Israël/Gaza-blog
NOS NieuwsAangepast

'Gevechtspauze Noord-Gaza iedere dag op andere plek'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

We gaan verder in een nieuw blog

Dit blog is gesloten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit nieuwe liveblog.

'Gevechtspauze Noord-Gaza iedere dag op andere plek'

Langzamerhand wordt er meer duidelijk over de door de Verenigde Staten aangekondigde gevechtspauzes in het noorden van de Gazastrook. Van Israëlische zijde klonk aanvankelijk vooral dat dit niets nieuws was omdat Israël al dagelijks een corridor had ingesteld van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook.

Maar nu meldt een hooggeplaatste bron bij de Israëlische regering aan The Times of Israel dat er toch sprake is van "tactische en plaatselijke" gevechtspauzes in het noorden. Deze nieuwe gevechtspauzes van vier uur worden volgens deze bron dagelijks op een andere buurt in het noorden van Gaza ingesteld om burgers de mogelijkheid te geven om naar de al bestaande vluchtroutes te gaan of om naar buiten te gaan om eten, drinken en medicijnen te halen. Deze pauzes worden niet van tevoren gecommuniceerd om te voorkomen dat Hamas ze gaat gebruiken voor militaire doeleinden, stelt de regeringsbron.

De VS meldde dat Israël drie uur van tevoren gaat bekendmaken wanneer een humanitaire pauze ingaat. Dat lijkt echter alleen te gelden voor de twee vluchtroutes naar het zuiden, niet in de wijken.

Palestijnen die Noord-Gaza ontvluchten, foto: vandaag

Deelnemers top over situatie Gazastrook benadrukken noodzaak van noodhulp

Deelnemers van de top in Parijs over de Gazastrook hebben de urgente noodzaak benadrukt van noodhulp aan Gazanen. Op de top waren hulporganisaties en regeringsvertegenwoordigers van westerse en Arabische landen aanwezig. De top was al afgelopen voordat de VS bekendmaakte dat er dagelijks gevechtspauzes zouden worden gehouden in het noorden van Gaza, wat Israël daarna overigens ontkende.

De Franse president Macron maakte bekend dat de deelnemers tot nu toe meer dan 1 miljard euro aan hulp hebben toegezegd aan de Gazastrook. Daarbij is wel geld meegerekend dat landen al eerder toezegden. Bij zijn openingstoespraak vroeg hij Israël om burgers te beschermen en zei hij dat "alle levens dezelfde waarde hebben".

Rode Halve Maan: Israëlisch leger schiet op ambulance op Westelijke Jordaanoever

De Palestijnse Rode Halve Maan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis, zegt dat het Israëlische leger op een ambulance heeft geschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever. De ambulance was op weg naar een gewonde in het vluchtelingenkamp Jenin.

Israël voert regelmatig aanvallen uit op het kamp omdat bewoners volgens het leger aanvallen uitvoeren of voorbereiden. De Rode Halve Maan zegt dat ook in de Gazastrook ambulance worden beschoten door het Israëlische leger. Volgens Israël gebruikt Hamas die om wapens en manschappen te verplaatsen, maar dat ontkent Hamas.

Leger Israël: school door drone geraakt in badplaats Eilat

Een school in de badplaats Eilat in het uiterste zuiden van Israël is volgens het Israëlische leger geraakt door een drone. Er volgde een explosie, maar voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Er wordt nog onderzocht wie verantwoordelijk is voor de aanval.

Het luchtalarm ging vanavond af in de stad vanwege mogelijke raketaanvallen. Het leger zegt één raket uit de lucht geschoten te hebben die in de richting van Eilat vloog.

Pro-Palestina-actie op Utrecht Centraal

Honderden betogers hebben aan het begin van de avond een sit-in gehouden op Utrecht Centraal om steun te betuigen aan de Palestijnse bevolking in de Gazastrook, meldt RTV Utrecht.

Actievoerders hadden spandoeken bij zich met daarop teksten die vragen om een staakt-het-vuren. Eerder deze week waren er ook al sit-ins op Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal.

De organisatie zegt dat het niet de bedoeling is om reizigers te hinderen. Voor zover bekend heeft de sit-in niet tot vertraging geleid.

BBC gaat mee Gaza in met Israëlische militairen

Een verslaggever van de BBC is samen met het Israëlische leger Gaza in gegaan. Ze doorzochten een beschoten gebouw dat volgens Israël een wapenfabriek van Hamas was. In datzelfde gebouw woonden ook kinderen.

Het gaat om zogenoemd embedded journalism, waarbij verslaggevers niet vrij zijn om door het gebied rond te lopen en uitsluitend te zien krijgen wat - in dit geval - het leger wil. Toch kiezen sommige omroepen ervoor om op deze manier verslag te doen, omdat het als onafhankelijke journalist op dit moment vrijwel onmogelijk is om de Gazastrook binnen te komen.

BBC gaat mee Gaza in met Israëlische militairen

Opperbevelhebber en hoofd veiligheidsdienst Israël vandaag in Gazastrook

De opperbevelhebber van het Israëlische leger en het hoofd van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet zijn vandaag met het leger meegegaan naar het noorden van de Gazastrook. Ze waren naar eigen zeggen in de buurt van het Al-Shifa-ziekenhuis, waaronder Hamas volgens Israël een grote schuilplaats heeft.

Opperbevelhebber Herzi Halevi stelde dat er "op iedere hoek" Israëlische militairen in het gebied aanwezig zijn.

VN: gevechtspauze niet effectief zonder onze coordinatie

De Verenigde Naties hebben terughoudend gereageerd op de gevechtspauzes die zouden zijn ingesteld. Volgens de Verenigde Staten gaat het om een nieuwe humanitaire gevechtspauze, volgens Israël gaat het om dezelfde corridor die de afgelopen dagen al een aantal uren per dag was geopend tussen Noord- en Zuid-Gaza.

Woordvoerder van de VN Stephane Dujarric zegt tegen persbureau Reuters dat een humanitaire gevechtspauze "pas echt effectief is" als die wordt gecoördineerd door de VN en dat alle partijen in het conflict er akkoord mee moeten gaan.

'Grensovergang bij Rafah weer open'

De grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte is vandaag na een sluiting van een dag weer geopend voor evacués, meldt persbureau Reuters op basis van Egyptische bronnen. De grens van de Gazastrook naar Egypte is open voor mensen met een buitenlands paspoort.

Gisteren was de grens gesloten. Dat zou komen door "veiligheidsomstandigheden", stelde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds 1 november wordt de grens beperkt opengesteld voor 7000 mensen met een buitenlands paspoort en hun familieleden en een beperkt aantal Palestijnen die urgente medische hulp nodig hebben.

De grens bij Rafah is op dit moment de enige manier om de Gazastrook te verlaten. De Israëlische regering laat via de grens ook beperkt humanitaire hulp toe tot het gebied. Volgens de Verenigde Naties kwamen er woensdag 106 vrachtwagens de Gazastrook binnen met voedsel, water en medische benodigdheden. De VN maakt zich grote zorgen over de humanitaire situatie in de Gazastrook. Nog altijd heeft de Israëlische regering de stroomtoevoer van Israël naar de Gazastrook afgesloten. Ook hulpgoederen worden maar beperkt toegelaten. Brandstof komt het gebied helemaal niet in, omdat Israël vreest dat dat door Hamas wordt gestolen.

Onduidelijkheid over door VS gemelde 'gevechtspauzes' Noord-Gaza

Er is onduidelijkheid ontstaan over de aankondiging van de Amerikaanse regering dat Israël vanaf vandaag iedere dag in Noord-Gaza een gevechtspauze zal houden van vier uur. Het kantoor van Israëlische premier Netanyahu spreekt in tegenstelling tot de Amerikaanse regering over "humanitaire corridors" en niet over "humanitaire gevechtspauzes", schrijft The Times of Israel.

Afgelopen dagen was er al een humanitaire corridor. Volgens het kantoor van Netanyahu is er dus geen nieuwe situatie, schrijft The Times of Israel. De gevechten gaan volgens de verklaring van het kantoor door, en er zal geen staakt-het-vuren komen zolang er geen gijzelaars in Gaza zijn vrijgelaten.

De radicaalrechtse Israëlische minister Itamar Ben-Gvir spreekt van een "bijzonder ernstige fout". "We moeten doorgaan met vechten", zegt Ben-Gvir in Haaretz. Ondertussen moet de humanitaire corridor om naar het zuiden te vluchten voor inwoners van Gaza volgens hem wel in stand blijven. Het Israëlische oorlogskabinet heeft volgens Ben-Gvir "geen mandaat om pauzes toe te staan zonder de terugkeer van alle gijzelaars".

