liveblog
NOS VoetbalAangepast

Coach Kohler ziet dat absentie Eiting Volendam beïnvloedt • Morgen Ajax en PSV

Het eredivisieseizoen 2023/2024 staat voor de deur. In dit liveblog blikken we vooruit op de eerste speelronde.

Updates ontvangen op je smartphone? Druk dan op het belletje.

liveblog gesloten

PSV en Ajax morgen in actie

Volendam - Vitesse was het eerste potje van het seizoen. Er zullen nog 305 eredivisiewedstrijden volgen. De eerstvolgende wedstrijd is PSV - FC Utrecht om 16.30 uur. Daarna volgen SC Heerenveen - RKC Waalwijk (18.45 uur) , Ajax - Heracles Almelo (20.00 uur) en PEC Zwolle - Sparta Rotterdam (21.00 uur).

Die wedstrijden zijn natuurlijk weer te volgen via een liveblog. Welterusten en tot vanmiddag!

Cocu blij met matchwinner Van Ginkel

Cocu blij met invaller Van Ginkel: 'Marco heeft woord gehouden'

Van Ginkel ondanks kunstgrasvrees matchwinner: 'Ging toch kriebelen'

Marco van Ginkel is allesbehalve fan van kunstgras, maar maakte vandaag voor het eerst sinds lange tijd toch minuten op de nepsprieten. "Ging toch kriebelen."

Van Ginkel ondanks kunstgrasvrees matchwinner: 'Ging toch kriebelen'

Volendam-coach Kohler ziet rood als kantelpunt, maar 'verwijt Mühren niets'

Robert Mühren maakte de openingstreffer namens FC Volendam, maar kreeg ook rood. Een kantelpunt volgens zijn trainer Matthias Kohler. Al verwijt de Duitser zijn aanvaller niets.

Volendam-coach Kohler ziet rood als kantelpunt, maar 'verwijt Mühren niets'

Kohler over afwezigheid Eiting: 'Doet wat met groep'

FC Volendam-trainer Matthias Kohler gaat in op de situatie van Carel Eiting, die zich vlak voor het duel met Vitesse ziekmeldde. De middenvelder wil een vertrek naar FC Twente forceren.

Volendam-trainer Kohler over absentie Eiting: 'Doet wat met de groep'

Manchester City wint met 3-0

City en Haaland deden het in de tweede helft rustiger aan. Het werd uiteindelijk 3-0 voor de regerend landskampioen en Champions League-winaar. Rodri maakte de derde treffer tegen Burnley, dat wordt gecoacht door City-legende Vincent Kompany.

Nathan Aké speelde tachtig minuten mee. Aanwinsten Mateo Kovacic en Hise Gvardiol vielen in.

Samenvatting FC Volendam - Vitesse

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - Vitesse

Antwerp en Janssen halen uit

Royal Antwerp FC wint met maar liefst 6-0 van KV Kortrijk. De Nederlandse inbreng was niet gering. Vincent Janssen maakte drie doelpunten en Gyrano Kerk scoorde ook een keer. De andere treffers werden gemaakt door Arbnor Muja en Martin Wasinski (eigen doelpunt).

Het team van trainer Mark van Bommel heeft nu zes punten uit drie competitiewedstrijden.

Groningen wint van Jong Ajax, Cambuur maakt in blessuretijd gelijk tegen Emmen

Het vorig seizoen in de eredivisie zo geplaagde FC Groningen is goed aan het seizoen in de eerste divisie begonnen. Jong Ajax wordt in eigen huis met 4-1 verslagen.

Cambuur maakt in de achtste minuut van de blessuretijd de gelijkmaker tegen FC Emmen. Daardoor eindigt het treffen tussen deze ploegen, die vorig ook degradeerden uit de eredivisie, in 2-2.

Vitesse wint in seizoensopener van Volendam

Bij de opening van het eredivisieseizoen 2023/2024 heeft Vitesse een benauwde 2-1 zege geboekt op een tiental van FC Volendam. Aan De Dijk was de thuisploeg in de eerste helft de betere ploeg, maar na rood voor doelpuntenmaker Robert Mühren kantelde de wedstrijd....

VOL - VIT | 90+3' Vitesse aan het tijdrekken

Vitesse probeert de bal bij zich te houden in de hoek van het veld. Bij Volendam lijkt de pijp leeg, want het komt vooralsnog niet tot een slotoffensief. Het lijkt nu eerder 1-3 dan 2-2 te worden.

VOL - VIT (1-2)

VOL - VIT | 86' DOELPUNT VITESSE

Vitesse zoekt lang en vindt. 'Good old' Marco van Ginkel tikt van dichtbij een voorzet van Carlens Arcus binnen. En dat op kunstgras. De middenvelder liet vanwege zijn blessuregeschiedenis meerdere keren weten geen fan te zijn van de nepsprieten.

Ook liet hij eerder wedstrijden op kunstgras schieten. Vandaag dus niet en dat is maar ook goed ook voor hem...

VOL - VIT (1-2)

Haaland weet van geen ophouden

Ook in het nieuwe seizoen blijft het een repeterend verhaal: Haaland die een doelpunt maakt. In de 36ste minuut maakt hij zijn tweede treffer van dit seizoen. Het is ook nog eens een hele mooie. City staat op een comfortabele 2-0 voorsprong tegen Burnley.

VOL - VIT | 74' Wittek twee keer gevaarlijk

Linksback Maximilian Wittek is twee keer gevaarlijk. Eerst met een vrije trap die door Backhaus net over het doel wordt getikt. Vlak daarna knalt hij de bal op de paal.

VOL - VIT (1-1)

VOL - VIT | 72' Vitesse neemt initiatief

Vitesse neemt het heft in handen tegen tien Volendammers. Dit zorgt ook voor gevaar. Invaller Miliano Jonathans schiet op de handen van Volendam-keeper Backhaus.

VOL - VIT (1-1)

Wedstrijden Groningen en Cambuur hervat.

Er wordt weer gevoetbald in Groningen en Leeuwarden.

Wedstrijden Cambuur en Groningen stilgelegd

In Groningen en Leeuwarden zijn de wedstrijden stilgelegd omdat er bier op het veld is gegooid. Romano Postema bracht de Groningers op een 2-0 voorsprong tegen Jong Ajax waarna er uit enthousiasme bier op het veld werd gegooid.

Vergelijkbaar met de situatie in Leeuwarden. Daar maakte Michael Breij de aansluitingstreffer tegen FC Emmen (1-2).

VOL - VIT | 61' DOELPUNT VITESSE

Daar is de gelijkmaker van Vitesse. Na een fraaie aanval tikt nieuwkomer Tielemans de bal binnen. Het voorbereidende werk van een andere nieuweling, Hamulic, is mooi. Hij geeft de bal achter het standbeen mee.

Even daarvoor schoot de gevaarlijkste aanvaller van Vitesse, Boutrah, op de baal.

VOL - VIT (1-1)

Haaland scoort meteen

De Engelse competitie is drie minuten onderweg als Erling Haaland alweer het net weet te vinden. Hij brengt Manchester City daarmee al vroeg op voorsprong tegen Burnley. De topscorer van vorig jaar (36 doelpunten) gaat dus op oude voet verder.

Tweede helft begonnen

De bal rolt weer in Volendam. Eens kijken met welk strijdplan de nieuwe Volendam-trainer Mathias Kohler de overwinning met tien man over de streep probeert te trekken.

De Duitser (32 jaar en 63 dagen) is de jongste trainer in de eredivisie sinds Robert Maaskant in 2001 (31 jaar en 223 dagen) meldt OptaJohan op X.

VOL - VIT (1-0)

Rust in Volendam

De eerste helft bij de wedstrijd tussen Volendam en Vitesse zit erop. Volendam, dat nooit echt serieus in de problemen kwam, moet door de rode kaart van Mühren met tien man verder. De seizoensopener is dus allesbehalve saai.

VOL - VIT (1-0)

VOL - VIT | 46' Rode kaart Mühren

Van held naar schlemiel. Doelpuntenmaker Mühren krijgt een rode kaart. Hij komt met een gestrekt been in en krijgt in eerste instantie geel van scheidsrechter Higler. Na tussenkomst van de VAR toont de arbiter de rode prent.

VOL - VIT (1-0)

VOL - VIT | 40' Eerste doelpoging Vitesse

Boutrah is opnieuw gevaarlijk. Hij schiet van afstand en Backhaus haalt de bal uit de verre hoek.

VOL - VIT (1-0)

VOL - VIT 38' Vitesse profiteert niet van balbezit

Vitesse heeft het meeste balbezit, maar dit leidt niet tot grote kansen. Er was maar één hachelijk moment voor het doel van FC Volendam. Boutrah trekt de bal voor, maar er is geen Vitessenaar die een voet tegen de bal kan zetten.

Ondertussen krijgt Derry John Murkin van FC Volendam een gele kaart omdat hij de bal uit frustratie wegtrapt.

VOL - VIT (1-0)

Ondertussen in eerste divisie, Groningen op voorsprong

FC Groningen maakt voor het eerst in ruim 23 jaar een doelpunt in de eerste divisie. Marco Rente brengt de eredivisie-degradant van vorig seizoen op voorsprong tegen Jong Ajax.

Het is de eerste wedstrijd en dus het eerste doelpunt in de eerste divisie in de Euroborg, sinds 2006 de thuishaven van 'de FC'.

Mühren in voetsporen van Gladon

Robert Mühren maakte de eerste eredivisietreffer van het nieuwe seizoen. Vorig jaar was die eer voor Paul Gladon van Fortuna Sittard. Hij scoorde tegen Ajax, in een wedstrijd die uiteindelijk met 3-2 verloren ging.

Fortuna Sittard - Ajax was opvallend genoeg niet de eerste wedstrijd van het vorige seizoen. Dat was SC Heerenveen - Sparta Rotterdam. Een wedstrijd waarin niet gescoord werd.

Het is dus nu al een stukje spectaculairder.

VOL - VIT | 21' Doelpunt afgekeurd

Robert Mühren weet de bal opnieuw tegen de touwen te werken, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. De stand blijft zoals-ie was.

VOL - VIT (1-0)

'Fanmail' voor Noa Lang

PSV-aanvaller Noa Lang deelt op Instagram een brief die hij heeft gekregen. Hij wordt vergeleken met wereldkampioen Mathieu van der Poel. Dat klinkt positief, maar dat is het niet...

VOL - VIT | 10' DOELPUNT FC VOLENDAM

Een puntgave voorzet van Bilal Ould-Chikh wordt bij de tweede paal binnengegleden door Robert Mühren. Dit betekent dat Eloy Room bij zijn terugkeer al binnen tien minuten geklopt is.

VOL - VIT (1-0)

VOL - VIT | Wedstrijd begonnen na minuut stilte

Na een minuut stilte voor de overleden Volendam-fans is het eredivisieseizoen 2023/2024 iets na achten officieel begonnen.

VOL - VIT (0-0)

Vitesse-fans zijn ook aanwezig

Het uitvak is goedgevuld vanavond.

  • Pro shots
  • Pro shots

De fans zijn er klaar voor

De Volendam-fans stromen binnen. Hopelijk belanden de biertjes niet op het veld.

Opstelling Vitesse: Vier nieuwelingen

Hieronder de eerste opstelling van Vitesse dit seizoen. Er zijn met Mathijs Tielemans, Amine Boutrah, Said Hamulic en Eloy Room vier nieuwe namen te zien.

Althans nieuw, Room is een bekende naam. Hij komt uit de eigen jeugd van de club en speelde negen jaar in het eerste van Vitesse. Hij keert na zes jaar terug in Arnhem. De geboren Nijmegenaar komt van Columbus Crew. Leuk feitje: Room debuteerde in 2009 uitgerekend in Volendam in het eerste van Vitesse.

Vitas

Opstelling Volendem: 'Zieke' Eiting is er inderdaad niet bij

De nieuwe trainer van FC Volendam, Matthias Kohler, stuurt de volgende elf namen het veld in. We zien veel namen die vorig seizoen ook in Volendam actief waren.

De enige nieuweling in de basisopstelling staat onder de lat. Mio Backhaus moet Filip Stankovic doen vergeten.

Carel Eiting is er inderdaad niet bij.

Meedere buitenlandse competities beginnen ook

Ook in Engeland, Spanje, Frankrijk, Turkije en Portugal gaat de bal vanavond voor het eerst in het nieuwe seizoen rollen. In de Engelse Premier League zien we gelijk een topclub in actie komen. Landskampioen Manchester City gaat op bezoek bij Burnley.

In Duitsland en Italië worden er dit weekend bekerwedstrijden gespeeld en begint de competitie volgende week.

Ook eerste divisie van start

Vanavond gaat begint ook een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Er staan zes wedstrijden op het programma. De opvallendste wedstrijden zijn FC Groningen - Jong en SC Cambuur - FC Emmen. Hiermee komen dus alle drie de eredivisie-degradanten in Ajax.

FC Groningen speelde in 2000 voor het laatst een wedstrijd in de eerste divisie.

'Transferdoelwit Eiting meldt zich ziek'

Om Volendam-middenvelder Carel Eiting is deze zomer veel te doen. Hij wil graag naar FC Twente, maar zijn huidige club werkt niet mee aan de overstap. Volgens De Telegraaf heeft de 25-jarige Eiting zich daarom ziekgemeld voor de wedstrijd van vanavond tegen Vitesse.

Het is deze voorbereiding al de tweede keer dat de oud-Ajacied zich ziekmeldt. Eerder deed hij dat al voor een oefenwedstrijd tegen KV Kortrijk. Daarna ging hij toch weer trainen, maar de lucht is dus nog steeds niet geklaard.

Eiting

PSV-trainer Bosz tevreden over seizoensstart

PSV werkt met een fitte groep toe naar de openingswedstrijd van het nieuwe eredivisieseizoen tegen FC Utrecht van zaterdag (aftrap 16.30 uur). Volgens trainer Peter Bosz hebben zijn spelers geen noemenswaardige pijntjes overgehouden aan de Champions League-wedstrijd tegen Sturm Graz.

Aankoop Malik Tillman is alleen nog niet fit genoeg om te spelen.

Bosz te spreken over ontwikkeling PSV: 'Zijn heel goed bezig, nu nog beter worden'

Ben Yedder beschuldigd van verkrachting en aanranding

De Franse voetballer Wissam Ben Yedder (32) is vrijdag door de openbaar aanklagers in Nice beschuldigd van "verkrachting, poging tot verkrachting en aanranding". De 19-voudig international, die voor AS Monaco voetbalt, is onder gerechtelijk toezicht geplaatst en moest als borgtocht 900 duizend euro betalen. De jongere broer van Ben Yedder is aangeklaagd voor dezelfde beschuldigingen.

Volgens een bron dicht bij de zaak zijn de vermeende slachtoffers twee jongvolwassen vrouwen met de Franse nationaliteit die niet uit de regio Nice komen.

De aanvaller en zijn broer zouden volgens verschillende Franse media op 10 juli "seksuele handelingen hebben opgedrongen" tijdens een avond uit in de gemeente Beausoleil in het departement Alpes-Maritimes, dat grenst aan Monaco.

Ben Yedder

Malacia mist seizoenstart Manchester United

Tyrell Malacia komt voorlopig niet in actie bij Manchester United. De blessure die de 23-jarige linksback eind vorig seizoen opliep, is wat ernstiger dan gedacht.

"Het herstel van Malacia zal even duren", aldus trainer Erik ten Hag, die aangaf dat de Oranje-international ontbreekt in de selectie tijdens de eerste competitiewedstrijd van maandag tegen Wolverhampton Wanderers. Ook de wedstrijden daarna is Malacia er zeker nog niet bij, gaf de coach aan.

Ook de nieuwe Deense spits Rasmus Højlund van United is er tegen Wolverhampton nog niet bij.

Tyrell Malacia

De Jong kan tegen FC Utrecht zijn 150ste treffer in eredivisie maken

Luuk de Jong kan zaterdag in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen van PSV een bijzondere mijlpaal bereiken. De spits van PSV scoorde tot dusverre 149 keer in de eredivisie en in het thuisduel met FC Utrecht zijn 150ste treffer te kunnen vieren.

Sinds de eeuwwisseling lukte het slechts één speler de grens van 150 doelpunten op het hoogste niveau in Nederland te passeren. Dat was Klaas-Jan Huntelaar, die voor sc Heerenveen en Ajax tot 154 doelpunten kwam.

De Jong maakte 108 van zijn 149 doelpunten in dienst van PSV, de overige treffers maakte hij voor De Graafschap en FC Twente. Daarmee staat de aanvoerder van PSV op de topscorerslijst van de Eindhovense club alleen nog achter Willy van der Kuijlen (308), Coen Dillen (119) en Luc Nilis (110).

Luuk de Jong was dinsdag tegen Sturm Graz twee keer trefzeker voor PSV

De Jong komt in de wedstrijd tegen FC Utrecht zijn voormalige ploeggenoot Bart Ramselaar niet tegen. De 27-jarige middenvelder, die van 2016 tot 2019 bij PSV voetbalde, is niet op tijd hersteld van een blessure. Trainer Michael Silberbauer heeft in het Philips Stadion ook niet de beschikking over aanvaller Isac Lidberg en middenvelder Zidane Iqbal.

Silberbauer zag PSV vorige week vrijdag ten koste van Feyenoord de Johan Cruijff Schaal winnen en vervolgens dinsdag Sturm Graz in de derde voorronde van de Champions League met overtuigende cijfers (4-1) verslaan.

"PSV heeft een hele goede ploeg die dit seizoen tot een van de kampioenskandidaten behoort. We zullen er moeten staan als een team morgen", aldus de Deense trainer.

Slot mist tweetal en roemt professionele houding Geertruida

Feyenoord-trainer Arne Slot kan zondag in de competitie-ouverture tegen Fortuna Sittard nog geen beroep doen op Gernot Trauner en Patrik Wålemark. De Oostenrijker en Zweed zijn niet fit.

De Rotterdammers werken verder met een fitte groep naar de wedstrijd van zondag toe. Onder hen ook Lutsharel Geertruida, die deze week een transfer naar RB Leipzig zag mislukken.

Slot vindt dat Geertruida goed is omgegaan met de situatie. "Ik heb hem meteen gebeld toen het niet doorging en hij deed precies wat ik wel had verwacht van hem. Hij heeft daar naar mij toe en ook naar de groep toe op een goede manier op gereageerd."

"Als hij bij mij in de buurt staat in de kamer of op het trainingsveld, is er geen enkele wijze van ontevredenheid zichtbaar", aldus Slot.

"Dat wil overigens niet zeggen dat niet teleurgesteld is, maar hij laat hij niet richting zijn medespelers zien. Hij zegt ook, en dat is zijn gevoel ook zeker niet gelogen, dat hij het geweldig vindt om voor Feyenoord te spelen en dat is echt zijn club. Hij is met zijn volle focus bezig met komende zondag, wat ik gezien zijn leeftijd bijzonder knap vind."

Geertruida zag zijn transfer naar Leipzig mislukken omdat de club naar eigen zeggen door een acute blessure ineens behoefte had aan een linksbenige centrale verdediger.

Slot: "Knap hoe Geertruida omgaat met afketsen mooie transfer'

Volendam heeft de jongste eredivisietrainer

Matthias Kohler heeft het stokje overgenomen van Wim Jonk als trainer van bij FC Volendam. Jonk gaat bij de club verder als technisch manager, al neemt hij af en toe wel een kijkje bij de training.

Kohler is met zijn 32 jaar de jongste coach in de eredivisie. "Of hij niet te jong is? Ach, ja. Dat moet toch kunnen", reageert een supporter uit het vissersdorp. "Wij waren toch ook jong toen we gingen werken. Of niet?"

Lees hieronder het verhaal over Matthias Kohler.

'Babadi moet zelf bepalen of hij nieuw contract tekent'

Peter Bosz stelt dat de bal bij Isaac Babadi ligt of de middenvelder zijn contract bij PSV wil verlengen. De talentvolle voetballer heeft bij Eindhovenaren een aflopende verbintenis.

De 18-jarige Babadi maakte tegen Feyenoord en Sturm Graz een uitstekende indruk bij PSV. "Hij moet het zelf bepalen. Hij heeft in ieder geval gezien dat we hem serieus nemen als hij het goed doet, dan speelt hij", aldus Bosz. "Het is verder aan hem om een keuze te maken."

PSV-aankoop Tillman nog niet inzetbaar

Aankoop Malik Tillman van PSV is zaterdag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (aftrap 16.30 uur) nog niet inzetbaar. De aanvallende middenvelder is volgens trainer Peter Bosz niet fit genoeg om mee te doen, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Bosz houdt de optie open dat Tillman volgende week speelklaar is, maar laat dat aan de medische staf over. De trainer laat tevens weten dat de spelers geen noemenswaardige pijntjes hebben overgehouden aan de wedstrijd tegen Sturm Graz.

De 21-jarige Tillman wordt dit seizoen door PSV gehuurd van Bayern München. De Eindhovenaren bedongen bij de deal ook een optie tot koop op de Amerikaanse international.

Ueda kan zondag al debuteren voor Feyenoord

Ayase Ueda kan zondag zijn debuut maken voor Feyenoord, dat het in de eerste speelronde van de eredivisie opneemt tegen Fortuna Sittard (aftrap 14.30 uur). De spits uit Japan is speelgerechtigd verklaard.

De regerend landskampioen nam de vijftienvoudig international over van Cercle Brugge. "De autoriteiten hebben voor Ueda zijn gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid afgegeven. Daarmee is de 24-jarige Japanse spits speelgerechtigd en kan hij per direct trainen en wedstrijden spelen voor Feyenoord", meldt de Rotterdamse club.

Ook Bart Nieuwkoop kan zondag al in actie komen. De Belgische voetbalbond heeft het internationale transfercertificaat afgegeven, aldus Feyenoord.

Ayase Ueda vorig seizoen in actie voor Cercle Brugge

Ajax start met aanwinsten Van den Boomen en Medic tegen Heracles

Ajax begint zaterdag met de aanwinsten Branco van den Boomen en Jakov Medic aan de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo, zo vertelde trainer Maurice Steijn.

Van den Boomen, overgekomen van Toulouse, maakte in de voorbereiding een goede indruk. Medic krijgt voorlopig de voorkeur boven jeugdspeler Olivier Aertssen. Ajax nam de verdediger uit Kroatië vorige week over van FC St. Pauli. "Ik heb alle vertrouwen in hem", zei Steijn. "Maar we zijn nog op zoek naar verdedigers. Dat is duidelijk."

Ajax heeft nog steeds goede hoop dat Josip Sutalo snel overkomt van Dinamo Zagreb. Ook de Japanse verdediger Hiroki Ito van VfB Stuttgart is nog steeds in beeld bij de nummer 3 van vorig seizoen in de eredivisie.

De Portugese aankoop Carlos Forbs Borges is volgens Steijn niet klaar voor een hele wedstrijd. "Zo fit is hij nog niet, maar hij kan denk ik wel invallen", zei Steijn over de aanvaller die afgelopen seizoen in het tweede elftal van Manchester City speelde.

Steijn heeft vertrouwen in Ajax-selectie: 'Blij met jongens die morgen starten'

Hoe staat Vitesse ervoor? Onzekerheid over overname

Hoewel de kalmte is teruggekeerd na een seizoen vol onrust verkeert Vitesse nog altijd in onzekerheid.

Al bijna een jaar wacht de Arnhemse club op goedkeuring vanuit de KNVB voor de overname door de Amerikaanse Common Group en daardoor is de selectie nog niet op peil. En dat terwijl vandaag de seizoenopener tegen Volendam voor de deur staat.

Hoe staat de club er nu daarwerkelijk voor?

Steijn: 'We gaan Sneijder nog bellen'

Wat Maurice Steijn betreft gaat Wesley Sneijder op termijn bij Ajax aan de slag. De club en de oud-international hebben de afgelopen periode een aantal keer met elkaar gesproken over de mogelijkheden.

Sneijder uitte deze week echter zijn ongenoegen over het feit dat de gesprekken tussen hem en Ajax 'on hold' waren gezet. "Dit geeft mij geen basis voor samenwerken en zeker niet het gevoel van thuiskomen in een warm bad bij mijn jeugdliefde", schreef Sneijder is een reactie op sociale media.

Volgens Steijn moet Sneijder niet te zwaar tillen aan de tijdelijk stopgezette gesprekken. "We hebben hem vorige week nog gesproken en tegen hem gezegd dat de deur altijd openstaat voor hem als ex-Ajacied. Sven (Mislintat, red.) gaat hem nog bellen, alleen zijn we nu nog druk met andere zaken zoals transfers. Dat is de status momenteel", aldus de trainer.

"Ik heb Wesley verschillende keren gesproken en dat waren goede en fijne gesprekken. We hebben met elkaar afgesproken dat we binnen Ajax gaan kijken in welke rol we dat kunnen gieten. Die gesprekken lopen al een tijdje."

Sneijder hoopt bij Ajax zijn trainersambitie kracht bij te kunnen zetten en wil in Amsterdam erachter komen waar zijn kwaliteiten als trainer echt liggen.

Steijn is 'nog steeds' voorstander van komst Sneijder: 'Deur staat altijd open'

Tevreden Steijn hoopt dit seizoen op 'mooie mix' bij Ajax

Maurice Steijn vindt dat Ajax zaterdag klaar is voor de opening van het eredivisieseizoen. De Amsterdammers spelen dan om 20.00 uur in eigen huis tegen nieuwkomer Heracles Almelo

"Ik heb nu achttien fitte spelers tot mijn beschikking die goed genoeg zijn. We zien later wel wat daar nog allemaal bij gaat komen. Ik ben heel blij met de jongens die ik nu heb", uit de van Sparta overgekomen trainer het vertrouwen in zijn spelers.

Steijn hoopt bovendien nog zolang mogelijk van Mohammed Kudus gebruik te kunnen maken. De aanvaller staat op de nominatie om naar de Premier League te vertrekken. "Ik ben dolbij dat ik Kudus nog heb", zegt de trainer.

Het is voor Steijn ook een nieuw avontuur in de top van de eredivisie, na met name kleinere clubs te hebben getraind. "Ik sta altijd voor het smeden van een hecht team dat ten koste alles wil winnen. Als ik dat kan toevoegen aan de kwaliteit die hier is, dan kan het dit seizoen weleens een mooie mix zijn", zegt hij.

De training van Ajax was vrijdag voor 45 minuten openbaar. Dat was in het verleden minder lang het geval. "Ik ben voor openheid. Ik weet niet of het elke keer kan, maar ik heb bij mijn aanstelling aangegeven dat ik dit belangrijk vind. Wat mij betreft zijn jullie vaker welkom."

Aanvoerderschap Bergwijn

Steijn lichtte ook het aanvoerderschap voor Steven Bergwijn toe. "Hij is er klaar voor. Hij is een jongen van de club en de stad en is bovendien international. Het moet bovendien gek lopen, wil hij geen basisspeler zijn. Hij is iemand die het voortouw kan nemen van een nieuwe generatie."

Steijn vindt Bergwijn klaar voor aanvoerderschap: 'Zie hem als nieuwe generatie'

Eiting is er vanavond gewoon bij

Er is de afgelopen weken veel te doen geweest rondom Carel Einting. De 25-jarige middenvelder wil graag naar FC Twente, maar zijn club FC Volendam verlangt wel een passende transfersom voor de speler.

Eiting meldde zich op een gegeven moment zelfs ziek, uit frustratie over het uitblijven van een transfer. Ook deze week kreeg Eiting nog vragen over zijn toekomst, maar de voetballer houdt zich nu op de vlakte.

De middenvelder krijgt van het Noordhollands Dagblad nog voorgeschoteld dat zijn contract door een sponsor zou zijn opgewaardeerd. "Ik heb zoveel geruchten gehoord. Dit is een nieuwe. Maar de situatie is niet veranderd."

En dus is Eiting er vanavond tegen Vitesse gewoon nog bij met en in Volendam.

Carel Eiting

De glazen bol van Van Hooijdonk en Van der Vaart

Wie wordt kampioen? Wie degradeert? Wie stelt teleur? En wie wordt de verrassing?

Studio Voetbal-analisten Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart blikken vooruit op het nieuwe voetbaljaar.

Van Hooijdonk verwacht dat de titel in Rotterdam blijft, terwijl Van der Vaart PSV de grootste kans geeft. Lees hieronder het verdict van de twee oud-internationals.

Zes spelers beginnen met schorsing

Zes voetballers beginnen het nieuwe eredivisieseizoen met een schorsing door een straf waar ze het voorbije jaargang tegenaan zijn gelopen. Steven Berghuis is het langst afwezig.

De speler van Ajax zit komend weekend de eerste van drie wedstrijden schorsing uit. Hij werd bestraft naar aanleiding van de slaande beweging die hij maakte naar een supporter na FC Twente-Ajax op 28 mei.

Berghuis kreeg in die wedstrijd ook zijn vijfde gele kaart van het seizoen, waardoor hij in totaal de eerste drie eredivisiewedstrijden van het seizoen mist.

Anwar El Ghazi (PSV), Jesper Karlsson (AZ), Úmaro Embaló (Fortuna Sittard), Dirk Proper (NEC) en Yassin Oukili (RKC) zijn er dit weekend eveneens vanwege een schorsing niet bij.

Steven Berghuis

De Oranjevrouwen zijn uitgeschakeld op het WK

De opmars van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland is door Spanje een halt toegeroepen in de kwartfinales.

Oranje ging na verlenging met 2-1 ten onder in het Nieuw-Zeelandse Wellington.

In het onderstaande overzicht vind je het verslag en de reacties.

Scheidsrechters willen meer voetbal en minder toneel

De Nederlandse scheidsrechters zijn het erover eens: dit seizoen willen we meer voetbal en minder toneel zien in de eredivisie.

Geen duw- en trekpartijen meer, spelers die met de hoofd tegen elkaar staan of het belagen van de scheidsrechter: de KNVB heeft er schoon genoeg van.

Donderdag was de scheidsrechtersdag bij de KNVB in Zeist. De boodschap? Iedereen op of rond het veld heeft een voorbeeldfunctie en moet dat ook uitstralen.

Scheidsrechtersdag in Zeist: 'Opstootjes, vechten, we willen het niet meer'

FC Twente stap dichter bij play-offs

FC Twente is dicht bij het bereiken van de play-offs van de Conference League. In de derde voorronde werd in eigen huis afgerekend met Riga FC: 2-0.

De winnaar van de ontmoeting treft Fenerbahçe, dat donderdag in Istanbul een 3-1 zege op Maribor boekte. Bij Fenerbahçe kwamen onder anderen Dusan Tadic, Edin Dzeko, Sebastian Szymanski en Ferdi Kadioglu in actie.

AZ begint met magere zege

AZ verzamelde afgelopen seizoen een karrenvracht aan punten voor Nederland op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. En de Alkmaarders, die afgelopen seizoen in de halve finales van de Conference League strandden, gaan hier dit seizoen meteen hiermee door.

De ploeg van trainer Pascal Jansen sprankelde donderdagavond bij het bescheiden FC Santa Coloma niet in de eerste wedstrijd van de derde voorronde van de Conference League. Maar AZ won wel: 0-1.

AZ boekt nauwelijks verdiende zege bij Santa Coloma

Programma: Volendam en Vitesse openen het jaar

FC Volendam en Vitesse hebben van de KNVB-samenstellers van het competitieschema de primeur gekregen om vanavond het voetbalseizoen te openen. De aftrap aan de Dijk is om 20.00 uur.

De traditionele topdrie begint dit weekend met een thuiswedstrijd.

Landskampioen Feyenoord speelt zondag een thuisduel met Fortuna Sittard. PSV (tegen FC Utrecht) en Ajax (Heracles Almelo) komen zaterdag al in actie.

Eredivisiedebutant Almere City FC begint zondag met een thuiswedstrijd tegen FC Twente.

Geruchten en perikelen: zie ons transferblog

Voor alle (op handen zijnde) transfers verwijzen we je graag door naar ons transferblog.

Op die plek houden we je op hoogte van alle belangrijkste ontwikkelingen op de nationale en internationale transfermarkt.

We gaan weer beginnen!

Goedemorgen. Een gloednieuw eredivisieseizoen staat op het punt van beginnen.

Gaat Feyenoord opnieuw met de landstitel aan de haal? Of lukt het PSV het eerste kampioenschap sinds 2018 te vieren? Of wordt het toch Ajax dat zijn 37ste landstitel grijpt? En kunnen AZ en FC Twente net zoals vorig jaar een goed seizoen draaien?

En hoe zal het nieuwkomers PEC Zwolle, Heracles Almelo en het tevens debuterende Almere City FC deze jaargang vergaan?

Zoals je van ons gewend bent blikken we ook dit seizoen op vrijdag vooruit op de eredivisiespeelronde en behandelen we alle andere zaken in de voetbalwereld.

De selectie van Feyenoord vierde op 14 mei het winnen van de zestiende landstitel