David Cameron kwam vanochtend op bezoek bij premier Sunak op 10 Downing Street
NOS NieuwsAangepast

Oud-premier Cameron terug in Britse politiek, wordt buitenlandminister

De Britse voormalige premier David Cameron keert terug in de politiek. Hij wordt minister van Buitenlandse Zaken in de regering van premier Sunak, die de bezem door zijn kabinet haalt. Een andere maatregel is het ontslag van minister Braverman van Binnenlandse Zaken.

Cameron was voor de Conservatieven premier tussen 2010 en 2016. Voor Britse media komt Camerons terugkeer als een verrassing: hij hield zich de afgelopen jaren grotendeels afzijdig van de politiek. Hij was premier tussen 2010 en 2016 en nam ontslag nadat de Britse bevolking - tegen zijn zin - voor een Brexit had gestemd.

In een toelichting zegt de 57-jarige Cameron dat hij het een eer vindt om minister van Buitenlandse Zaken te worden onder Sunak, die volgens hem een sterke en capabele premier is. Hij wil naar eigen zeggen werken aan de stabiliteit van de wereld, gezien de "enorme reeks internationale uitdagingen zoals de oorlog in Oekraïne en de crisis in het Midden-Oosten".

Op Buitenlandse Zaken vervangt Cameron James Cleverly, die op zijn beurt op Binnenlandse Zaken de plaats inneemt van de ontslagen Suella Braverman. Zij was onder vuur komen te liggen nadat ze in een opiniestuk kritiek had geuit op het optreden van de politie bij pro-Palestina-demonstraties.

Braverman beschuldigde de politie in het krantenstuk woensdag van het hanteren van een dubbele standaard. "Rechtse en nationalistische demonstranten die zich schuldig maken aan agressie worden terecht stevig aangepakt", schreef ze. "Maar pro-Palestijnse meutes die vrijwel hetzelfde gedrag laten zien worden grotendeels met rust gelaten, ook als ze duidelijk de wet overtreden."

Het artikel verscheen een paar dagen voor een grote pro-Palestijnse betoging in Londen. Braverman werd er onder meer van beschuldigd dat ze met de publicatie het vuurtje opstookte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl