Luuk de Jong viert zijn fraaie treffer
NOS Voetbal

PSV ook in Oostenrijk eenvoudig langs Sturm Graz; nu herkansing tegen Rangers FC

PSV is een stap dichter bij het hoofdtoernooi van de Champions League. In het zuidoosten van Oostenrijk versloeg de ploeg van trainer Peter Bosz dinsdagavond Sturm Graz met 3-1, nadat het vorige week in Eindhoven die ploeg al met 4-1 had opgerold.

Daarmee plaatste PSV zich voor de vierde en laatste voorronde van de Champions League. Daar wacht nu Rangers FC, dat over twee duels het Zwitserse Servette FC uitschakelde. Vorig jaar ging het onder trainer Ruud van Nistelrooij tegen Rangers FC nog mis in de beslissende knock-outduels. PSV krijgt een herkansing.

Danilo, afgelopen seizoen actief voor Feyenoord, had dinsdagavond een basisplaats bij Rangers. Zijn ploeggenoten Sam Lammers (oud-speler van PSV en sc Heerenveen) en Cyriel Dessers (ex-Feyenoord) mochten na ruim een uur invallen bij de bezoekers.

Bosz hoopte op 'goed voetbal'

PSV begon veelbelovend aan het seizoen, door de Johan Cruijff Schaal te winnen van Feyenoord, vervolgens Graz thuis te overrompelen en door de competitie prima te openen met winst op FC Utrecht. Maar Bosz was telkens niet tevreden met het spel.

De standaard ligt sinds de komst van Bosz hoog in Eindhoven en ook tegen Sturm Graz wilde Bosz niet zomaar winnen. Goed voetbal wilde hij zien.

Bosz en Veerman zien verdiende zege PSV en kijken uit naar Rangers: 'Kan leuk worden'

Dat moest dan wel gebeuren zonder Noa Lang. Bosz gaf de gevaarlijke vleugelaanvaller rust, nadat hij zaterdag in de competitiestart tegen FC Utrecht vroegtijdig naar de kant was gehaald en met ijs om de hamstring getapet op de bank werd gesignaleerd. "In geval van nood kan hij invallen", zei Bosz voor het duel met Graz.

Ook de jeugdige revelatie van de eerste paar wedstrijden, Isaac Babadi, kreeg geen basisplaats. Bosz koos deze keer voor de dit seizoen eveneens goed begonnen Ismaël Saibari.

Goal Veerman

Bosz zal ook na het vierde duel van het seizoen niet tevreden zijn. PSV speelde de minste wedstrijd tot nu toe en toen Graz binnen het half uur op 1-0 kwam door een uitstekende ingeschoten volley van William Bøving, leek het er even op of het een nare avond ging worden voor PSV.

Maar zes minuten na de tegengoal kwam PSV alweer op 1-1. De altijd bezige Johan Bakayoko, vond de tussen de linies vrijstaande Saibari, die spits Luuk de Jong bediende, die de bal in één keer klaarlegde voor de inlopende Joey Veerman. Zijn strak geplaatste schot vanaf een meter of twintig suisde zo de hoek in.

Ricardo Pepi heeft gescoord voor PSV vanaf elf meter

Bosz zei een dag voor de wedstrijd tegen Graz, enigszins verrassend, dat hij nog nooit met een speler heeft gewerkt die zo'n trap heeft als Jordan Teze. Toen nog geen tien minuten na de 1-1 Teze de bal op een presenteerblaadje het Oostenrijke zestienmetergebied in draaide, zo op het hoofd van De Jong, werd duidelijk waar Bosz precies op doelde.

De voorzet was er een op maat, en de zweefduik die PSV-captain De Jong uitvoerde, was net zo mooi. Wedstrijd beslist, want Sturm Graz moest er op dat moment vier maken om een verlenging af te dwingen.

Afgekeurde 2-2

Toch werd PSV-doelman Walter Bénitez nog even woedend toen Saibari uit een corner David Affengruber zomaar de 2-2 liet binnenkoppen. Het was dat de VAR oordeelde dat een Oostenrijkse speler in buitenspelpositie het zicht van Bénitez had gehinderd, anders was het misschien nog spannend geworden. Maar verder kon Sturm Graz niet veel uitrichten.

PSV speelde zonder zich bovenmatig in te spannen, eigenlijk zoals het de hele wedstrijd niet groots hoefde te voetballen, de wedstrijd uit. Invaller Ricardo Pepi schoot vanaf elf meter nog de 1-3 binnen, uit penalty die gegeven werd wegens een door de VAR opgemerkte handsbal.

Dat het er echt geen stunt in zat voor Sturm Graz bleek wel diep in de blessuretijd, toen Jakob Jantscher tot twee keer toe op precies dezelfde plek de paal raakte. Het bleef bij 1-3, waardoor PSV tegen Rangers FC gaat spelen om een ticket voor Champions League-voetbal.

De winnende trainer Bosz noteerde ook nog een mooie persoonlijke statistiek. Hij is de eerste nieuwe trainer van PSV die met vier zeges op rij begint sinds Hans Westerhof in 1992.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl