Nieuwkomers Excelsior dompelen NEC in rouw met treffer in 100ste minuut: 4-3

Bekijk de samenvatting van NEC-Excelsior

Lang leek NEC het seizoen te beginnen, zoals het vorig jaar zo vaak eindigde: met een remise. Dat was echter buiten Excelsior-debutant Fredrik Uddenäs gerekend. Na een waar spektakelstuk tekende de Zweedse invaller in de tiende minuut van de blessuretijd alsnog voor 4-3.

Zes van de zeven doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door een nieuwkomer.

Dijkhuizen noemt doelpuntenmakers Swedish House Mafia, Meijer vond NEC matig

Gezichtscontrole

Vooraf werden de Nijmeegse fans onderworpen aan een nieuw systeem op basis van gezichtscontrole, waarmee de Nijmeegse club misdragingen zoals in de afgelopen seizoenen een halt wil toeroepen.

Een stap in de goede richting, maar de proef viel niet bij alle supporters in de smaak.

• AFP
    De proef met camera's met gezichtsherkenning
    De spandoeken op de tribunes: niet iedereen is tevreden over de proef

In Nijmegen mikken ze opnieuw op de play-offs voor Europees voetbal, maar dat moet wel zonder smaakmaker Oussama Tannane, die naar Qatar vertrok. Trainer Rogier Meijer, de eerste trainer sinds succescoach Johan Neeskens die aan zijn vierde seizoen in Nijmegen mocht beginnen, koos voor liefst zes nieuwkomers.

Onder hen verdediger Bram Nuytinck, die na avonturen bij Anderlecht, Udinese en Sampdoria terug is op het oude nest. Zo is de as in het veld met doelman Jasper Cillessen, verdediger Nuytinck en Lasse Schöne dit jaar herenigd: op 21 augustus 2011 speelden die drie voor het eerst samen voor NEC in het met 4-0 verloren duel met AZ.

Twee van de Nijmeegse nieuwkomers tekenden na zeven minuten voor de eerste grote kans. Jeugdinternational Sontje Hansen (overgenomen van Ajax) bediende Lars Olden Larsen (gekomen van Zweeds kampioen BK Häcken), maar de Noor schoot de bal zwak in.

Puzzelen voor Dijkhuizen

Bij Excelsior dromen ze van dergelijke luxe. Trainer Marinus Dijkhuizen hield de club vorig jaar knap in de eredivisie, maar met opnieuw de laagste begroting (8 miljoen euro tegen bijvoorbeeld 11 miljoen van nieuwkomer Almere City) rekenen de fans opnieuw op een jaar strijden tegen degradatie.

De grote uitdaging voor Dijkhuizen was om vervangers te vinden voor sterkhouders Marouan Azarkan (FC Utrecht), Kenneth Goudmijn en Peer Koopmeiners (beiden terug naar AZ). Bovendien raakte verdediger Kik Pierie in de laatste oefenwedstrijd geblesseerd aan zijn voet.

Toch waren het de Rotterdammers die als eerste toesloegen. De Griek Lazaros Lamprou draaide simpel weg bij linksback Youri Baas en bediende de Servisch-Griekse Nederlander Nikolas Agrafiotis, die voor zijn tegenstander kwam en de bal bij de eerste paal hoog in het doel knalde.

De thuisploeg bakte er daarna niets van en uit verschillende hoeken van De Goffert klonk al gemor. Maar dat was allemaal vergeten toen Baas tien minuten voor rust de gelijkmaker binnenkopte.

Meteen was de schwung terug bij NEC, dat daarna dreigend was via Mees Hoedemakers. De thuisploeg ging zelfs met een voorsprong rusten dankzij Hansen, die knap raak schoot.

Spektakel in tweede helft

Na rust werd het helemaal leuk in Nijmegen. Binnen tien minuten kopte de volledig vrij gelaten Widdel Excelsior weer langszij. Maar ook de Rotterdamse defensie stond te slapen en zag na een uur de Japanner Koki Ogawa over het hoofd, die ook fraai raak kopte.

Het was de opmaat naar een spannend slot, waarin de krachten wegvloeiden bij de thuisploeg en Excelsior zijn kans rook. Zeker nadat invaller Richie Omorowa op aangeven van Arthur Zagré voor de verdiende gelijkmaker (3-3) had getekend.

In de slotfase leek het klaar wat betreft doelpunten, maar waren er wel vervelende blessures voor Tavsan (die kort na zijn invalbeurt alweer naar de kant moest met een spierblessure) en Schöne. De Deen liep bij een duel ongelukkig een wond aan zijn hoofd op en moest op het veld gehecht worden.

De negen minuten extra tijd, die daaruit voortvloeiden, leken geen verschil te maken. Tot Uddenäs uit een diepe bal met een harde knal de korte hoek vond. Nog nooit had een Zweed voor Excelsior gescoord in de eredivisie. Vandaag werden alle drie de treffers gemaakt door een Zweed.