Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

102 trucks met noodhulp Gaza in • Nederlands gezin vast in Noord-Gaza

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Lichtkogels, drones en explosies in Gaza

In Gaza lijkt ook vanavond zwaar te worden gevochten. CNN meldt dat de hemel boven het Palestijnse gebied wordt verlicht door talloze lichtkogels en dat er zware explosies te horen zijn. Al Jazeera schrijft dat het gezoem van Israëlische drones klinkt.

Eerder vandaag liet het Israëlische leger weten dat Gaza-Stad volledig is omsingeld. "We zijn op het hoogtepunt van de slag", zei premier Netanyahu.

Lichtkogels boven Gaza

Amerikaanse minister morgen in Israël om aan te dringen op 'gevechtspauze'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is morgen in Israël. Hij zal daar verwachting gevolg proberen te geven aan de uitspraak van president Biden vandaag: "Ik denk dat er een pauze nodig is."

De VS is de belangrijkste bondgenoot van de Israël en benadrukt steeds dat het vierkant achter het recht van Israël staat om zichzelf te verdedigen. Maar inmiddels klinkt ook vanuit Amerika steeds meer de oproep om de gevechten en bombardementen tijdelijk en plaatselijk te staken. Op die manier kan de humanitaire hulp op gang komen en krijgen vluchtelingen de kans om Gaza-Stad te ontvluchten.

36ste journalist gesneuveld in Gaza

In Gaza is weer een journalist omgekomen. Het gaat volgens Palestijnse en Israëlische media om Muhammad Abu al-Hatab. Volgens nieuwszender Palestine TV, zijn werkgever, is de journalist gedood bij een Israëlisch bombardement.

In vier weken oorlog zijn inmiddels zeker 36 journalisten of mediamedewerkers gesneuveld. Het gaat om 31 Palestijnen, vier Israëliërs en een Libanees, zo meldt het Comité voor de Bescherming van Journalisten.

'Mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza lastig te bewijzen'

Het Israëlische leger heeft deze week luchtaanvallen uitgevoerd op het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook. Maar wanneer is een aanval op een vluchtelingenkamp officieel een oorlogsmisdaad?

Dat is afhankelijk van een reeks factoren en afwegingen, zeggen experts tegen de NOS:

Palestijns Rode Kruis: 102 trucks grens over bij Rafah

Ruim honderd trucks met hulpgoederen zijn vandaag via Egypte in Gaza aangekomen. Het Palestijns Rode Kruis meldt dat er 102 vrachtwagens met water, voedsel, medicijnen en medische apparatuur zijn ontvangen via de grensovergang bij Rafah.

Dat betekent dat er vandaag relatief veel noodhulp Gaza is binnengeraakt. De VN had honderd trucks steeds als ondergrens genoemd en zelden werd dit aantal gehaald. In totaal staat de teller nu op 374 vrachtwagens met humanitaire hulp in vier weken tijd.

Nederlands gezin zit vast in Noord-Gaza

Een Nederlands echtpaar met twee kinderen zit vast in Noord-Gaza. Gezien de omsingeling van het noordelijke deel van de Palestijnse enclave door het Israëlische leger is het zeer de vraag of ze de Gazastrook nog kunnen verlaten. Familie en vrienden vragen aandacht voor de situatie waarin het gezin verkeert.

"De kinderen lijden aan paniekaanvallen, vooral 's nachts. Mensen vrezen de nacht vanwege de omvang van de bombardementen", laten ze weten in een verklaring. De vader heeft negen jaar geleden Gaza verlaten voor een masterstudie in Nederland, aldus de verklaring. Hij woont en werkt tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk.

Het gezin staat op de lijst van mensen met een buitenlands paspoort die Gaza mogen verlaten. Maar het is volgens het gezin te gevaarlijk om te proberen het zuidelijk gelegen Rafah te bereiken. Ze hebben eerder geprobeerd de grens met Egypt over te steken "maar de grens was gesloten".

Vandaag was de grensovergang bij Rafah geopend voor mensen met een buitenlandse nationaliteit of dubbel paspoort. Het lukte zestien mensen met de Nederlandse nationaliteit om Egypte te bereiken. Maar dat is voor het gezin van vier dus niet gelukt.

Een foto van het gezin dat momenteel in Noord-Gaza verbljift

Leger Israël: Gaza-Stad volledig omsingeld

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger is Gaza-Stad volledig omsingeld door Israëlische troepen en wordt er inmiddels ook in de stad zelf gevochten tegen Hamas. Israël beschouwt de stad als het bolwerk van de militante beweging Hamas.

Eerder zei de hoogste commandant van het Israëlische leger, Herzi Halevi, al dat zijn troepen zowel vanuit het noorden als het oosten tot diep in de Gazastrook waren doorgedrongen. Grondsoldaten worden gesteund door de luchtmacht, die regelmatig luchtaanvallen uitvoert.

Kaart van omsingeling Gaza

Om gijzelaars vrij te krijgen praat Qatar met alle partijen, 'dag en nacht'

Qatar staat in de diplomatieke schijnwerpers. In de hoofdstad Doha is het deze weken een komen en gaan van de ene na de andere wereldleider. Als er één land is met de nodige communicatiekanalen om momenteel iets voor elkaar te krijgen in de oorlog tussen Hamas en Israël, dan is het dit steenrijke golfstaatje. Sinds gisteren ging, dankzij hun onderhandelingen, de grens tussen Egypte en Gaza tijdelijk open voor mensen met een buitenlands paspoort, en voor humanitaire hulp en gewonden.

"We werken dag en nacht, praten met alle partijen. Maar de tijd dringt", zegt Majid al Ansari, adviseur van de Qatarese minister van buitenlandse zaken in Doha. "Er zal geen vrede zijn zonder dialoog. Militaire oplossingen leiden niet tot langdurige vrede. Dat kan alleen als iedereen met elkaar om de tafel gaat zitten."

Lees verder:

UNRWA: vier VN-scholen beschadigd in Gaza

De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA meldt dat in 24 uur tijd in Gaza vier schuilplekken zijn beschadigd. Het gaat om VN-scholen die gebruikt worden om bij elkaar zo'n 20.000 vluchtelingen onder te brengen.

Er werden zeker twintig doden gemeld toen een school in het noordelijke vluchtelingenkamp Jabalia beschadigd raakte. Volgens nieuwszender Al Jazeera werd de explosie veroorzaakt door een Israëlische luchtaanval. Israël heeft daar nog niet op gereageerd. Het Israëlische leger heeft eerder wel bekendgemaakt dat het twee luchtaanvallen had uitgevoerd op het vluchtelingenkamp, omdat daar volgens het leger terroristen zich schuilhielen.

Bij twee VN-scholen in het zuidelijke Bureij werden twee doden gemeld en tientallen gewonden. "Deze schuilplekken zouden een veilige haven moeten zijn", schrijft UNRWA. Sinds het begin van de oorlog zijn 72 medewerkers van de VN-organisatie omgekomen.

Witte Huis: geen bewijs dat Hezbollah klaar is voor grote aanval

De VS noemt de hevige schermutselingen van de afgelopen uren tussen Hezbollah in Libanon en het Israëlische leger zorgelijk. Maar er is geen bewijs dat Hezbollah klaar staat voor een grote aanval, aldus de woordvoerder van het Witte Huis.

Hezbollah en Hamas hebben een barrage aan raketten afgevuurd op Noord-Israëlische steden. Ook werd voor het eerst de inzet van kamikazedrones gemeld. Israël reageerde met een reeks luchtaanvallen op doelen van de twee terreurorganisaties over de grens in Libanon.

Witte Huis: 55 trucks met noodhulp bereiken Gaza

Vandaag zijn 55 trucks met humanitaire hulp Gaza binnengereden via Egypte. Het Witte Huis heeft dat bekendgemaakt. In de vrachtwagens zitten onder meer water, voedsel en medicijnen.

Sinds het begin van de oorlog zijn ruim 250 trucks met noodhulp via de grensovergang bij Rafah Gaza binnengebracht. De VN noemt het een druppel op de gloeiende plaat: er zijn zeker honderd vrachtwagens per dag nodig om de humanitaire crisis te bestrijden.

Brand en schade door raketaanval op Noord-Israëlische stad

Israëlische stad Kiryat Shmona getroffen door Libanese raketten

VN-experts: ‘Israëlische luchtaanvallen op vluchtelingenkamp zijn oorlogsmisdaad'

De tijd dringt om een genocide en humanitaire catastrofe te voorkomen in Gaza, zeggen VN-mensenrechtenexperts. De OHCHR is woest op Israël dat het leger vluchtelingenkampen bombardeert en geen gevechtspauzes inlast.

"De Israëlische luchtaanvallen op een residentieel complex in vluchtelingenkamp Jabalia is een oorlogsmisdaad", schrijven de experts in een verklaring. "We zijn ervan overtuigd dat de Palestijnen groot risico lopen op genocide."

Israël heeft gezegd dat de luchtaanvallen op het vluchtelingenkamp nodig waren om terroristen uit te schakelen. Het land stelt dat het zich aan het internationaal recht heeft gehouden.

De belangrijkste gebeurtenissen van vandaag

Wat is er vandaag allemaal gebeurd in de oorlog tussen Israël en Hamas? Je leest het hieronder terug in een overzicht:

 • Vanochtend staken de eerste Nederlanders die vastzaten in de Gazastrook de grens met Egypte over. In totaal hebben zestien Nederlanders Egypte bereikt. Op de lijst van de Palestijnse grenswacht stonden in totaal 400 namen van mensen die Gaza zouden mogen verlaten.
 • Zo kon ook de 16-jarige Mohammed uit Doorn de Gazastrook verlaten. Hij vertelde de afgelopen weken meerdere keren in het Jeugdjournaal over de situatie in Gaza. Ruim een week geleden werd zijn moeder gedood bij vermoedelijk een Israëlisch bombardement op een markt.
 • Ziekenhuizen in Gaza vallen een voor een uit. In totaal telt Gaza 36 ziekenhuizen waarvan er inmiddels 14 zijn uitgevallen. Vandaag viel de belangrijkste generator van het Indonesië-ziekenhuis uit, het ziekenhuis bevindt zich vlak bij vluchtelingenkamp Jabalia, dat vandaag voor de derde dag op rij werd gebombardeerd.
 • Ook in het noorden van Israël neemt het geweld toe. Vandaag waren daar opnieuw beschietingen over en weer tussen Libanon en Israël. Hamas meldt dat het vanuit Libanon twaalf raketten heeft afgevuurd op Kiryat Shmona. Ook Hezbollah, de Libanese bondgenoot van Hamas, heeft aanvallen op Israël gemeld. Het Israëlische leger zegt op zijn beurt dat het opnieuw doelen van de Hezbollah-militie heeft gebombardeerd.

Zestien Nederlanders over de grens, nog elf in Gaza

Zestien Nederlanders die sinds de oorlog vastzaten in Gaza, zijn veilig de grens met Egypte overgestoken. Dit heeft minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt.

De Nederlanders zijn lopend de grens overgegaan en aan de Egyptische kant opgevangen met eten en medische begeleiding. Er stond ook een bus klaar om hen naar Cairo te brengen. Voor zover nu bekend waren er 27 Nederlanders in Gaza, dus elf van hen zitten er nog. Bruins Slot benadrukt dat het ministerie "alles op alles " zet om meer Nederlanders het gebied uit te krijgen.

Hezbollah: op 19 plekken tegelijk Israël aangevallen

Terreurorganisatie Hezbollah zegt dat het vanuit Libanon 19 plekken tegelijk heeft aangevallen in Noord-Israël. Het gaat om beschietingen met bijvoorbeeld raketten of mortieren.

Het Israëlische leger voert nog steeds luchtaanvallen uit op doelen in Libanon. Ook wordt er met artillerie geschoten op Hamas- en Hezbollah-doelwitten over de grens. De schermutselingen in het grensgebied zijn vandaag heftiger dan voorheen.

Eerder zei Hamas dat het twaalf raketten vanuit Libanon had afgevuurd op Israël. Op verschillende plekken in het land is het luchtalarm afgegaan. De stad Kiryat Shmona is vandaag getroffen door raketten.

WSJ: huurlingenleger Wagner overweegt hulp aan Hezbollah

Het Russische huurlingenleger Wagner overweegt een luchtafweersysteem te leveren aan Hezbollah. The Wall Street Journal schrijft dat op basis van anonieme Amerikaanse functionarissen.

Het zou gaan om het SA-22-systeem, dat met raketten vliegtuigen kan neerhalen. Als de veronderstelde levering doorgaat dan is dat volgens experts zorgwekkend voor Israël. Het land voert dagelijks luchtaanvallen uit op Hezbollah-doelen in Libanon.

Raketten uit Libanon treffen Israëlische stad, luchtaanvallen op Libanon

De afgelopen uren zijn er opnieuw beschietingen over en weer geweest tussen Libanon en Israël. De Noord-Israëlische stad Kiryat Shmona is getroffen door raketten, zo is te zien op videobeelden. Er is vooralsnog sprake van zeker twee gewonden.

Hamas meldt dat het vanuit Libanon twaalf raketten heeft afgevuurd op Kiryat Shmona. Ook Hezbollah, de Libanese bondgenoot van Hamas, heeft aanvallen op Israël gemeld. Op Twitter worden foto's gedeeld van de schade in Kiryat Shmona:

Het Israëlische leger zegt op zijn beurt dat het opnieuw doelen van de Hezbollah-militie heeft gebombardeerd. Sinds het begin van de oorlog zijn er elke dag zulke beschietingen geweest, maar de afgelopen week is dat geëscaleerd. Er is nog geen sprake van een directe oorlog tussen beide partijen, maar waarnemers denken dat dat op termijn wel zou kunnen gebeuren.

Hezbollah heeft vandaag voor het eerst gezegd dat het een kamikazedrone-aanval heeft uitgevoerd op Israël.

Netanyahu: leger is voorbij buitenwijken Gaza-Stad

Het Israëlische leger is bij het grondoffensief inmiddels voorbij de buitenwijken van Gaza-Stad, zo zegt de Israëlische premier Netanyahu. Eerder vandaag werd bekend dat Israëlische militairen Gaza-Stad bijna volledig hadden omsingeld.

"We zijn op het hoogtepunt van de slag", zegt Netanyahu op X. Hij stelt dat de grondtroepen een "indrukwekkend succes" hebben behaald. "We zijn de buitenwijken van Gaza-Stad gepasseerd en rukken verder op."

De blauwe pijlen op deze kaart geven aan tot waar Israëlische militairen vandaag zijn opgerukt:

Bij het bericht van Netanyahu op X staat ook een video waarop de premier te zien is tussen Israëlische militairen:

WHO: 14 ziekenhuizen in Gaza uitgeschakeld

Als gevolg van de oorlog zijn 14 van de 36 ziekenhuizen in Gaza uitgeschakeld, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De zorg in deze ziekenhuizen ligt stil als gevolg van schade door Israëlische bombardementen en/of een gebrek aan brandstof.

WHO-chef Tedros noemt de situatie zeer zorgwekkend. "De ziekenhuizen die nog werken zijn overbelast met patiënten." De VN-organisatie roept op tot een gestage stroom aan noodhulp.

Het Israëlische leger zegt dat het de toegang van brandstof zal toestaan naar ziekenhuizen in Gaza "als de brandstof op is". De hoogste legercommandant zegt: "We horen al een week berichten dat de ziekenhuizen morgen zonder benzine komen te zitten, maar dat is tot nu toe niet gebeurd." Maar volgens de WHO zijn er dus al ziekenhuizen die zonder brandstof zitten.

Hezbollah: drone-aanval op Israëlische commandopost

Hezbollah in Libanon zegt dat het met twee kamikazedrones een Israëlische commandopost heeft aangevallen. De Libanese beweging, die op de Europese lijst van terreurorganisaties staat, meldt dat de drones met "een grote hoeveelheid explosieven" hun doel in Noord-Israël hebben getroffen.

Vanuit Israël is het bericht niet bevestigd. Wel werd eerder vandaag duidelijk dat er raketten vanuit Libanon richting Israël zijn geschoten. Al sinds het begin van de oorlog zijn er dagelijks schermutselingen aan de grens.

Rutte opgelucht over Nederlanders, overlegt met president van Egypte

Demissionair premier Rutte heeft vandaag overleg gehad met president Sisi van Egypte en president Mohammed bin Zayed van de Verenigde Arabische emiraten. "Met beide leiders sprak ik over de onderhandelingen die hun landen voeren met terreurgroep Hamas over de vrijlating van de gegijzelden", zegt hij op X.

Er werd volgens Rutte ook gesproken over "het perspectief voor de Palestijnen; een eigen veilige staat naast een veilig Israël." Rutte is vandaag in de stad Hanoi in Vietnam. Vanuit daar laat hij weten ook opgelucht te zijn dat de eerste Nederlanders Gaza hebben verlaten.

Buitenlandse Zaken vangt Nederlanders uit Gaza op in Egypte

Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken laat weten opgelucht te zijn dat de eerste Nederlanders en hun directe familieleden Gaza veilig hebben verlaten via Egypte. "Zij worden daar persoonlijk opgevangen door een team van Buitenlandse Zaken. Vanuit Egypte zullen zij doorreizen naar Nederland, begeleid door Buitenlandse Zaken en Defensie", schrijft ze op X.

Nederlandse Mohammed in Egypte: 'Gaat goed en ben blij dat ik uit Gaza ben'

Een van de Nederlanders die vandaag vanuit Gaza naar Egypte konden reizen is de 16-jarige Mohammed. Hij vertelde de afgelopen weken meerdere keren in het Jeugdjournaal over de situatie in Gaza. Ruim een week geleden werd zijn moeder gedood bij vermoedelijk een Israëlisch bombardement op een markt.

Bekijk hier de video met Mohammed vlak nadat hij in Egypte is aangekomen:

Nederlandse Mohammed (16) heeft Gaza verlaten: 'Hoop dat oorlog snel stopt'

'15 doden bij luchtaanvallen op vluchtelingenkamp Bureij'

Bij luchtaanvallen van het Israëlische leger op het vluchtelingenkamp Bureij zijn volgens persbureau Reuters zeker 15 mensen gedood. Bureij ligt in het midden van de Gazastrook.

Nieuwszender Al Jazeera schrijft dat hulpdiensten het gebied moeilijk kunnen bereiken en dat burgers zelf in het puin op zoek zijn naar overlevenden.

Ook opnieuw onrustig op Westelijke Jordaanoever

Ook op de Westelijke Jordaanoever gaat het geweld door. Volgens Palestijnse en Israëlische bronnen zijn daar vandaag twee Palestijnen en een Israëliër omgekomen, meldt het Franse persbureau AFP.

Het Israëlische leger zegt in het door Israël bezette gebied 49 mensen te hebben opgepakt, onder wie 21 strijders van Hamas.

Bij verschillende Israëlische invallen mondde het uit tot confrontaties tussen beide partijen. Daarbij zou ook zijn geschoten en zouden explosieven en stenen zijn gegooid.

Hulpverleners bij een Palestijnse gewonden op de Westelijke Jordaanoever vandaag

Beelden uit vluchtelingenkamp Jabalia na nieuwe aanval

Er zijn beelden naar buiten gekomen vanuit het vluchtelingenkamp in Jabalia. Nieuwszender Al Jazeera meldde vanochtend dat het kamp voor de derde dag op rij gebombardeerd is.

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Derde bombardement op vluchtelingenkamp Jabalia: 'We hebben niets verkeerd gedaan'

Tennisster Jabeur geeft Palestijnen deel prijzengeld WTA Finals

Tennisster Ons Jabeur geeft een deel van haar prijzengeld bij de WTA Finals in Cancún weg aan de Palestijnen. "Het is zeer zwaar elke dag kinderen en baby's te zien sterven. Het is hartverscheurend", zei de 29-jarige Tunesische Jabeur in tranen tegen een verslaggever. Ze wil geen politieke boodschap verkondigen. "Dit gaat over menselijkheid."

Ministerie Gaza: 'Dodental boven 9000'

Het ministerie van Gezondheid in Gaza zegt dat het dodenaantal aan Palestijnse kant is opgelopen tot boven de 9000. Daarnaast zouden er 32.000 gewonden zijn. Meer dan de helft van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen volgens het ministerie. Er zouden ook nog zo'n 2600 mensen vermist zijn. Het ministerie wordt aangestuurd door Hamas. De cijfers die het verstrekt worden door onder de meer de Wereldgezondheidsorganisatie als betrouwbaar gezien.

Eerste Nederlanders grens Gaza met Egypte overgestoken

De eerste Nederlanders die vastzaten in de Gazastrook zijn de grens met Egypte overgestoken. Dat meldt een familielid aan de NOS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan desgevraagd nog geen bevestiging geven.

Lees er hier meer over.

Israël: 'Gaza-Stad bijna omsingeld'

Het Israëlische leger zegt dat het Gaza-Stad in het noorden van de Gazastrook bijna omsingeld heeft. Verschillende media melden zware gevechten tussen strijders van Hamas en het Israëlische leger. "We staan aan de poorten van Gaza-Stad", zegt een woordvoerder van het leger. Ook zouden soldaten bijna de Middellandse Zee bereikt hebben.

Zowel vanuit het noorden als vanuit het oosten zou het Israëlische leger tot diep de Gazastrook zijn doorgedrongen. Grondsoldaten worden gesteund door de luchtmacht die geregeld aanvallen uitvoert, ook boven het zuiden van de Gazastrook.

'400 buitenlanders verlaten Gaza'

Zojuist zijn er zo'n 400 buitenlanders en Palestijnen met een dubbel paspoort de grens met Egypte overgestoken, bevestigt de Egyptische Rode Halve Maan aan het Duitse persbureau DPA. Of ook twintig Nederlanders die in aanmerking zouden komen erbij waren is niet bekend.

Vanochtend publiceerde de Palestijnse grenswacht een lijst van mensen die vandaag Gaza zouden mogen verlaten. Op die lijst stonden 400 namen, waaronder dus die van twintig Nederlanders.

Gisteren was de grens voor het eerst open sinds de oorlog op 7 oktober uitbrak. Toen staken honderden mensen de grens over naar Egypte.

Gazanen steken opnieuw de grens over bij Rafah: 'Doen alles om te overleven'

Israël: '242 mensen gegijzeld in Gaza door Hamas'

Israël heeft het aantal mensen dat in Gaza gegijzeld is door Hamas bijgesteld naar boven. Volgens het leger gaat het om 242 mensen, van wie alle families nu ook op de hoogte zijn gesteld.

Een woordvoerder van het leger zei ook dat er afgelopen nacht "veel" Hamas-strijders zijn gedood. Ook had hij een boodschap aan Hezbollah, in Libanon. "Wij zijn erg goed voorbereid in het noorden."

Beelden Israëlische leger en Hamas van grondoffensief in Gaza

Het Israëlische leger heeft een video gedeeld van het grondoffensief in het noorden van de Gazastrook. Op de door het leger geselecteerde beelden zijn onder meer tankbeschietingen en grondgevechten te zien. Ook Hamas deelt beelden van de oorlog.

Bekijk hier de beelden:

Beelden uit Gaza verspreid door het Israëlische leger

Palestijnen en buitenlanders verzamelen zich opnieuw bij de grensovergang met Egypte

 • Reuters
  Een vrouw laat haar Egyptische paspoort zien terwijl ze wacht op toestemming om de Gazastrook te verlaten
 • Reuters
  Palestijnen met een dubbel paspoort wachten op toestemming om de Gazastrook te verlaten
 • Reuters
  Een man wacht met zijn bagage om bij de grensovergang tussen Gaza en Egypte
 • Reuters
  Een vrouw met een dubbel paspoort wacht bij de grensovergang met Rafah

Twintig Nederlanders op lijst van mensen die vandaag Gaza mogen verlaten

De Palestijnse grenswacht heeft een lijst gepubliceerd met namen van mensen die mogelijk vandaag de Gazastrook mogen verlaten. Het gaat vooral om buitenlanders en mensen met een dubbele nationaliteit. Op de lijst staan ook twintig Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat aan persbureau ANP weten niets te kunnen zeggen over de namen die op de lijst staan.

De mensen om wie het gaat zouden zich om 06.00 uur Nederlandse tijd moeten melden bij de grensovergang in Rafah tussen Gaza en Egypte.

Gisteren konden enkele honderden mensen met een buitenlands of dubbel paspoort daar de grens al oversteken. Onder hen waren geen Nederlanders.

Egypte: 'Wij helpen met evacuatie van ongeveer 7000 buitenlanders uit Gaza'

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat het land zal helpen bij de evacuatie van ongeveer 7000 buitenlanders en mensen met een dubbel paspoort uit de Gazastrook.

"Egypte bereidt zich voor om de ontvangst en evacuatie van de buitenlandse burgers uit Gaza bij de grensovergang bij Rafah te vergemakkelijken", staat er in een verklaring.

Mogelijk gaat de grens vandaag of de komende dagen opnieuw (tijdelijk) open zodat buitenlanders de regio kunnen verlaten. Er zitten voor zover bekend 27 Nederlanders in de Gazastrook.

'Vluchtelingenkamp Jabalia voor derde dag op rij gebombardeerd'

Al Jazeera meldt dat het vluchtelingenkamp Jabalia voor de derde dag op rij is gebombardeerd. De Qatarese zender zegt dat er zeker drie doden gevallen zijn, ook zijn er vele gewonden.

Het kamp in het noorden van Gaza, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een stad op zichzelf, werd dinsdag en woensdag ook al getroffen door luchtaanvallen. Hamas stelde dat daarbij 195 mensen zijn omgekomen en dat er nog meer dan honderd mensen vermist zijn. Volgens Israël zijn bij eerdere aanvallen op het vluchtelingenkamp leiders van Hamas gedood, die zich tussen de burgers zouden hebben bewogen.

De aanwezigheid van de Hamas-leiders maakt de aanvallen op het vluchtelingenkamp gerechtvaardigd, verklaarde een woordvoerder van het Israëlische leger dinsdag. Op de vraag of Israël wist dat er onschuldige burgers in het kamp zaten, antwoordde hij: "Dit is de tragedie van oorlog. We hebben gezegd dat ze naar het zuiden moesten trekken. We doen er alles aan om het aantal burgerdoden tot een minimum te beperken."

Een bewerkte luchtfoto van Jabalia, waarbij links te zien is hoe het kamp er voor de bombardementen uitzag en recht hoe de situatie nu is

'Israëlische leger trekt ook via noorden Gazastrook binnen'

Op basis van getuigen in de Gazastrook meldt nieuwszender Al Jazeera dat het Israëlische leger vanaf verschillende kanten het noorden van de Gazastrook binnendringt. Vanuit het uiterste noorden en het noordoosten, bij de steden Beit Lahia en Beit Hanoun, trekt het leger tot diep in de Gazastrook.

Het leger was al ten zuiden en zuidoosten van Gaza-Stad de Gazastrook in getrokken. Volgens Al Jazeera is de weg naar het zuiden van de Gazastrook afgesloten en kunnen mensen niet meer weg uit het noorden.

De nieuwszender meldt hevige gevechten tussen het Israëlische leger en Palestijnse groeperingen, waarbij doden vallen. Aantallen worden niet genoemd.

Kaart van de Gazastrook

Opnieuw raketten over en weer tussen Libanon en Israël

Het Israëlische leger zegt dat het lucht- en artillerieaanvallen heeft uitgevoerd in Libanon. Dat is gebeurd nadat nadat er raketten vanuit het buurland richting Israël en en Israëlische gevechtsvliegtuigen zouden zijn afgevuurd.

Israël zegt dat die raketten vanuit Libanon geen schade hebben aangericht. De plek waar de raketten vandaan kwamen is vervolgens aangevallen door het Israëlische leger.

Generator ziekenhuis Gaza uitgevallen

De belangrijkste generator van het Indonesië-ziekenhuis in Gaza is uitgevallen, meldt het hoofd van het ziekenhuis aan CNN. Er is volgens hem een tekort aan brandstof. Het ziekenhuis kan nog gebruikmaken van een noodgenerator maar koelsystemen in het mortuarium en sommige zuurstof-apparaten kunnen niet meer worden gebruikt.

"Als we geen brandstof krijgen in de komende dagen, ontstaat een rampsituatie", zegt Atef Al Kahlout, de baas van het ziekenhuis. Sinds het uitbreken van de oorlog komt er nauwelijks brandstof binnen, Israël is huiverig om het toe te laten omdat Hamas die zou kunnen innemen.

Biden reageert op oproep uit het publiek: 'Pauze nodig'

President Biden zegt dat "een pauze" nodig is in de strijd tussen Israël en Hamas. Hij zei dat in een toespraak in Minneapolis, waar hij voor een campagne-evenement was. Er waren enkele honderden toehoorders. Een van hen riep Biden toe: "Als rabbijn, moet ik je vragen om op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren." Biden antwoordde daarop: "Ik denk dat we een pauze nodig hebben. Een pauze betekent tijd om de gevangenen vrij te krijgen." Het Witte Huis zei er later over dat de president doelde op de gijzelaars die nog altijd worden vastgehouden door Hamas en andere militante groeperingen in Gaza.

De vrouw die Biden toeschreeuwde, werd door beveiligers weggeleid. Ze zong daarbij "Staakt-het-vuren nu".

De VS heeft zich eerder uitgesproken voor een gevechtspauze om meer humanitaire hulp mogelijk te maken. Biden bracht twee weken geleden een bezoek aan Israël. Toen benadrukte hij vooral dat de VS achter Israël staat en dat het land het recht heeft om zich te verdedigen. Sindsdien is Bidens boodschap tweelediger geworden en hamert hij er ook op dat Palestijnse burgers in Gaza zoveel mogelijk ontzien moeten worden.

Witte Huis: geen ruimte voor Hamas in toekomstig Gaza-bestuur

Het Witte Huis zegt met partners in overleg te zijn over het toekomstige bestuur van de Gazastrook. Volgens woordvoerder John Kirby is wel duidelijk dat Hamas geen politieke rol meer mag spelen. Verder zei hij dat de VS ertegen is om de Palestijnen permanent buiten Gaza onder te brengen.

Later deze week brengt minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken opnieuw een bezoek aan Israël. Ook wil hij Jordanië bezoeken en mogelijk nog andere landen. Het ministerie laat weten dat Blinken opnieuw de boodschap aan Israël zal overbrengen dat het het recht heeft om zich te verdedigen maar dat het aantal burgerdoden beperkt moet worden. Ook wil de VS dat Israël het mogelijk maakt dat grootschalige hulp de Palestijnen in de Gazastrook bereikt.

Hamas: 195 doden in Jabalia

Bij de Israëlische luchtaanvallen dinsdag en woensdag in het Jabalia-vluchtelingenkamp in de Gazastrook zijn volgens Hamas zeker 195 doden gevallen. Meer dan honderd mensen zouden nog onder het puin liggen. Jabalia is het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Gaza.

Israël zegt dat er bij een aanval woensdag een Hamas-commandant is gedood die zich bezig hield met het uitschakelen van Israëlische tanks. Het leger herhaalde in een verklaring, waaruit onder meer persbureau Reuters citeert, dat Hamas zijn "terroristische infrastructuur doelbewust bouwt in de buurt van, en in gebouwen waar burgers verblijven". Bij de aanval waren Israëlische gevechtsvliegtuigen betrokken.

Palestijnen in Jabalia zoeken naar overlevenden

VN-topfunctionaris na bezoek aan Gaza: 'Het was hartverscheurend'

Philippe Lazzarini, het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA, heeft woensdag voor het eerst sinds 7 oktober een bezoek gebracht aan de Gazastrook. Hij sprak van een ongeëvenaarde tragedie en noemde het een van de treurigste dagen in zijn professionele leven.

Lazzarini ontmoette onder meer Palestijnen in een VN-school in Rafah. "Het was er overbevolkt. De ellende en onhygiënische omstandigheden zijn onvoorstelbaar", zei Lazzarini. "Iedereen vroeg om water en voedsel. In plaats van naar school te gaan, vroegen kinderen om een slok water en een stuk brood. Het was hartverscheurend."

De UNRWA heeft in de oorlog afgelopen weken meer dan 70 medewerkers verloren. Vaak kwamen ze om het leven met familie. "Zonder staakt-het-vuren zal het dodental stijgen. Zij die nog leven zullen mensen verliezen en een ooit levendige samenleving zal voor eeuwig in rouw zijn", sprak de Zwitsers-Italiaanse Lazzarini.

Lazzarini (midden) bij zijn bezoek aan Rafah

'Artsen en hulpverleners in Gaza zijn helden'

Onder de honderden mensen die woensdag Gaza konden verlaten, waren ook mensen die zwaargewond zijn geraakt en dringend levensreddende operaties nodig hebben. Dat zei Derk Segaar, hoofd internationale hulp van het Nederlandse Rode Kruis in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Tegelijkertijd zijn er ook nog veel mensen in Gaza die ook de enclave uit moeten om hun leven te kunnen redden, zei Segaar. "We hebben hoop dat de grens morgen weer opengaat."

Segaar noemde de artsen en hulpverleners van zusterorganisatie Rode Halve Maan "helden". "Er is nauwelijks elektriciteit, een gebrek aan medische middelen. Ze werken onder onwaarschijnlijk moeilijke omstandigheden en toch blijven ze doordraaien, vaak twee of drie shifts per dag."

Segaar zei dat het Rode Kruis in contact staat met Israël en dat ziekenhuizen geregeld gewaarschuwd zijn dat ze moeten evacueren. Maar dat is onmogelijk, zei hij. "Dokters kunnen hun patiënten niet achterlaten. Veel mensen verblijven op de IC, baby's liggen in couveuses, die kun je niet verplaatsen."

Rafah uitgelegd: wat deze grensovergang belangrijk maakt

De afgelopen dag was de grens bij Rafah veel in het nieuws. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog konden gewonde Palestijnen en mensen met een buitenlands paspoort van de Gazastrook naar Egypte reizen. In deze video leggen we je in anderhalve minuut uit waarom Rafah ook wel de enige uitweg uit Gaza wordt genoemd.

Rafah uitgelegd: wat deze grensovergang belangrijk maakt

Welkom

Welkom in het liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas van donderdag 2 november. Het blog van woensdag lees je hier terug.