het veld in Kralingen. De achterstand van de landskampioen op koploper PSV is liefst zeven punten en kan zich dus eigenlijk geen misstap veroorloven. Maar Excelsior is dit seizoen zeker geen makkie. Thuis verloor het dit seizoen alleen van PEC Zwolle.

Het is de eerste wedstrijd in een heel belangrijke week, met het Champions League-duel met Atlético Madrid en de competitietopper tegen PSV voor de boeg. We gaan het zien!

Ondertussen in La Liga: Barcelona morst punten bij rentree Frenkie de Jong

Frenkie de Jong maakte zijn rentree bij Barcelona tegen Rayo Vallecano.

FC Barcelona heeft punten verspeeld op bezoek bij Rayo Vallecano. In Madrid eindigde het duel in 1-1. Het is het vijfde puntverlies voor FC Barcelona in veertien wedstrijden in La Liga. Door dit resultaat kunnen Girona en Real Madrid verder weglopen bij de Catalanen. Beide clubs komen morgen in actie.

Bij Barcelona maakte Frenkie de Jong zijn rentree, na twee maanden aan de kant te hebben gestaan door een enkelblessure. De Jong maakte meteen de negentig minuten vol.

EXC-FEY | Welkom terug Mats!

Welkom terug Mats! Mats Wieffer speelde 77 wedstrijden voor Excelsior. Zijn laatste wapenfeit was een benutte strafschop in de strafschoppenserie in de toch al krankzinnige finale (4-4) van de play-offs om een plek in de eredivisie tegen ADO Den Haag.

Wieffer maakte de achtste Kralingse strafschop. De negende leverde pas de eerste misser op, aan ADO-kant. En dus mocht Wieffer een feestje vieren, al maakte hij zijn eredivisiedebuut het jaar erop niet bij Excelsior, maar bij Feyenoord. Dat was ook in een stadsderby trouwen, thuis tegen Sparta.

EXC-FEY | Opstelling Feyenoord

Feyenoord-trainer Arne Slot begint de stadsderby met Excelsior met de volgende elf spelers. Lutsharel Geertruida, die nog geblesseerd afhaakte bij Oranje afgelopen interlandperiode, is weer fit. Fit genoeg om te starten, als aanvoerder uiteraard.

EXC-FEY | Opstelling Excelsior

We beginnen deze volle eredivisiezaterdag in Kralingen met Excelsior - Feyenoord. Dit is de opstelling van de thuisclub.

Sadílek kan weer voetballen na zware periode

Na lange tijd gekampt te hebben met tinnitus, kan Michal Sadílek weer met plezier voetballen.

Na loodzware tijd blinkt Sadílek uit bij Twente: 'Doe weer wat ik het liefst doe'

Van 't Schip maakt zich geen zorgen over blessures

Interim-trainer van Ajax John van 't Schip maakt zich niet druk over het feit dat veel spelers met fitheidsklachten kampen, maar het kost volgens de oefenmeester wel tijd om Ajax intensiever te laten spelen.

Van 't Schip: 'Andere, intensieve speelwijze trainen kost tijd, het is een proces'

De stand

PSV morste dit seizoen nog geen punten en staat duidelijk bovenaan de ranglijst. Daarachter volgt een groepje van Feyenoord, FC Twente en AZ. Go Ahead Eagles is momenteel best of the rest met 21 punten.

Bekijk de huidige stand van de eredivisie hieronder:

Stand eredivisie

Bosz vergelijkt PSV met een Formule 1-wagen

Net als een Formule 1-bolide moet PSV zich constant doorontwikkelen, zegt trainer Peter Bosz, die met de Eindhovense club nog geen enkel punt verloor dit seizoen.

Bosz vergelijkt PSV met Formule 1-auto: 'Moeten blijven doorontwikkelen'