Verdiend en met beetje mazzel gaat Wiegmans Engeland naar halve finale

WK: Bekijk de samenvatting van Engeland - Colombia

Bondscoach Sarina Wiegman heeft met Engeland nog altijd kans op haar tweede grote prijs. De Europees kampioen plaatste zich met een 2-1 zege op Colombia voor de halve finale van het WK.

In die halve finale treft Engeland woensdag in Sydney mede-gastland Australië, dat eerder op de dag in een zinderende strafschoppenreeks te sterk was voor Frankrijk. Op dinsdag gaat de andere halve finale tussen Spanje en Zweden.

Bondscoach Wiegman geeft Keira Walsh instructies

Op een 6-1 zege tegen China na heeft de ploeg van Wiegman nog niet kunnen overtuigen dit WK. En hoewel de zege op Colombia verdiend was, ging het ook vandaag in Sydney vrij moeizaam.

In de 44ste minuut kwam Colombia, de nummer 25 van de FIFA-ranglijst, zelfs op voorsprong. Vanuit een lastige hoek wist Leicy Santos met een hoge bal de Engelse keeper Mary Earps compleet te verrassen: 0-1.

De Colombiaanse vreugde na de fraaie openingstreffer van Santos was van korte duur

Daarmee leek een volgende WK-stunt in de maak. In twee eerdere WK-deelnames wist Colombia slechts één wedstrijd te winnen, maar op het toernooi in Nieuw-Zeeland en Australië werden Zuid-Korea, Duitsland en Jamaica al geklopt door de Zuid-Amerikaanse ploeg.

Opnieuw geluk

Het leek een loodzware opdracht te worden voor Engeland, maar niet voor het eerst dit toernooi had de ploeg van Wiegman een flinke dosis geluk. Net na het verstrijken van de zes minuten blessuretijd in de eerste helft viel de gelijkmaker, met dank aan Catalina Perez.

De Colombiaanse doelvrouw had de bal voor het oprapen, maar grabbelde opzichtig. Lauren Hemp profiteerde van de blunder door de 1-1 binnen te tikken.

De Engelse spits Hemp profiteert van geblunder van de Colombiaanse keeper: 1-1

Die gelijkmaker was gezien het spelbeeld overigens meer dan verdiend. Zeker in de openingsfase was de ploeg van Wiegman sterker. Alessia Russo (schot op een liggende Colombiaanse verdediger) en Rachel Daly (vrije kopkans) lieten grote kansen onbenut.

Ook in de openingsfase van de tweede helft had Engeland het initiatief. Dat resulteerde in de 63ste minuut in de 2-1 van Russo, die de bal in de verre hoek schoof. De Colombiaanse verdedigers legden haar weinig in de weg.

In het vervolg leek de ploeg van Wiegman te twijfelen tussen doordrukken of de kleine voorsprong consolideren. Colombia kwam enkele malen dreigend opzetten, maar veel meer dan enkele afstandsschoten en wat hachelijke momenten in het strafschopgebied leverde het niet op.

Wiegman zag gelijkmaker niet

"In de eerste helft speelden we behoorlijk goed en daarna hebben we veerkracht getoond", zei Wiegman in een eerste reactie. "Het was een zware uitdaging, maar we hadden ook niet anders verwacht."

Wiegman opnieuw trots op Engelse ploeg: 'We hebben veerkracht getoond'

De bondscoach had de gelijkmaker compleet gemist. "Ik dacht dat de keeper de bal al had, maar plotseling lag hij er toch in", zei ze lachend.

Over vier dagen staat met mede-gastland Australië de volgende uitdaging voor de deur. "Nu voelde het ook al als een uitwedstrijd met de vele Colombiaanse fans", vond Wiegman. "Dat zal tegen Australië nog meer zijn. We kijken ernaar uit."