Drone-alarm noorden Israël is vals alarm • 'Patiënten Gaza in levensgevaar door stroomuitval'
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. De belangrijkste feiten in dit blog:
- Netanyahu heeft een regering van nationale eenheid gesloten
- Nederland wil vandaag en morgen 500 Nederlanders repatriëren
- Door het geweld in Gaza zijn bijna 264.000 mensen hun huis ontvlucht
Hier vind je onze collectie oorlog Hamas-Israël, met de belangrijkste verhalen.
Verslag vanuit de Gazastrook: hoe het leven doorgaat zonder stroom en water
Ook zonder stroom en water gaat het leven in Gaza door. "Als het verder escaleert kunnen mensen zo niet meer aan goederen komen. De enige oplossing is dan hulp van buiten", zegt een inwoner van Gaza over de toenemende tekorten.
Een lokale journalist die voor de NOS werkt, maakte deze beelden van de afgesloten Gazastrook:
'Geen inslagen vastgesteld na drone-waarschuwingen'
Het Israëlische leger zegt geen inslagen te hebben waargenomen na de waarschuwingen voor drone-infiltraties vanuit Libanon in het noorden van Israël. De luchtmacht en militairen voeren zoekacties uit, zegt het leger op Telegram.
Over de raketinslag die eerder werd gemeld ten zuiden van Haifa, zegt het leger dat er een langeafstandsraket is gelanceerd vanuit de Gazastrook. Die zou in een open gebied terecht zijn gekomen en geen schade hebben veroorzaakt.
'Wraak kan Israël duur komen te staan, leert het verleden'
De Israëlische premier Netanyahu zegt dat de Israëlische wraak het Midden-Oosten zal veranderen. Elke poging de afgelopen veertig jaar om de Palestijnse gewapende groepen uit te schakelen heeft alleen maar tot extremere situaties geleidt, zegt analist Kim Ghattas tegen Nieuwsuur.
Het artikel over hoe wraak nemen Israël duur kan komen te staan lees je hier:
Camera vangt moment dat raket inslaat op Ashkelon
De Israëlische kuststad Ashkelon dicht bij de grens met Gaza wordt al dagenlang beschoten. Op straat duiken mensen angstig in elkaar zodra het luchtalarm afgaat. Enkele seconden later slaat vlak om de hoek een raket van Hamas in.
Luchtalarm in noorden Israël, maar veel nog onduidelijk
Inwoners van het noorden van Israël is opgedragen om naar hun schuilkelders te gaan. Deuren en ramen moeten gesloten blijven. Dit vanwege mogelijke infiltratie vanuit Libanon. Er zouden tientallen drones gespot zijn. Het is niet helemaal duidelijk wat er precies aan de hand is. Er was een raketinslag, maar er zijn geen gewonden en schade gemeld.
Repatriëringsvliegtuig met Nederlanders vertrokken uit Tel Aviv
Het transportvliegtuig van Defensie is vertrokken uit Tel Aviv. Aan boord van het militaire vliegtuig zijn ongeveer tweehonderd Nederlanders, onder wie gestrande Nederlandse toeristen en scholieren.
In de loop van de avond zal het vliegtuig landen in Eindhoven.
'100 baby's en 1100 andere patiënten afhankelijk van elektriciteit'
Er zijn momenteel 100 pasgeboren baby's en 1100 andere patiënten afhankelijk van medische apparatuur in Gaza-Stad, citeert Al Jazeera medisch directeur Khalaf van het Al Wafa Ziekenhuis.
De ziekenhuizen maken gebruik van noodgeneratoren nu de stroom is uitgevallen, maar vanwege de brandstoftekorten verwacht Khalaf dat die nog maximaal een paar dagen gebruikt kunnen worden.
De pasgeboren baby's zijn in "elk aspect van het leven" afhankelijk van elektriciteit en apparatuur, zegt Khalaf. Daarnaast zijn er in Gaza ook ongeveer 1100 patiënten afhankelijk van dialyseapparatuur om te overleven. De belegering komt daarmee volgens Khalif neer op "massamoord".
Israëlische leger meldt vermoedelijke luchtinfiltratie vanuit Libanon
In het noorden van Israël klinkt het luchtalarm als waarschuwing voor aanvallen met vermoedelijk drones, melden Israëlische media. Het zou om tientallen drones vanuit Libanon gaan.
Het Israëlische leger laat op X weten dat er informatie is ontvangen over een "vermoedelijke infiltratie vanuit Libanon" in het Israëlische luchtruim.
In beeld: schade na aanval Israël op grensdorp Libanon
Het Libanese grensdorp Dhayra werd eerder deze week geraakt door Israëlische raketten. Over en weer zijn er aanvallen tussen het Israëlische leger en de Libanese groep Hezbollah, een bondgenoot van Hamas.
Negen VN-medewerkers omgekomen bij Israëlische bombardementen
Bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn negen medewerkers van de Verenigde Naties om het leven gekomen. Bij de bombardementen kwamen ook dertig scholieren om. Acht anderen raakten gewond. Dat meldt de UNRWA, een tak van de Verenigde Naties specifiek gericht op de hulp aan Palestijnen, op zijn site.
Vlaggenwinkel: bestellingen Israëlische en Palestijnse vlaggen lopen op
Vlaggenwinkel Dokkumer Vlaggen Centrale ziet het aantal bestellingen voor zowel Israëlische als Palestijnse vlaggen enorm toenemen, zegt commercieel directeur Henny Atsma tegen de NOS. "Mensen willen nu eenmaal met een vlag kenbaar maken waar ze voor staan", zegt Atsma. In een paar dagen tijd ging het om duizenden vlaggen. De bestellingen gaan gelijk op, zegt ze.
Behalve de Israëlische en Palestijnse vlaggen is ook de vredesvlag met een duif in trek.
Reservisten uit het buitenland feestelijk onthaald op vliegveld
Op sociale media zijn beelden te zien van de feestelijke ontvangst van teruggekeerde Israëliërs. Ze worden, zoals hieronder te zien is, met zang en dans ontvangen op Ben Gurion Airport, de nationale luchthaven van Israël.
Akkoord over regering van nationale eenheid in Israël
De Israëlische premier Netanyahu en de oppositie in Israël zijn het eens geworden over een noodregering. Dat melden verschillende Israëlische en Arabische media. Netanyahu heeft een akkoord gesloten met oppositieleider Gantz.
Het gaat om een regering van nationale eenheid, met een brede coalitie van politieke partijen. Deze vorm van regering komt vaker voor als er sprake is van een nationale crisis, zodat er efficiënt kan worden samengewerkt.
Zaterdag na de aanslagen van Hamas werd direct al opgeroepen tot het vormen van zo'n regering, maar de politici moesten het eerst eens worden over de voorwaarden. Israël heeft sinds eind december de meest rechtse regering in de geschiedenis van het land, waar uiterst rechtse en ultraorthodoxe partijen deel van uitmaken.
Volgens correspondent Nasrah Habiballah zal deze tijdelijke regering zich volledig focussen op de oorlog. "In het oorlogskabinet zullen in elk geval premier Netanyahu, Gantz en de huidige minister van Defensie Gallant zitten." De regering wordt volgens de berichten vanavond ingezworen en duurt tot de oorlog voorbij is.
Rode Halve Maan meldt dood vier hulpverleners
Als gevolg van de Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn vier medische hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan omgekomen. Dat meldt de organisatie op X. Op foto's en video's zijn rouwende collega's te zien.
Bij een aanval op een ambulance in het noorden van Gaza kwamen drie hulpverleners om. Een andere hulpverlener kwam om bij een aanval op een ambulance in het oosten van het land.
Poetin: oplaaien geweld Israël en Hamas bewijst falen Midden-Oostenbeleid van de VS
De Russische president Poetin vindt dat het oplaaien van het conflict tussen Israël en Hamas laat zien dat het Midden-Oostenbeleid van de Verenigde Staten heeft gefaald. Dat zei hij vanmiddag tijdens een persconferentie met de Iraakse premier in Moskou. Hij noemde het stichten van een onafhankelijke Palestijnse staat "noodzakelijk".
Ook uitte hij kritiek op het vliegdekschip dat de VS naar de Oostelijke Middellandse Zee stuurde om Israël indien nodig bij te staan. Volgens hem biedt dit geen structurele oplossing en moet er "gezocht worden naar compromissen die voor beide partijen acceptabel zijn". Hij zei dat het Westen de belangen van de Palestijnen te lang heeft genegeerd.
Egypte wil beperkte wapenstilstand om noodhulp te verlenen aan Gaza
Egypte is in gesprek met de Verenigde Staten over het verlenen van humanitaire noodhulp aan Gaza. Egyptische veiligheidsbronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat Egypte daartoe bereid is, als er een beperkte wapenstilstand komt.
Die hulp zal dan worden verstrekt over de Rafah-grens tussen Gaza en Egypte. Omdat Israël Gaza volledig blokkeert, krijgen de inwoners van Gaza geen water, voedsel en elektriciteit meer. Egypte houdt de grensovergang met Gaza aan hun kant ook al jaren gesloten. Wel liet het de afgelopen dagen via de grensovergang vrachtwagens met levensmiddelen en bouwmaterialen binnen.
Raketten boven vliegveld Ben Gurion, nabij Tel Aviv
Op sociale media gaan beelden rond van afgevuurde raketten boven de Israëlische hoofdstad Tel Aviv en boven het nabijgelegen vliegveld Ben Gurion, waar het repatriëringsvliegtuig vanuit Eindhoven zojuist is geland. Door de raketaanval cirkelde het toestel van de Nederlandse luchtmacht eerst enige tijd rond in de buurt van het vliegveld, voordat het kon landen.
De raketten zouden zijn afgevuurd door Hamas. Mensen op het vliegveld moesten voor de zekerheid twee minuten op de grond gaan liggen, zo meldt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie. "Dat gebeurde ook bij de ontruiming in Afghanistan", aldus de woordvoerder.
Het is onduidelijk of de raketten schade hebben veroorzaakt en of ze zijn onderschept. Er wordt van uitgegaan dat het repatriëringsvliegtuig later vandaag gewoon terug kan vliegen richting Eindhoven.
Studenten en scholieren keren terug met militair vliegtuig
De 20 studenten en 3 begeleiders van de Christelijke Hogeschool Ede keren vandaag terug naar Nederland. De groep vliegt terug met het militaire vliegtuig, nadat ze sinds de aanslag van Hamas zaterdag vastzaten in Israël. De school schrijft op zijn site dat de studenten een 'intense periode' hebben beleefd in Jeruzalem.
Ook de scholieren van de Rotterdamse middelbare school Guido de Brès gaan mee met het vliegtuig, dat vertrekt van vliegveld Ben Gurion. "We zijn erg dankbaar dat de leerlingen en hun begeleiders op de lijst zijn geplaatst om met defensie mee naar Nederland te vliegen", zegt de directeur van de school.
Elektriciteitscentrale Gaza uitgevallen door gebrek aan brandstof
De elektriciteit in de Gazastrook is uitgevallen door een gebrek aan brandstof, melden de autoriteiten van Hamas in de Gazastrook. Vanochtend meldde de Palestijnse energieautoriteit al dat de brandstof waarmee de enige energiecentrale draaiende werd gehouden bijna op was. De centrale is nu stilgelegd. De centrale was nog de enige leverancier van elektriciteit in Gaza. Israël sloot de toevoer van elektriciteit, brandstof, voedsel en water naar Gaza maandag af.
Gevolg is dat ziekenhuizen en inwoners voor elektriciteit nu afhankelijk zijn van generatoren en eigen dieselvoorraden.
Ziekenhuizen Gaza overvol
Het ministerie van Gezondheidszorg in Gaza meldt in een nieuwe update dat er sinds vrijdag 1055 doden zijn gevallen in de Gazastrook. Bijna 5200 mensen raakten gewond in de Gazastrook. Volgens de autoriteiten van Hamas is de situatie in de ziekenhuizen slecht. Er zijn meer gewonden dan het ziekenhuispersoneel aankan. Ook raken de voorraden van medicijnen en medische middelen snel uitgeput.
Verwoesting Gaza-stad vastgelegd met drones
De verwoesting van Gaza-stad is op deze dronebeelden te zien:
Aanvallen over en weer bij grens Libanon-Israël
In het zuiden van Libanon heeft Hezbollah opnieuw raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Dat zou zijn gebeurd als wraak voor een grensincident met het Israëlische leger eerder deze week. Daarbij zouden drie Hezbollah-strijders zijn gedood. Na de raketaanval van vanochtend heeft Israël teruggeslagen.
Correspondent Nasrah Habiballah zegt dat in het grensgebied de sirenes regelmatig klinken. Een ziekenhuis in het gebied meldt dat het patiënten naar schuilkelders verplaatst.
Volgens correspondent Daisy Mohr leiden de aanvallen over en weer tot een gespannen situatie. "Het is afwachten hoe dit zich ontwikkelt. Het begon met een vergeldingsactie van Hezbollah die door Israël werd beantwoord. Het is de vraag of de situatie aan de grens met Libanon gaat escaleren. Maar dat het potentieel gevaarlijk is, is duidelijk."
Eerder deze week raakte dit huis in het grensgebied beschadigd door Israëlische beschietingen:
Minuut stilte in de Tweede Kamer voor de aanslagen in Israël
De Tweede Kamer heeft in aanwezigheid van de Israëlische ambassadeur de aanslagen in Israël herdacht. Ook demissionair premier Rutte was erbij. "De feiten zijn verbijsterend en hartverscheurend", zei hij.
De premier sprak over zijn "indrukwekkende en ontroerende" gesprek gisteren met vertegenwoordigers uit de Joodse gemeenschap. Bij hen overheerst niet alleen verdriet maar ook "angst voor wat nog komen gaat", zei Rutte.
Yesilgöz komt met 'handelingsperspectief' voor burgemeesters
Demissionair minister Yesilgöz van Justitie wil burgemeesters wat handreikingen bieden voor hoe ze kunnen omgaan met demonstraties waarbij mensen over de schreef gaan, bijvoorbeeld in de nasleep van de gebeurtenissen in Israël en Gaza. Ze benadrukte in de Tweede Kamer dat zij in Den Haag niet uitmaakt hoe een burgemeester, de plaatselijke politie en justitie een demonstratie beoordelen. "Maar ik ga ervan uit dat men hier heel strak in zal optreden."
SGP-Kamerlid Van der Staaij wees in een debat op leuzen van demonstranten waarbij werd gezegd dat Palestijnen worden bevrijd van de rivier tot de zee. "Dat wordt gebruikt als aanmoediging van terreur en om het hele gebied, ook Israël, van Joden te ontdoen. Dan kun je niet meer de naïviteit hebben om te zeggen dat dat vrijheid van meningsuiting is", zei Van der Staaij.
Volgens Yesilgöz is die uitspraak over de rivier tot de zee "puur antisemitisme". Ze onderstreepte dat opruiing, het aanzetten tot haat, het in het openbaar tonen van Hamas-vlaggen en het scanderen van antisemitische leuzen strafbaar zijn, maar dat het OM over concrete gevallen moet oordelen. De minister benadrukte dat het binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat wel moet kunnen om vreedzaam te demonstreren met Palestijnse vlaggen.
Yesilgöz komt nu met een 'handelingsperspectief' voor de lokale driehoek. Ze zal dat nog deze week naar de burgemeesters sturen.
