NOS Voetbal

'In Sarina we trust', Wiegman kan Engeland laten huilen van geluk met wereldtitel

  • Susanne Morren

    verslaggever WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland

  • Susanne Morren

    verslaggever WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland

Aanzien 'winnaar' Wiegman naar ongekende hoogte: 'In Sarina we trust'

"Doei Dutchies, later!" Twee dagen voor de WK-finale met Engeland tegen Spanje loopt Sarina Wiegman ontspannen weg bij de media. Van zenuwen lijkt geen sprake bij de coach die op het punt staat nóg meer geschiedenis te schrijven dan ze al gedaan heeft.

De pers is door The Lionesses uitgenodigd om met verschillende hoofdrolspelers uit het team te praten. Aan Wiegman de taak om de Engelse schrijvende media te woord te staan. Wij mogen even later in gesprek met speelster Alessia Russo, die verantwoordelijk was voor de 3-1 in de halve finale tegen Australië.

Terwijl we netjes op onze beurt wachten, is aan de andere kant van de deur het ene na het andere lachsalvo te horen. Niet veel later loopt Wiegman naar buiten, maar niet zonder nog even gedag te roepen naar de Nederlandse media aan de andere kant van de ruimte. Het is duidelijk: ze is in goeden doen.

Spanje - Engeland

De luchtigheid van de Haagse succescoach is bijna niet te rijmen met de manier waarop ze alles tot in de puntjes voorbereidt. "Ze heeft altijd een plan B", vertelt Tom Garry, die het Engelse team al jaren volgt namens The Telegraph.

"Toen ze tijdens het gewonnen EK afgelopen jaar corona had en een wedstrijd miste, hoorden we achteraf dat ze dat scenario al eens had geoefend. Tijdens een trainingswedstrijd was Wiegman expres niet aanwezig en belde ze met haar assistent Arjan Veurink. Ze dacht er dus zelfs aan wat er zou gebeuren als zij een wedstrijd zou missen."

Alessia Russo viert haar goal in de halve finale

En een plan B is precies wat Wiegman meer dan eens nodig had. Zo moest ze het door blessures doen zonder drie van haar sterspeelsters (Leah Williamson, Beth Mead en Fran Kirby) en bleek het 4-3-3-systeem in de eerste WK-wedstrijden niet echt te werken. Maar ogenschijnlijk zonder enige moeite stonden nieuwe sterren als Russo op in een 3-5-2-formatie.

"Het eerste dat in me opkomt, is dat ze een winnaar is", antwoordt de aanvalster als we haar naar Wiegman vragen. "Ze legt de lat heel hoog, maar buiten het veld laat ze ons ontspannen. Ze zorgt ervoor dat het fijn is om hier te zijn."

'In Sarina we trust'

Niet alleen Russo en Garry hebben veel respect voor Wiegman, ook de Engelse fans lopen met haar weg. Sociale media staan vol met het mantra 'in Sarina we trust', een kreet die inmiddels ook op t-shirts en petjes gedrukt is.

"Dat komt doordat ze het zo goed heeft gedaan. Wat er ook gebeurt, ze heeft altijd een oplossing", vertelt Garry. "Daarmee heeft ze het vertrouwen gewonnen."

Bekijk de samenvatting van Australië - Engeland

De loftuitingen gaan verder dan die ene leus. De Engelse voetbalbond FA wil bij het Wembley-stadion een standbeeld van Wiegman en haar team plaatsen.

En als de wereldtitel wordt gewonnen, mag de trainer zich misschien 'Dame' (het equivalent van 'Sir') gaan noemen. Een zeldzame onderscheiding die eigenlijk alleen voorbehouden is aan Britten, maar die in officieuze vorm ook kan worden toegekend aan buitenlanders. Uit de voetballerij kreeg alleen de Braziliaan Pelé de onderscheiding.

Uniek, dus. Net als het palmares van Wiegman. Zondag speelt ze, na de gewonnen EK-finales van 2017 en 2022 en de verloren WK-finale van 2019, haar vierde finale in zes jaar tijd. Als die gewonnen wordt, dan huilt heel Engeland, denkt Garry. "Tranen van geluk, omdat we weten dat het misschien nooit meer gebeurt."

Tijdens de persconferenties van de Premier League lieten Manchester City-coach Pep Guardiola en Manchester United-trainer Erik ten Hag zich in lovende bewoordingen uit over Sarina Wiegman:

Guardiola steekt loftrompet over WK-finaliste Wiegman, Ten Hag is 'heel trots'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl