Nations League
NOS VoetbalAangepast

Typische Brugts-goal helpt Oranje in Glasgow • België verslaat Engeland (3-2)

Hier zit je goed voor: Nations League-voetbal voor de Nederlandse vrouwen.

liveblog gesloten

Tot op Wembley!

We houden ermee op hier in Glasgow. Een avond waarop Oranje goede zaken heeft gedaan rond plaatsing voor de Olympische Spelen. Ook omdat Engeland verloor van België.

Op 1 december gaat de Nations League verder, als Oranje naar Londen trekt voor een belangrijk duel op Wembley tegen Engeland. Dan zijn we uiteraard livebloggend terug.

Voor nu: bedankt voor het volgen van deze Nations League-avond. En: tot 1 december, tot op Wembley!

SCO-NED | Reacties Jonker, Groenen en Spitse

Oranje dichter bij Parijs, maar genieten deed Jonker in Schotland 'met vlaagjes'
Groenen tevreden met 0-1 in Glasgow: 'Geen perfect voetbal, wel goede overwinning'
Spitse vindt zege op Schotland zakelijk: 'Gaat om volwassen voetballen'

Oranje dichter bij Parijs, maar genieten deed Jonker in Schotland 'met vlaagjes'

Andries Jonker had zich niet écht vermaakt op Hampden Park, waar Oranje vanavond een zuinige maar belangrijke zege boekte op Schotland. Toch overheerste bij hem en bij verdedigster Sherida Spitse tevredenheid over de afgelopen Nations League-week.

Omdat Engeland tegelijkertijd verrassend onderuit ging bij België, staat Nederland nu alleen aan kop in de poule. Als Oranje de groep wint en zich via de halve finales plaatst voor de eindstrijd van de Nations League, zijn de Olympische Spelen in Parijs bereikt. Nederland speelt in december tegen Engeland (uit op Wembley) en België (thuis in Tilburg).

Lees het hele wedstrijdverslag via onderstaande link:

Bekijk de samenvatting van Schotland-Nederland (0-1)

Nations League: samenvatting Schotland - Nederland

De stand in groep A1 van Oranje

Omdat Engeland drie punten verspeelde bij België (3-2 nederlaag), staat Oranje nu alleen aan kop in de Nations League-poule.

De beste twee landen van de Nations League plaatsen zich voor het voetbaltoernooi op de Spelen. Oranje moet dus groepswinnaar worden en vervolgens ook de halve finale van de Nations League winnen.

Nederland (9 punten), België (7 punten) en Engeland (6 punten) gaan in december strijden om de groepswinst. Op 1 december speelt Oranje op Wembley tegen Engeland. Drie dagen later eindigt Nederland de Nations League-campagne in Tilburg met een duel met België.

De stand in groep A1 van de Nations League

SCO-NED | Blessure van Martens in beeld

 • Pro Shots
  Lieke Martens voelt aan de heup of een buikspier na de tackle van Howard
 • Pro Shots
  Lieke Martens strekt zich uit na de tackle van Howard
 • Pro Shots
  Lieke Martens wordt verzorgd na de tackle van Howard
 • ANP
  Martens is geblesseerd

Verrassingen in KNVB-beker: NAC, Telstar en Helmond struikelen over amateurs

Drie profclubs struikelen dinsdagavond in de eerste ronde van de KNVB-beker over een amateurploeg. De opvallendste uitslag was de 1-0 nederlaag van NAC Breda in Katwijk bij Quick Boys, dat uitkomt in de tweede divisie. Middenvelder Nick Broekhuizen maakte in de 25ste minuut voor rust de enige treffer van de wedstrijd die nog een tijdje werd stil gelegd door onweer, net als Noordwijk-ADO Den Haag, een ander duel aan de kust.

Telstar sneuvelde tegen GVVV, dat in Veenendaal met 1-0 won door een doelpunt van invaller Jonathan Vergara Berrio. Dat overkwam ook Helmond Sport, dat met 3-1 werd uitgeschakeld door Spakenburg, de reuzendoder van het vorige bekertoernooi.

Lees via onderstaande link het hele wedstrijdverslag:

FC Utrecht heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi door RKC met 3-2 te verslaan. Een flinke oppepper voor het moraal van de Utrechtse club die in de eredivisie slechts zeventiende staat,

Lees het hele wedstrijdverslag via onderstaande link:

Bekijk hier de samenvatting van België-Engeland (3-2)

Nations League: samenvatting België - Engeland

Oranje profiteert met zege in Glasgow optimaal van verrassende nederlaag Engeland

Het Nederlands elftal is met een zege bij Schotland in de Nations League een stapje dichter bij plaatsing voor de Olympische Spelen in Parijs gekomen. Omdat Engeland drie punten verspeelde bij België (3-2 nederlaag), staat Oranje nu alleen aan kop in de Nations League-poule.

De beste twee landen van de Nations League plaatsen zich voor het voetbaltoernooi op de Spelen. Oranje moet dus groepswinnaar worden en vervolgens ook de halve finale van de Nations League winnen.

Lees hier het volledige wedstrijdverslag:

SCO-NED | 90+3' Klaar!

Oranje wint! Nederland heeft met 0-1 gewonnen van Schotland. En groter nieuws: België heeft Engeland verslagen met 3-2. Zeer goede zaken voor Oranje in Glasgow.

Schotland - Nederland: 0-1

SCO-NED | 90' Drie minuten extra

Drie minuten nog voor de Schotten en dat weten ze. Een aanvalsgolf komt eraan. Een reeks corners moet er nog overleefd worden door Oranje. Het is doorbijten nu.

Schotland - Nederland: 0-1

SCO-NED | 88' Poeier Roord

Oranje gaat dit niet meer weggeven, als je het nu ziet. Nederland valt nog steeds gewoon aan en Roord schiet bijna de 0-2 binnen. Een poeier nadat ze wegdraaide bij haar verdediger. Een hard schot, via de knokkels van keepster Sandy tot een hoekschop geschampt.

Schotland - Nederland: 0-1

Roord poeiert nog maar eens op het Schotse doel

BEL-ENG | België op voorsprong

België-uit is geen eitje, merken ook Engeland en Sarina Wiegman. Want in Leuven zijn zojuist de Belgische vrouwen op een 3-2 voorsprong gekomen tegen Engeland. Dat betekent dat Oranje een grote stap richting de Olympische Spelen gaat zetten. De voorsprong op Engeland groeit als het zo blijft naar 3 punten.

Schotland - Nederland: 0-1

SCO-NED | 81' Kan Schotland nog iets?

Daar komen de Schotten toch nog een keer. Een van de weinige keren dat ze eruit kwamen na rust. Een schot hobbelt naast, een hoekschop blijkt het, maar ook die is ongevaarlijk. Kunnen de Schotten nog een slotoffensief eruit persen? Je zou het zeggen van niet, gezien de tweede helft, die volledig voor Oranje is.

Schotland - Nederland: 0-1

SCO-NED | 76' Beerensteyn raakt paal

Ze telde de 0-2 al, maar de bal gaat op de paal. Beerensteyn wordt prima vrij gespeeld door Roord, nadat Schotland de bal in de opbouw slordig had verspeeld. Beerensteyn doet niet zo veel fout, alleen eindigt de bal op de paal.

Dat is al de derde op het hout, na Roord en Spitse voor rust al de paal en de lat hadden geraakt.

Schotland - Nederland: 0-1

Beerensteyn schiet op de paal

SCO-NED | 72' Kaptein valt in

Vorige week was het nog even schrikken geblazen toen Kaptein op haar schouder viel, maar de schade is meegevallen: Kaptein is zojuist ingevallen voor Van de Donk. Misschien dat het 18-jarige talent nog

Schotland - Nederland: 0-1

SCO-NED | 69' Oranje de baas

Oranje heeft na rust de controle over de wedstrijd. Zeker na de 0-1 van Brugts komen de Schotten er nauwelijks meer aan te pas. Het lijkt erop dat eerder de 0-2 valt dan de 1-1.

Schotland - Nederland: 0-1

SCO-NED | 60' Goal Oranje!

Door typische Brugts-goal komt Oranje op 0-1 tegen Schotland op Hampden Park

Goal voor Oranje! Als het niet helemaal loopt, is er altijd nog Esmee Brugts om de boel open te breken. Schitterende goal. Vanaf een meter of twintig geplaatst in de verre hoek. Met een beetje hulp van de paal valt de 0-1 binnen.

Een typische Brugts-goal: naar binnen komen, naar het rechterbeen en dan de verre hoek zoeken.

Schotland - Nederland: 0-1

Brugts krijgt felicitaties voor haar 0-1

SCO-NED | 55' Bikkelen

Het is bikkelen geblazen voor Oranje. Als het voetballend niet helemaal lukt, moet het ook op strijd. Dat hoef je Dijkstra niet te vertellen. Met een snoeiharde tackle houdt ze een counter van de Schotten tegen. Met gestrekt been vol op een Schotse enkel. Als er een VAR aanwezig was geweest was het niet bij een gele kaart gebleven...

Schotland - Nederland: 0-0

SCO-NED | 48' Roord?! Nee

Dat is een voortvarend begin van Oranje. Brugts snijdt de bal mooi aan naar de tweede paal en daar loopt Roord heen om in te koppen. Maar het blijft bij een schamp. De bal stuitert naast. Weer een mogelijkheid.

Gezien het aantal kansen had er toch wel eentje in gemogen inmiddels. Veelbelovend is het wel.

Schotland - Nederland: 0-0

Roord in duel met Emslie

SCO-NED | 46' Gaan we weer!

We spelen weer in Glasgow. Geen verdere wissels. Kijken hoe lang het duurt voordat Oranje scoort.

Schotland - Nederland: 0-0

Vlog-tijd: Miedema = terug | In het spoor van Oranje #31

Miedema = terug en een nieuwe outfit voor Jonker | In het spoor van Oranje #31

SCO-NED | 45+2' Rust in Glasgow

Het is rust op Hampden Park. Tijd voor thee, en een stevige bespreking? Misschien wel, want Oranje is slordig geworden in de laatste fase van de aanval. In de buurt van het Schotse doel gaat veel mis met de laatste pass.

Dat de 0-1 niet viel bij het schot van Roord (paal) en Spitse (lat) heeft niet geholpen.

BEL-ENG | Ruststand: 2-2

Bij het andere duel in de groep van Oranje is het rust: 2-2. Na - echt waar- 14 minuten blessuretijd. Dat komt door een nare hoofdblessure van de Engelse Alex Greenwood. Op een brancard moest ze eraf. De behandeling op het veld duurde tien minuten.

België was vroeg op voorsprong gekomen door De Neve. Enkele minuten na de blessurebehandeling kwam Engeland snel op een 1-2 voorsprong, door goals van Bronze en Kirby. In de blessuretijd deed Wullaert wat terug.

Alex Greenwood gaat er per brancard af

SCO-NED | 42' Stroef richting rust

Het gaat niet vanzelf, het is niet groots. Eenmaal bij de Schotse goal levert Oranje de ballen wel erg eenvoudig in. De Schotse vrouwen spelen ook beter dan afgelopen vrijdag. Stugge ploeg, zeggen ze dan. Kan Oranje nog iets voor de rust? Het wordt er niet soepeler op naarmate de rust dichterbij komt.

Schotland - Nederland: 0-0

SCO-NED | 33' Martens geblesseerd eraf

Het was een flink cakeje dat Martens daar een paar minuten geleden kreeg. Volledig onderuit gekegeld door Howard, vanachter geraakt ook nog eens, bleef de Oranje-aanvalster net al lang liggen.

Nu kan ze niet verder blijkt: Martens hinkt naar de kant, Damaris is de vervanger.

Schotland - Nederland: 0-0

Martens is geblesseerd

SCO-NED | 31' Spitse raakt lat

Was het een voorzet of een schot? De vrije trap van Spitse vliegt er in elk geval bijna in. Een fraaie trap. Het is dat keepster Sandy oplet en de bal ternauwernood op de lat bokst.

Schotland - Nederland: 0-0

Spitse's vrije trap kaats het veld weer in via de lat

SCO-NED | 27' Roord raakt paal

Oranje wordt gevaarlijker. Na Martens net, krijgt nu Roord een vrije schietkans van binnen de zestien. Het schot schampt de buitenkant van de paal. Oranje wordt gevaarlijker.

Schotland - Nederland: 0-0

SCO-NED | 25' Nu Oranje weer, met Martens

Na de opleving van Schotland is het nu de beurt aan Oranje. Martens kapt naar haar linker en krult de bal net over de kruising. Helemaal geen onaardig begin zo.

Schotland - Nederland: 0-0

Martens zoekt de verre kruising

SCO-NED | 23' Milde 'Hampden roar'

De Schotse voetbaltempel Hampden Park kan een voetballer trillende knietjes geven. Als het stadion met ruim 50 duizend Schotten begint te brullen, als een 'roar' van de tribunes rolt, is het geluid beklemmend. Maar dat valt nu toch wat tegen.

Meer dan enkele duizenden fans zijn niet aanwezig in Glasgow op deze dinsdagavond.

Schotland - Nederland: 0-0

SCO-NED | 19' Hands?

Schotland heeft de eerste minuten van Oranje overleefd en zet nu brutaal zelf Oranje onder druk. Zojuist wordt ene voorzet geblokt en even wordt geroepen om hands van Dijkstra. Niks aan de hand, zegt de scheidsrechter.

De VAR kan overigens niet worden ingeschakeld, want die is niet aanwezig bij Nations League-wedstrijden voor vrouwen.

Schotland - Nederland: 0-0

SCO-NED | 12' Schotland voor het eerst

De Schotse vrouwen hebben een muurtje gemetseld voor hun doel, met een verdediging van vijf speelsters. Tik daar maar eens doorheen. Dat zal nog niet zo eenvoudig worden voor Oranje.

Tegelijkertijd moet Nederland alert zijn bij counters. Niet dat de Schotten nou snelheidsduivels voor in hebben lopen, maar ze komen er net wel voor het eerst uit. Zonder groot gevaar, maar Dijkstra moet wel een corner weggegeven.

Schotland - Nederland: 0-0

SCO-NED | 4' Oranje wil naar voren

De opdracht is duidelijk voor Oranje: vroeg druk zetten en de Schotten niets gunnen. Vanaf de eerste seconden voetbalt Oranje naar voren en zet het de Schotse vrouwen onder druk.

Zojuist levert het de eerste mogelijkheid op: een schot van Brugts suist ongevaarlijk over.

Schotland - Nederland: 0-0

Casparij wordt in de rug gelopen door Hanson

SCO-NED | 1' Aftrap!

We zijn begonnen op het iconische Hampden Park. Kijken of Nederland net als vrijdag zo'n eenvoudig de drie punten kan binnen halen.

Schotland - Nederland: 0-0

SCO-NED | Jonker licht opstelling toe

Jonker verwacht agressief Schotland: 'Die coach is gaan nadenken'

LIVE: kijk hier de voorbeschouwing

Over iets meer dan een half uur trappen Oranje en Schotland af in Glasgow. Hoog tijd voor de voorbeschouwing dus. En die zie je hier.

Voetbalsters Oranje 'entertainen' fans voor vertrek naar Schotland

Voetbalsters Oranje 'entertainen' fans voor vertrek naar Schotland

SCO-NED | Opstellingen

De opstellingen zijn binnen. Een nieuwe naam in de basiself van Jonker: Pelova is terug als rechter wingback. Casparij begint opnieuw in de basis, een basisplaats voor Miedema is voorlopig nog te vroeg.

De opstelling van Nederland tegen Schotland
De opstelling van Schotland tegen Oranje

Voorbeschouwen vanuit Glasgow: Rivkah, kom er maar in!

Vooruitblik op Schotland - Nederland: 'Zal minder makkelijk worden dan vrijdag'

Ballon d'Or: Bonmatí de beste, Van Domselaar en Roord 29ste

De Ballon d'Or-verkiezing, waarin internationale voetbaljournalisten mogen stemmen op de beste speelster van het afgelopen seizoen, werd gewonnen door de Spaanse Aitana Bonmati van FC Barcelona.

Bonmatí speelde een sleutelrol op het door Spanje gewonnen wereldkampioenschap, dat afgelopen zomer werd gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. De middenvelder maakte drie doelpunten en won de prijs voor beste speelster van het toernooi. Met FC Barcelona pakte ze het landskampioenschap, de beker én de Champions League.

Oranje-internationals Daphne van Domselaar en Jill Roord eindigden samen op de 29ste plek.

Roord en Domselaar in race voor Gouden Bal, maar zijn er 'totaal niet mee bezig'

Hoe staat het ervoor met de blessures? Jonker gaf gister een update

Jonker maakt zich geen zorgen om blessures: 'We hebben er meer dan elf'

Oranje op jacht naar tweede zege op Schotland in vijf dagen: 'Puntjes op de i zetten'

De 4-0 zege van vrijdag was een ruime. Maar onderschatten, nee dat zal Oranje niet doen, verzekert Daniëlle van de Donk. "Ik onderschat eigenlijk nooit een team. Dat moet je gewoon niet doen, dat is inderdaad een valkuil. Elke wedstrijd is anders. Zij gaan er volle bak op, want zij moeten winnen. Maar wij moeten er gewoon staan, wij zijn het betere team."

Van de Donk 'wil slordigheden eruit' in tweede wedstrijd tegen Schotland

Toch schortte er vrijdag nog wel wat aan, vindt de middenvelder. "We kunnen nu mooi de puntjes op de i zetten en het beter doen dan de vorige keer, nog beter. We waren een beetje slordig na de 1-0. Dat hoeft niet. Het zijn gewoon persoonlijke fouten. Die moeten eruit. Dan ga je nog lekker voetballen en gaat het nog lekkerder."

Lees verder via onderstaande link:

Zo ging het tussen Engeland en België

In de groep van Oranje spelen vanavond ook België en Engeland tegen elkaar. Vrijdag speelden ze ook tegen elkaar. Engeland won 1-0.

Bekijk hier de samenvatting van die wedstrijd.

Nations League: samenvatting Engeland - België

Oranjevrouwen op iconisch Hampden Park

Hampden Park in Glasgow en Wembley in Londen: de voetbalsters van het Nederlands elftal spelen de komende maanden niet in de minste stadions.

Het duel op Wembley van 1 december, tegen Sarina Wiegmans Engeland, zijn zelfs al 60.000 tickets verkocht, waarvan 150 aan Nederlandse fans. Oranje-verdedigster Kerstin Casparij kan niet wachten. "Wembley is een prachtig stadion om te spelen. Ik ga ervan uit dat het uitverkocht raakt." Op Wembley is plaats voor 90.000 toeschouwers.

Maar eerst: het Schotse Hampden Park. Ook niet mis. Daar is ruimte voor ruim 50.000 toeschouwers. Casparij: "Hoe groter, hoe beter. Ik hoop dat het daar ook een beetje gevuld is."

Leer hier meer over Hampden Park en Schots vrouwenvoetbal met Tessel Middag:

Op historisch Hampden Park mochten vrouwen pas laat geschiedenis schrijven

Zo ging het vrijdag tegen de Schotse vrouwen

Vier dagen terug had Oranje een eenvoudige voetbalavond tegen Schotland. De eerste wedstrijd in het tweeluik eindigde in 4-0 voor de ploeg van bondscoach Andries Jonker. Prima zege.

Grootste winst misschien wel voor Oranje: de terugkeer van Vivianne Miedema, tien maanden na haar gescheurde kruisband.

Bekijk hier de samenvatting van het duel met Schotland:

Nations League: samenvatting Nederland - Schotland

Of lees via onderstaande link het hele wedstrijdverslag en bekijk de reacties na afloop:

De stand van zaken in groep A1

Stand in de groep van Nederland

Even opfrissen: zo werkt de Nations League

Zo werkt de Nations League voor voetbalsters en dit staat er op het spel

Welkom!

Het avontuur van de Nederlandse voetbalsters in de Nations League krijgt vanavond in Glasgow een vervolg. Oranje treedt om 20.45 uur op het iconische Hampden Park aan tegen Schotland.

Vrijdag werd het nog een makkie: Oranje won in Nijmegen met 4-0. Kijken of het met een stadion vol Schotse fans een ander verhaal wordt.

Het is een volle voetbalavond trouwen, met veel Nations League-wedstrijden door heel Europa heen. Ook de groepsgenoten van Oranje komen in actie. Engeland en bondscoach Sarina Wiegman zijn in Leuven voor hun uitduel met België.