Al-Quds Brigades 'bereid om twee gijzelaars vrij te laten'

Een woordvoerder van de Al-Quds Brigades van terreurorganisatie Islamitische Jihad heeft bij de zender Al-Jazeera gezegd dat de militante beweging bereid is om twee gijzelaars vrij te laten. Dit zal gebeuren als aan de nodige voorwaarden is voldaan, luidt de toevoeging.

Het zou gaan om de gijzelaars Hanna Katsir en Yagil Yaakov, een vrouw en een jongen.

Volgens Israël zijn er meer dan 220 mensen gegijzeld door Hamas en andere terreurorganisaties.

Palestijnse vredesactiviste: 'Mijn Joodse vriendinnen zijn gedood'

Chadir Hani is een Palestijnse activiste voor vreedzaam samenleven tussen Israëliërs en Palestijnen. Ze deed op een Arabischtalig kanaal van de Israëlische televisie een oproep tot vrede, met oog voor het leed aan beide zijden:

Palestijnse vredesactiviste: 'Mijn Joodse vriendinnen zijn gedood'

Witte Huis: Israël akkoord met gevechtspauze van vier uur in Noord-Gaza

Israël zal vanaf vandaag iedere dag gedurende vier uur een gevechtspauze in Noord-Gaza houden, meldt de Amerikaanse regering. Elke gevechtspauze zal volgens het Witte Huis minstens drie uur van tevoren worden aangekondigd. Vanuit Israël is er voor zover bekend nog geen bevestiging.

De gevechtspauzes zijn volgens het Witte Huis "een stap in de goede richting". Via twee humanitaire corridors zou de bevolking van Gaza de gevechten kunnen ontvluchten. De woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, zei wel dat de Verenigde Staten zich zorgen maakt dat Hamas burgers zal tegenhouden om te vluchten.

Er moet ook meer humanitaire hulp naar de Gazastrook, stelt de Amerikaanse regering. Iedere dag moeten volgens de regering ten minste 150 vrachtwagens het gebied in.

Rutte nodigt Abbas uit in Nederland

Demissionair premier Mark Rutte heeft de president van de Palestijnse Autoriteit Abbas uitgenodigd om op korte termijn naar Nederland te komen. De twee willen hun gesprekken voortzetten over de actuele ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse Gebieden. Wat Rutte betreft komt ook de lange termijn die Nederland voorstaat ter sprake.

Rutte: "Nederland maakt zich sterk voor een tweestatenoplossing: een eigen, veilige staat voor de Palestijnen naast een veilig Israël." Rutte sprak op 23 oktober al met Abbas, en daarvoor met de Israëlische premier Netanyahu. Ook deze week sprak hij met Netanyahu, na gesprekken in Qatar.

Partijbestuur GroenLinks neemt afstand van gebruik omstreden leus door Statenlid

Het partijbestuur van GroenLinks neemt afstand van uitlatingen die het Utrechtse Statenlid Julia Matser gisteren deed tijdens haar maiden speech, de eerste toespraak van een nieuwe volksvertegenwoordiger. Zij verwerkte in haar toespraak de pro-Palestijnse leus "Van de rivier tot aan de zee".

Deze leus wordt ook wel beschouwd als een oproep tot vernietiging van de staat Israël. "Kwetsend en provocerend", vindt voorzitter Katinka Eikelenboom. "Zeker in het licht van toenemend antisemitisme in Nederland."

Overleg tussen VS, Israël en Qatar, over gijzelaars en gevechtspauze Gaza

De premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al Thani, heeft vandaag in Doha overlegd met afgevaardigden van de Amerikaanse geheime dienst CIA en de Israëlische geheime dienst Mossad. Dat zegt een bron tegen persbureau Reuters.

Zij spraken volgens Reuters over een mogelijke deal om de gijzelaars in Gaza vrij te krijgen en een pauzering van de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Ook zou het gesprek zijn gegaan over noodhulp en de levering van brandstof aan de bevolking van de Gazastrook.

De Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al Thani

'Tien Palestijnen gedood bij Israëlische inval Jenin'

Bij een inval van het Israëlische leger in de stad Jenin en het vluchtelingenkamp daarbij op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn tien Palestijnen omgekomen. Dat meldt het Palestijnse gezondheidsministerie. Ook zouden er ten minste twintig mensen gewond zijn geraakt.

Het Israëlische leger heeft gemeld dat het antiterroristische invallen uitvoerde in Jenin, maar gaf verder geen details.

Sinds 7 oktober zijn er ten minste 176 Palestijnen gedood op de bezette Westelijke Jordaanoever, aldus het Palestijnse gezondheidsministerie.

Autoriteiten Gaza: bijna 11.000 Palestijnen gedood

Bij Israëlische aanvallen op Gaza zijn sinds 7 oktober 10.812 Palestijnen gedood onder wie 4412 kinderen. Dat meldt het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat onder gezag staat van Hamas.

Aan Israëlische kant staat het aantal doden op zo'n 1400. De meeste doden vielen bij de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober.

Raketten afgevuurd richting Ashdod en omliggende steden

In de Israëlische kustplaats Ashdod en omliggende steden klinken sirenes vanwege raketten die worden afgevuurd, meldt The Times of Israel. Minstens twee raketten zouden zijn onderschept door raketafweersystemen. Over gewonden of schade is voorlopig niets bekend.

De Israëlische minister van Defensie Gallant zei eerder vandaag dat een van de doelstellingen van de grondoperatie van het leger in Gaza is om de raketaanvallen vanuit de Gazastrook tegen te gaan en "de schijn van een gewoon leven" in Israël mogelijk te maken. "We bevinden ons in een langdurige oorlog, en economie is een belangrijke factor in de voortgang van de oorlog. We moeten zaken snel oplossen, ook al zijn ze niet perfect", zei Gallant tijdens een ontmoeting met de hooggeplaatste politici en militairen.

Gallant zei dat de grondoperatie van het leger in Gaza "een aanzienlijk deel" van de dreiging voor het burgers onderdrukt heeft. "De raketaanvallen van Hamas zijn tegenwoordig vooral bedoeld om de routine van het leven te verstoren", zei hij. "We moeten ervoor zorgen dat de burgers veilig zijn en een ononderbroken dagelijkse routine kunnen hebben."

Video: Hamas deelt beelden van grondgevechten in Gaza

Beelden van grondgevechten in de Gazastrook komen nauwelijks naar buiten. Hamas deelde onderstaande beelden vannacht zelf.

Hamas publiceert video van gevechten in Gaza

Persbureau Reuters ontkent op de hoogte te zijn geweest van aanslagen van 7 oktober

Persbureau Reuters heeft vandaag elke suggestie ontkend dat het voorkennis heeft gehad van de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober. In een verklaring reageert Reuters op een verhaal van HonestReporting, dat zichzelf een mediawaakhond noemt "die Israël verdedigt tegen vooringenomenheid in de media".

In het artikel waar Reuters aan refereert schrijft HonestReporting bijvoorbeeld: "Is het denkbaar om aan te nemen dat 'journalisten' toevallig vroeg in de ochtend aan de grens verschenen, zonder voorafgaande coördinatie met de terroristen? Of maakten ze deel uit van het plan?"

"We zijn op de hoogte van een verhaal van HonestReporting en beschuldigingen tegen twee freelancefotografen die hebben bijgedragen aan de berichtgeving van Reuters over de aanval van 7 oktober", reageert Reuters. "Reuters ontkent categorisch dat het voorkennis had van de aanval of dat we op 7 oktober journalisten bij Hamas hadden ingehuurd. Reuters heeft foto's verkregen van twee in Gaza gevestigde freelancefotografen die op de ochtend van 7 oktober aan de grens waren, met wie het geen eerdere relatie had. De door Reuters gepubliceerde foto's zijn genomen twee uur nadat Hamas raketten had afgevuurd over Zuid-Israël en meer dan 45 minuten nadat Israël had gezegd dat gewapende mannen de grens waren overgestoken. Reuters-journalisten waren niet ter plaatse op de locaties waarnaar wordt verwezen in het HonestReporting-artikel."

In het artikel van HonestReporting wordt ook persbureau AP genoemd. In gesprek met de Amerikaanse nieuwssite The Daily Wire ontkende een AP-woordvoerder gisteren al de insinuaties over voorkennis. "De rol van AP is het verzamelen van informatie over belangrijke nieuwsgebeurtenissen over de hele wereld, waar ze ook plaatsvinden, zelfs als die gebeurtenissen gruwelijk zijn en massale slachtoffers veroorzaken. AP gebruikt beelden gemaakt door freelancers over de hele wereld, ook in Gaza."

Britse minister: politie trekt pro-Palestina-betogers voor

De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft kritiek op het optreden van de politie bij pro-Palestina-demonstraties. In een opiniestuk in de krant The Times beschuldigt Suella Braverman het korps in Londen van een "dubbele standaard".

"Rechtse en nationalistische demonstranten die zich schuldig maken aan agressie worden terecht stevig aangepakt, maar pro-Palestijnse meutes die vrijwel hetzelfde gedrag laten zien worden grotendeels met rust gelaten, ook als ze duidelijk de wet overtreden", schrijft Braverman. "Ik heb met politiemensen en oud-politiemensen gesproken die dat ook hebben gezien."

Aanleiding voor de brief is een besluit van de korpschef van de Londense politie Mark Rowley om een pro-Palestijns protest komende zaterdag in de hoofdstad niet te verbieden. Die dag wordt in Groot-Brittannië stilgestaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog en er wordt gevreesd dat de herdenkingen worden verstoord door het pro-Palestina-protest. De politie vroeg de organisatoren van de demonstratie om het protest op een ander moment te houden, maar die willen dat niet.

De politiechef wil de betoging alleen verbieden als de openbare orde ernstig verstoord dreigt te worden en daar is volgens hem nu geen sprake van. Dat leidde tot kritiek van premier Rishi Sunak, net als minister Braverman lid van de Conservatieve Partij. Hij heeft Rowley te kennen gegeven dat die verantwoordelijk wordt gehouden als er bij het protest van zaterdag problemen ontstaan.

Minister Braverman bij de ambtswoning van premier Sunak

Mensenrechtenorganisatie roept op tot staakt-het-vuren in Gaza

Een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza is een absolute noodzaak. Dat heeft de secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC), Jan Egeland, vandaag gezegd op een conferentie in Parijs. Frankrijk is vandaag gastheer van een internationale humanitaire conferentie over Gaza.

"We kunnen geen minuut langer wachten op een humanitair staakt-het-vuren of opheffing van de belegering, wat een collectieve straf is", zei Egeland. "Zonder staakt-het-vuren, opheffing van de belegering en willekeurige bombardementen en oorlogvoering zal het verlies van mensenlevens voortduren."

Afgelopen weekend werden de Verenigde Staten en Arabische landen het niet eens over de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken kan Hamas profiteren van een wapenstilstand door zich te hergroeperen en nieuwe aanvallen uit te voeren. Wel zei hij "humanitaire gevechtspauzes" te willen instellen, die minder ver gaan dan een bestand. Gevechtspauzes kunnen volgens de VS gebruikt worden om Gazanen te beschermen, hulp Gaza in te krijgen en buitenlanders het gebied uit te krijgen.

De Franse president Macron zei vandaag ook dat er zeer snel een "humanitaire pauze" moet komen in Gaza, maar dat er ook naar een staakt-het-vuren toegewerkt moet worden. "Burgers moeten worden beschermd, dat is onmisbaar, niet onderhandelbaar en een onmiddellijke noodzaak", voegde hij eraan toe.

'65 mensen omgekomen in Jabalia'

Palestijnse bronnen zeggen dat er sinds afgelopen nacht zeker 65 mensen zijn omgekomen in het vluchtelingenkamp Jabalia bij Gaza-Stad. Het Palestijnse persbureau Wafa, gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit, meldt ook ruim 100 gewonden.

Het Israëlische leger zegt dat bij gevechten bij Jabalia "terroristen zijn uitgeschakeld", zonder een aantal te geven. Ook zouden veel wapens zijn gevonden en tunnelschachten zijn blootgelegd. Ook het zuiden van de Gazastrook, waar veel Palestijnen op aanwijzing van Israël naartoe zijn gevlucht, is bestookt. Volgens Wafa kwamen bij Khan Younis zes mensen om het leven.

Israël: corridor naar zuiden weer open

Het Israëlische leger zegt dat het een humanitaire corridor opent in het noorden van de Gazastrook. Op X meldt een woordvoerder van het leger dat Israël tussen 10.00 en 16.00 uur lokale tijd de corridor opent voor verkeer in zuidelijke richting.

De woordvoerder zegt in het Arabisch dat gisteren zo'n 50.000 inwoners van Gaza naar het zuiden zijn gegaan en roept anderen op dat voorbeeld te volgen. "Luister niet naar wat sommige Hamas-leiders zeggen vanuit hun hotels in het buitenland of vanuit de ondergrondse plekken die ze voor zichzelf en hun familieleden hebben geregeld", klinkt het.

"Profiteer voor uw veiligheid van de opening van Salah a-Din om naar het zuiden te trekken, voorbij Wadi Gaza." Het leger heeft gewaarschuwd dat Noord-Gaza een strijdgebied is. Dat betekent niet dat het leger niet actief is in het zuiden. Al Jazeera meldde eerder op basis van Palestijnse media dat bij een Israëlische luchtaanval op een woongebouw in het zuidelijke Khan Younis zes mensen zijn gedood.

Het leger van Israël zei gisteren Gaza-Stad te hebben omsingeld en riep inwoners toen ook op de stad te verlaten. Hulpverleners hebben gewaarschuwd dat zieken en gewonden, maar bijvoorbeeld ook premature baby's Gaza-Stad niet kunnen verlaten.

Leger Israël: 'Buitenpost Hamas ingenomen'

Het Israëlische leger meldt op X dat zijn militairen een buitenpost van Hamas in Jabalia, in het noorden van Gaza, hebben ingenomen. Dat zou zijn gebeurd na gevechten die tien uur duurden. Hierbij zijn "terroristen uitgeschakeld, veel wapens in beslag genomen en tunnelschachten blootgelegd, waaronder een schacht in de buurt van een kleuterschool die naar een uitgebreide ondergrondse route leidde", aldus het leger.

Het Palestijnse persbureau Wafa meldde eerder dat Israëlische vliegtuigen een huis in het vluchtelingenkamp Jabalia hadden gebombardeerd en verwoest, terwijl mensen vastzaten onder het puin. Er werd ook gezegd dat tientallen mensen gewond zijn geraakt in Gaza-Stad. De berichten kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Het Israëlische leger zei eerder ook dat Hamas de controle over Noord-Gaza heeft verloren en dat Israëlische troepen Gaza-Stad zijn binnengetrokken.

Herdenking Kristallnacht extra beladen door oorlog: 'Nog nooit zoveel aanmeldingen'

De oorlog tussen Israël en Hamas maakt ook in Nederland veel los. Betrokken instanties zeggen dat sommige moslims en Joden in Nederland zich onveiliger voelen sinds het uitbreken van de oorlog, en de actuele situatie heeft ook zijn uitwerking op de herdenkingen van Kristallnacht, vandaag 85 jaar geleden. Op sommige plaatsen is de belangstelling groter dan ooit, op andere plekken wordt het programma juist (deels) geschrapt.

Lees over de Kristallnachtherdenkingen in het land in het artikel hieronder:

Leger Israël toont video van tunnels in Gaza

Het leger van Israël heeft op X een video gedeeld van militairen die tunnels in Gaza betreden die gebruikt zouden worden door Hamas. Het leger zegt bezig te zijn met het "blootleggen en vernietigen van de terroristische infrastructuur van Hamas in Gaza, inclusief tunnels".

Er zouden water en zuurstofflessen zijn ontdekt in de tunnels, wat er volgens het leger op wijst dat Hamas is voorbereid op een langdurig verblijf onder de grond. Het Israëlische leger zegt sinds het begin van de oorlog 130 tunnelingangen te hebben verwoest.

'Zes doden bij aanval woongebouw bij Khan Younis'

Bij een Israëlische luchtaanval op een woongebouw in Khan Younis, in het zuiden van Gaza, zijn zes mensen gedood. Dit meldt Al Jazeera, daarbij verwijzend naar het Palestijnse nieuwsagentschap Wafa. "Civiel verdedigings- en ambulancepersoneel hebben de lichamen geborgen van zes mensen die zijn omgekomen na een Israëlische aanval op een woongebouw in de stad Bani Suhaila, ten oosten van de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza", schrijft Al Jazeera.

Israël blijft luchtaanvallen uitvoeren op gebouwen in het zuiden van Gaza, ondanks dat het de Palestijnen opdracht heeft gegeven vanuit het noorden naar het zuiden te evacueren.

Israël heeft nog niet op de berichten over de luchtaanval gereageerd.

Twee derde Nederlanders wil staakt-het-vuren in Gaza

Een maand na de aanval van Hamas worden Nederlanders in representatief onderzoek van bureau I&O Research iets kritischer over de rol van Israël. Nog altijd leggen zij de verantwoordelijkheid voor het verloop van de oorlog in grote meerderheid bij Hamas: 74 procent denkt er zo over. Daarna volgen op afstand Israël met 45 procent en meer nog premier Netanyahu met 51 procent als verantwoordelijken.

Ook vindt ruim twee derde (68 procent) dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. Maar bijna de helft (48 procent) is het inmiddels eens met de stelling dat "de militaire reactie van Israël op de aanvallen van Hamas buitenproportioneel" is. Dat was bij vorig onderzoek twee weken geleden 43 procent. 19 procent is het niet eens met deze stelling.

Daarnaast vindt 65 procent dat er een staakt-het-vuren moet komen in Israël en de Gazastrook en 70 procent dat "Israël veel meer humanitaire hulp de Gazastrook moet binnenlaten".

'Aanval op Israël was goed geplande operatie, bloedbad noodzakelijk'

De aanval op Israël was "een goed voorbereide operatie". Hamas-leiders noemen het aangerichte bloedbad de "noodzakelijke prijs die moest worden betaald om de status quo te doorbreken". Dat schrijft de New York Times, die sprak met leiders van Hamas in Qatar, waar de terreurbeweging zijn hoofdkwartier heeft.

"Het is het begin van een nieuw, vijandiger hoofdstuk in de strijd tegen Israël", zegt Khalil al-Hayya tegen de krant. De aanval was nodig om het hele perspectief te veranderen en niet alleen maar tot een botsing te komen, zegt hij. "We zijn erin geslaagd de Palestijnse zaak weer op de kaart te zetten en nu is er voor niemand in de regio meer rust."

Een media-adviseur van Hamas, Taher El-Nounou, zegt: "Ik hoop dat de staat van oorlog met Israël permanent wordt aan alle grenzen en dat de Arabische wereld aan onze kant staat."

Uit gesprekken die de krant de afgelopen weken voerde met Hamas-leiders en met Hamas-'watchers' blijkt dat de aanval van 7 oktober in kleine kring is voorbereid. De commandanten die de aanval planden en uitvoerden, deelden de details niet met hun politiek vertegenwoordigers in het buitenland of met bondgenoten als Hezbollah. Daardoor werden ook deze verrast door de schaal en het bereik van de aanval.

Lees hier verder:

Vrijwilligers onderhouden kibboetsen na aanval van 7 oktober

Vrijwilligers houden kibboetsen in leven na de aanval van Hamas

Weer protest bij centraal station Amsterdam

Opnieuw hebben naar schatting enkele honderden demonstranten zich verzameld bij het centraal station van Amsterdam. Ze roepen leuzen als "Netanyahu terrorist". Ook gisteren werd er gedemonstreerd bij het station. Toen riepen tientallen pro-Palestijnse demonstranten onder andere "No justice, no peace".

De demonstranten roepen op tot een staakt-het-vuren en vragen aandacht voor het lot van de Palestijnen in de Gazastrook.

Het is de bedoeling om de komende weken iedere dag te demonsteren, zeggen de actievoerders.

Pro-Palestijnse demonstratie bij Amsterdam Centraal

Israël: Hamas is controle over noorden Gaza kwijt

Het Israëlische leger zegt dat Hamas geen controle meer heeft over het noorden van de Gazastrook. Ook zegt een woordvoerder dat er geen staakt-het-vuren komt in Gaza, maar dat Israël wel doorgaat met humanitaire pauzes, net zoals er volgens hem gevechtspauzes zijn om mensen uit het noorden te laten vertrekken.

Vandaag zijn opnieuw duizenden mensen van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook gegaan, zegt legerwoordvoerder Hagari. "We hebben 50.000 mensen zien weggaan. Ze vertrekken omdat ze inzien dat Hamas de controle in het noorden kwijt is en verder kwijt zal raken."

Er zou een hele divisie van het leger betrokken zijn bij de grondoorlog. Dat zijn ten minste 10.000 militairen. Volgens het leger is het de eerste keer sinds de Libanonoorlog in 1982 dat een hele divisie reservisten in vijandelijk gebied is ingezet. De divisie bestaat volgens de woordvoerder uit vier infanteriebrigades en een pantserbrigade. Daarnaast zijn nog andere troepen ingezet.

Welkom

Welkom in ons liveblog van vandaag. Dat van gisteren kun je hier teruglezen.