liveblog
NOS NieuwsAangepast

Dodental in Gaza loopt op tot 1537 • Tweede repatriëringsvlucht op weg naar Eindhoven

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. De belangrijkste feiten in dit blog:

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenissen van een aantal veelgebruikte termen.


Iran: 'Israël zal reactie krijgen op oorlogsmisdaden'

De Iraanse minister Amirabdollahian van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Israël "een reactie zal krijgen op de oorlogsmisdaden" die het uitvoert. "Ze kunnen Gaza niet bezetten, de burgers bombarderen en oorlogsmisdaden uitvoeren zonder een reactie verwachten." Hij zei daarbij dat er een eind moet komen aan "het vermoorden van kinderen en burgers in Palestina". Iran is een aartsvijand van Israël en een bondgenoot van Hamas.

Amirabdollahian heeft Irak bezocht en is nu aangekomen in Libanon voor gesprekken over de situatie in Israël. Later deze week zal de Iraanse minister ook Syrië bezoeken.

Europese voorzitters morgen naar Israël

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola reizen morgen af naar Israël. De Europese Commissie meldt dat de EU-leiders Israël bezoeken om "solidariteit te tonen met de slachtoffers van de terroristische aanvallen van Hamas".

Dodental in Gaza loopt op tot 1537

Als gevolg van Israëlische luchtaanvallen zijn inmiddels 1537 mensen omgekomen in Gaza, melden de plaatselijke autoriteiten. Het aantal gewonden is opgelopen tot 6612. Onder de doden zouden 500 kinderen zijn.

Israël meldde eerder vandaag dat er sinds zaterdag ruim 1300 mensen zijn gedood in Israël door Hamas. Er is sprake van 3300 gewonden.

'45 doden door luchtaanval op vluchtelingenkamp Gaza'

Bij een Israëlische luchtaanval op een wooncomplex in het Jabalia-vluchtelingenkamp, in het noorden van de Gazastrook, zijn 45 mensen gedood. Dat schrijft Al Jazeera op gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Gazastrook.

Er worden nog lichamen uit het puin gehaald.

Bruins Slot vraagt Palestijnse Autoriteit aanval Hamas te veroordelen

Minister Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft de Palestijnse Autoriteit opgeroepen de "verschrikkelijke aanval" van Hamas "krachtig" te veroordelen. Bruins Slot sprak vanmiddag met de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Riyad al-Maliki.

De Palestijnse Autoriteit is niet aan de macht in de Gazastrook; dat is Hamas. Wel heeft de Palestijnse Autoriteit een vorm van zelfbestuur in delen van de Westelijke Jordaanoever.

In het gesprek heeft Bruins Slot ook haar medeleven betuigd "voor het leed van onschuldige burgers" en haar zorgen over de humanitaire situatie overgebracht.

Tweede repatriëringstoestel Defensie onderweg naar Nederland

In Tel Aviv is zojuist de tweede repatriëringsvlucht opgestegen naar Eindhoven Airport. De verwachte aankomsttijd is 01.30 uur. Gisteren kwamen 199 passagiers met een toestel van Defensie aan op Eindhoven Airport. Hoeveel mensen er vanavond aan boord zijn, is niet bekendgemaakt.

Ook morgen stuurt Defensie een toestel naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen. Eerder stonden op die dag twee vluchten gepland, maar de tweede vlucht is vanwege de "operationele planning" niet mogelijk, meldt Defensie.

Nederlanders die mee willen op een repatriëringsvlucht moeten zich melden bij het informatiepunt van Buitenlandse Zaken. Het ministerie laat weten dat met vrijwel iedereen die zich sinds zaterdag heeft gemeld, contact is geweest. Maar er melden zich nog steeds nieuwe mensen aan, dus "het bellen door het ministerie gaat onverminderd door".

Blinken: 'Geld dat voor Iran bestemd was moet wachten'

Bij zijn bezoek aan Tel Aviv heeft Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, verzekerd dat Iran nog niet beschikt over het geld dat de Verenigde Staten hebben beloofd vrij te geven aan dat land. Ook zegt hij dat Qatar, dat het geld als bemiddelaar bewaart, het met de VS eens is om dat voorlopig zo te houden.

Daarmee impliceert Blinken dat niets van dat tegoed is uitgegeven aan de aanval van Hamas, in reactie op berichten dat Hamas' bondgenoot Iran daar mogelijk een rol in gespeeld heeft.

Eerder dit jaar heeft de VS bevroren Iraanse tegoeden ter waarde van 6 miljard dollar vrijgegeven, in een unieke gevangenenruil tussen de twee aartsvijanden. Het geld was bevroren vanwege Amerikaanse sancties die samenhangen met het Iraanse atoomprogramma. Blinken zegt een scherp oog te houden op het bedrag, dat tijdelijk op Qatarese rekeningen staat.

NCTV: dreigingsniveau vooralsnog niet verhoogd

Het dreigingsniveau in Nederland wordt vooralsnog niet verhoogd, zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid tegen persbureau ANP.

De oproep van Hamas aan moslims overal ter wereld om morgen te protesteren om de Palestijnen te steunen is voor de dienst geen aanleiding het dreigingsniveau te verhogen. Het huidige dreigingsniveau staat op 'aanzienlijk', wat betekent dat een terroristische aanslag in Nederland voorstelbaar is.

Enkele Joodse organisaties zeggen dat de angst voor antisemitische incidenten verder is toegenomen. Drie Joodse scholen in Amsterdam houden daarom morgen de deuren gesloten.

"De NCTV is extra alert en neemt waar nodig extra veiligheidsmaatregelen, zichtbaar en onzichtbaar", aldus de NCTV. Over de aard van die extra maatregelen kon een woordvoerder niets zeggen.

Demonstranten leggen vlag neer bij Palestijnse Missie Den Haag

In Den Haag hebben tientallen mensen een "vreedzaam protest" gehouden als steun voor de Palestijnen. Daarbij hebben ze ook een Palestijnse vlag neergelegd voor de Palestijnse Missie, die de facto opereert als de ambassade voor Palestijnse gebieden.

Amira Zakka was een van de aanwezigen bij de demonstratie, die ook een protest was tegen het Israëlische regime: "De politie was er wel en die liet ons niet allemaal bij de ambassade staan. We mochten de vlag ook niet ophangen. Twee mensen van onze groep mochten de vlag neerleggen en toen gingen we weg. Het voelt heel onrechtvaardig, het is Palestijns grondgebied."

Hamas: hoge aantal burgerdoden omdat 'het uit de hand liep'

Plaatsvervangend leider Saleh al-Arouri van Hamas zegt dat het aantal burgerdoden in Israël zo hoog was doordat het "uit de hand liep". Volgens Arouri ontstond er chaos nadat Palestijnen zaterdag gebieden in het zuiden van Israël waren binnengetrokken en de Israëlische veiligheidstroepen zich vermengden met de burgerbevolking.

Sommige veiligheidsagenten en militairen bevonden zich samen met burgers in kibboetsen. Dat is de reden waarom veel burgers werden gedood als "bijkomende schade", zei Arouri tegen nieuwszender Al Jazeera.

Franse politie zet traangas in bij pro-Palestijnse demonstratie

De politie in Parijs heeft traangas en waterkanonnen ingezet bij een steunbetuigingsdemonstratie voor de Palestijnen. Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken had de betoging, en daarbij alle pro-Palestijnse protesten, verboden, omdat ze tot "opruiing" zouden leiden". Ondanks het verbod waren vanavond honderden demonstranten in de hoofdstad.

De demonstranten riepen op tot rechtvaardigheid voor de Palestijnse zaak en riepen leuzen als "Israël moordenaar, Macron medeplichtig", vanwege de openlijke steun die president Macron heeft betuigd aan Israël. In Frankrijk woont een grote islamitische en Joodse gemeenschap.

Charlotte Vautier (29) was bij de demonstratie en zei tegen persbureau Reuters dat ze zich oneerlijk behandeld voelt. "We leven in een land waar we het recht hebben om te demonstreren. Om dan de ene groep te verbieden te demonstreren en de andere daar toestemming voor te geven is oneerlijk."

Franse politie zet traangas in bij pro-Palestijnse demonstratie

'Leger wist avond voor de aanval al dat er iets aan de hand was'

Stafchef Halevi van het Israëlische leger en andere hoge officieren waren de avond voor de verwoestende aanval van Hamas al op de hoogte dat er mogelijk iets aan de hand was, melden Israëlische media.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zouden telefoongesprekken zijn gevoerd tussen de veiligheidsdienst, de militaire inlichtingendienst en het zuidelijk commando, vanwege aanwijzingen over ongewone activiteiten in de Gazastrook.

Uit het overleg werd de conclusie getrokken dat het waarschijnlijk om een oefening ging. Besloten werd om in de ochtend opnieuw te overleggen. Het leger beoordeelde de situatie dus niet als alarmerend en besloot geen alarm te slaan of extra troepen te sturen naar het grensgebied met Gaza.

Premier Netanyahu werd pas de volgende ochtend om 06.29 uur op de hoogte gebracht van het uitbreken van de gevechten en niet daarvoor, zegt zijn woordvoerder. Netanyahu en zijn regering wordt verweten dat de grens slecht beveiligd was waardoor Hamas Israël kon binnenvallen.

Blinken: gruwelijke beelden gezien in Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft van de Israëlische regering schokkende foto's en video's te zien gekregen die gemaakt zijn na de aanval van Hamas. Dat zei hij tijdens zijn bezoek aan Tel Aviv om solidariteit te betuigen met Israël.

"We hebben foto's en video's gezien die de Israëlische regering met ons deelde. Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden. Het gaat verder dan wat iemand zich ooit zou willen voorstellen, laat staan dat je het daadwerkelijk zou zien of, God verhoede, zou meemaken: een baby doorzeefd met kogels, onthoofde militairen en levend verbrande jongeren in hun auto of schuilplaats."

"Het is gewoon verdorvenheid op de slechtst denkbare manier", zei Blinken. "Beelden zeggen meer dan duizend woorden." Ook vergeleek hij de aanval van Hamas op Israël met 9/11, de terroristische aanval op New York in 2001. "Dit is te vergelijken met tien 9/11's. Dat is hoe verwoestend deze aanval is geweest."

Blinken ontmoette ook jonge Israëliërs die de aanslag van Hamas op een festivalterrein, afgelopen zaterdag, overleefden:

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken ontmoet festival-overlevende

Manifestatie voor Israël op Dam

De Dam in Amsterdam stond vanmiddag bijna helemaal vol bij een manifestatie voor Israël. Volgens de gemeente waren er enkele duizenden mensen. Er werden Israëlische vlaggen en rozen uitgedeeld en kaarsjes aangestoken. Veel deelnemers hadden borden bij zich met daarop foto's van mensen die gegijzeld zijn door Hamas. Ook waren enkele tientallen politieagenten aanwezig. De manifestatie verliep rustig.

De bijeenkomst was georganiseerd door verschillende Joodse, christelijke en Israëlische organisaties, waaronder het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Met de manifestatie wilden de deelnemers steun betuigen aan het Israëlische volk vanwege de recente aanslagen door de militante Palestijnse beweging Hamas in het land. Veel mensen zeggen dat ze ook waren gekomen om het nieuws hier samen te kunnen verwerken en samen verdrietig te kunnen zijn.

Rond 19.00 uur was de manifestatie voorbij.

Het water raakt op in Gaza

Op steeds meer plaatsen in Gaza raakt het water op. Israël heeft de toevoer van water en stroom aan de Gazastrook afgesloten. Ook voedsel en medicijnen worden tegengehouden.

Israëlisch leger: 3600 doelen geraakt in Gaza

De Israëlische luchtmacht meldt op X dat het meer dan 3600 doelen heeft geraakt in de Gazastrook sinds zaterdag. "We zullen doorgaan om krachtig en ongenadig aan te vallen, zo lang als nodig."

Eerder zei Israël al dat er 6000 bommen losgelaten zijn in het dichtbevolkte gebied. Inmiddels zijn er ruim 1400 Palestijnen om het leven gekomen door de bombardementen, onder wie ongeveer de helft kinderen zijn. Meer dan 6000 Palestijnen raakten gewond.

Frankrijk verbiedt pro-Palestijnse protesten

Frankrijk verbiedt protesten in het land die steun betuigen aan de Palestijnen die zijn omgekomen in de afgelopen dagen. Dat meldt de minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin. Onder meer in de hoofdstad Parijs waren meerdere pro-Palestijnse demonstraties gepland.

Vanavond zou op de Place de la République, een groot plein in Parijs, een grote demonstratie plaatsvinden. Volgens Darmanin zouden de protesten de openbare orde verstoren.

Drie Joodse scholen in Amsterdam blijven morgen dicht uit voorzorg

De drie Nederlandse Joodse scholen hebben na overleg besloten morgen niet open te gaan. De scholen Rosj Pina, Maimonides en Cheider, alle drie gevestigd in Amsterdam, zeggen in Het Parool de beslissing genomen te hebben "met de veiligheid van de kinderen en het personeel als hoogste prioriteit, en met de intentie om geen enkel risico te nemen".

De gemeente en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn extra alert sinds dit weekend. "Waar nodig nemen we extra maatregelen, zowel zichtbaar als onzichtbaar", zegt de woordvoerder van burgemeester Halsema. "We zijn alert, maar dat neemt niet alle gevoelens van onrust weg. Daarom sluiten de scholen morgen." Volgens de woordvoerder staat burgemeester Halsema in nauw contact met de NCTV en de Joodse gemeenschap.

Angst

Binnen de Nederlandse Joodse gemeenschap heerst "absoluut angst" voor incidenten na de oproep tot protest van de Palestijnse beweging Hamas, zegt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Hamas, verantwoordelijk voor de aanslagen van dit weekend op Israël, wil dat moslims vrijdag protesteren als steunbetuiging aan de Palestijnen in de bezette gebieden en de Gazastrook.

Volgens directeur Naomi Mestrum heeft het CIDI zegt al "best heel veel" incidenten doorgestuurd gekregen de afgelopen dagen. "Dan gaat het vooral om kinderen die bang zijn", zegt ze tegen persbureau ANP. "We hebben telefoontjes gehad van ouders van wie de Israëlische of Joodse kinderen niet meer naar school durven. Zo kreeg een meisje in de klas al te horen dat het goed was dat Hamas het werk van Hitler afmaakte."

Straks pro-Israëlmanifestatie op de Dam in Amsterdam

Een half uur voor de pro-Israëlmanifestatie op de Dam in Amsterdam hebben enkele tientallen mensen zich verzameld. Ook zijn er toeristen en veel politie op de Dam aanwezig.

Mensen verzamelen zich op de Dam voor een pro-Israëlmanifestatie

Israël: tot nu toe 6000 bommen afgeworpen

Israël blijft aanvallen op de Gazastrook uitvoeren. Tot nu toe heeft Israël circa 6000 bommen op Hamas-doelen laten vallen, meldt de Israëlische luchtmacht op X.

