Oekraïneblog
NOS NieuwsAangepast

Oekraïens leger claimt herovering oevers Dnjepr • Nachtelijke droneaanval op Kyiv

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne.


MH17-veroordeelde Girkin wil president van Rusland worden

De Russische oud-kolonel Igor Girkin, die zich Strelkov noemt, wil president Poetin's uitdager zijn bij de presidentsverkiezingen in maart. Girkin zit vast in Rusland vast voor extremisme. Hij uitte onder meer felle kritiek op de militaire strategie in Oekraïne, en waarschuwde dat er een revolutie komt als Rusland niet efficiënter en vooral harder gaat opereren in Oekraïne. Daardoor groeide zijn populariteit onder ultranationalisten, maar in juli werd hij opgepakt.

In Nederland is Girkin veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Voorheen was hij kolonel in de Russische inlichtingendienst FSB.

"Ik begrijp heel goed dat deelname aan de presidentiële campagne in de huidige situatie in Rusland hetzelfde is als een kaartspel op het scherpst van de snede", staat in een statement van Girkin. Maar hij noemt het dé kans om de Russen te verenigen ten tijde van interne en externe dreiging.

Hij heeft zijn volgers opgeroepen om een campagne op te zetten terwijl hij vastzit. Het onderzoek naar hem duurt tot 18 december, waardoor hij volgens zijn aanhang theoretisch nog mee kan doen aan de verkiezingen.

De huidige president Poetin heeft zijn kandidatuur nog niet officieel aangekondigd, maar na een referendum in 2020 kon hij de grondwet zo aanpassen dat hij bij nieuwe verkiezingsoverwinningen kan aanblijven tot 2036.

Oekraïens leger claimt herovering oevers van de Dnjepr

Het Oekraïense leger heeft de Russische troepen aan de rivier de Dnjepr 3 tot 8 kilometer heeft teruggedrongen, zegt een woordvoerder van het leger. Als dat klopt is het de grootste terreinwinst die ze in maanden hebben geboekt. Bij de aanval zouden 3000 Russische soldaten zijn omgekomen of gewond geraakt. Het Russische leger bevestigt de aanvallen, maar heeft het ook over "zware verliezen" aan Oekraïense zijde.

De woordvoerder zei niet of de regio Cherson nu weer in Oekraïense handen is. De Russen schieten nog altijd met artillerie. Er zouden nog duizenden Russische militairen in de omgeving gestationeerd zijn. Volgens Oekraïne en Amerikaanse schattingen verliest Rusland grote aantallen militairen en materieel in Oekraïne.

Oekraïne meldt tweede nachtelijke droneaanval op Kyiv op rij

Rusland heeft vannacht opnieuw een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Dat zeggen de Oekraïense autoriteiten. De stad werd van verschillende kanten door de lucht aangevallen. Voor zover bekend is er geen grote schade aangericht. Vijftien van de in totaal twintig drones zouden zijn neergehaald.

Ook gisteren werd Kyiv met drones aangevallen. Volgens de Oekraïense president Zelensky werden er ook toen tal van drones neergehaald, waarvoor Zelensky zijn luchtmacht complimenteerde. Tegelijk waarschuwde hij voor meer en zwaardere aanvallen door Rusland in de komende tijd. Hij vreest dat Rusland net als vorig jaar de Oekraïense energie-infrastructuur zwaar onder vuur gaat nemen in de winter.

Archiefbeeld van schade door een droneaanval op Kyiv, eerder dit jaar

'Oekraïense drone uit de lucht geschoten vlak bij Moskou'

Rusland heeft een drone uit de lucht geschoten die op weg was naar Moskou. Dat zegt de burgemeester van de Russische hoofdstad op Telegram. De drone werd verwoest in Bogorodskoye, een kleine plaats ten noordoosten van Moskou.

Volgens de Russische autoriteiten kwam het onbemande vliegtuig vanuit Oekraïne. Er raakte niemand gewond, zegt de burgemeester.

'Rusland en Oekraïne boeken nauwelijks vooruitgang'

Het Britse ministerie van Defensie meldt in zijn dagelijkse bijdrage dat zowel Rusland als Oekraïne niet of nauwelijks vooruitgang boekt op het slagveld. "Terwijl het weer in Oost-Oekraïne steeds winterser wordt is er nauwelijks aanleiding om te denken dat er grote veranderingen te verwachten zijn in de frontlinie", schrijft het ministerie.

De afgelopen week werd op drie verschillende plekken het felst gevochten, namelijk in de regio Koepjansk tussen Charkiv en Loehansk, rondom de stad Avdiivka en in de buurt van Cherson, op en rond de rivier de Dnjepr. Daar slaagden Oekraïense troepen erin om een bruggenhoofd te slaan aan de oostkant van de rivier.

De Russen lijden volgens het Britse ministerie zware verliezen bij de strijd rond Avdiivka.

'Grote Russische luchtaanval, Oekraïne haalt 29 drones neer'

De Oekraïense luchtmacht heeft afgelopen nacht 29 Russische drones neergehaald, zo meldt de dienst in een persverklaring. In totaal werden er 38 drones vanuit Rusland gelanceerd.

De aanval begon volgens de luchtmacht rond 20.00 uur lokale tijd en duurde zo'n acht uur. Rusland zou in verschillende golven de door Iran gemaakte Shahed-drones hebben gelanceerd, gericht op regio's in heel Oekraïne.

Volgens het leger raakten een "faciliteit voor de energievoorziening" en een overheidsgebouw beschadigd in het zuidelijke Odesa, en raakte een burger daarbij gewond. In het noordelijke Tsjernihiv, aan de grens met Belarus, werden twee infrastructurele gebouwen geraakt. Er werden volgens het leger ook drones afgevuurd op hoofdstad Kyiv, maar die werden allemaal neergeschoten.

De brokstukken van een Shahed-drone, na een eerdere Russische aanval op Oekraïne

Kindervredesprijs naar Oekraïense tieners

Drie tieners uit Oekraïne zijn winnaar geworden van de Internationale Kindervredesprijs 2023. Anastasiia Feskova (17), Sofia Tereshchenko (18) en Anastasiia Demchenko (17) winnen de prijs voor het bouwen van een app voor Oekraïense alleenstaande gevluchte kinderen. Deze Refee-app helpt op de vlucht geslagen kinderen bij het het vinden van "veiligheid, voedsel en onderdak, en vervolgens van een thuis", aldus KidsRights, de organisatie achter de prijs.

De Kindervredesprijs bestaat sinds 2005. De winnaar krijgt onder meer een beurs om een opleiding te volgen en een projectfonds van 100.000 euro. De helft van dat geld investeert KidsRights in het thema waarmee de winnaar van de prijs zich bezighoudt en de andere helft gaat naar projecten van andere jonge activisten. Eerder wonnen ook de Afghaanse Malala Yousafzai, klimaatactiviste Gretha Thunberg en de Zuid-Afrikaanse Nkosi Johnson de prijs.

Finland sluit vier grensovergangen met Rusland

Finland sluit vanavond om 21.00 uur vier van de negen grensovergangen met Rusland. De Finse autoriteiten zeggen dat Rusland die grensovergangen in het zuidoosten van het land gebruikt om asielzoekers naar Finland te sturen. Die grensposten liggen relatief dicht bij Sint-Petersburg.

Alleen al vandaag zijn er volgens de autoriteiten zo'n honderd asielzoekers naar Finland gekomen. De afgelopen week ging het om 300 mensen, vooral uit Irak, Jemen, Somalië en Syrië. Helsinki beschuldigt Rusland ervan deze mensen opzettelijk naar de grensovergang te brengen, iets wat door Moskou wordt weersproken.

De grensovergangen zullen met barrières worden afgesloten. Asielzoekers die via Rusland naar Finland komen, kunnen vanaf morgen alleen nog bij twee noordelijke grensovergangen terecht, honderden kilometers verderop. De grensposten die dichtgaan, zijn normaal gesproken de drukste grensovergangen.

De Finse anti-discriminatie-ombudsman zegt dat het land, ondanks het sluiten van de grensposten, alsnog de plicht heeft om mensen die bescherming zoeken op te vangen. De Europese grenswachtorganisatie Frontex zegt functionarissen naar Finland te sturen om de grenzen te beschermen. "We treffen voorbereidingen om onmiddellijk hulp te bieden", zo meldt de organisatie.

Finland is sinds april van dit jaar lid van de NAVO, tot grote woede van Rusland. Dat land noemde de toetreding van de Finnen tot het militaire bondgenootschap "een gevaarlijke historische vergissing". Het besluit nu noemt Rusland "een grote fout". Een woordvoerder van het Kremlin zegt het "diep te betreuren dat Finland de wederzijdse relaties verwoest".

Busreizen voor de komende dagen zijn geannuleerd, tot verdriet van Russische reizigers in Sint-Petersburg.

Grensovergangen tussen Finland en Rusland dicht: 'Ik wilde mijn kleinzoon zo graag zien'

Kabinet reserveert twee miljard euro voor Oekraïne in 2024

Het demissionaire kabinet reserveert volgend jaar ruim 2 miljard euro voor meer steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland. De ministers Ollongren, Bruins Slot en Schreinemacher wijzen op de belofte die in de zomer is gedaan op de NAVO-top in Vilnius. Nederland sloot zich toen aan bij de verklaring van de G7 om Oekraïne op de lange termijn te blijven steunen.

Het kabinet wil onder meer een bijdrage leveren aan versterking van de Oekraïense luchtverdediging en het stelt verder geld beschikbaar voor humanitaire steun, herstel en wederopbouw. Ook worden er financiën vrijgemaakt voor de kosten van huisvesting van een speciaal Oekraïne-tribunaal en voor cyberveiligheid van Oekraïne.

Volgens de ministers wil Nederland met de toezeggingen "een boodschap van onverminderde solidariteit" afgeven aan de Oekraïense bevolking. Na de vergadering van het kabinet zei Ollongren dat het ook een signaal is in de richting van het Kremlin: "De tijd is echt niet in jullie voordeel. Wij houden dit gewoon vol."

En Bruins Slot benadrukte dat het niet alleen gaat om de vrijheid van de Oekraïners, maar ook om onze veiligheid: "Het is een oorlog die op ons continent plaatsvindt en Rusland stopt echt niet bij de grens van Oekraïne als de strijd voortduurt."

Spanningen aan Pools-Oekraïense grens lopen op door protesterende truckers

Poolse vrachtwagens blokkerengrensovergangen en demonstreren tegen wat zij zien als oneerlijke concurrentie van Oekraïense chauffeurs. Die zijn op hun beurt woedend dat ze stilstaan aan de grens.

Verslaggever Christiaan Paauwe bracht een bezoek aan het grensgebied. Lees zijn reportage hier:

Oekraïne claimt bruggenhoofden op oostoever Dnjepr

Oekraïne zegt meerdere bruggenhoofden te hebben gevestigd op de oostoever van de Dnjepr. Het veroverde gebied zou worden gebruikt om aanvallen uit te voeren op de Russische troepen daar. Het is voor het eerst dat Oekraïne hier heroveringen claimt.

Het bericht van het Oekraïense korps mariniers is niet onafhankelijk te bevestigen, maar sluit wel aan op berichten die militaire bloggers uit Rusland eerder brachten over troepenbewegingen in het gebied. Na maanden van kleine aanvallen op de oostoever zou Oekraïne nu uit zijn op een blijvende aanwezigheid aan de overkant. De rivier geldt als natuurlijke frontlinie sinds Cherson eind vorig jaar werd heroverd.

Kaart Oekraïne

Eerder deze week berichtten Russische persbureaus dat Russische troepen in het gebied zich terugtrokken "naar gunstiger posities", maar dat bericht werd binnen enkele minuten ingetrokken. Het ministerie van Defensie deed de artikelen van de staatsorganen af als "valse informatie, bedoeld om te provoceren". Volgens persbureau Reuters duiden de tegenstrijdige berichten erop dat het leger geen duidelijke lijn over de strijd daar heeft.

Strategisch is een bruggenhoofd aan de overkant van de Dnjepr belangrijk voor Oekraïne. Het zou troepenverplaatsingen makkelijker maken voor een aanval verder naar het zuiden. Het land zou daarmee kunnen proberen het bezette gebied in tweeën te spitsen. Het zou bovendien de druk op Cherson verlichten, dat nu nog geregeld wordt bestookt door Rusland.

Eerder schreven we dit verhaal over de Dnjepr-oversteek:

Kremlin: berichten over kernoorlog onzin

Kremlin-woordvoerder Peskov noemt speculaties dat Rusland een kernoorlog zou willen beginnen "onzinnige beschuldigingen". Hij vindt berichten daarover "onacceptabele idiotie" en zegt dat ze onderdeel uitmaken van de westerse retoriek tegen het land. Volgens Peskov gaat zijn land zorgvuldig om met de verantwoordelijkheid als kernmacht.

De Russische president Poetin heeft al vanaf het begin van de oorlog erop gezinspeeld dat een nucleaire escalatie van het conflict mogelijk is. Enkele dagen na de inval in Oekraïne gaf hij generaals publiekelijk de opdracht afschrikkingstroepen in "speciale gereedstelling" te brengen. Wat dat bevel precies inhield bleef onduidelijk, maar het werd breed gezien als een verwijzing naar het kernarsenaal. Ook heeft Rusland dit jaar tactische kernwapens overgebracht naar Belarus .

Begin deze maand trok het Russische parlement de ratificatie in van het Alomvattend Kernstopverdrag CTBT uit 1998, waarmee landen beloofden geen kernproeven uit te voeren. Het Kremlin verklaarde toen geen nieuwe nucleaire tests te zullen doen zolang de VS dat ook niet doet. Dat land heeft het CTBT ook nooit gerectificeerd, maar voert sinds 1992 geen kernproeven meer uit.

21.000 Oekraïense mannen opgepakt aan de grens

Sinds het begin van de oorlog zijn er 21.113 Oekraïense mannen opgepakt die de grens wilden oversteken om de dienstplicht te ontduiken. Dat schrijft de BBC op basis van Oekraïense overheidscijfers. Zo'n 20.000 personen zou het wel gelukt zijn om de grens over te steken. Eenmaal in het buitenland kunnen zij asiel aanvragen.

Sinds het begin van de oorlog zijn mannen tussen de 18 en 60 verplicht in het land te blijven om zo nodig te dienen in het leger. Wie wordt opgepakt kan een celstraf tot 8 jaar krijgen. Er worden uitzonderingen gemaakt voor personen met medische problemen, zorgtaken of meer dan twee kinderen.

De meeste mannen die werden opgepakt probeerden lopend of zwemmend het buitenland te bereiken. Er zijn ook 6800 personen opgepakt die met vervalste papieren proberen weg te komen. Zo is er in Telegramgroepen een levendige handel in medische verklaringen: een Oekraïense bron van de Britse omroep kon voor 4000 euro aan zo'n attest komen door een keuringsarts om te kopen.

Oekraïense grenswachten

Rapport: Belarus en Rusland werken samen aan kinderdeportaties

Meer dan 2400 kinderen uit Oekraïne zijn sinds de Russische invasie naar heropvoedingskampen in Belarus gebracht. Het is een samenwerking tussen de autoriteiten in dat land en Rusland, meldt een onderzoeksrapport van de Amerikaanse universiteit Yale.

In het rapport is onder meer te lezen dat de kinderen tussen de 6 en 17 jaar oud zijn en uit verschillende gebieden van Oekraïne komen, waaronder Donetsk en Loehansk. Ruim 2000 kinderen zouden naar een kamp in de Belarussische regio Minsk zijn gebracht en 392 kinderen ergens anders.

Uit eerdere rapporten van dezelfde universiteit blijkt dat Rusland al eerder bezig was met 'heropvoeding ' van Oekraïense kinderen. Daarin werd ook gesteld dat het niet alleen om weeskinderen ging, maar dat er ook kinderen bij zijn die onder het mom van een 'zomerkamp' naar Rusland gaan. Ouders hebben vanwege de oorlog vaak geen keuze en worden gedwongen hun kinderen hiervoor in te schrijven. In de kampen krijgen ze vervolgens te maken met politieke heropvoeding, met als doel de kinderen de Russische geschiedenis en cultuur mee te geven.

Vanwege de kinderdeportaties heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag in maart een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Poetin.

Zeven jaar cel voor Russische kunstenaar die protesteerde tegen oorlog

De Russische kunstenaar Aleksandra Skotsjilenko is veroordeeld tot zeven jaar celstraf in een gevangeniskolonie. In een rechtbank in Sint-Petersburg is ze schuldig bevonden aan het "verspreiden van nepnieuws", omdat ze protesteerde tegen de invasie van Oekraïne.

Ze had in maart vorig jaar prijskaartjes in een supermarkt in Sint-Petersburg vervangen met oproepen om de oorlog te stoppen. Het is verboden in Rusland om kritiek te uiten op wat de "speciale militaire operatie" in Oekraïne moet worden genoemd.

De 33-jarige was in tranen nadat ze het vonnis had gehoord:

Russische kunstenaar die tegen oorlog protesteerde krijgt zeven jaar cel

Zelensky: Russische marine teruggedrongen op Zwarte Zee

President Zelensky stelt dat Oekraïne het initiatief heeft overgenomen in de Zwarte Zee. Volgens de president is de Russische vloot teruggedrongen tot in het oostelijke deel van de zee.

Oekraïne voert vrijwel dagelijks drone-aanvallen uit op de Krim en Russische doelwitten op zee. Het land beschikt niet over oorlogsschepen, maar heeft een reeks Russische marinevaartuigen tot zinken gebracht.

In een videoboodschap prijst Zelensky de prestaties van de Oekraïense dronevloot. "Dankzij onze acties kan Rusland de Zwarte Zee niet als springplank gebruiken om andere regio's in de wereld te destabiliseren."

Doden en gewonden gemeld door Russische beschietingen

In het oosten en zuiden van Oekraïne zijn doden en gewonden gevallen door Russische beschietingen, zo melden de autoriteiten. De berichten zijn niet onafhankelijk bevestigd.

In de zuidelijke regio Cherson kwam een man om het leven, vier anderen raakten gewond. Als gevolg van de Russische artilleriebeschietingen zou het getroffen dorp zonder stroom zitten. Ook werd volgens de gouverneur belangrijke infrastructuur getroffen. Het is onduidelijk om welke infrastructuur het precies gaat.

Bij een Russische raketaanval in de oostelijke regio Donetsk zijn volgens Oekraïne drie doden gevallen. Hulpdiensten vrezen dat er nog meer slachtoffers onder het puin liggen.

Britse minister Cameron voor eerste buitenlandse bezoek naar Oekraïne

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Cameron is in Oekraïne. Het is zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn onverwachte terugkeer in de Britse politiek, afgelopen maandag . In een video die door president Zelensky is gepost, zegt Cameron dat zijn bezoek laat zien hoe belangrijk het Verenigd Koninkrijk steun aan Oekraïne vindt.

Dat gaat niet veranderen, voegt hij eraan toe. "Wat ik door hier te zijn duidelijk wil maken, is dat we jullie moreel en diplomatiek blijven steunen, maar vooral militair met alles wat jullie nodig hebben. Niet alleen dit jaar en volgend jaar, maar zo lang als dat nodig is", zegt Cameron.

Het Verenigd Koninkrijk is vanaf het begin van de oorlog een van de trouwste bondgenoten van Oekraïne. Het ondersteunt Oekraïne financieel, met militaire trainingen en met wapens en munitie. Zelensky zegt dat hij blij is met het bezoek, juist nu het oog van de wereld op de gebeurtenissen in de Gazastrook is gericht. "De wereld let nu minder op wat er op het slagveld in Oekraïne gebeurt en dat helpt niet", zei hij.

President Zelensky hecht veel waarde aan het bezoek van Cameron:

Britse minister Cameron voor op bezoek in Oekraïne

Russische kunstenaar die tegen oorlog protesteerde, hoort vonnis

Een Russische kunstenaar hoort vandaag welke straf ze krijgt voor haar protestacties tegen de oorlog in Oekraïne. De 33-jarige Aleksandra Skotsjilenko verving in maart vorig jaar in een supermarkt in Sint-Petersburg prijskaartjes door oproepen om de oorlog te stoppen. De eis tegen haar is acht jaar gevangenis.

De vrouw zit al anderhalf jaar in voorarrest. Haar advocaten zeiden tijdens de zitting dat Skotsjilenko haar geweten heeft gevolgd en dat ze vanwege gezondheidsproblemen een lange gevangenisstraf niet zal overleven.

Het Kremlin heeft protesteren tegen wat een "speciale militaire operatie" wordt genoemd verboden. Volgens persbureau Reuters zijn daarvoor al 20.000 mensen opgepakt.

Rusland meldt vijf Oekraïense droneaanvallen

Het Russische ministerie van Defensie zegt de Russische luchtverdediging twee Oekraïense drones heeft neergehaald bij West-Russische stad Brjansk en drie boven de Zwarte Zee in de buurt van de Krim.

Volgens de gouverneur is niemand gewond geraakt.

Dramaserie over begin oorlog aan veel landen verkocht

Het Duitse tv-productiebedrijf Red Arrow Studios zegt dat een dramaserie over de Russische aanval op Oekraïne in februari vorig jaar voor meerdere landen is aangekocht. Those Who Stayed volgt de levens van inwoners van Kyiv in de eerste weken van de oorlog.

De serie is in Kyiv en Berlijn opgenomen en gebaseerd op ware gebeurtenissen. Elke aflevering heeft zijn eigen karakters en is door een andere regisseur gedraaid. "Mensen die ondanks de oorlog voor de deur besloten de stad niet te verlaten", zegt een woordvoerder.

De serie is al door tv-zenders in Oekraïne, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland en Australië aangekocht. In Roemenië, Tsjechië en Hongarije is hij op Netflix te zien.

Those Who Stayed

EU: opvallend herstel Oekraïense economie

De EU ziet dat de Oekraïense economie een opmerkelijk herstel doormaakt na de eerste klap die zij kreeg na de invasie door Rusland. Volgens de Europese Commissie dankt het land dat aan goede oogsten en internationale steun, maar ook aan vertrouwenwekkend overheidsbeleid.

Oekraïne is kandidaat-lid voor de EU, waardoor de commissie het land meeneemt in de herfstprognose over de ontwikkeling van de Europese economie. Afgelopen jaar kromp de Oekraïense economie met 29 procent, voor dit jaar wordt een groei van 4,8 procent verwacht. Volgend jaar zou die wat terugvallen naar 3,7 procent, om vervolgens te stijgen naar 6,1 procent.

Door de oorlog vertoont de begroting nog wel een gapend gat. Volgens de Europese Commissie gaat dat verbeteren door het herstel van de economie.

Duitse president Steinmeier: oorlog in Oekraïne niet vergeten

De Duitse president Steinmeier heeft gewaarschuwd dat de oorlog in Oekraïne buiten de publieke aandacht raakt. "Juist nu er oorlog is in het Midden-Oosten heeft Oekraïne onze steun meer nodig. De berekening van Poetin is dat de wereld Oekraïne moet vergeten", zei Steinmeier in een Duits-Oekraïense conferentie in Leipzig.

Steinmeier zegt Poetin geen dienst te willen bewijzen. "We zullen niet wennen aan de illegale en inhumane agressieoorlog van Rusland. Het treft iedereen in Oekraïne. Daarom is het belangrijk dat er niet alleen draagvlak is tussen overheden, maar ook tussen steden en gemeenten. Die spelen een een cruciale rol bij de wederopbouw van Oekraïne."

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Schulze benadrukte dat Duitsland Oekraïne zal blijven steunen zolang het nodig is.

Oekraïne: 'Rusland zal hoge prijs betalen voor Avdiivka'

De Oekraïense president Zelensky noemt de aanvallen op de stad Avdiivka zeer intens. Maar volgens hem verliest Rusland snel manschappen en uitrusting in de buurt van de oostelijke stad. Ook bij het nabijgelegen Mariinka wordt hard gevochten. "Rusland zal een hoge prijs betalen voor Avdiivka", zei Zelensky in zijn dagelijkse toespraak.

Zelensky denkt dat hoe meer verliezen Rusland lijdt rond Avdiivka, hoe meer dit zal doorwerken in het verloop van de algehele oorlog. Volgens Kyiv voert Rusland de aanvallen rondbeide steden in de Donbas op omdat president Poetin het succes van de oorlog wil aantonen richting de presidentsverkiezingen. Die zijn in maart volgend jaar.

Rond het strategisch gelegen Avdiivka wordt al wekenlang hevig gevochten. De stad is bijna omsingeld door het Russische leger.

Nieuwe regels Kyiv bemoeilijken invoerregels humanitaire goederen voor Oekraïne

In Oekraïne gaan op 1 december nieuwe regels in die het lastig maken humanitaire goederen het land binnen te krijgen. Oekraïne voert ze in om de zwarte markt en btw-ontduiking tegen te gaan. Tussen de hulpgoederen kwam ook handelswaar ongezien het land in. Hulpgoederen moeten voortaan nauwkeurig geregistreerd en getraceerd worden.

Het zorgt ervoor dat hulporganisaties voorlopig stoppen met het vervoeren van gedoneerde spullen naar Oekraïne. "Het land schiet hiermee zichzelf in de voet", zegt een vrijwilliger. Met onder meer een petitie proberen hulporganisaties de verantwoordelijke ministeries in Kyiv ervan te overtuigen dat dit rampzalig gaat uitpakken voor het land.

Bekijk hier hoe het vervoer van ingezamelde spullen tot veel administratie leidt:

Stichting die hulpgoederen inzamelt: 'We maken even pas op de plaats'

Rus die journaliste liet vermoorden krijgt gratie in ruil voor dienst

Een man die is veroordeeld voor de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja komt vrij in ruil voor dienst in het Russische leger. De journaliste werd in 2006, tijdens Vladimirs Poetins eerste jaren als president, voor haar flat doodgeschoten.

Ze schreef voor het nu verboden Novaya Gazeta over onder meer misstanden door Russische troepen in Tsjetsjenië en kreeg veel doodsbedreigingen en arrestaties. Op haar dood werd destijds geschokt gereageerd door westerse landen.

De veroordeelde man, Sergej Chadzjikoerbanov, werd in 2014 veroordeeld tot 20 jaar cel voor het organiseren van de moord op Politkovskaja. Hij maakt nu gebruik van een regeling die gratie verleent aan gevangenen die voor het Russische leger in Oekraïne gaan vechten.

'EU gaat doel van miljoen artilleriepatronen niet halen'

Het gaat de Europese Unie niet lukken om binnen een jaar een miljoen artilleriepatronen aan Oekraïne te leveren, zegt de Duitse minister van Defensie Pistorius. Hij is in Brussel om met collega's te overleggen, onder meer over de oorlog in Oekraïne.

Eind maart spraken de EU-landen af om binnen 12 maanden een miljoen patronen te leveren. EU-buitenlandchef Borrell noemde dat destijds een historisch besluit .

Maar de laatste tijd werd al duidelijk dat de EU achterloopt bij dat doel. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken zei eind oktober dat er pas 300.000 stuks munitie aan Oekraïne waren geleverd. Ook Borrell noemde gisteren dat aantal en zei dat het mogelijk niet zou lukken om het miljoen te halen.

Vanochtend bevestigde de Duitse minister Pistorius dat het doel inderdaad niet wordt gehaald. Hij wil dat andere landen beter hun best gaan doen, door hun militaire hulp aan Oekraïne op te voeren en door de wapenproductie te verhogen. Duitsland maakt 8 miljard euro vrij voor hulp aan Oekraïne, zei Pistorius.

Russen: vier Oekraïense drones onderschept boven Rusland

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het afgelopen nacht vier Oekraïense drones boven Rusland heeft neergehaald.

Een van de drones zou in de buurt van de hoofdstad Moskou zijn neergeschoten. De andere drie werden volgens Defensie onderschept in de omgeving van de steden Tambov, Orjol en Brjansk.

Het ministerie maakt geen melding van schade of slachtoffers. Ook is onduidelijk of er andere Oekraïense drones niet zijn onderschept door de Russische luchtafweer.

Oekraïne heeft nog niet op het bericht gereageerd. Wel zegt de Oekraïense luchtmacht dat Rusland vannacht negen drones op Oekraïne heeft afgestuurd, waarvan er zeven zijn onderschept. Wat er met de andere twee drones is gebeurd, wordt niet vermeld.

Russische luchtafweersystemen in Moskou, voorafgaand aan een militaire parade (4 mei 2023)

Vrouwen aan de slag als mijnwerkers in Oekraïne

Oekraïne heeft kolen nodig voor de winter, maar steeds meer mijnwerkers vertrekken naar het front. Daardoor moeten vrouwen het werk in de mijnen overnemen. Verslaggever Wessel de Jong bezocht een van de kolenmijnen in de Donbas, waar nu veel vrouwen werken.

Vrouwen halen de steenkool naar boven in Oekraïne

Drie doden en twaalf gewonden in Cherson door Russische aanvallen

Bij Russische aanvallen op de Oekraïense stad Cherson zijn drie mensen om het leven gekomen, meldt lokale gouverneur Oleksandr Prokoedin op Telegram. Twaalf mensen raakten volgens hem gewond.

"Acht voertuigen, waaronder een ambulance, een administratief gebouw, een ziekenhuis en minstens vijftien huizen zijn vernietigd of beschadigd", schrijft Prokoedin. In het ziekenhuis raakten twee hulpverleners en een 81-jarige patiënt gewond door explosies, aldus de autoriteiten.

Cherson vierde twee dagen geleden dat de stad een jaar geleden werd heroverd door Oekraïne. De Russische troepen trokken zich toen terug naar de oostelijke oever van de rivier de Dnjepr. Sindsdien wordt de stad vaak beschoten door de Russische troepen.

Brandende auto's in Cherson

Ollongren opent trainingscentrum F-16's in Roemenië

In Roemenië zijn de eerste Roemeense piloten begonnen met trainen op het EFTC, het NAVO-trainingscentrum dat ook Oekraïense piloten moet opleiden. Minister Ollongren was bij de opening aanwezig.

In augustus startten Nederland, Denemarken met toestemming van de VS met het opzetten van F-16-trainingsfaciliteiten voor de NAVO en bondgenoten; waaronder Oekraïne. Er is nog geen exacte datum bekendgemaakt, maar volgens kolonel Olivier Bok kan dat al begin volgend jaar.

