NOS Voetbal

Historische WK-finale voor Wiegman en Engeland na zege op gastland Australië

Bekijk de samenvatting van Australië - Engeland

Bondscoach Sarina Wiegman heeft zich met Engeland geplaatst voor de finale van het WK voetbal. In Sydney versloeg de regerend Europees kampioen gastland Australië met 3-1.

Daardoor is Wiegman de eerste bondscoach die met twee verschillende landen een WK-finale heeft weten te bereiken. In 2019 verloor de drievoudig FIFA-coach van het jaar met Nederland de strijd om de wereldtitel van de Verenigde Staten.

Zondag om 12.00 uur speelt Engeland voor het eerst in de historie de finale van een wereldkampioenschap. Net als tegenstander Spanje, dat gisteren Zweden versloeg.

Voor het duel, dat ook niet had misstaan als WK-finale, was het niet eenvoudig een favoriet aan te wijzen. Engeland mocht dan als regerend Europees kampioen en nummer vier van de wereldranglijst op papier het betere team zijn, Australië kon als thuisploeg rekenen op de steun van zo'n 80 duizend enthousiaste fans in het uitverkochte olympisch stadion van Sydney.

Bovendien hadden de Matilda's de ploeg van Wiegman al eens verslagen: in april won Australië in een oefenwedstrijd met 2-0 van de Europees kampioen.

Wiegman weer naar WK-finale, nu met Engeland: 'Wel een beetje een sprookje'

De hoop van de Australische natie, die door het succes van de nationale ploeg in de ban is van het WK, werd gesterkt door het feit dat sterspeler Sam Kerr voor het eerst in de basis begon.

De doelpuntenmachine van Chelsea kampte met een kuitblessure, waardoor ze dit toernooi pas twee keer inviel, maar was fit genoeg om te beginnen in het historische duel - de Matilda's haalden nog niet eerder de halve finales op een WK.

Kerr trots ondanks WK-uitschakeling: 'Mooi hoe voetbal Australië in z'n greep had'

Vanaf de aftrap werd de 29-jarige vedette met de kenmerkende middenscheiding veelvuldig gezocht, maar de instructies van Wiegman werden snel duidelijk: de Engelse ploeg begon stevig en bestreed de Australische spits met een strakke dekking en harde tackles.

Ook Australië, dat Engeland het spel liet maken, schuwde de fysieke duels niet. Tot opwinding van de Australische fans, sommigen ook met middenscheiding.

Eerste kans voor Engeland

Keeper Mackenzie Arnold - sinds de penaltythriller in de kwartfinales een held in Australië - hield haar ploeg na tien minuten op de been door een schot van Georgia Stanway te keren.

Maar na 36 minuten kon de doelvrouw van West Ham United alleen maar kijken naar het verpletterende schot van Ella Toone, die de bal op aangeven van Alessia Russo in de rechterkruising poeierde.

Toone zet Engeland in halve finale op voorsprong tegen Australië

Australië probeerde daarna van zich af te bijten, maar had moeite om het spel te maken. De ploeg van Tony Gustavsson kwam er af en toe wel gevaarlijk uit, maar ging met een 1-0 achterstand de kleedkamer in.

Kerr geeft Australië vleugels

In de tweede helft begon Australië sterk, maar al snel nam Engeland het heft weer in handen. Totdat Sam Kerr na een uur spelen de bal kreeg op de middenlijn. De spits dribbelde richting de zestien, zag twee Engelse verdedigsters voor zich en besloot net buiten het strafschopgebied te schieten. Met een schitterende uithaal bracht ze haar ploeg terug in de wedstrijd: 1-1.

Kerr brengt Australië met schitterende uithaal naast Engeland

De treffer gaf Australië en vooral Kerr vleugels, maar de euforie was niet van lange duur. Het spel golfde op en neer en dat leverde voor beide doelen kansen op. Twintig minuten voor tijd profiteerde Lauren Hemp toen verdediger Ellie Carpenter de bal niet onder controle kreeg en bracht ze haar ploeg weer op voorsprong.

Australië bleef wel aandringen en kreeg met Kerr en Cortnee Vine nog een paar goede mogelijkheden, maar vier minuten voor tijd besliste Russo de wedstrijd. De uitblinkende aanvaller schoot de bal koeltjes in de lange hoek na goed voorbereidend werk van Hemp.

Bekijk de twee Engelse treffers:

Vorig jaar schreven Wiegman en haar ploeg al geschiedenis door voor het eerst de Europese titel te veroveren. Zondag gaat Engeland op jacht naar de volgende grote prijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl