NOS VoetbalAangepast

Oranje profiteert met zege in Glasgow optimaal van verrassende nederlaag Engeland

Het Nederlands elftal is met een 1-0 zege bij Schotland in de Nations League een stapje dichter bij plaatsing voor de Olympische Spelen in Parijs gekomen. Omdat Engeland drie punten verspeelde bij België (3-2 nederlaag), staat Oranje nu alleen aan kop in de Nations League-poule.

De beste twee landen van de Nations League plaatsen zich voor het voetbaltoernooi op de Spelen. Oranje moet dus groepswinnaar worden en vervolgens ook de halve finale van de Nations League winnen.

Op naar Wembley

Nederland (9 punten), België (7 punten) en Engeland (6 punten) gaan in december strijden om de groepswinst. Op 1 december speelt Oranje op Wembley tegen Engeland. Drie dagen later eindigt Nederland de Nations League-campagne in Tilburg met een duel met België.

Die laatste wedstrijd kan ook nog van belang zijn, mochten landen met een gelijk aantal punten eindigen. In dat geval wordt eerst gekeken naar onderling resultaat. Nederland verloor het eerste duel van België met 2-1.

De stand in groep A1 van de Nations League

Voor de wedstrijd vertelde bondscoach Andries Jonker dat hij een agressiever Schotland verwachtte dan afgelopen vrijdag. Toen waren de Schotten apathisch en liep Nederland er zo overheen. Een 4-0 zege was het resultaat.

Die voorspelling kwam deels uit. Ook thuis op Hampden Park plooide Schotland ver naar achteren. Anderzijds speelde de ploeg van de Spaanse trainer Pedro Losa wel feller en scherper dan vrijdag.

Een volgende walk-over zat er dan ook niet in. Oranje, in het inmiddels vertrouwde systeem met drie centrale verdedigers, kwam in de eerste helft maar moeizaam tot kansen.

Datzelfde gold overigens voor de Schotten, die vooral loerden op de counter. Caitlin Dijkstra had wel mazzel dat er geen VAR was, toen ze na een snelle tegenstoot een voorzet van Brown tegen haar hand kreeg in de zestien meter.

Martens valt uit

Lieke Martens was misschien wel de gevaarlijkste vrouw aan Nederlandse zijde. Het was dan ook een flinke tegenvaller dat ze na een half uur uitviel, na een gemene tik van de Schotse Sophie Howard te hebben gekregen. Over de ernst van haar blessure was ook na de wedstrijd nog niets bekend. Damaris Egurrola was de vervanger van Martens.

Lieke Martens is geblesseerd

Buiten een schot van Martens was voor dat moment alleen Jill Roord echt gevaarlijk geworden. Na een goede aanval kon zij op het randje van het strafschopgebied aannemen en uithalen. Haar inzet zeilde minder dan een meter naast.

Verder was het spel van de elf van Jonker te stroef en te traag om het de Schotten echt moeilijk te maken.

Typische Brugts-actie

Er was een portie individuele klasse voor nodig om de ban te breken. Die kwam na een uurtje spelen van Esmee Brugts, de dribbelaar van FC Barcelona. Zij sneed op karakteristieke wijze naar binnen en draaide de bal met haar sterke rechtervoet via de paal de verre hoek in.

Daarmee was het verzet van Schotland ook meteen gebroken. Nederland kreeg steeds meer ruimte om te voetballen en de Schotten hadden de energie niet meer om gevaar te stichten in de counter.

Door typische Brugts-goal komt Oranje op 0-1 tegen Schotland op Hampden Park

Lineth Beerensteyn kreeg een kwartier voor tijd dé kans om het duel te beslissen. De aanvalster had alle tijd om in te schieten na goed voorbereidend werk van Roord, maar knalde op de paal.

De thuisploeg bleef in leven, maar veel meer dan dat was het ook niet. Nederland speelde de wedstrijd rustig uit.

Engeland morst

Het Engelse elftal van bondscoach Sarina Wiegman morste dure punten tegen België. Vrijdag wonnen The Lionesses nog met 1-0, maar in Leuven wilde het geen moment echt vlotten.

België stond binnen tien minuten al voor. Engeland ging in de achtervolging en boog de achterstand met veel moeite om naar een 1-2 voorsprong. Maar na rust liet Fortuna Sittard-spits Tessa Wullaerts zich met twee doelpunten gelden: 3-2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl