Repatriëring uit Israël op gang, Nederlands toestel geland in Tel Aviv
De repatriëring van buitenlanders in Israël is op gang gekomen. Meerdere landen halen hun burgers terug. Een toestel van de Nederlandse luchtmacht is vanmiddag in Tel Aviv geland om Nederlanders op te halen die niet op een andere manier weg kunnen komen.
De Airbus 330 van Defensie moest vanwege een raketaanval op de luchthaven Ben Gurion eerst enige tijd blijven rondcirkelen. Volgens een woordvoerder van Defensie is dat de standaardprocedure bij een onveilige situatie. "Dan blijven we hangen tot het weer veilig is om te landen."
Op de luchthaven zelf moesten de wachtende passagiers twee minuten op de grond blijven liggen tijdens de raketaanval. "Dat gebeurde ook bij de ontruiming in Afghanistan", aldus de woordvoerder. "Eén minuut voor de eerste en één minuut voor de tweede raket."
In het toestel van Defensie is plek voor zo'n 200 passagiers. Er wordt nu gewacht tot alle passagiers met een uitnodiging van Buitenlandse Zaken zich op het vliegveld hebben gemeld, "daarna vliegen we zo snel mogelijk terug". De verwachting is dat het toestel rond 20.30 uur vanavond weer zal landen op vliegbasis Eindhoven.
'Ik ben niet per se angstig'
De Tilburgse studente Linda Bril (20) heeft zo'n 24 uur gewacht op de luchthaven Ben Gurion. "Er was net nog een aanval, we moesten allemaal op de grond gaan liggen. Ik ben moe, maar het gaat goed. Fijn dat ik na een dag in een vliegtuig kan stappen", laat ze weten. "Ik ben niet per se angstig of ongerust, maar ik vind het heel erg voor de mensen die niet de mogelijkheid hebben weg te gaan zoals wij die wel krijgen."
Ook de directeur van de Rotterdamse school Guido de Brès is opgelucht. Scholieren van zijn school, in Israël voor een werkweek, staan ook te wachten op Ben Gurion. "We zijn erg dankbaar dat de leerlingen en hun begeleiders op de lijst zijn geplaatst om met defensie mee naar Nederland te vliegen", zegt hij tegen Rijnmond.
500 Nederlanders
Demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken zegt dat het de bedoeling is om vandaag en morgen zo'n 500 Nederlanders op te halen uit Israël. Het gaat uitdrukkelijk om mensen die daar tijdelijk zijn, zoals studenten, schoolklassen en toeristen, en niet om de ongeveer 17.000 Nederlanders die in Israël wonen. "We noemen het dan ook een repatriatie en geen evacuatie."
Morgen gaat er een KLM-vliegtuig naar Israël om nog meer Nederlanders op te halen. "Als het nodig is, volgen er nog meer", liet demissionair minister Ollongren van Defensie weten in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is werk in uitvoering. We zijn volop aan het inventariseren. Dit is een start."
Volgens Ollongren zijn de vluchten bedoeld voor mensen die niet op een andere manier kunnen wegkomen. "Er zijn verschillende manieren om uit Israël te vertrekken. Een manier is over land, maar het hangt er ook een beetje vanaf waar je bent. Er zijn ook maatschappijen die wel vliegen. Sommige mensen hebben tickets kunnen kopen, maar er zijn ook mensen die dat niet is gelukt en die op een plek zitten waar het misschien wat minder voor de hand ligt om over land te vertrekken."
Het toestel vertrok vanochtend naar Tel Aviv:
'Callcenter aan de lijn'
De Nederlandse ambassade probeert Nederlanders die vastzitten zo goed mogelijk te informeren over de verschillende opties, zegt Ollongren, maar niet iedere Nederlandse toerist is te spreken over de communicatie met de ambassade. Zo zei een Nederlandse die vastzit in Jeruzalem vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal: "Je krijgt een callcenter aan de lijn waar ontzettend jonge mensen werken die zeggen 'Ja mevrouw, we kunnen niks voor u doen, we zitten veilig in Den Haag, prettige avond.' Terwijl wij moeten kijken of we überhaupt veilig de nacht doorkomen."
Volgens de jonge vrouw, die niet bij naam wil worden genoemd, proberen mensen in het hostel waar ze verblijft op allerlei manieren weg te komen. Zelf heeft ze uiteindelijk een ticket bemachtigd voor een El Al-vlucht op donderdag.
Andere landen
Het is niet bekend hoeveel Nederlanders er op dit moment nog in Israël zijn. Het reisadvies van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders Israël te verlaten. Het ministerie roept alle Nederlanders in Israël en de Palestijnse gebieden op zich te registreren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken. Demissionair ministere Bruins Slot benadrukt dat iedereen die zich daar registreert een reactie krijgt. "Dat duurt soms even omdat het heel druk is", aldus de minister.
Intussen sturen ook andere landen vliegtuigen naar Israël om burgers op te halen, zoals Polen, Hongarije en Roemenië. Voor vandaag hebben onder meer Canada, Argentinië en Oostenrijk vluchten geregeld om landgenoten op te halen. Zo'n 1246 Argentijnen en zo'n 1000 Canadezen hebben bij hun autoriteiten aangegeven dat ze weg willen.
Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben voor "de komende dagen" repatriëringsvluchten aangekondigd. De landen werken daarbij samen. Sommige landen, zoals Duitsland, zetten ook bussen in om gestrande toeristen naar Jordanië te brengen.