Universiteitsgebouw Hamas in Gaza gebombardeerd
Het Israëlische leger heeft een universiteitsgebouw van Hamas in de Gaza gebombardeerd.
De krant The Times of Israel schrijft dat de universiteit "een belangrijk centrum van politieke en militaire macht" was voor Hamas. Mensen zouden daar worden opgeleid voor het ontwikkelen en produceren van wapens.
In de onderstaande video is te zien hoe de universiteit in Gaza wordt gebombardeerd. De video is door de NOS geverifieerd.
Morgen Israël-manifestatie in Amsterdam
Diverse organisaties houden morgen om 17.00 uur een manifestatie op de Dam in Amsterdam om "steun te betuigen aan het Israëlische volk". Ze roepen mensen op om de Israëlische vlag mee te nemen. Organisaties die betrokken zijn bij de organisatie zijn onder meer Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), Christenen voor Israël en Nieuw Israëlisch Weekblad.
Het is nog niet bekend wie er op de manifestatie gaan spreken. De organisatie zegt geen geestelijk leiders en politici uit te nodigen omdat ze weg wil blijven van politiek en religie.
Eerste repatriëringsvlucht in Brazilië aangekomen
Verschillende landen zijn bezig met het regelen van repatriëringsvluchten om hun burgers terug te halen uit Israël, zo ook Brazilië. In de hoofdstad Brasilia is vandaag de eerste van in totaal zes vluchten aangekomen, tot grote blijdschap van familie en vrienden.
Nederland wil vandaag en morgen 500 Nederlanders repatriëren
Demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken zei zojuist in de Tweede Kamer dat het de bedoeling is om vandaag en morgen zo'n 500 Nederlanders op te halen uit Israël. Het gaat uitdrukkelijk om mensen die daar tijdelijk zijn, zoals studenten, schoolklassen en toeristen, en niet om de ongeveer 17.000 Nederlanders die in Israël wonen. "We noemen het dan ook een repatriatie en geen evacuatie", zei ze.
Bruins Slot meldde dat er twee vluchten zijn geregeld, omdat ze merkte dat mensen steeds moeilijker een vlucht naar huis konden krijgen, met name als het om grotere groepen ging. Wie er als eerste mee mag, wordt bepaald op basis van wie zich het eerst hebben gemeld bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken.
Er komen nog aanmeldingen binnen, zei de minister van Buitenlandse Zaken, maar "we hebben nu voldoende capaciteit voor de mensen die weg willen".
Het eerste toestel, een Airbus van Defensie is inmiddels onderweg naar Israël en zal vanavond terugkeren met ruim 200 mensen aan boord. Het is de bedoeling dat er morgen een toestel van KLM wordt ingezet.
Het toestel vertrok vanochtend naar Tel Aviv:
"Ruim 1000 Palestijnen gedood door Israëlische aanvallen"
Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt dat er tot nu toe 1055 Palestijnen zijn gedood en 5184 mensen gewond zijn geraakt in de Gazastrook na aanvallen van Israël.
Het Israëlische leger zegt dat er bij de gevechten in ieder geval 169 militairen omkwamen. In totaal is het aantal slachtoffers in Israël als gevolg van het geweld van Hamas opgelopen tot ruim 1200 en zo'n 3000 gewonden.
Vredesvlag op stadhuis Vlaardingen na gesprek met Palestijnen, ook andere vlaggen
Op het stadhuis van Vlaardingen wordt rond deze tijd de Israëlische vlag gestreken en de vredesvlag gehesen. Dat is de uitkomst van een gesprek van burgemeester Wijbenga met een groep Palestijns-Nederlandse inwoners. Die waren fel gekant tegen het hijsen van de Israëlische vlag, iets wat na het gesprek dus wel is gebeurd.
Vlaardingen is de stad met de grootste Palestijnse gemeenschap van Nederland. Volgens Wijbenga (VVD) heeft 1 op de 15 inwoners van zijn stad er een band mee.
VN: bijna 264.000 mensen ontheemd in Gaza
Door het geweld in Gaza zijn bijna 264.000 mensen hun huis ontvlucht. Dat melden de Verenigde Naties (VN). Twee dagen geleden ging het nog om ruim 187.000 mensen. In totaal wonen er zo'n twee miljoen mensen in Gaza.
Zij hebben hun huis vooral uit angst voor bombardementen verlaten, stelt OCHA, het orgaan van de VN dat zich met humanitaire zaken bezighoudt. Van deze gevluchte mensen schuilen er naar schatting ruim 175.000 in 88 scholen in de Gazastrook.
Ruim twintig aanhoudingen voor antisemitisme in Frankrijk
In Frankrijk zijn sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas twintig mensen aangehouden vanwege antisemitisme. Dat heeft de Franse minister Darmanin van Binnenlandse Zaken gezegd bij een bezoek aan een Joodse school ten noorden van Parijs. Hij meldt dat er al vijftig incidenten van antisemitisme zijn geweest, zoals bedreigingen, bekladdingen en dreigbrieven.
Tegen tv-zender BFMTV zei Darmanin dat de Franse autoriteiten momenteel 500 locaties beveiligen, zoals scholen en synagogen. Daarvoor worden 10.000 politieagenten ingezet. De minister zegt daarover: "Het is belangrijk dat alle Fransen met het joodse geloof zich beschermd weten."
Eerder maakte de Franse regering duidelijk dat steun voor Hamas niet wordt toegestaan. Ook zijn twee pro-Palestijnse demonstraties in Parijs verboden die voor donderdag gepland stonden vanwege "het risico van verstoring van de openbare orde". Frankrijk zegt wel aan te dringen op voortzetting van steun aan de bevolking in de Palestijnse gebieden.
Repatriëringsvlucht vertrokken naar Tel Aviv, ruim 200 mensen mee terug
Een militair transportvliegtuig is vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen die weg willen uit Israël. Het toestel wordt volgens een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht in de loop van de avond terug in Eindhoven verwacht.
Aan boord is plek voor bijna 270 mensen, zei het ministerie van Defensie gisteren. Tegen een verslaggever van de NOS zegt het ministerie vanochtend dat er ruim 200 mensen mee terug komen.
Demissionair minister Ollongren van Defensie zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat het vooral gaat om Nederlanders die tijdelijk in Israël zijn, als toerist of student bijvoorbeeld, en die niet wegkunnen omdat veel vluchten zijn gecanceled.
Israëlische vlaggen op Urk in brand gestoken
Op Urk zijn de afgelopen nacht zo'n twintig Israëlische vlaggen in brand gestoken. Dat bevestigt de gemeente Urk aan Omroep Flevoland.
Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om vlaggen die aan gevels van huizen hingen. Bij meerdere Urkers zijn vlaggen met stok en al van de gevel gehaald, schrijft de regionale omroep.
Een woordvoerder van de politie laat weten dat inmiddels drie mensen aangifte hebben gedaan. De politie verwacht dat dat aantal nog gaat oplopen. De politie doet verder onderzoek naar de vernielingen, onder meer door het spreken van bewoners en het bekijken van camerabeelden.
De Israëlische vlag bij het gemeentehuis is niet vernield. Die vlag wordt 's nachts naar binnen gehaald.
Reisadvies grensgebied Libanon naar rood
Het reisadvies voor het grensgebied van Libanon bij Israël en Syrië is van oranje naar rood gegaan, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie zegt dat het te gevaarlijk is er naartoe te reizen. "Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe", schrijft het ministerie.
Gisteren werd ook het reisadvies voor Israël aangepast naar oranje en rood.
Gisteren zouden meerdere raketten vanuit Libanon op het noorden van Israël zijn afgevuurd. Daarmee was het voor de derde dag op rij onrustig bij de Israëlisch-Libanese grens. Afgelopen weekend werden Israëlische troepen in het noorden van het land vanuit Libanon met mortiergranaten onder vuur genomen door de militante sjiitische beweging Hezbollah. "De banden tussen Hezbollah en Hamas zijn goed en de afgelopen tijd alleen maar beter geworden", legde correspondent Daisy Mohr toen uit.
Energiecentrale Gaza: brandstof voor elektriciteitsproductie bijna op
De enige energiecentrale in de Gazastrook heeft nog voor tien tot twaalf uur brandstof om elektriciteit te produceren. De voorzitter van de Palestijnse energieautoriteit heeft op een Palestijnse radiozender gezegd dat de centrale later vandaag wordt stilgelegd.
De centrale is momenteel de enige leverancier van elektriciteit in Gaza. Israël heeft de toevoer van elektriciteit naar Gaza maandag afgesloten. Ook alle grensposten tussen Israël en de Gazastrook zijn afgesloten. Daardoor is het onmogelijk om brandstof voor de energiecentrale aan te voeren.
Gisteren veroordeelde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN de "volledige belegering" van de Gazastrook. Door de blokkade gaan er naast elektriciteit en brandstof ook geen water en voedsel meer naar het Palestijnse gebied.
'30 doden na luchtaanvallen van Israël vannacht'
Bij nachtelijke Israëlische aanvallen zijn volgens de regering van Hamas in Gaza zeker dertig doden gevallen. Volgens de regering werden tientallen gebouwen aangevallen, waaronder ook gebouwen waar mensen in wonen, moskeeën en winkels. Ook zouden er honderden mensen gewond zijn geraakt.
Israël heeft naar eigen zeggen "geavanceerde detectiesystemen" uitgeschakeld die gebruikt werden voor de detectie van militaire vliegtuigen. Verder zouden in het noordoosten van de Gazastrook Hamasdoelwitten zijn aangevallen. Het gaat onder meer om twee bankkantoren die meegewerkt zouden hebben aan de "financiering van terrorisme".
Directeur Kamp Westerbork: 'Hijsen vlag geen nuttig gebaar'
Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft aandacht voor het opgelaaide conflict tussen Israël en Hamas, maar houdt zich afzijdig van het hijsen van de Israëlische vlag of andere beladen statements. "Dat vind ik niet zo'n nuttig gebaar, vooral niet op een plek die zo afgelegen ligt", zegt directeur Bertien Minco tegen RTV Drenthe.
Volgens Minco veroorzaakt het geweld veel verdriet bij de Joodse gemeenschap. "Joden zijn na de Tweede Wereldoorlog vertrokken uit wanhoop, met de wens om een eigen land te stichten en in vrede te leven. Je ziet al jaren hoe moeilijk dat is en nu wéér hoe ver we daarvan af zijn. Dat is een hard gelag."
Door de uitzichtloosheid en het geweld is het volgens Minco een gegeven dat er meer doden zullen vallen aan beide kanten. "Daar word je heel droevig van."
Minister Ollongren: vandaag repatriëring eerste Nederlanders uit Israël
De eerste Nederlanders die vastzitten in Israël, worden vandaag met een militair transportvliegtuig opgehaald. Demissionair minister Ollongren van Defensie zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat het vooral gaat om Nederlanders die tijdelijk in Israël zijn, als toerist of student bijvoorbeeld, en die niet wegkunnen omdat veel vluchten zijn gecanceled.
Op deze eerste vlucht kunnen zo'n 270 mensen mee. Later deze week zal mogelijk nog een chartervlucht van KLM volgen. De vliegmaatschappij zegt hierover benaderd te zijn, maar houdt met het oog op de veiligheidssituatie nog een slag om de arm.
Het is niet bekend hoeveel Nederlanders er zijn in Israël. Voor de repatriëringsvlucht is een oproep gedaan om zich te melden. De minister zegt dat de repatriëring "werk in uitvoering" is, "een start". Ze wijst erop dat er ook luchtvaartmaatschappijen zijn die nog wel vluchten uitvoeren van en naar bepaalde delen van Israël.
Buitenlandse Zaken roept alle Nederlanders in Israël en de Palestijnse gebieden op zich te registreren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken.
Vlaardingen hijst vredesvlag in plaats van Israëlische vlag
Vlaardingen vervangt vanmiddag de Israëlische vlag voor het stadhuis voor de vredesvlag: een blauwe vlag met witte duif. Dat doet de gemeente na een gesprek met een afvaardiging van de Palestijnse gemeenschap. Vlaardingen heeft een grote Palestijnse gemeenschap van zo'n 5000 mensen.
Maandag hees de gemeente nog de Israëlische vlag, volgens burgemeester Wijbenga "om daarmee een hart onder de riem te steken na de gewelddadige, onvergeeflijke terreuracties vanuit Hamas". Na het gesprek dat volgens een woordvoerder "waardevol en constructief" was, is besloten om de vredesvlag in het torentje van het stadhuis de hijsen. Een Israëlische en een Palestijnse vlag worden aan het balkon van de werkkamer van de burgermeester gehangen.
Ook andere gemeenten kiezen ervoor om de vredesvlag te hijsen, zoals Amsterdam, Arnhem, Dordrecht en Sittard-Geleen.
200 doelen in Gaza-stad geraakt door Israël bij nachtelijke luchtaanvallen
Tientallen straaljagers van Israël hebben vannacht meer dan 200 doelen geraakt in Gaza-stad. Die plekken werden volgens Israël gebruikt door Hamas voor aanvallen.
Op foto's van vanochtend is te zien dat er dikke rookpluimen boven de gebouwen hangen:
Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt dat er tot nu toe in ieder geval 950 Palestijnen zijn gedood en 5000 mensen gewond zijn geraakt in de Gazastrook. Het aantal doden in Israël als gevolg van het geweld van Hamas is opgelopen tot 1200 en zo'n 3000 gewonden.
Ook Denemarken evacueert staatsburgers uit Israël en de Palestijnse gebieden
Ook Denemarken gaat burgers evacueren uit Israël en de Palestijnse gebieden. Volgens het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken zitten er zover bekend ongeveer 1200 Denen in Israël en zo'n 90 in de Palestijnse gebieden. De Deense regering stuurt vliegtuigen naar de regio. De evacuatie start in de komende dagen.
Ook andere landen halen burgers terug uit Israël en de Palestijnse gebieden. Zo zet Nederland een defensievliegtuig in om Nederlanders te evacueren. Met die vlucht kunnen ongeveer 200 mensen mee. Ook onder meer Canada, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk sturen evacuatievluchten.
EU-chef in brief aan Musk: pak desinformatie aan op X rondom Hamas-aanval
Eurocommissaris Thierry Breton heeft X-baas Elon Musk gewaarschuwd voor de verspreiding van desinformatie over de Hamas-aanval op X. Dat deed hij gisteren in een brief. Volgens Breton zijn er aanwijzingen dat het platform wordt gebruikt om "illegale inhouden" en desinformatie te verspreiden in de EU.
De EU-chef riep Musk op om "er dringend voor te zorgen dat uw systemen effectief zijn en om aan mijn team verslag uit te brengen over de genomen crisismaatregelen".
Musk reageerde dat het beleid van zijn bedrijf is dat alles open source en transparant is. In een bericht op X vraagt Musk mensen overtredingen te melden, "zodat het publiek ze kan zien".
Breton zei dat Musk weet dat er een probleem is. "U bent goed op de hoogte van de rapporten van uw gebruikers (en autoriteiten) over nepinhoud en verheerlijking van geweld. Het is aan u om aan te tonen dat u de waarheid spreekt." Musk riskeert boetes van de EU die kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde omzet van X.
Correspondent: ongeveer 180.000 mensen dakloos en op de vlucht
Israël heeft ook vannacht weer bombardementen uitgevoerd. "Door de hele Gazastrook heen zijn er luchtaanvallen uitgevoerd", zegt correspondent Nasrah Habiballah in het NOS Radio 1 Journaal. Onder andere Gaza-stad was doelwit van Israël, maar ook in het zuiden en het noorden waren aanvallen. "Dat is de hele nacht doorgegaan."
Habiballah noemt onder meer de aanval op het huis van de militair leider van Hamas Mohammed Deif. Ook zouden in Khan Younis twee leden van de politieke tak van Hamas gedood zijn.
"De berichten zijn nu dat er zo'n 180.000 mensen dakloos zijn, die zijn op de vlucht geslagen", zegt Habiballah. "Sommige mensen slapen in scholen van de Verenigde Naties, maar mensen schuilen ook bijvoorbeeld in ziekenhuizen. De mortuaria melden dat familieleden de doden moeten komen ophalen, omdat er gewoon geen plek meer is."
Ook Hamas voerde nieuwe aanvallen uit. "Dat was vooral in het gebied vlak bij de Gazastrook, dus het zuiden van Israël. In verschillende dorpen ging daar ook vannacht het luchtalarm weer af."
Duitsland en Frankrijk verbieden pro-Hamas demonstraties in Berlijn en Parijs
De Berlijnse politie heeft twee pro-Hamas demonstraties die voor vandaag waren aangekondigd verboden. Een daarvan zou plaatsvinden bij de Brandenburger Tor.
De Duitse minister Faeser van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat ze wil dat de Duitse politie "alle mogelijkheden benut om hard en zo vroeg mogelijk in te grijpen als Hamas-terreur wordt verheerlijkt". De minister riep de lokale autoriteiten dan ook op om in te grijpen tegen demonstraties en bijeenkomsten pro-Hamas.
"We gebruiken alle inlichtingen- en politiemiddelen om actie te ondernemen tegen Hamas-aanhangers", zei Faeser verder. Ook houden de autoriteiten de Islamitische gemeenschap volgens haar goed in de gaten "om reacties op Hamas-terreur onmiddellijk te identificeren en elke steun te voorkomen. Dit geldt ook voor het inzamelen van donaties voor Hamas."
Ook in Frankrijk heeft de regering duidelijk gemaakt geen steun voor Hamas toe te staan. Ook Parijs zijn twee pro-Palestijnse demonstraties verboden die voor donderdag stonden gepland. Het politieverbod werd opgelegd door "het risico van verstoring van de openbare orde".
Leger Israël: duiker gedood en aanlegplaatsen Hamas aangevallen
Het Israëlische leger zegt dat er een duiker is gedood die probeerde Israël binnen te komen vanaf de kust van Gaza. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.
Ook maakte het leger bekend dat het aanlegplaatsen van Hamas heeft aangevallen in Gaza en Khan Younis, een stad in het zuiden de Gazastrook. Verder zouden ook andere "marinedoelen" van Hamas zijn geraakt.
Hoe komt Israël zo snel aan meer dan 300.000 reservisten?
Israël maakte maandag bekend dat het 300.000 reservisten oproept in de strijd tegen Hamas. Het zijn burgers, veelal jonge mensen, die in Israël hun dienstplicht hebben vervuld. Het is volgens de krijgsmacht de grootste mobilisatie in het bestaan van het land. Op de dag dat Hamas de aanval opende vanuit de Gazastrook, zaterdag, werden ook al reservisten opgeroepen.
Hoe komt Israël zo snel aan meer dan 300.000 reservisten? Daarover lees je in dit artikel:
Ook leger Israël maakt melding van 1200 doden
Het aantal doden in Israël als gevolg van het geweld van Hamas is opgelopen tot 1200, meldt nu ook een woordvoerder van het Israëlische leger. Eerder vannacht sprak het leger van meer dan duizend doden, terwijl de publieke zender KAN al melding maakte van 1200 doden. De legerwoordvoerder zegt nu dat er 2700 gewonden zijn aan Israëlische zijde.
Er is geen update van het aantal slachtoffers bij de Palestijnen. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldde gisteravond dat er ongeveer 900 Palestijnen zijn gedood en zo'n 4500 mensen gewond zijn geraakt in de Gazastrook.
Biden vraagt Netanyahu in telefoongesprek om het aantal burgerslachtoffers te beperken
De Amerikaanse president Biden heeft de Israëlische premier Netanyahu in een telefoongesprek op het hart gedrukt het aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook te beperken, meldt NBC News. Israël voerde de afgelopen dagen voortdurend luchtaanvallen uit op de Gazastrook, in reactie op de aanslagen van Hamas in Israël. Ook wordt een mogelijke grondoorlog voorbereid.
De regering-Biden wil nu samen met andere landen een plan maken om burgers in de Gazastrook een uitweg te bieden uit het dichtbevolkte gebied via een zuidelijke corridor die naar Egypte moet leiden.
Israëlische gevechtsvliegtuigen voeren aanvallen uit op 'terreurnest'
Tientallen Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben aanvallen uitgevoerd op zo'n 200 doelen in het district al-Furqan in de Gazastrook. Volgens het Israëlische leger is al-Furqan een "terreurnest" van waaruit Hamas aanvallen op Israël beraamt en uitvoert.
Het gaat om de derde aanval in het gebied in een dag tijd. In totaal zijn 450 doelen geraakt. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen.
Duizenden Amerikanen demonstreren voor Israël
In New York zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor Israël. Het plein voor het gebouw van de Verenigde Naties stroomde dinsdagavond lokale tijd helemaal vol. Daardoor stonden honderden betogers, gekleed in de kleuren van Israël en met vlaggen, in de rij in naastgelegen straten.
Ook gouverneur Kathy Hochul en burgemeester Eric Adams waren aanwezig bij de betoging en hielden toespraken. New York heeft de grootste Joodse gemeenschap ter wereld met ruim een miljoen mensen.
Ook in andere Amerikaanse steden, zoals Miami, gingen duizenden mensen de straat op.
'Aanval op huis militair leider Hamas'
Net als afgelopen nachten gaan de luchtaanvallen van het Israëlische leger op Gaza vannacht onverminderd door. Haaretz meldt op basis van Palestijnse bronnen dat het Israëlische leger het huis van de militair leider van Hamas, Mohammed Deif, heeft aangevallen in Khan Younis. Daarbij zijn onder anderen zijn vader, broer en kinderen om het leven gekomen.
In de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem zijn volgens de Palestijnse beweging Fatah twee Palestijnen gedood bij gevechten met Israëlische kolonisten en de politie.
In de Israëlische plaats Netiv HaAsara, vlak bij de grens met de Gazastrook, werd het luchtalarm na vier uur stilte actief. Het is niet duidelijk of daar slachtoffers zijn gevallen.
Dodental aanslagen Hamas boven de duizend
Het dodental van de aanslagen van Hamas is opgelopen tot boven de duizend, zeggen de Israëlische strijdkrachten (IDF). Zij spreken van nog eens 2800 gewonden. De Israëlische publieke zender KAN maakte melding van 1200 doden en zo'n 3000 gewonden.
Een woordvoerder van het Israëlische leger meldde dat er vannacht zeventig luchtaanvallen zijn uitgevoerd in het Daraj Tuffah-gebied in de Gazastrook, van waaruit Hamas-strijders veel aanvallen uitvoeren.
Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldde gisteravond dat er inmiddels zo'n 900 Palestijnen zijn gedood en zo'n 4500 mensen gewond zijn geraakt in de Gazastrook. Onder de doden in Gaza zijn volgens het ministerie 260 kinderen.
Canada wil de komende dagen Canadezen uit Israël evacueren
Canada wil de komende dagen Canadezen uit Israël evacueren met vliegtuigen van de Canadese strijdkrachten, meldt minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly. "We werken ook aan extra opties voor degenen die de luchthaven in Tel Aviv niet kunnen bereiken."
Nederland nam gisteren een soortgelijke maatregel. Nederlanders in Israël kunnen vandaag met een militair transporttoestel terug naar Nederland, liet demissionair minister van Defensie Ollongren weten. Naar schatting 200 mensen kunnen naar Nederland worden overgebracht.
Ook onder meer Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk sturen evacuatievluchten. De Duitse regering heeft de luchtvaartmaatschappij Lufthansa ingeschakeld. De maatschappij vliegt donderdag en vrijdag naar verluidt dagelijks vier keer extra naar Tel Aviv om Duitsers terug te halen.
Frankrijk stuurt een toestel van Air France naar Tel Aviv. Volgens Franse media zitten meer dan duizend Franse toeristen vast in Israël omdat ze geen vlucht terug meer hebben.
Eerste vliegtuig met Amerikaanse munitie landt in Israël
Het eerste vliegtuig met Amerikaanse munitie is vannacht geland in Israël, zeggen de Israëlische strijdkrachten (IDF). Het vliegtuig is geland op luchtmachtbasis Nevatim.
"De munitie zal aanzienlijke aanvallen en aanvullende scenario's mogelijk maken", aldus de IDF. De Amerikaanse president Biden zei dinsdag op de dag dat de VS ervoor zou zorgen dat Israël de middelen heeft om zichzelf te verdedigen.
Ook de Amerikaanse minister van Defensie Austin bevestigde in een telefoongesprek met zijn Israëlische ambtgenoot Gallant dat de VS de levering van luchtverdedigingscapaciteiten en munitie zal bespoedigen, zoals was gevraagd door Israël.
Israëliërs zoeken in 'hel van onwetendheid' naar hun geliefden
In Israël heerst veel onzekerheid over waar hun vermiste geliefden zijn en of ze nog in leven zijn. Ze leveren DNA en foto's in bij Lahav 433, een speciale afdeling van de Israëlische politie, in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over hen.
NOS sprak met een aantal Israëliërs bij het Lahav 433:
Veelgebruikte woorden tussen oorlog Israël en Hamas
Sinds de terreuraanval op Israël van afgelopen zaterdag door Hamas, komen er veel termen langs in de berichten over deze oorlog. Wat is Hamas, wat is een kibboets en waar ligt de Gazastrook?
Dat wordt uitgelegd in dit artikel:
Nieuw liveblog
In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de oorlog tussen Israël en Hamas. Klik hier om het liveblog van gisteren terug te lezen.