Frenkie de Jong

Barcelona morst punten bij rentree De Jong, Depay terug bij winnend Atlético

FC Barcelona heeft punten verspeeld op bezoek bij Rayo Vallecano. In Madrid eindigde het duel in 1-1. Het is het vijfde puntenverlies voor FC Barcelona in veertien wedstrijden in La Liga. Door dit resultaat kunnen Girona en Real Madrid verder weglopen bij de Catalanen. Beide clubs komen zondag in actie.

Bij Barcelona maakte Frenkie de Jong zijn rentree, na twee maanden aan de kant te hebben gestaan door een enkelblessure. De Jong maakte meteen de negentig minuten vol.

Ook Atlético Madrid kwam al in actie en ook daar kwam een Nederlander na weken absentie weer aan spelen toe. Memphis Depay viel in de slotfase in bij de komende Champions League-tegenstander van Feyenoord (dinsdag in Rotterdam).

Er werd moeizaam met 1-0 gewonnen van Mallorca waardoor Atlético in punten naast Barcelona kwam, maar wel met één wedstrijd minder gespeeld.

Barcelona had drie van de laatste vier duels met Rayo Vallecano verloren en wist dat de ploeg eerder deze maand met 0-0 had gelijkgespeeld tegen Real Madrid.

In de 39ste minuut schoot Unai López op fantastische wijze de 1-0 binnen voor de thuisploeg. Ver buiten de zestien kreeg hij de bal voor zijn voeten, López schoot Rayo Vallecano met de buitenkant van zijn voet op voorsprong.

Na rust hield de thuisploeg ondanks enkele kansen van Barcelona lang stand, maar met nog zo'n tien minuten te gaan maakte Florian Lejeune een eigen doelpunt. Lejeune wilde een gevaarlijke voorzet van Balde onschadelijk maken, maar tikte de bal zo langs doelman Stole Dimitrievski.

170ste treffer Griezmann

Atlético Madrid kwam in het thuisduel met laagvlieger Mallorca niet echt los, maar ging wel met de punten aan de haal: 1-0.

De ban werd pas halverwege de tweede helft gebroken door Antoine Griezmann, die fraai binnenkopte. Het was al zijn 170ste doelpunt in het shirt van de Madrilenen en daarmee liet hij Adrián Escudero achter zich op de ranglijst van clubtopscorers.

De 32-jarige Fransman weet alleen Luis Aragonés nog boven zich. Die kwam tussen 1964 en 1974 tot 172 doelpunten voor Atléti.

Antoine Griezmann na zijn doelpunt

Na de 1-0 kreeg Mallorca nog genoeg kansen om een punt over te houden aan de trip naar de Spaanse hoofdstad, maar of er lag een ploeggenoot in de weg, of er werd slordig afgerond of Jan Oblak had een redding paraat.

Vanuit Nederlands oogpunt was de invalbeurt van Memphis Depay een goed bericht. De van een blessure terugkomende spits bekroonde zijn eerste minuten na weken van afwezigheid bijna nog met een doelpunt ook, maar de bal rolde net naast de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.