Het trainingscentrum maakt gebruik van door Nederland gestuurde F-16's. Aan minister Ollongren werd gevraagd wanneer de F-16's worden geleverd. Ze zei dat die levering afhangt van de voorbereidingen door Oekraïne.

Roemenië breidt intussen ook zijn vloot gevechtsvliegtuigen uit. Het heeft een order van 32 F-16's staan in Noorwegen, en heeft al zeventien stuks overgenomen van Portugal. Ook trekt het land 6,5 miljard dollar uit voor dertig F-35's.

Demissionair minister Ollongren na de opening van het trainingscentrum

Russische staatsmedia berichten over hergroepering, trekken dat snel weer in

Volgens twee Russische staatspersbureaus wil Rusland het leger hergroeperen in Zuid-Oekraïne. Maar enkele minuten nadat de media dit hadden gemeld, werden de berichten weer ingetrokken. Volgens het Britse persbureau Reuters wijst dit op 'verwarring' tussen de Russische strijdkrachten en de staatsmedia over hoe verslag moet worden gedaan over de situatie in Zuid-Oekraïne.

In het ingetrokken bericht stond dat Russische troepen zich gingen verplaatsen naar gunstigere posities ten oosten van de Dnjepr. Die rivier in de stad Cherson is de scheidslijn tussen door Rusland bezet gebied en gebied dat sinds een jaar weer onder controle is van Oekraïne. Afgelopen maand voerde Rusland aanvallen rond de rivier op, terwijl Oekraïense militairen posities wisten vast te houden op de bezette oostoever van de rivier.

Meer over hoe het front rond de rivier lijkt te bewegen, lees je in onderstaand artikel.

'Drie Russische officieren komen om bij explosie Melitopol'

Ten minste drie Russische officieren zijn omgekomen bij een explosie in de bezette stad Melitopol, meldt de Oekraïense inlichtingendienst. Het gaat volgens de dienst om een "wraakactie" van lokale verzetsgroepen.

De ontploffing was afgelopen zaterdag, tijdens een bijeenkomst van Russische officieren in de stad in Zuidwest-Oekraïne. "Deze wraakactie, uitgevoerd door vertegenwoordigers van de lokale verzetsbeweging, vond plaats in de (post)kantoren die door de Russen in beslag waren genomen", aldus de inlichtingendienst van het Oekraïense ministerie van Defensie op de berichtenapp Telegram.

Er zouden officieren van de Russische Nationale Garde en de FSB-inlichtingendienst bij de bijeenkomst aanwezig zijn geweest. Persbureau Reuters kon de claim van de Oekraïense inlichtingendienst niet onafhankelijk verifiëren.

Oekraïne heeft meerdere aanvallen uitgevoerd op Melitopol, een stad in de regio Zaporizja met een vooroorlogse bevolking van ongeveer 150.000 inwoners. De stad werd vlak na de inval in Oekraïne veroverd door Rusland en is voor de Russen van groot belang voor de verdediging van het veroverde gebied in het zuiden van Oekraïne.

Zelensky waarschuwt landgenoten voor aanval Russen komende winter

De Oekraïense president Zelensky heeft zijn landgenoten gewaarschuwd dat ze voorbereid moeten zijn op nieuwe Russische aanvallen op de infrastructuur nu de winter nadert. "We zijn bijna halverwege november en we moeten erop zijn voorbereid dat de vijand mogelijk het aantal drone- of raketaanvallen op onze infrastructuur zal opvoeren", aldus Zelensky, die vooral aanvallen verwacht in het oostelijke deel van het front.

Een woordvoerder van het leger zei dat de Russische aanvallen op de verwoeste oostelijke stad Avdiivka de afgelopen dag zijn afgenomen, maar de komende dagen waarschijnlijk zullen intensiveren.

Afgelopen winter, ongeveer tien maanden na de Russische invasie van Oekraïne, voerde Rusland golven van aanvallen uit op elektriciteitscentrales en andere centrales die op het energienetwerk waren aangesloten, wat leidde tot voortdurende stroomuitval in ver uit elkaar liggende regio's in Oekraïne.

De minister van Energie, Herman Haloesjtsjenko, zei zaterdag dat Oekraïne over voldoende energiebronnen beschikt om de winter door te komen, maar zei ook: "De vraag is in hoeverre toekomstige aanvallen de bevoorrading kunnen beïnvloeden."

Zelensky inspecteert legervoertuigen, 3 november

Welkom

Welkom in het nieuwe liveblog over de oorlog in Oekraïne. Lees hier het Oekraïneblog van vorige week terug.