Een Palestijnse journalist laat op X de verwoesting zien die de bommen hebben aangericht.

Legercommandant Israël erkent falen

De hoogste commandant van het Israëlische leger erkent dat de autoriteiten tekort zijn geschoten om de verrassingsaanval van Hamas te voorkomen. "We zijn verantwoordelijk voor de verdediging van het land en de inwoners, maar zaterdagmorgen hebben we dat niet waargemaakt", zegt generaal Herzi Halevi.

Het is de eerste keer sinds het begin van de oorlog dat Halevi openlijk een verklaring heeft afgelegd. De generaal trad niet in details hoe het kon dat de veiligheidsdiensten de grote aanval niet zagen aankomen.

Opiniepeilingen wijzen op grote onvrede onder de Israëlische bevolking. In een onderzoek waarover de Jeruzalem Post schrijft, geeft 86 procent van de ondervraagden aan dat de bloedige aanval van Hamas mogelijk was door falend overheidsbeleid. Zo'n 56 procent van de deelnemers vindt dat premier Netanyahu moet aftreden vanwege deze fouten, zodra de oorlog is uitgevochten.

Israëlische legercommandant erkent: 'We hebben gefaald'

Dodental in Gaza opgelopen tot 1417

Als gevolg van Israëlische luchtaanvallen zijn inmiddels 1417 mensen omgekomen in Gaza, melden de plaatselijke autoriteiten. Het aantal gewonden is opgelopen tot 6200.

Daarmee is het gemelde dodental in twaalf uur tijd opgelopen met ruim 200. Ook zijn er zeker 600 gewonden bij gekomen.

Israël meldde eerder vandaag dat er sinds zaterdag ruim 1300 mensen zijn gedood in Israël door Hamas. Er is sprake van 3300 gewonden.

'Als je een raket vanuit je keuken op mij schiet, mag ik me dan verdedigen?'

Britse journalist en Israëlische president Herzog in verhitte discussie

Bekende Nederlanders steken kaarsen aan voor Israël

Een groep bekende Nederlanders ondersteunt een actie voor "een teken van verbondenheid" met Israël. De actie is een initiatief van de leiders van ChristenUnie en SGP, Mirjam Bikker en Chris Stoffer, voorzitter Jan Slagter van Omroep Max en de organisatie Christenen voor Israël.

Zij wijzen erop dat morgen voor het eerst sinds de oorlog in Israël begon de sjabbat wordt gevierd. "In verbondenheid met de Joodse gemeenschap hier en uit meeleven met slachtoffers en nabestaanden steken we vrijdagavond twee kaarsen aan in onze huizen", zeggen de organisatoren.

De solidariteitsactie wordt gesteund door onder anderen Louis van Gaal, André van Duin, Jort Kelder, Frits Barend, Philip Freriks, Huub Stapel, Inge de Bruijn, Erica Terpstra en Wibi Soerjadi.

Hamas: 18 doden bij luchtaanval op vluchtelingenkamp Gaza

Volgens aan Hamas-gelieerde nieuwssites zijn er achttien doden gevallen bij een Israelische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Gaza. Het centraal gelegen Nuseirat Camp is volgens het bericht getroffen. Israël heeft nog niet gereageerd.

Het leger van Israël voert sinds zaterdag, in antwoord op de aanslagen van Hamas, een reeks bombardementen uit op Hamas-doelen in Gaza. Het dodental als gevolg van deze luchtaanvallen staat volgens de Palestijnse autoriteiten op ruim 1300.

Palestijnen melden dat Israëlische vliegtuigen pamfletten afwerpen boven de Gazastrook. Op de documenten staat een oproep aan de inwoners van Gaza om de schuilkelders op te zoeken. "Iedereen in de buurt van Hamas-terrorist brengt zijn leven in gevaar", citeert AP uit de tekst.

Rookpluimen stijgen op uit Gaza vandaag

'Vliegvelden Damascus en Aleppo gesloten na Israëlische luchtaanval'

Syrische staatsmedia hebben meer details bekendgemaakt over een veronderstelde Israëlische luchtaanval. Zowel de internationale luchthaven van Damascus als die van Aleppo is volgens het bericht beschadigd geraakt. De twee vliegvelden zijn tijdelijk gesloten.

Volgens staatspersbureau SANA raakte niemand gewond bij het bombardement. Onder meer de landingsbanen zouden zijn getroffen door Israëlische raketten.

Buurland Israël, waarmee Syrië al sinds 1948 officieel in oorlog verkeert, voert regelmatig luchtaanvallen uit op doelen in Syrië, maar doet daar nooit uitspraken over. Als het bericht vanuit Syrië klopt, zijn het de eerste bombardementen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël.

Morgen staat een bezoek van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken aan Syrië op de agenda. Iran, de aartsvijand van Israël, is een van de belangrijkste bondgenoten van president Assad. Het Israëlische leger bestookt vaker pro-Iraanse milities op Syrisch grondgebied om bijvoorbeeld wapenleveranties te voorkomen.

Iran steunt ook Hamas militair en financieel. Het is nog onduidelijk in hoeverre Teheran betrokken is geweest bij de verrassingsaanval op Israël door Hamas afgelopen zaterdag.

Verwoestingen in Gaza

Een BBC-journalist in de Gazastrook laat op deze beelden de verwoestingen zien na de Israëlische luchtaanvallen. De beelden zijn door de NOS geverifieerd.

Bruins Slot: van cruciaal belang dat conflict niet verder escaleert

Het kabinet heeft nog eens uitgesproken dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen de aanvallen van Hamas. In de Tweede Kamer herhaalde demissionair minister Bruins Slot dat Nederland die aanvallen ten sterkste veroordeelt en dat het Israël steunt. Ze typeerde het optreden van Hamas als ongekend gruwelijk tegen de Israëlische burgerbevolking: "Hamas is een puur terroristische organisatie." Nederland wil dat de gijzelaars in Gaza onmiddellijk worden vrijgelaten.

De minister noemde het van cruciaal belang dat het conflict niet verder escaleert. Bruins Slot zei er dat er alles aan moet worden gedaan om te voorkomen dat er nog meer onschuldige burgerslachtoffers vallen.

Bruins Slot is het eens met de meerderheid van de Kamer dat onschuldige burgers in Gaza toegang moeten blijven houden tot water, voedsel en andere goederen. Ze heeft dat standpunt aan Israël overgebracht en zal dat ook blijven bepleiten. Sommigen vinden dat de blokkade van Gaza door Israël als een humanitaire oorlogsmisdaad kan worden gekwalificeerd. Volgens Bruins Slot kun je dat "in een fluïde conflict als dit op dit moment niet direct concluderen".

X verwijdert Hamas-accounts na kritiek EU

X heeft honderden aan Hamas gelieerde accounts verwijderd, net als tienduizenden posts op het socialemediaplatform. Dat meldt de bestuursvoorzitter van X, Yaccarino.

Eurocommissaris Breton riep X-baas Musk eergisteren in een brief op iets te doen tegen het verspreiden van nepnieuws over de Hamas-aanval op het platform. Musk stelde toen dat op X alles open source en transparant is en riep gebruikers op overtredingen te melden.

Yaccarino zegt dat nu dat er maatregelen zijn genomen. "X pakt fake- en gemanipuleerde inhoud aan tijdens deze steeds veranderende crisis", schrijft ze in een brief aan Breton. "Op X is geen plaats voor terroristische organisaties of gewelddadige extremistische groeperingen."

Syrische staatstelevisie: Israëlische aanvallen op luchthavens

De Syrische staatstelevisie meldt dat Israël luchtaanvallen heeft uitgevoerd op de vliegvelden van de hoofdstad Damascus en van Aleppo, in het noorden van het land. Over schade en eventuele slachtoffers is niets bekend.

Israël voert de afgelopen jaren geregeld aanvallen uit op doelen in Syrië die volgens Israël van milities zijn die worden gesteund door Iran.

Blinken: 'Zolang Amerika bestaat, zullen wij Israël steunen'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft herhaald dat de Verenigde Staten achter Israël staat. "De boodschap die ik aan Israël overbreng is deze: jullie zijn misschien sterk genoeg om jezelf te verdedigen, maar zolang Amerika bestaat, hoeven jullie dat nooit, maar dan ook nooit alleen te doen."

Blinken is in Israël voor een ontmoeting met onder anderen premier Netanyahu. Hij deed zijn uitspraken in een persconferentie. "Ik ben hier niet alleen als minister van Buitenlandse Zaken, maar ook als Jood", aldus Blinken, verwijzend naar zijn Joodse afkomst. "Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen en ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt."

"Hamas heeft maar één doel: Israël vernietigen en Joden vermoorden", aldus Blinken. Hij zei wel dat er moet worden gekeken hoe kan worden voorkomen dat burgers van welke nationaliteit ook slachtoffer worden. Verder zei hij dat er 25 Amerikaanse burgers zijn omgekomen door de aanvallen van Hamas.

Blinken verklaarde verder dat de VS de militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten opschroeft. "We hebben het grootste vliegdekschip ter wereld naar de regio gestuurd", verwijzend naar de USS Gerald Ford.

Blinken komt aan in Israël

Tweede repatriëringsvlucht op weg naar Tel Aviv

De tweede vlucht van Defensie die wordt ingezet om gestrande Nederlanders op te halen in Israël, is zojuist vertrokken van het vliegveld bij Keulen.

Het is de bedoeling dat de Airbus A330 vanavond terugkeert in Nederland. Hoeveel mensen er aan boord zullen zijn van het militaire toestel, is nog niet duidelijk.

Lichamen van slachtoffers in Gaza afgevoerd

Palestijnse media verspreiden beelden van slachtoffers van recente luchtaanvallen in Gaza. De lichamen worden afgevoerd uit het Al-Shifa ziekenhuis:

Lichamen van slachtoffers in Gaza afgevoerd

Scholz: 'Maar één plaats voor Duitsland, aan de zijde van Israël'

De Duitse bondskanselier Scholz zei vanochtend in de Bondsdag dat Duitsland pal achter Israël staat in de oorlog met Hamas. Volgens Scholz werkt Duitsland samen met Israël om zo snel mogelijk de gijzelaars vrij te krijgen. "We vrezen dat Hamas ze de komende weken als menselijk schild zal gebruiken":

Bondskanselier Scholz: 'Duitsland staat aan de zijde van Israël

Dodental Gazastrook naar 1354

In de Gazastrook zijn sinds zaterdag 1354 mensen om het leven gekomen als gevolg van Israëlische luchtaanvallen, meldt het ministerie van Gezondheid. Eerder op de dag werd melding gemaakt van 1200 dodelijke slachtoffers. Door de bombardementen zijn ook meer dan 6000 mensen gewond geraakt.

In Israël zijn door de aanvallen van Hamas zeker 1300 mensen gedood, werd vanochtend bekend. Het aantal gewonden ligt rond de 3300.

Palestijnse jongeren rouwen om de dood van een naaste

Lokale journalist werkzaam voor NOS vast in Gaza door bombardementen

De lokale journalist Ameera Harouda, die al vele jaren werkzaam is voor de NOS en Nieuwsuur, zit in Gaza met haar gezin vast door Israëlische bombardementen. In de buurt van haar verblijfplaats zijn verschillende gebouwen vernietigd. "Mensen hebben proberen te vluchten, maar werden toen beschoten", vertelt Harouda.

Na de eerste bombardementen afgelopen weekend vluchtte Harouda met haar gezin van hun huis naar een hotel. Hotels zijn over het algemeen veiliger, omdat ze steviger zijn gebouwd en minder vaak het doelwit zijn van het Israëlische leger.

In een spraakbericht vertelt ze: "Het is hier niet veilig, al de hele dag worden gebouwen rondom het hotel gebombardeerd. Gezinnen uit die gebouwen proberen in het hotel te schuilen. Er komen ook gewonden de lobby binnen. Mijn kinderen zitten in de kelder en we hebben geen idee wanneer dit ophoudt."

Israël kent 97 gegijzelden

Het Israëlische leger zegt van 97 gijzelaars van Hamas te weten wie het zijn. Een woordvoerder van het leger zegt hun families te hebben geïnformeerd. In totaal zijn er zo'n 150 mensen door Hamas ontvoerd.

De Israëlische minister van Energie zegt dat Israël pas weer stroom, water en brandstof Gaza in laat, als de gijzelaars zijn vrijgelaten.

Meer repatriëringsvluchten in voorbereiding

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig met het voorbereiden van meer vluchten om gestrande Nederlanders uit Israël te halen, zegt demissionair minister Bruins Slot in de Tweede Kamer.

Volgens de minister loopt het aantal mensen op dat zich heeft aangemeld voor een repatriëringsvlucht. "Dus we zijn nu bezig met het plannen van verdere vluchten. We zullen daarmee doorgaan zo lang dat nodig is en zo lang de veiligheidssituatie het toelaat."

Net als gisteren vertrekt vandaag vanaf het vliegveld bij Keulen een toestel van Defensie naar Tel Aviv. Het vliegtuig vertrekt rond 13.00 uur en zal vanavond landen op Eindhoven. Aan boord is plaats voor een paar honderd mensen. Gisteren werden 199 mensen teruggevlogen van Israël naar Nederland.

De repatriëringsvlucht van woensdag bij het vertrek vanaf vliegbasis Eindhoven

Opnieuw voetbalwedstrijd van Israël uitgesteld

De Europese voetbalbond heeft de EK-kwalificatiewedstrijd van komende zondag tussen Kosovo en Israël uitgesteld. De wedstrijd zou worden gespeeld in Pristina, maar het nationale voetbalteam van Israël mag van de autoriteiten het land niet verlaten vanwege de oorlog met Hamas. Wanneer het duel wordt ingehaald, wordt later bekend.

Eerder werd de kwalificatiewedstrijd tussen Israël en Zwitserland al verschoven. Dat duel zou vandaag worden afgewerkt in Tel Aviv, maar is verplaatst naar 15 november.

El Al vliegt voor het eerst in tientallen jaren op de sabbat

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al gaat voor het eerst sinds 1982 weer vliegen op de sabbat, om reservisten op te halen uit de VS en Azië. De vliegmaatschappij heeft daarvoor toestemming gekregen van rabbijnen, die zeggen dat het behoud van leven voorrang heeft op andere religieuze voorschriften. De sabbat duurt van de zonsondergang op vrijdagavond tot de zonsondergang op zaterdagavond.

El Al wil op de sabbat vluchten uitvoeren vanaf New York en Bangkok. De reservisten hoeven niet voor hun vlucht te betalen; de reis wordt bekostigd door El Al en grote financiële instellingen in de VS.

Rode Kruis vreest voor humanitaire ramp in Gaza

Het Internationale Rode Kruis vreest voor een humanitaire ramp in Gaza. Het gebied is door Israël afgesloten van de buitenwereld, waardoor er aan bijna alles een tekort ontstaat. "Zonder elektriciteit lopen ziekenhuizen het risico in mortuaria te veranderen", schrijft de organisatie.

Het Rode Kruis benadrukt dat baby's in couveuses van elektriciteit afhankelijk zijn, net als kankerpatiënten die chemotherapie moeten ondergaan en gewonden en zieken die zuurstof nodig hebben.

De hulporganisatie roept ook Hamas op om gijzelaars onmiddellijk vrij te laten en zegt in contact te staan met Israël en Hamas. "Als neutrale tussenpersoon staat we klaar om bezoeken aan de gijzelaars af te leggen, de communicatie tussen hen en familieleden te faciliteren en eventuele vrijlatingen te faciliteren."

Gewonde Palestijnse slachtoffers op de grond van een overvol ziekenhuis in Gaza

Tweede repatriëringsvlucht vertrekt vanaf Keulen

De tweede repatriëringsvlucht van Nederland naar Israël vertrekt in de loop van de dag vanaf luchthaven Keulen-Bonn, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Defensie heeft daar een aantal vliegtuigen gestationeerd. Nederlanders die in Israël zijn gestrand worden net als bij de eerste repatriëringsvlucht opgehaald met een Airbus A330 van Defensie.

Hoeveel mensen er vanuit Israël naar Nederland zullen vliegen, is nog niet bekend. Het toestel wordt laat op de avond terugverwacht op vliegbasis Eindhoven. KLM zou aanvankelijk de repatriëringsvlucht van vandaag uitvoeren, maar de vliegmaatschappij besloot daarvan af te zien vanwege de "verslechterende veiligheidssituatie".

Buitenlandse Zaken zegt dat Nederlanders die op een andere manier het land kunnen verlaten, dat zeker moeten doen. "De veiligheidssituatie kan snel verslechteren. Wacht niet op een repatriëringsvlucht van de overheid."

Dodental Israël loopt op naar 1300

In Israël zijn nu 1300 doden geteld na de aanvallen van Hamas op zaterdag, melden Israëlische media. Het aantal gewonden ligt rond de 3300.

Op de Gazastrook is het laatste gemelde dodental 1200. Daarnaast zijn er volgens de autoriteien in Gaza zo'n 5600 mensen gewond geraakt als gevolg van de Israëlische luchtaanvallen.

Dodelijke slachtoffers in de kibboets Be'eri, niet ver van de Gazastrook

Het Israëlische leger laat weten dat het geen cijfers verstrekt over het aantal raketten dat wordt onderschept, omdat dergelijke informatie Hamas in de kaart kan spelen. Israël maakt voor de onderscheppingen gebruik van de Iron Dome, een door Israël ontworpen luchtverdedigingssysteem. Het leger claimt dat daarmee 97 procent van de raketten onschadelijk wordt gemaakt.

Duitsland verbiedt pro-Palestijnse groep

Bondskanselier Scholz heeft in de Bondsdag zijn steun betuigd aan de Israëlische premier Netanyahu. "Wij rouwen en leven met jullie mee. Er is op dit moment maar één plaats voor Duitsland: aan de zijde van Israël." Hij heeft de Duitse ontwikkelingshulp aan de Palestijnse gebieden voorlopig stopgezet. "Helaas zien we dat burgers in de Gazastrook nu steeds meer lijden. Maar dat is ook de schuld van Hamas en zijn aanval op Israël."

Daarnaast verbiedt Duitsland de pro-Palestijnse groep Samidoun. Aanhangers daarvan vierden na de aanslagen van Hamas op verschillende plekken feest in Duitsland. Zo zouden ze in Berlijn snoep hebben uitgedeeld. "Iedereen die de misdaden van Hamas verheerlijkt, is strafbaar, net als mensen die moord en doodslag goedkeuren of Israëlische vlaggen verbranden."

Scholz was ook kritisch over Iran: "Hoewel we geen hard bewijs hebben dat Iran heeft meegedaan aan de laffe aanval van Hamas, is het duidelijk voor ons dat Hamas nooit zo'n aanval had kunnen uitvoeren zonder de steun van Iran."

Minister: pas weer stroom naar Gaza als gijzelaars vrij zijn

De Israëlische minister van Energie zegt dat de Gazastrook pas weer stroom, water en brandstof krijgt als Hamas de Israëlische gijzelaars heeft vrijgelaten. Yisrael Katz schrijft op X dat tot die tijd "geen elektrische schakelaar zal worden omgezet, geen waterkraan zal worden geopend en geen tankwagen zal worden toegelaten".

Maandag kondigde Israël een volledige blokkade aan van de Gazastrook, als reactie op de aanslagen van Hamas. Gisteren werd bekend dat de enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook niet meer functioneert vanwege brandstoftekorten.

Blinken landt in Israël voor gesprekken met Netanyahu en Abbas

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is zojuist geland in Israël. Gisteren kondigde Blinken voor vertrek al aan dat hij met de Israëlische premier Netanyahu zou gaan praten, onder meer over een humanitaire corridor voor inwoners van Gaza om via Egypte de Gazastrook te verlaten.

Blinken wil met zijn bezoek ook solidariteit met Israël tonen. Hij zou ook een oplossing willen vinden voor de mensen die door Hamas gegijzeld worden. Onder die gijzelaars zijn ook Amerikanen.

CNN meldt dat Blinken morgen ook een ontmoeting heeft met de Palestijnse president Abbas. Hij is de leider van de Palestijnse Autoriteit (PA), die in delen van de bezette Westelijke Jordaanoever een vorm van zelfbestuur uitoefent. In de Gazastrook heeft de PA niks te zeggen; daar is Hamas aan de macht. Onder Palestijnen is Abbas niet populair, vanwege de corruptie van zijn bestuur en zijn samenwerking met Israël.

Blinken komt aan in Israël

Hamas: doden bij Israëlische luchtaanvallen op woongebouwen

Hamas meldt dat er bij Israëlische beschietingen in een vluchtelingenkamp in de Gazastrook 15 Palestijnen zijn omgekomen. Het zou de derde luchtaanval op woongebouwen zijn geweest in korte tijd. Volgens Hamas werden bewoners niet gewaarschuwd door het Israëlische leger, voordat de bombardementen plaatsvonden.

Israël werd afgelopen nacht voor het eerst sinds de oorlog niet bestookt door Hamas, maar deze ochtend zijn er toch weer raketten afgevuurd op het zuiden en midden van Israël. Het is niet duidelijk of daar slachtoffers bij zijn gevallen.

In de Gazastrook kwamen vannacht in een uur tientallen mensen om het leven door Israëlische luchtaanvallen:

Lichamen uit puin gehaald na luchtaanvallen op Gaza

Leger Israël bereidt grondoffensief voor in Gaza

Het Israëlische leger bereidt een grondoffensief voor in Gaza, maar wacht nog op groen licht van de regering van nationale eenheid. Dat melden de persbureaus AP en Reuters.

"Het is de eerste keer dat het Israëlische leger dit duidelijk zegt", vertelt correspondent Nasrah Habiballah, "maar op welke termijn dit moet gaan gebeuren, is nog onduidelijk. Gisteren is er een noodregering gevormd met een oorlogskabinet. Dat komt zo snel mogelijk samen en komt dan met een strategisch plan."

De afgelopen dagen leek het er al op dat Israël een grondoffensief voorbereidde. Zo werden er 360.000 reservisten opgeroepen en werden tanks opgesteld bij de Gazastrook.

Israëlische soldaten vuren een houwitser af in de buurt van de grens met Gaza

Correspondent Nasrah Habiballah: ziekenhuizen in Gaza bijna door voorraden heen

Israël heeft de Gazastrook afgesloten van de buitenwereld en dat leidt ertoe dat er aan bijna alles een tekort is in Gaza. Volgens correspondent Nasrah Habiballah wordt de situatie steeds nijpender, onder meer doordat de stroom op veel plekken is uitgevallen. De enige energiecentrale in Gaza heeft geen brandstof meer, dus zijn mensen afhankelijk van eigen generatoren of dieselvoorraden.

Ook ziekenhuizen komen in steeds grotere problemen: "Eten en medicijnen raken op, ziekenhuizen zeggen dat ze bijna door de voorraden heen zijn. En dat terwijl ze overvol zijn. Artsen vertellen me dat patiënten overal liggen, zelfs op de gang."

Egypte, dat grenst aan de Gazastrook, is voorlopig niet van plan de grens te openen voor Gazanen. "Egypte is bang dat er tussen de vluchtelingen ook Hamas-militanten het land binnenkomen. Er wordt nog wel gesproken over hulpgoederen die Egypte wil leveren. Dat wil Egypte alleen doen onder voorwaarde van een staakt-het-vuren bij de grens."

Gestrande Nederlanders terug in Eindhoven

Gisteravond laat landde op Eindhoven Airport de eerste vlucht met Nederlanders die gestrand waren in Israël. Aan boord van het toestel van Defensie zaten 199 Nederlanders.

Velen verlieten het vliegtuig met een dubbel gevoel:

'Het is wel dubbel: mensen daar achterlaten is best moeilijk'

Geen beschietingen vanuit Gaza

Volgens de Israëlische krant The Times of Israel zijn er sinds gisteravond 22.00 uur geen raketten afgevuurd vanuit Gaza richting Israël. Dat zou voor het eerst zijn sinds de oorlog afgelopen weekend begon.

Volgens de krant zou het erop kunnen wijzen dat Hamas voorlopig zijn voorraden bewaart om te gebruiken tijdens een grondoorlog. Het lijkt erop dat Israël zo'n oorlog aan het voorbereiden is, getuige onder meer het oproepen van 360.000 reservisten.

De beschietingen van Israël op de Gazastrook gingen afgelopen nacht wel door. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid kwamen er binnen een uur zeker 51 mensen om het leven.

Hulpverleners helpen een gewonde Palestijnse man in Gaza

Leiders Iran en Saudi-Arabië praten voor het eerst in jaren weer

De Iraanse president Raisi en de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman hebben met elkaar gesproken over het conflict in Israël. Het was het eerste telefoongesprek tussen de twee leiders sinds de twee landen in maart besloten weer betrekkingen aan te knopen.

Volgens Iraanse staatsmedia bespraken ze de "noodzaak een einde te maken aan de oorlogsmisdaden tegen Palestina". Bin Salman zou volgens het Saudische staatspersbureau hebben benadrukt dat Saudi-Arabië "de Palestijnse zaak" blijft steunen.

Saudi-Arabië en Iran praatten jarenlang niet met elkaar, nadat begin 2016 in Saudi-Arabië een sjiitische geestelijke was geëxecuteerd en in Teheran de Saudische ambassade was bestormd.

Israël en Iran zijn al decennia aartsvijanden. Iran steunt Hamas financieel en militair, maar ontkent betrokken te zijn bij de aanslagen van afgelopen zaterdag.

De Iraanse president Raisi

Woordvoerder leger Israël: hoge leiders Hamas raken heeft prioriteit

Het raken van hoge functionarissen en militaire leiders van Hamas heeft voor het Israëlische leger de hoogste prioriteit, stelde woordvoerder Jonathan Conricus in zijn dagelijkse briefing. Ook vannacht voerde Israël weer luchtaanvallen uit op meerdere doelen in de Gazastrook. Daarbij kwamen volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zeker 51 mensen om het leven en raakten 280 mensen gewond.

Volgens Conricus werd onder meer de buurt Rimal in Gaza-stad zwaar bestookt. Hij stelt dat "buurten niet worden bestookt, maar specifieke doelen in buurten". Volgens hem heeft Hamas in de afgelopen jaren een netwerk van tunnels aangelegd onder de Gazastrook "waar burgers geen toegang toe hebben" en moeten die blootgelegd worden. Hij sprak niet over de verwoeste gebouwen in de buurten. Volgens de VN zijn bijna 339.000 Palestijnen hun huis ontvlucht vanwege de luchtaanvallen.

De woordvoerder sprak ook over de ruim 300.000 Israëlische reservisten die in het zuiden van Israël gestationeerd zijn. Die worden volgens hem ingezet "in de volgende fase van de oorlog die aanbreekt wanneer de timing voor ons gunstig is". Hoewel hij dat niet met zo veel woorden zei, hint hij hiermee op een Israëlisch grondoffensief.

'Dodental Palestijnen opgelopen naar 1200'

Het aantal Palestijnse doden door luchtaanvallen van Israël is opgelopen naar 1200, maakt het Palestijnse ministerie van Gezondheid bekend. Daarnaast zijn er zo'n 5600 gewonden.

In Israël staat het aantal slachtoffers van de terreuraanval van Hamas op zo'n 1200. Er zijn zo'n 3000 gewonden.

Woordvoerder Witte Huis: Biden zag geen beelden van onthoofde kinderen

Waar de Amerikaanse president Joe Biden eerder zei dat hij met eigen ogen "geverifieerde beelden" had gezien van door Hamas onthoofde kinderen, ontkent zijn woordvoerder dat nu. Biden en andere leden van zijn regering hebben geen beelden gezien of beelden geverifieerd, stelt de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder heeft de president zijn opmerkingen gebaseerd op eerdere claims van een woordvoerder van de Israëlische premier Netanyahu en Israëlische media. Hamas ontkende eerder vrouwen en kinderen gedood te hebben, maar vaststaat dat in Israëlische plaatsen bij de grens met de Gazastrook hele gezinnen zijn vermoord.

Biden spreekt op een conferentie met mensen uit de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten

VN: bijna 339.000 Palestijnen ontvluchtten huis

Het aantal Palestijnen dat hun huis is ontvlucht vanwege de luchtaanvallen die Israël uitvoert na de Hamas-aanvallen is toegenomen tot 338.934. Dat meldt OCHA, het orgaan van de VN dat zich met humanitaire zaken bezighoudt. Het zijn de meest recente cijfers, die de VN gisteren om 23.00 uur opstelde.

De VN vangt 218.597 van de ontheemde Palestijnen op in scholen waarin vaak ook schuilkelders aanwezig zijn. Een kleiner deel (ongeveer 15.000) heeft onderdak gevonden in scholen die worden gerund door de Palestijnse autoriteiten.

Israël heeft de toegang tot de Gazastrook volledig afgesloten. Onder meer stroom wordt niet meer geleverd, maar ook goederen mogen het gebied niet meer binnenkomen. De OCHA maakt zich hierdoor ernstige zorgen over de voedselzekerheid in het gebied. Zo meldt het orgaan dat de helft van de bakkerijen nog maar een kleine week aan tarwebloemvoorraad hebben en dat in 70 procent van alle winkels al minder eten te koop is.

'Zeker 51 doden in uur tijd na serie luchtaanvallen Israël'

Bij een reeks luchtaanvallen op meerdere plekken in de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid binnen een uur zeker 51 mensen om het leven gekomen. Ook zijn er volgens het ministerie zo'n 280 gewonden. Onder meer het district Zeitoun in Gaza-stad werd geraakt. Ook de stad Khan Younis zou zijn aangevallen.

Beschietingen in Gaza gaan door

Israëlische luchtaanvallen op Gaza gaan ook in nacht door

Ook in de nacht gaan de Israëlische luchtaanvallen op Gaza door.

Vooral in het noorden van Gazastrook meldt Al Jazeera veel aanvallen. Onder meer een huis in de noordelijke stad Beit Lahiya zou zijn verwoest. Ook het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia zou zijn geraakt. Dat kamp is het grootste vluchtelingenkamp in de Gazastrook, waar gisteren ook al aanvallen op werden gedaan. De verwoesting was toen ook al groot:

Biden: 'Aanvallen waren dodelijkste op Joden sinds Holocaust'

Naast zijn uitspraak over onthoofde kinderen, zei Biden tegen de joodse religieuze leiders in het Witte Huis dat de aanvallen van zaterdag op Israël de dodelijkste aanvallen op Joden sinds de Holocaust zijn.

"Deze aanval was een campagne van pure wreedheid. Niet alleen van haat, maar pure wreedheid tegen het Joodse volk", stelde hij. De VS is traditiegetrouw een grote bondgenoot van Israël. Na de aanval van Hamas werd onder meer een groot Amerikaans vliegdekschip richting Israël gevaren.

Biden zegt 'bevestigde beelden' te hebben gezien van onthoofde kinderen

De Amerikaanse president Biden zegt "bevestigde foto's" te hebben gezien van kinderen die zijn onthoofd tijdens de aanval van Hamas in Israël. Hij sprak vanavond in het Witte Huis met een delegatie joodse religieuze leiders over de situatie in Israël. "Ik had nooit gedacht dat ik bevestigde foto's zou zien van terroristen die kinderen onthoofdden", zei hij.

Volgens The New York Post zei een adviseur van Biden na afloop tegen de pers de beelden waar Biden het over heeft zelf niet gezien te hebben. Een woordvoerder van de Israëlische premier Netanyahu zei gisteren dat in de kibboets Kfar Aza baby's en peuters zijn gevonden die waren onthoofd. Dat hebben Israëlische militairen eerder ook al gezegd.

Hamas ontkent en spreekt over "valse berichtgeving". "Hamas ontkent de onjuiste claims door sommige westerse media ten zeerste", zei de groep in een reactie op Telegram. Daarbij verwees Hamas direct naar de verhalen over de moord op kinderen.

'Passagiers evacuatievlucht waren gespannen en getraumatiseerd'

De passagiers die aan boord van het militaire vliegtuig zaten dat vandaag Nederlanders ophaalde uit Tel Aviv waren "gespannen en getraumatiseerd" vertelt copiloot Cris van Dijk aan persbureau ANP.

Het Nederlandse militaire vliegtuig dat Nederlanders ophaalde in Tel Aviv kon niet direct landen omdat het vliegveld onder vuur lag, maar slaagde er uiteindelijk wel in om de 199 Nederlanders die op de luchthaven wachtten te repatriëren. Pas toen het vliegtuig koers zette richting Griekenland ontspanden de reizigers zich, volgens Van Dijk. "Er werd gezongen, mensen waren blij".

ANP sprak ook met twee passagiers aan boord die met vakantie waren in Israël toen de aanval van Hamas plaatsvond. De man en vrouw uit Ugchelen vluchtten een schuilkelder in Jeruzalem in. Vandaag kwamen zij naar het vliegveld toe. Op weg daarnaartoe moesten zij op de grond liggen op de snelweg wegens raketaanvallen, vertellen ze. " En op het vliegveld hetzelfde. We hoorde doffe knallen in de lucht, vooral van de Israëlische luchtafweer."

Het was bij vliegbasis Eindhoven druk met vrienden en familieleden die de aangekomen Nederlanders opwachtten:

Aangekomen Nederlanders uit Israël worden opgewacht in Eindhoven

Canada bevestigt: drie Canadezen dood, drie vermisten

Bij de aanval van Hamas op zaterdag in Israël zijn zeker twee Canadezen om het leven gekomen en een derde zeer waarschijnlijk, maakte de Canadese minister van Buitenlandse Zaken bekend. Drie anderen zijn nog vermist.

De Canadese overheid schat dat er nog ruim 4.200 Canadezen op dit moment in Israël zijn. In de Palestijnse gebieden zijn dat er zo'n 470.

Vertegenwoordigers van meerdere religies bidden voor vrede in Den Haag

Bij het Vredespaleis werd vanavond door vertegenwoordigers van meerdere religies gebeden voor vrede. Onder anderen de Haagse burgemeester Van Zanen was aanwezig, evenals de rabbijn Awraham Soetendorp en islamitische en christelijke vertegenwoordigers.

Religieuze vertegenwoordigers bidden voor vrede in Den Haag

Hamas zegt drie Israëlische gegijzelden vrijgelaten te hebben

Hamas zegt een vrouw en twee kinderen te hebben vrijgelaten die werden gevangengenomen tijdens de terreuraanval op Israël. Al Jazeera kreeg van de Qassam-brigades, de gewapende tak van Hamas, een video waarop te zien is hoe de vrouw in de buurt van een hek staat terwijl een groepje mannen wegloopt. Het hek is mogelijk het grenshek tussen Israël en de Gazastrook en de mannen zouden strijders van Hamas zijn, maar dat is nog onzeker. De nieuwszender houdt daarom nog een flinke slag om de arm.

Ook Israëlische media geven nog geen duidelijkheid. Volgens The Times of Israël is de video zaterdag al opgenomen. Vanuit de Israëlische regering is er nog geen reactie. Hamas heeft tijdens de terreuraanval naar schatting zo'n 150 Israëliërs gegijzeld. Een deel van hen werd gevangengenomen op een festival in het zuiden van Israël, waar Hamas-strijders meer dan 250 mensen doodden.

Eerste Nederlandse repatriëringsvlucht geland op Eindhoven

Het transportvliegtuig van Defensie met de eerste tweehonderd gerepatrieerde Nederlanders is geland op de militaire vliegbasis in Eindhoven.

Morgen vliegt opnieuw een vliegtuig van Defensie naar Tel Aviv om een groep Nederlanders op te halen.

Het militaire transportvoertuig na de landing in Eindhoven

Oorlogsdreiging voelbaar bij de grens van Libanon

Bij de grens tussen Libanon en Israël is de dreiging van oorlog voelbaar. Nu al zijn er soms beschietingen tussen militanten van Hezbollah en het Israëlische leger.

Correspondent Daisy Mohr bezocht twee stadjes in de Libanese grensregio: een Hezbollah-bolwerk en een plaats iets verderop met christelijke bewoners. Ze staan zeer verschillend in het conflict.

In Zuid-Libanon is de steun voor Hezbollah groot, maar zeker niet bij iedereen

Aan de andere kant van de grens bezocht verslaggever Sander van Hoorn het Israëlische dorp Metula. De meerderheid van de bevolking heeft het gebied verlaten, maar enkelen blijven. Hij vroeg bewoners wat de beschietingen over en weer met hen doen.

Van Israël naar de grens met Libanon, waar over en weer geschoten wordt

UNRWA: dringend 104 miljoen dollar nodig voor levensreddende hulp

De VN-organisatie UNRWA vraagt opnieuw om 104 miljoen Amerikaanse dollar voor noodhulp in de Gazastrook de komende negentig dagen. Het geld is nodig voor voedsel, gezondheidszorg, onderdak en bescherming.

"Wat zich nu ontvouwt, is al een ongekende humanitaire tragedie", zegt Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van de UNRWA. "Er moet onmiddellijk hulp worden geboden aan burgers die nergens heen kunnen vluchten."

De UNRWA vraagt om een zogenoemde flash appeal, een instrument dat vaker wordt ingezet om snel fondsen te werven voor organisaties van de VN en non-gouvernementele organisaties ter ondersteuning van overheidsreactie in een noodsituatie.

KLM bevestigt niet te vliegen naar Tel Aviv, Defensie neemt vlucht over

KLM bevestigt geen repatriëringsvlucht vanuit Israël te zullen uitvoeren. KLM zegt dat het voor de burgerluchtvaart niet mogelijk is om een veilige vlucht uit te voeren voor passagiers en bemanning. De luchtvaartmaatschappij komt tot die conclusie op basis van de meest recente veiligheidsinformatie over de situatie in Israël en de repatriëringsvlucht van Defensie vandaag.

Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken laat op X weten dat een toestel van Defensie morgen de tweede repatriëringsvlucht overneemt.

Buitenlandse Zaken: KLM voert tweede Israël-vlucht niet uit

KLM gaat de geplande tweede repatriëringsvlucht vanuit Israël niet uitvoeren, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de NOS.

Die vlucht zou morgen plaatsvinden, maar de luchtvaartmaatschappij zei eerder al een slag om de arm te houden vanwege de veiligheidssituatie.

Op dit moment is een transportvliegtuig van Defensie vanuit Tel Aviv onderweg naar Nederland. Aan boord van het militaire vliegtuig zijn ongeveer tweehonderd Nederlanders, onder wie gestrande Nederlandse toeristen en scholieren.

Dodental aan Palestijnse zijde loopt op tot ruim 1100

Het dodental aan Palestijnse zijde in Gaza is opgelopen tot 1100, zegt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Ruim 5300 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Op de Westelijke Jordaanoever is het aantal dodelijke Palestijnse slachtoffers opgelopen tot 28, meldt datzelfde ministerie. Minstens 150 Palestijnen raakten tot nu toe gewond. Afgelopen zaterdag braken daar gevechten uit tussen Palestijnen, de Israëlische veiligheidsdiensten en kolonisten. Hamas heeft de bevolking in de Palestijnse gebieden opgeroepen mee te vechten tegen de Israëlische bezetting.

Aan Israëlische zijde werden eerder vandaag ruim 1200 doden gemeld door het Israëlische leger.

Een man loopt door het verwoeste vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook

Europese leiders spreken steunbetuiging aan Israël uit

In een gezamenlijke speech hebben de voorzitters van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad hun solidariteit met Israël betuigd. Ook veroordeelden ze Hamas en eisten ze de onmiddellijke vrijlating van de gegijzelde Israëliërs.

"Hamas is een terroristische organisatie. Zij vertegenwoordigen de legitieme ambities van de Palestijnen niet", zij EP-voorzitter Roberta Metsola.

Europese leiders samen achter Israël: 'Er is geen rechtvaardiging voor terrorisme'

Egypte wil geen corridors voor vluchtelingen uit Gaza

Egypte wil geen veilige corridors opzetten waar burgers vanuit Gaza doorheen kunnen vluchten. Dat zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters.

Gaza grenst in het zuiden aan Egypte, maar de grens is afgezet door een 12,6 kilometer lang grenshek. In gesprekken die Egypte vandaag voerde met onder meer de Verenigde Staten gaf Egypte wel aan op andere manieren bij te willen dragen aan hulpverlening aan Gaza. Zo liet het de afgelopen dagen al tientallen vrachtwagens met hulpgoederen toe.

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zegt tegen Reuters dat hij Egypte dankbaar is voor "de constructieve medewerking om via de Egyptisch-Gazaanse grens hulp te verlenen". Ook zegt hij dat Egypte het vliegveld El Arish, dicht bij de Gazastrook, beschikbaar heeft gesteld voor noodhulp.

Grensovergang Rafah tussen Egypte en de Gazastrook

IDF: vals alarm om te schuilen 'menselijke fout'

Het Israëlische leger (IDF) zegt dat de instructies om in het hele land schuilkelders op te zoeken een "menselijke fout" was. Een vermoedelijke infiltratie van het Israëlische luchtruim vanuit Libanon is momenteel uitgesloten, vervolgt het Israëlische leger.

Verslag vanuit de Gazastrook: hoe het leven doorgaat zonder stroom en water

Ook zonder stroom en water gaat het leven in Gaza door. "Als het verder escaleert kunnen mensen zo niet meer aan goederen komen. De enige oplossing is dan hulp van buiten", zegt een inwoner van Gaza over de toenemende tekorten.

Een lokale journalist die voor de NOS werkt, maakte deze beelden van de afgesloten Gazastrook:

Verslag uit Gaza: zonder stroom en water gaat het leven door

'Geen inslagen vastgesteld na drone-waarschuwingen'

Het Israëlische leger zegt geen inslagen te hebben waargenomen na de waarschuwingen voor drone-infiltraties vanuit Libanon in het noorden van Israël. De luchtmacht en militairen voeren zoekacties uit, zegt het leger op Telegram.

Over de raketinslag die eerder werd gemeld ten zuiden van Haifa, zegt het leger dat er een langeafstandsraket is gelanceerd vanuit de Gazastrook. Die zou in een open gebied terecht zijn gekomen en geen schade hebben veroorzaakt.

'Wraak kan Israël duur komen te staan, leert het verleden'

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat de Israëlische wraak het Midden-Oosten zal veranderen. Elke poging de afgelopen veertig jaar om de Palestijnse gewapende groepen uit te schakelen heeft alleen maar tot extremere situaties geleidt, zegt analist Kim Ghattas tegen Nieuwsuur.

Het artikel over hoe wraak nemen Israël duur kan komen te staan lees je hier:

Camera vangt moment dat raket inslaat op Ashkelon

De Israëlische kuststad Ashkelon dicht bij de grens met Gaza wordt al dagenlang beschoten. Op straat duiken mensen angstig in elkaar zodra het luchtalarm afgaat. Enkele seconden later slaat vlak om de hoek een raket van Hamas in.

Camera vangt moment dat raket inslaat in Ashkelon

Akkoord over regering van nationale eenheid in Israël

De Israëlische premier Netanyahu en de oppositie in Israël zijn het eens geworden over een noodregering. Dat melden verschillende Israëlische en Arabische media. Netanyahu heeft een akkoord gesloten met oppositieleider Gantz.

Het gaat om een regering van nationale eenheid, met een brede coalitie van politieke partijen. Deze vorm van regering komt vaker voor als er sprake is van een nationale crisis, zodat er efficiënt kan worden samengewerkt.

Zaterdag na de aanslagen van Hamas werd direct al opgeroepen tot het vormen van zo'n regering, maar de politici moesten het eerst eens worden over de voorwaarden. Israël heeft sinds eind december de meest rechtse regering in de geschiedenis van het land, waar uiterst rechtse en ultraorthodoxe partijen deel van uitmaken.

Volgens correspondent Nasrah Habiballah zal deze tijdelijke regering zich volledig focussen op de oorlog. "In het oorlogskabinet zullen in elk geval premier Netanyahu, Gantz en de huidige minister van Defensie Gallant zitten." De regering wordt volgens de berichten vanavond ingezworen en duurt tot de oorlog voorbij is.

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de ontwikkelingen in de oorlog tussen Hamas en Israël. Het vorige blog is hier terug te lezen.