NOS VoetbalAangepast

Ajax klimt op naar linkerrijtje na ruime zege op matig Vitesse

Bekijk de samenvatting van Ajax - Vitesse

Ajax heeft het voorzichtige herstel in de eredivisie een vervolg gegeven met een simpele zege op Vitesse. In de Johan Cruijff Arena werd de ploeg van interim-trainer Edward Sturing op een 5-0 nederlaag getrakteerd.

Het is de derde overwinning van de Amsterdammers in de eredivisie sinds het aantreden van trainer John van 't Schip. Alleen tegen Almere City werd gelijk gespeeld. Hekkensluiter Vitesse, waar trainer Phillip Cocu na de vorige competitiewedstrijd opstapte, betekende het de negende verliespartij van het seizoen.

Ajax liet al snel merken dat er voor de Arnhemmers weinig te halen viel in de Arena, waar de F-Side leeg bleef als sanctie voor de ontspoorde Klassieker tegen Feyenoord.

Hato scoort snel

Binnen drie minuten had kersvers Oranje-international Jorrel Hato het doel namelijk al gevonden. De jonge verdediger zette zelf de aanval op en schoof uiteindelijk binnen op aangeven van Steven Bergwijn.

Een paar minuten later leek het alweer gelijk te worden toen Vitesse-spits Saïd Hamulic op weergaloze wijze de bal van ver over Ajax-keeper Diant Ramaj heen volleyde. De assistent-scheidsrechter gooide zijn vlag omhoog voor buitenspel, maar de VAR ging er nog even naar kijken.

Het beeld van de videoscheidsrechter gaf geen uitsluitsel, waardoor het besluit van de assistent bleef staan.

  • Pro Shots
    Saïd Hamulic hoopt dat zijn treffer tegen Ajax blijft staan
  • NOS
    De VAR bleek niet in staat om twee onderscheidende lijnen te trekken en zo duidelijkheid te verschaffen.

De ijdele hoop van Vitesse op een goed resultaat werd niet veel later door een sterk spelend Ajax de grond in geboord. Eerst hield doelman Eloy Room Vitesse nog op de been met een knappe redding, maar daarna was hij kansloos toen Kenneth Taylor de bal teruglegde op Kristian Hlynsson.

Daarna ontstond een open wedstrijd waarin beide ploegen kansen kregen. De beste waren voor Ajax via Steven Bergwijn, Chuba Akpom en Taylor, maar Vitesse werd onder meer met Million Manhoef en Melle Meulensteen ook gevaarlijk. Amine Boutrah zorgde in de eerste helft voor het slotakkoord door namens Vitesse hard in het zijnet te schieten.

Bekijk hieronder de reacties van Ajax-trainer John van 't Schip, Vitesse-trainer Edward Sturing en Ajax-spelers Kenneth Taylor en Jorrel Hato.

Na rust sloeg Ajax genadeloos hard toe. De thuisploeg ging steeds beter draaien en dat resulteerde ook in steeds betere kansen. Eerst was het Akpom die het Vitesse-verdediger Dominik Oroz zo lastig maakte dat de Kroaat de bal met de punt van zijn schoen in eigen doel werkte voor de 3-0.

De Engelsman probeerde het doelpunt nog voor zichzelf op te eisen, maar de beelden waren duidelijk. Toch mocht hij even later alsnog juichen toen hij ongehinderd de volgende Ajax-treffer hard binnen kon koppen.

Chuba Akpom viert zijn treffer tegen Vitesse

Bij Vitesse was de koek op en dat gaf Ajax de mogelijkheid de score verder op te voeren naar 5-0. Taylor, die eerst nog Room op zijn weg had gevonden, bepaalde ver voor tijd de eindstand op 5-0. Met een fraaie voetbeweging stuurde hij Oroz en Nicolas Isimat-Mirin de verkeerde kant op waarna hij fraai raak schoot in de verre hoek.

Linkerrijtje

Daarna gebeurde er weinig tot niets meer in de Arena. Alleen Georges Mikautadze was met een schot in de korte hoek nog dicht bij een treffer, maar Room tikte de bal attent naast.

Dankzij de zege op Vitesse klimt Ajax naar het linkerrijtje in de eredivisie en staat het nu op een achtste plaats. Vitesse blijft met een doelsaldo van -20 op de laatste plaats staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl