Oranje-speelster vieren de 0-1 van Esmee Brugts
NOS Voetbal

Oranje dichter bij Parijs, maar genieten deed Jonker in Schotland 'met vlaagjes'

Andries Jonker had zich niet écht vermaakt op Hampden Park, waar Oranje vanavond een zuinige maar belangrijke zege boekte op Schotland. Toch overheerste bij hem tevredenheid over de afgelopen Nations League-week.

Omdat Engeland tegelijkertijd verrassend onderuit ging bij België, staat Nederland nu alleen aan kop in de poule. Als Oranje de groep wint en zich via de halve finales plaatst voor de eindstrijd van de Nations League, zijn de Olympische Spelen in Parijs bereikt. Nederland speelt in december tegen Engeland (uit op Wembley) en België (thuis in Tilburg).

De stand in groep A1 van de Nations League

"Als we gelijkspelen of met minimale cijfers verliezen op Wembley, is een zege op België genoeg", rekende Jonker kort na de wedstrijd tegen Schotland voor.

"Maar winnen van België is ook zeker niet eenvoudig: dat is een geduchte tegenstander."

Geen Engelse paniek

Dat weet Sarina Wiegman, de bondscoach van Engeland, maar al te goed. Engeland verloor dinsdagavond met 3-2 van de Belgische ploeg. "Dit was onnodig, maar we zijn niet in paniek. Dit is het leven en zo kan het in het voetbal ook gaan", vertelde de trainster na afloop.

"Onze opdracht is duidelijk. We moeten van Nederland winnen."

Die wedstrijd tussen Nederland en Engeland staat op 1 december op Wembley op het programma.

Terug naar Schotland. Op Hampden Park, waar minder supporters aanwezig waren dan gehoopt, voetbalde Oranje moeizaam. En dat terwijl het vijf dagen geleden nog zo soepel ging tegen diezelfde Schotten. Toen had Oranje met 4-0 gewonnen.

"Het resultaat ben ik zeer tevreden mee en winnen is het belangrijkste", zei Jonker. "Maar het was vrijdag wel beter qua voetbal. Dat was genieten, vanavond was het genieten 'met vlaagjes'. De eerste helft was stroperig en er was een korte fase dat we er weinig grip op hadden."

Lieke Martens werd in de eerste helft uit de wedstrijd geschopt door Sophie Howard, die slechts geel kreeg. Hoe ernstig haar blessure is, is volgens Jonker nog niet duidelijk. "Het was een 'oranje' kaart. Rood had ook gekund."

Bekijk hieronder de reacties van Jonker en speelsters Jackie Groenen en Sherida Spitse:

Na rust werd het spel van Oranje beter. Dat leidde tot de mooie 1-0 van Esmee Brugts. "In de tweede helft ging het tempo omhoog en dan valt er een gaatje. Daarna wordt het makkelijker. Dan liggen zij op hun rug en moeten wij het eigenlijk nog beter doen."

De blik kan nu dus op 1 december, als Oranje een duel op het scherp van de snede uit gaat vechten met Engeland op Wembley. "Deze week was uitstekend: vijf goals gemaakt en nul tegen. Maar tegen Engeland wordt het weer heel anders. Een duel in een fantastische ambiance, dat wordt ontzettend mooi."

Franse les met Daniëlle van de Donk en 'vlaagjes' goed spel in Glasgow | In het spoor van Oranje #32

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl