Het Israëlische leger maakt zich klaar voor een nieuw offensief
NOS NieuwsAangepast

Leger Israël: 'Gaza-Stad volledig omsingeld'

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger is Gaza-Stad volledig omsingeld door Israëlische troepen en wordt er inmiddels ook in de stad gevochten tegen Hamas. Israël beschouwt de stad als het bolwerk van de militante beweging Hamas.

Eerder zei de hoogste commandant van het Israëlische leger, Herzi Halevi, al dat zijn troepen zowel vanuit het noorden als het oosten tot diep in de Gazastrook waren doorgedrongen. Grondsoldaten worden gesteund door de luchtmacht die regelmatig luchtaanvallen uitvoeren.

Grondoffensief

Bijna een week geleden kondigde Israël aan zijn grondoperaties in de Gazastrook uit te breiden en riep het inwoners van Gaza-Stad nogmaals op naar het zuiden te vertrekken. Sindsdien voert het Israëlische leger geregeld aanvallen uit, niet alleen in het noorden van Gaza maar ook in het midden en zuiden van het gebied.

"De strijd is nu op z'n hoogtepunt", zo zei premier Netanyahu in een verklaring. In een post op X voegde hij daaraantoe "indrukwekkende successen" te hebben behaald.

Omsingeling Gaza-Stad

Wat de omsingeling van Gaza-Stad voor gevolgen gaat hebben voor de oorlog tussen Israël en Hamas is moeilijk in te schatten. Oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif zei vandaag al in het NOS Radio 1 Journaal dat massaal Gaza-Stad ingaan eigenlijk geen optie is voor het Israëlische leger.

"Als je verder gaat op de grond dan moet je elke tunnel, elke kamer en elke zolder in. Dat kost ontzettend veel mensen en weken tijd. Dat is niet in een paar dagen gedaan.", aldus de oud-commandant. En die tijd heeft Israël volgens hem niet. "Het leger bestaat voor een groot deel aan reservisten die ook weer terug moeten naar hun huidige baan."

Hamas-tunnels

Onder het dichtbevolkte Gaza-Stad ligt een netwerk aan tunnels, die door Hamas worden gebruikt als bunkers. De Kruif: "Het politieke doel is om Hamas vleugellam te maken, via de lucht krijg je dat nooit voor elkaar en vechten in tunnels is een van de moeilijkste dingen die je kunt indenken".

Er is feitelijk geen militaire oplossing, concludeert De Kruif. "Alleen maar een politieke oplossing. En dat is ontzettend erg voor de mensen daar, want het betekent dat mensen moeten gaan praten met elkaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl