liveblog
NOS VoetbalAangepast

Hamer scoort prachtig bij Premier League-debuut • Guardiola steekt loftrompet over WK-finaliste Wiegman

In dit liveblog blikken we vooruit op het voetbalweekend en volgen we de wedstrijden van vrijdag:

Updates ontvangen op je smartphone? Druk dan op het belletje.

liveblog gesloten

Borst belt met Steijn: 'Heel pijnlijk, maar wil nu door met Ajax'

We sluiten dit liveblog af met het onderwerp van de week, de beschuldigingen van Pierre van Hooijdonk aan het adres van Ajax-trainer Maurice Steijn. Van Hooijdonk verweet Steijn in Studio Voetbal "betrokkenheid bij duistere dealtjes met bevriende zaakwaarnemers" als trainer van NAC Breda. Van Hooijdonk bood hiervoor woensdag excuses aan en daarop zag Steijn af van een kort geding.

In Studio Sport Eredivisie op Vrijdag gaat Hugo Borst in op de commotie. Borst belde met Steijn en de trainer liet aan Borst weten de beschuldigingen als heel pijnlijk te hebben ervaren, maar er nu een punt achter te willen zetten en al zijn aandacht aan Ajax te willen geven.

Borst belt met Steijn: 'Heel pijnlijk, maar wil nu door met Ajax'

Zenuwachtige Kane blij met treffer bij debuut in Bundesliga

Harry Kane was blij met zijn doelpunt bij zijn debuut in de Bundesliga. De Engelse aanvaller bekende dat hij voor de wedstrijd van Bayern München tegen Werder Bremen de nodige zenuwen had. "Het was een mooie avond. Ik was toch wel een beetje nerveus, maar ook opgewonden voor mijn eerste wedstrijd in de Bundesliga. Ik had wel wat vlinders in mijn buik, maar dat heb ik altijd voordat ik het veld opga. Daarna neemt het instinct het over."

Bayern München won de wedstrijd met 4-0. Kane, die voor zo'n 100 miljoen euro werd overgenomen van Tottenham Hotspur, maakte in de 74ste minuut zijn eerste doelpunt. "Het was een lastige wedstrijd, al begonnen we goed met een snel doelpunt. Maar nadat ik scoorde, gaf dat wel rust. De invallers maakten het daarna af", aldus Kane.

Heracles-trainer Lammers: 'We vochten als een echt team dat wilde winnen'

Heracles-trainer Lammers: 'We vochten als een echt team dat wilde winnen'

Chagrijn bij Schöne na tweede nederlaag met NEC: 'Hoe de goals vallen, daar word je gek van'

Chagrijn bij Schöne na tweede nederlaag met NEC: 'Hoe de goals vallen, daar word je gek van'

Goal Hamer levert Sheffield geen punten op

Nottingham Forest komt via Taiwo Awoniyi vroeg op 1-0, Gustavo Hamer maakt met een prachtig schot in de verre hoek de gelijksmaker, maar de Nieuw-Zeelander Chris Wood zorgt in de 89ste minuut voor de zege voor Forest: 2-1.

Gustavo Hamer viert zijn goal

Antwerp ondanks goal Janssen gelijk tegen OH Leuven

Regerend landskampioen Royal Antwerp heeft vrijdag in de Belgische competitie punten laten liggen bij OH Leuven. Vincent Janssen zette de ploeg van coach Mark van Bommel in de 34ste minuut op voorsprong, maar in de 82ste minuut maakte Richie Sagrado er voor de thuisploeg 1-1 van.

Antwerp won vorig week met drie goals van Janssen met 6-0 van Kortrijk. Tegen OH Leuven kreeg de ploeg ook voldoende kansen, maar benutte deze niet. In de slotfase moest OH Leuven na een rode kaart voor Hamza Mendyl met tien man verder. In de zeven minuten extra tijd vielen geen doelpunten.

Kane bij Bundesligadebuut direct belangrijk voor Bayern München

Harry Kane heeft bij de start van de Bundesliga meteen zijn waarde bewezen voor Bayern München. De man van 100 miljoen, recordaankoop van Bayern, leidde de regerend kampioen van Duitsland met een assist en een doelpunt richting een 4-0 overwinning bij Werder Bremen.

Harry Kane viert de 0-2, met achter hem Leroy Sané

Telstar-Cambuur twee keer stilgelegd, Emmen wint weer niet, Roda JC fier aan kop

Voor de tweede week op rij was het raak in de Keuken Kampioen Divisie. Opnieuw werd er een wedstrijd stilgelegd omdat er wat op het veld werd gegooid. Dit keer gebeurde dat tot twee keer toe in Velsen-Zuid bij het duel tussen Telstar en Cambuur.

Na twintig minuten en bij een 1-0 voorsprong voor de bezoekers uit Leeuwarden belandde er een bekertje op het gras. Scheidsrechter Stan Teuben twijfelde geen moment en dirigeerde de ploegen de catacomben in.

Scheidsrechter Stan Teuben dirigeert de spelers het veld af

Willems moest wennen aan kunstgras bij Heracles: 'Voeten gaan wel beetje kapot'

Willems moest wennen aan kunstgras bij Heracles: 'Voeten gaan wel beetje kapot'

Kane scoort!

Harry Kane maakt indruk bij Bayern. De spits was al aangever bij de eerste goal en zet de regerend kampioen nu op 0-2 bij Werder Bremen. Zonder verder indrukwekkend te spelen, is Kane al erg belangrijk voor Bayern.

Hamer scoort bij Premie League-debuut

Gustavo Hamer kent een Premier League-debuut om niet snel te vergeten. De middenvelder maakt op bezoek bij Nottingham Forest drie minuten na rust de gelijkmaker voor Sheffield United. Hij krult de bal na een corner prachtig in de verre hoek.

De 26-jarige oud-speler van Feyenoord, FC Dordrecht en PEC Zwolle stapte vorige week voor circa zeventien miljoen euro over van Coventry City. Hij tekende voor vier jaar bij het gepromoveerde club Sheffield United.

Gustavo Hamer viert zijn goal

Verslag: Heracles vergroot chagrijn in Nijmegen: eredivisie-nieuwkomer verslaat NEC

Heracles Almelo heeft de eerste punten van het eredivisieseizoen binnen. Voor eigen publiek versloeg de gepromoveerde ploeg het getergde NEC met 2-1.

De Nijmeegse ploeg hoopte in Almelo de nare smaak van de seizoensopener tegen Excelsior weg te poetsen, maar in plaats daarvan werd het chagrijn bij NEC alleen maar groter.

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - NEC

HER-NEC | 90+6' Cillessen mee naar voren

Een hoekschop voor NEC in de absolute slotfase, Cillessen gaat mee bij een corner. Nuytinck kopt naast uit de hoekschop van Schöne en in de herkansing gaat het via Pedro Marques naast. Het is de laatste actie van de wedstrijd.

Heracles Almelo - NEC 2-1

HER-NEC | 85' Doelman Brouwer op dreef

Vorige week gaf NEC een 2-1 en een 3-2 voorsprong weg tegen Excelsior. Hebben de Nijmegenaren nog de kracht deze nieuwe klap te boven te komen?

Heracles-doelman Brouwer, vorige week tegen Ajax ook al op dreef, hoopt van niet. Hij heeft op een schot van Olden Larsen een knappe redding in huis.

Heracles Almelo - NEC 2-1

Guardiola steekt loftrompet over WK-finaliste Wiegman, Ten Hag is 'heel trots'

Guardiola steekt loftrompet over WK-finaliste Wiegman, Ten Hag is 'heel trots'

HER-NEC | 75' DOELPUNT HERACLES!

Heracles gaat voor de winst en waagt via Anas Ouahim een doelpoging. NEC-doelman Cillessen redt maar net.

Uit de daaropvolgende corner krijgt de nummer 10 van Heracles een nieuwe kans en staat Cillessen op het verkeerde been. Het doelpunt en de voorsprong voor de thuisploeg.

Heracles Almelo - NEC 2-1

Vincent Janssen scoort voor Antwerp

Vincent Janssen heeft de smaak te pakken na zijn drie goals van vorige week tegen KV Kortrijk (6-0). De spits opent in de Belgische competitie de score voor Antwerp bij OH Leuven: 0-1.

HER-NEC | 61' DOELPUNT HERACLES!

De voorzet is van rechts van Bakboord en Emil Hansson kapt bij de tweede paal naar binnen en schiet binnen. Loon naar werken voor de thuisploeg. Het is de eerste goal van het prille seizoen voor de Zweed Hansson, die vorig seizoen zestien keer scoorde in de eerste divisie.

Heracles Almelo - NEC 1-1

Emil Hansson viert de 1-1 tegen NEC

HER-NEC | 51' Knappe redding Brouwer

Na een strakke pass van Schöne en een knappe aanname van Ogawa heeft Sontje Hansen de 0-2 op zijn schoen, maar met een snelle reflex voorkomt Heracles-keeper Brouwer een tweede NEC-goal.

Heracles Almelo - NEC 0-1

HER-NEC | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft bij Heracles Almelo - NEC (0-1). Stijn Bultman is bij Heracles in de ploeg gekomen voor Sonnenberg.

Telstar - SC Cambuur hervat na tijdelijk staking

De wedstrijd tussen Telstar en SC Cambuur in de eerste divisie is weer hervat. Scheidsrechter Stan Teuben legde het duel halverwege de eerste helft stil nadat een beker op het veld was gegooid. Na zo'n tien minuten hervatte hij de wedstrijd weer.

Voor de hervatting gaf hij doelpuntenmaker Milan Smit een gele kaart omdat hij na het maken van de treffer te enthousiast zou hebben gejuicht. Hij zou daarmee de fans hebben opgejut. Smit scoorde in de 19de minuut voor SC Cambuur.

Het staat inmiddels 2-0 voor de Friezen door een tweede strafschop van Smit.

Milan Smit (m) viert zijn eerste goal

HER-NEC | Rust

NEC leidt na een vermakelijke eerste helft met 1-0 in Almelo, maar de thuisploeg geeft zich getuige een sterk slot nog niet gewonnen.

Ruststand: Heracles Almelo - NEC 0-1

Lasse Schöne (l) en Sven Sonnenberg (r)

HER-NEC | 45' Heracles herrijst

Heracles moest de teleurstelling van de tegengoal even verwerken, maar komt op slag van rust weer beter in het spel. Navajo Bakboord levert van rechts een fraaie voorzet af, maar NEC-routinier Bram Nuytinck verdedigt vakkundig. Even later kopt verdediger Sven Sonnenberg net naast en heeft Jetro Willems een pegel in huis, ook net naast.

Heracles Almelo - NEC 0-1

Kane aangever bij snelle goal Bayern

Een vroege voorsprong voor Bayern bij Werder Bremen. Harry Kane verstuurt de slimme pass en Leroy Sané faalt niet als hij alleen op het doel van Werder Bremen afgaat.: 0-1.

Leroy Sane (l) viert zijn goal met Harry Kane (r)

Beker op veld, Telstar-Cambuur ligt stil

Het is weer zover. SC Cambuur komt via MIlan Smit op voorsprong en even later wordt de wedstrijd stilgelegd als gevolg van een op het veld gegooide beker.

Milan Smit maakt de 0-1

HER-NEC | 24' DOELPUNT NEC!

Heracles maakt het spel, maar NEC scoort. Proper gaat stevig en goed voor de bal en via de sliding van de middenvelder komt de bal bij Koki Ogawa, die Heracles-doelman Michael Brouwer verrast met een schot in de hoek. Het is het tweede doelpunt van het seizoen voor de Japanse spits.

Heracles Almelo - NEC 0-1

Koki Ogawa

Spalletti kan lokroep Italië niet weerstaan en volgt Mancini op als bondscoach

Luciano Spalletti is aangesteld als de nieuwe bondscoach van Italië. Hij is de opvolger van Roberto Mancini, die eerder deze maand verrassend opstapte.

De 64-jarige Spalletti maakte Napoli vorig seizoen voor het eerst in 33 jaar weer eens landskampioen van Italië. Daarna nam hij afscheid van de club: hij zei een sabbatical te nemen omdat hij vermoeid was na een slopend seizoen.

Luciano Spalletti

AZ moet Karlsson nog missen tegen RKC Waalwijk

Jesper Karlsson mist zondag waarschijnlijk de uitwedstrijd van AZ tegen Heracles Almelo. De Zweedse aanvaller is nog onvoldoende hersteld van een hamstringblessure. Karlsson liep zijn blessure vorige week op tijdens een uitduel met FC Santa Coloma in Andorra (0-1). Hij miste vervolgens het eerste competitieduel met Go Ahead Eagles (5-1) en speelde donderdag ook niet mee tijdens de return tegen Santa Coloma (2-0).

"Hij is gerustgesteld door een arts", vertelt trainer Pascal Jansen op de website van AZ. "Er is niet veel aan de hand. Hij gaat weer verantwoord trainen. Maar vrijdag heeft hij dat nog binnen gedaan."

Ook voor de geblesseerde Myron van Brederode komt het uitduel met RKC ook te vroeg. Ruben van Bommel toont zich met twee goals en een assist in twee duels een waardig vervanger als linksbuiten. "Ruben heeft twee goede wedstrijden achter de rug", vindt trainer Jansen . "Maar het komt natuurlijk niet alleen op die twee partijen aan. Het gewenningsproces verloopt voorspoedig."

Jesper Karlsson

HER-NEC | 10' Energiek begin Heracles

Het begin is voor de thuisploeg in Almelo, met binnen twee minuten al een gekraakt schot van Anas Ouahim in het strafschopgebied en meer dreiging van de energieke Almeloërs via onder anderen Abdenego Nankishi.

Heracles Almelo - NEC 0-0

Anas Ouahim en Dirk Proper

De Ligt op de bank bij Bayern

Bayern München begint zonder Matthijs de Ligt aan het nieuwe seizoen van de Bundesliga. De verdediger van het Nederlands elftal zit om 20.30 uur op de bank als zijn ploeggenoten aan het uitduel met Werder Bremen beginnen. Dayot Upamecano en Kim Min-jae vormen het centrum van de verdediging.

De Ligt maakte vorige week een matige indruk in het door zijn ploeg verloren duel met RB Leipzig (0-3) om de Duitse Supercup. Hij kreeg nauwelijks grip op zijn directe tegenstander Dani Olmo, die driemaal scoorde. De Ligt werd in de rust bij een achterstand van 0-2 gewisseld.

Harry Kane, voor zo'n 100 miljoen euro overgekomen van Tottenham Hotspur, heeft wel een basisplaats bij Bayern München. Noussair Mazraoui verschijnt ook aan de aftrap voor de club die de afgelopen elf seizoenen de landstitel heeft gewonnen. Ryan Gravenberch is net als De Ligt wisselspeler.

Matthijs de Ligt

HER-NEC | Aftrap

Na ruim een jaar weer eredivisievoetbal in Almelo. De bal rolt bij Heracles - NEC.

Heracles - NEC

Programma eerste divisie

Zeven wedstrijden in de eerste divisie op vrijdag. Van de teams die in de eerste ronde een zege pakten, komen Roda JC Kerkrade, FC Den Bosch, Jong AZ en Jong PSV. FC Groningen speelt maandag tegen Jong FC Utrecht en MVV Maastricht komt deze speelronde niet in actie, omdat kunstgrasveld in Stadion de Geusselt nog niet aan de FIFA-normen voldoet. Het duel MVV - FC Eindhoven is verplaatst naar maandag 2 oktober.

Vrijdag 20.00 uur

ADO Den Haag - Roda JC Kerkrade

FC Emmen - VVV-Venlo

Helmond Sport - FC Den Bosch

NAC Breda - Jong AZ

Telstar- SC Cambuur

TOP Oss - Jong PSV

Willem II - FC Dordrecht

Maandag 20.00 uur

Jong Ajax - De Graafschap

Jong FC Utrecht - FC Groningen

‘In Sarina we trust’, Wiegman kan Engeland laten huilen van geluk met wereldtitel

"Doei Dutchies, later!" Twee dagen voor de WK-finale met Engeland tegen Spanje loopt Sarina Wiegman ontspannen weg bij de media. Van zenuwen lijkt geen sprake bij de coach die op het punt staat nóg meer geschiedenis te schrijven dan ze al gedaan heeft.

Aanzien 'winnaar' Wiegman naar ongekende hoogte: 'In Sarina We Trust'

Opstelling NEC: Proper terug van schorsing

Ook bij NEC één wijziging ten opzichte van de valse start vorige week tegen Excelsior. Dirk Proper keert terug van een schorsing en vervangt Mees Hoedemakers. Elayis Tavsan, die vorige week inviel, ontbreekt vanwege een blessure.

Dirk Proper

Opstelling Heracles Almelo: Bruns start

Bij Heracles één nieuwe naam ten opzichte van de basis van vorige week tegen Ajax. Jizz Hornkamp, die geblesseerd uitviel tegen Ajax, is er niet bij en evenals in Amsterdam is Thomas Bruns de vervanger.

Opstelling Heracles Almelo

Heracles en NEC openen speelronde 2

Heracles en NEC trappen vanavond om 20.00 uur de tweede speelronde van de eredivisie af. Heracles verloor zaterdag met 4-1 van Ajax bij zijn rentree in de eredivisie. Mario Engels had de Heraclieden op slag van rust voorsprong gezet in Amsterdam.

NEC ging zondag bij zijn eredivisieouverture thuis met 3-4 onderuit tegen Excelsior. De beslissende 3-4 viel in de 10de minuut van de blessuretijd. Het winnende doelpunt van Oscar Uddenäs (99+10') is het laatste eredivisiedoelpunt deze eeuw.

Keeper Gorter verdedigt doel van Ajax tegen Excelsior

Jay Gorter verdedigt zaterdag het doel van Ajax in de uitwedstrijd tegen Excelsior. Hij krijgt de voorkeur boven de van Eintracht Frankfurt overgekomen Diant Ramaj, die op de bank plaatsneemt.

De 23-jarige Gorter kwam afgelopen zaterdag ook in het veld nadat Gerónimo Rulli was uitgevallen. Ajax meldde afgelopen maandag dat de Argentijn voor de winterstop niet meer in actie komt. De club wilde Gorter dit seizoen eigenlijk verhuren. Maar dat gaat nu niet door. Want ook doelman Remko Pasveer is voorlopig nog geblesseerd.

"Met Diant Ramaj en Gorter hebben we twee talentvolle keepers", stelt trainer Maurice Steijn op de website van Ajax. "Ik heb nu gekozen voor Gorter omdat hij al langer bij de groep zit en onze stijl van spelen beter beheerst. Hij kent de jongens in de achterhoede goed en spreekt de taal. Het zijn kleine dingen die in zijn voordeel vallen, want ze zitten dicht bij elkaar."

Jay Gorter

FC Twente legt 28 stadionverboden op na rellen bij Hammarby-duel

FC Twente heeft 28 relschoppers een stadionverbod opgelegd. Het gaat om supporters die mogelijk betrokken waren bij de ongeregeldheden rondom de thuiswedstrijd tegen Hammarby eind juli.

De club verwacht dat nog enkele tientallen mensen een stadionverbod krijgen.

Drie weken geleden braken na de kwalificatiewedstrijd tussen FC Twente en de Zweedse club Hammarby voor de Conference League rellen uit op de hoofdtribune van de Grolsch Veste.

Een groep in zwart geklede mannen bestormde de tribune en sloeg in op andere supporters. Een Zweedse supporter raakte daarbij gewond. Tien mensen werden aangehouden.

Slot sprak met gewisselde Zerrouki

Ramiz Zerrouki was zondag het slachtoffer van de rode kaart die Bart Nieuwkoop al vroeg in de wedstrijd van Feyenoord tegen Fortuna Sittard kreeg. De aankoop moest al na een halfuur plaatsmaken voor een verdediger. Trainer Arne Slot heeft daar later met de van FC Twente overgekomen middenvelder nog wel over gesproken.

"Het is niet meer dan normaal dat als je een speler al in de eerste helft wisselt, dat je dan even in gesprek gaat over mijn beweegredenen om hem naar de kant te halen", zei Slot op de persconferentie. "Maar de nabespreking ging ook over dat we vorig jaar ook moeizamere wedstrijden speelden, maar dat toen negen van de tien keer onze powerplay ons daar overheen hielp."

"En over de tekortkomingen die wij hadden in de standaardsituaties. We hebben zeven of acht corners gehad, twee vrije trappen recht voor de goal en twee in een beloftevolle situatie aan de zijkant, maar daar hebben we niet één keer iets fatsoenlijks uitgehaald."

Zerrouki moest vorige week het veld ruimen voor Mats Wieffer, die het na een matige eerste helft een stuk beter op zijn vertrouwde 'nummer 6'-positie deed.

Slot: 'Ook dit elftal is in staat weer heel mooie dingen te laten zien'

Schouten debuteert in wedstrijdselectie PSV: 'Intelligente voetballer'

Jerdy Schouten maakt komend weekend zijn debuut in de wedstrijdselectie van PSV voor de competitiewedstrijd tegen Vitesse. De middenvelder werd deze week door de club voor twaalf miljoen euro van Bologna overgenomen en voor vijf jaar vastgelegd.

Peter Bosz is uitermate tevreden dat hij over de verdedigende middenvelder kan beschikken. "Jerdy heeft specifieke kwaliteiten die hem zo goed maken. Hij heeft ondertussen ook vier jaar ervaringen in Italië opgedaan, niet de makkelijkste competitie. Dat neemt hij allemaal mee."

De coach kijkt ernaar uit om Schouten nu nog beter te leren kennen. "Ik heb nog nooit met hem gewerkt, maar wat ik van hem weet, is dat hij een hele goede en intelligente voetballer is. Hij kan anticiperen, heeft een vaste techniek en is goed in balbezit. Dus Jerdy is iemand die ons veel gaat helpen."

Bosz blij met komst Schouten naar PSV: 'Goede en intelligente voetballer'

Slot ziet Trauner progressie boeken

Met Bart Nieuwkoop op het strafbankje, na zijn rode kaart van zondag tegen Fortuna Sittard, en Marcus Pedersen op weg naar de Serie A moet Feyenoord-trainer Arne Slot voor de uitbeurt tegen Sparta van komende zondag een verdedigende puzzel oplossen.

Meevaller voor de landskampioen, die de eredivisie opende met een teleurstellende 1-1, is dat Gernot Trauner naar verwachting zondag bij de selectie zit. De Oostenrijker tobde sinds de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma met zijn knie.

"Hij heeft nu ruim twee weken meegetraind. Als hij er zaterdag ook goed doorheen komt, kan-ie erbij zitten. Of hij ook al goed genoeg is om te starten zullen we nog met elkaar moeten beoordelen", aldus Slot.

'Goed gevoel' over Beelen

De trainer was bovendien positief gestemd over de invalbeurt van Thomas Beelen nadat Feyenoord met tien man was komen te staan. "Hij kan op basis van die zestig minuten met een heel goed gevoel terugkijken op die wedstrijd", zei Slot over de van PEC Zwolle overgenomen centrumverdediger.

"Maar talent heeft wel meer dan één wedstrijd nodig om te bevestigen dat we het goed gezien hebben."

Thomas Beelen

Van Bommel, Babadi en Hato in Jong Oranje

Michael Reiziger heeft zeventien debutanten opgenomen in zijn eerste voorlopige selectie als bondscoach van Jong Oranje.

De opvolger van de vertrokken Erwin van de Looi begint met Jong Oranje in september aan de nieuwe EK-kwalificatiecyclus met wedstrijden tegen Moldavië en Noord-Macedonië. De definitieve selectie wordt op 1 september bekendgemaakt.

Reiziger koos onder anderen voor de in vorm verkerende AZ-aanvaller Ruben van Bommel, die in de laatste twee wedstrijden van de Alkmaarders trefzeker was.

De andere nieuwkomers zijn Tyrese Asante (ADO Den Haag), Jorrel Hato (Ajax), Rio Hillen (De Graafschap), Lennard Hartjes (Excelsior), Serano Seymor (Excelsior), Finn van Breemen (FC Basel), Max Bruns (FC Twente), Youri Regeer (FC Twente), Calvin Twigt (FC Volendam), Dani van den Heuvel (Leeds United), Rav van den Berg (Middlesbrough), Youri Baas (NEC), Sontje Hansen (NEC), Isaac Babadi (PSV), Fedde de Jong (SC Cambuur) en Noah Ohio (Standard Luik).

Jong Oranje start de nieuwe EK-kwalificatiecyclus met een thuiswedstrijd tegen Moldavië op 8 september. Vier dagen later volgt een uitduel in Noord-Macedonië. Zweden, Georgië en Gibraltar zijn de overige landen in de groep. Het EK staat in de zomer van 2025 in Slowakije op het programma.

Ruben van Bommel

PSV mist Lang ook tegen Vitesse

PSV moet aanvaller Noa Lang ook komende zaterdag in de uitwedstrijd tegen Vitesse missen (aftrap 18.45 uur).

De 24-jarige aanvaller heeft nog te veel last van een hamstringblessure die hij vorige week zaterdag opliep in het competitieduel van PSV met FC Utrecht.

"Hij zou kunnen spelen, maar ik ga aan het begin van het seizoen geen risico met hem nemen", zegt trainer Peter Bosz tijdens de persconferentie. "Hij heeft meegetraind, maar de dokter heeft aangegeven dat het gevaarlijk kan zijn."

Lang kwam afgelopen dinsdag in de door PSV gewonnen wedstrijd tegen Sturm Graz ook niet in actie. De international, die tot de voorselectie van Oranje-bondscoach Ronald Koeman behoort, was wel naar Oostenrijk meegereisd.

Het is nog onduidelijk of Lang op tijd fit is voor de confrontatie van PSV met Rangers FC in de play-offs van de Champions League van de komende dinsdag.

Noa Lang

Sjachtar Donetsk wijkt voor Champions League uit naar Hamburg

De Oekraïense voetbalclub Sjachtar Donetsk gaat dit seizoen de Champions League-wedstrijden in het stadion van Hamburger SV spelen. De club is al geplaatst voor de groepsfase van het toernooi en heeft daarom zeker drie wedstrijden in Duitsland op het programma staan.

Vorig jaar speelde Sjachtar vanwege de oorlog in Oekraïne zijn thuiswedstrijden in de Champions League in het Poolse Warschau. De regerend landskampioen werkte de competitiewedstrijden in Oekraïne af, in de stad Lviv.

"We zijn erg blij dat we Sjachtar kunnen steunen en blij dat er internationale topwedstrijden in Hamburg plaatsvinden", zei HSV-bestuurslid Eric Huwer. De Duitse club speelt momenteel op het tweede niveau. Het stadion van HSV heeft ruimte voor 57.000 toeschouwers.

Lassina Traoré van Sjachtar Donetsk

Maatsen, Van de Ven en Noppert in voorselectie Oranje

Ian Maatsen (Chelsea), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) en Andries Noppert (sc Heerenveen) zijn de opvallendste namen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels met voor de EK-kwalificatieduels met Griekenland (7 september) en Ierland (10 september).

Steven Berghuis (Ajax), Jasper Cillessen (NEC) en Georginio Wijnaldum (Paris Saint-Germain), Tyrell Malacia (Manchester United) en de geblesseerde Jurrien Timber (Arsenal) ontbreken ten opzichte van de laatste definitieve selectie van Oranje.

Het Nederlands elftal is de EK-kwalificatiecampagne in maart begonnen met een ontluisterende 4-0 nederlaag in Frankrijk, waarna in Rotterdam een bescheiden 3-0 zege werd geboekt op Gibraltar.

Ian Maatsen, hier nog in het shirt van Burnley

Bondscoach Ronald Koeman noteerde 29 namen op zijn voorselectielijst:

Keepers: Justin Bijlow (Feyenoord), Andries Noppert (sc Heerenveen), Mark Flekken (Brentford FC), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion)

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona), Sven Botman (Newcastle United), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Ian Maatsen (Chelsea), Matthijs de Ligt (Bayern München), Stefan de Vrij (Internazionale), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur)

Middenvelders: Frenkie de Jong (Barcelona), Teun Koopmeiners (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta), Xavi Simons (RB Leipzig), Joey Veerman (PSV), Mats Wieffer (Feyenoord)

Aanvallers: Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax) Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Noa Lang (PSV), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Wout Weghorst (Hoffenheim)

Steijn: 'Van Hooijdonk heeft mij beschadigd'

Ajax-trainer Maurice Steijn zegt zich beschadigd te voelen door voetbalanalist Pierre van Hooijdonk. In een verklaring die zijn advocaat heeft verstuurd schrijft Steijn dat ook zijn familie is geraakt door de uitlatingen in het NOS-programma Studio Voetbal.

"Ik ben afgelopen zondagavond, tijdens een uitzending van Studio Voetbal, vals beschuldigd door de heer Van Hooijdonk", laat Steijn weten. "Met zijn grensoverschrijdende gedrag heeft hij niet alleen mij beschadigd, maar ook mijn familie."

Geen bewijs

Van Hooijdonk beschuldigde Steijn in het NOS-programma Studio Voetbal van "duistere dealtjes met bevriende zaakwaarnemers", in de tijd dat Steijn nog trainer was van NAC Breda. Steijn eiste excuses en spande een kort geding aan.

Van Hooijdonk heeft alsnog excuses gemaakt. Hij zei dat er geen bewijs was voor zijn opmerking, en dat hij die "in the heat of the moment" had gemaakt. "Ik neem hierbij terug wat ik over Maurice heb gezegd en ik bied hem mijn excuses aan. Wanneer het stof is gedaald, neem ik contact op met Maurice om wat tussen ons speelt, uit te praten", zei van Hooijdonk.

Daarop zag Steijn af van een kort geding. Steijn zegt daarover nu: "De rectificatie die de heer Van Hooijdonk heeft gemaakt is volkomen terecht." Verder bedankt de Ajax-trainer zijn club en zijn familie voor hun steun.

Van Hooijdonk: 'Steijn sloot bij NAC duistere dealtjes met bevriende makelaars'

Gaan we straks Saudisch voetbal kijken?

Saudi-Arabië is de plek waar je wilt zijn als voetballer op dit moment, als we de Braziliaanse vedette Neymar moeten geloven.

Afgelopen weekend is de veelbesproken Saudi Pro League weer van start gegaan. In het bijna vijftigjarig bestaan van die competitie zal er wereldwijd nooit zo veel aandacht zijn geweest als dit jaar.

Maar de competitie is nog nergens in Nederland te zien.

Sportmarketeer Bob van Oosterhout van Triple Double denkt dat daar snel verandering in gaat komen. "Dat kan niet anders. Ze halen zo veel spelers, waardoor het niveau dusdanig omhoog gaat dat het interessant wordt."

Lees hieronder het volledige verhaal.

Messi is gelukkig in Miami en ziet contrast met overstap naar PSG

Lionel Messi zegt dat hij in de Verenigde Staten het plezier in voetbal heeft hervonden. Hij omschrijft zijn overstap naar Inter Miami als "het tegenovergestelde" van zijn transfer van 'zijn' FC Barcelona naar Paris Saint-Germain.

"Ik kan zeggen dat ik erg blij ben met de beslissing die we hebben genomen, niet alleen voor het voetbal", zei Messi (36) tegen Amerikaanse media. "Maar ook voor mijn familie was het een goed besluit, als je ziet hoe we elke dag leven, hoe we genieten van de stad en deze nieuwe ervaring."

"De ontvangst van de mensen is vanaf de eerste dag buitengewoon, niet alleen in Miami. Ik ben gelukkig en geniet van dit nieuwe hoofdstuk van mijn leven. Ik wilde het wonen in de Verenigde Staten altijd al ervaren."

Lionel Messi was deze week trefzeker voor voor Inter Miami tegen Philadelphia Union in de halve finales van de Leagues Cup

Waar Messi zichtbaar moeite had om zich aan te passen bij Paris Saint-Germain, straalt hij in Miami weer als vanouds. "Zoals ik destijds al zei: mijn vertrek naar Parijs was niet iets wat ik wilde, het was niet dat ik Barcelona wilde verlaten en het was bij wijze van spreken van de ene op de andere dag gebeurd", zei hij.

"Ik moest ook wennen aan een plek die totaal anders was dan waar ik al mijn hele leven woonde, zowel qua stad als in sportieve zin. En tja, het was moeilijk, maar het was het tegenovergestelde van wat mij nu hier overkomt."

Volgens de Argentijnse sterspeler is het Amerikaanse voetbal in opkomst. "Ik denk dat het voetbal in de Verenigde Staten de afgelopen jaren enorm is gegroeid en de resultaten van het Amerikaanse nationale team van de laatste tijd zijn daar het bewijs van", zei hij.

NEC wil zich vanavond herpakken tegen Heracles

Negen punten uit de eerste drie eredivisiewedstrijden. Dat was een week geleden nog een realistisch richtpunt voor NEC. Met wedstrijden tegen Excelsior, Heracles Almelo en RKC Waalwijk voor de boeg was de hoop op de volle mep gerechtvaardigd. Het liep anders.

Excelsior bleek in De Goffert een bananenschil waarover uitgegleden werd (3-4). Door deze nederlaag is de druk op NEC-trainer Rogier Meijer al na één duel voelbaar.

Eiting en Volendam lijnrecht tegenover elkaar

Carel Eiting wil dolgraag vertrekken bij FC Volendam en hoopt bij FC Twente aan de slag te kunnen.

Het conflict is dusdanig hoog opgelopen dat Eiting en Volendam het op een arbitragezaak hebben laten aankomen.

Donderdagavond deden de twee partijen hun zegje bij de KNVB in Zeist.

Molenaar ziet Eiting terugkeren bij Volendam: 'Voor ons is er geen hindernis'

Engelsman Walcott (34) beëindigt loopbaan

De Engelse voetballer Theo Walcott heeft zijn loopbaan beëindigd. De voormalig aanvaller stond de afgelopen jaren onder contract bij Southampton, waar hij zijn loopbaan ook begon.

"Van het spelen in het park met vrienden naar het uitkomen in de grootste stadions en het spelen voor veel publiek. Ik heb het veld gedeeld met veel ongelooflijke spelers. Na achttien jaar in de Premier League zijn er zoveel momenten waarvoor ik dankbaar ben. Bedankt iedereen die me heeft gesteund", schreef de buitenspeler op Instagram.

Walcott speelde alleen voor Engelse clubs. Na zijn doorbraak bij Southampton kwam hij ruim een decennium uit voor Arsenal, waarmee hij drie keer de FA Cup wist te winnen. In 2018 verliet hij Arsenal voor Everton, waarna hij eind 2020 terugkeerde bij Southampton.

Walcott speelde 47 interlands en hij was daarin acht keer trefzeker.

Theo Walcott

AZ en FC Twente winnen weer in Europa

Het is wederom een prima week voor het Nederlands voetbal in Europa. Na de winst van PSV op dinsdag, boekten ook AZ en FC Twente een overwinning op donderdag.

Bij AZ was de jonge Ruben van Bommel andermaal de blikvanger. De 19-jarige aanvaller maakte op fraaie wijze de openingstreffer voor AZ in de met 2-0 gewonnen ontmoeting met Santa Coloma uit Andorra in de derde ronde van de Conference League.

FC Twente was in Letland met 3-0 te sterk voor Riga FC. De Tukkers maken zich nu op voor een pittig tweeluik met het Turkse Fenerbahçe in de play-offs van de Conference League.

Infantino spreekt van beste WK voor vrouwen ooit: 'De FIFA had weer gelijk'

Zowel financieel als sportief is het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland een groot succes, zo oordeelt FIFA-baas Gianni Infantino.

"Dit was het beste en grootste WK ooit in het vrouwenvoetbal", zei de Zwitser, in aanloop naar de WK-finale tussen Spanje en Engeland van komende zondag (aftrap 12.00 uur) in Sydney.

Het WK heeft ruim 570 miljoen dollar (523 miljoen euro) opgebracht. Daarmee speelt de FIFA ongeveer quitte, aldus Infantino.

Hij laat het niet na om met dat gegeven even zijn gram te halen.

Stand en programma

Een blik op de tweede eredivisiespeelronde leert dat PSV en Ajax komende zaterdag al in actie komen, landskampioen Feyenoord speelt op zondag.

Vitesse-PSV is op voorhand de meest in het oog springende wedstrijd in deze speelronde.

De stand in de eredivisie

Welkom!

Het is weer vrijdag en dus blikken we met dit liveblog vooruit op het nationale en internationale voetbalweekend.

Bondscoach Ronald Koeman maakt bovendien omstreeks 13.00 uur de voorselectie van het Nederlands elftal bekend voor de EK-kwalificatieduels met Griekenland (7 september) en Ierland (10 september).

Benieuwd naar het laatste transfernieuws? Volg dan hier ons transferblog.