Nederland na verlenging uitgeschakeld door Spanje op WK

Bekijk de samenvatting van Spanje - Nederland (2-1)

Nederland is na verlenging in de kwartfinales tegen Spanje uitgeschakeld op het WK voetbal. Tegen de goed voetballende Spaanse vrouwen kreeg Oranje in het Nieuw-Zeelandse Wellington voor rust weinig voor elkaar. Ondanks een wat sterkere tweede helft en verlenging waarin Oranje veel grote kansen kreeg, verloor Nederland met 2-1.

Voor Stefanie van de Gragt was het een gedenkwaardig laatste duel in Oranje. De ervaren centrale verdediger veroorzaakte de penalty waaruit Spanje op voorsprong kwam en maakte haar eigen fout goed door in blessuretijd Oranje te redden met de 1-1.

In de verlenging kreeg Oranje grote kansen op de zege. Lineth Beerensteyn had twee keer de winnende op de wreef, maar direct nadat zij de grootste kans miste, counterde Spanje naar de 2-1 en de halve finales.

Dat het een lastig duel werd, was geen verrassing. Spanje had dit WK namelijk al Costa Rica (3-0), Zambia (5-0) en Zwitserland (5-1) opgerold. Maar in de groepsfase tegen Japan leden de Spaanse vrouwen een pijnlijke 4-0 nederlaag. Bewijs dat er wel degelijk wat mogelijk zou zijn.

Bondscoach Andries Jonker wilde ook tegen Spanje uitgaan van eigen kracht. Met aanvallend voetbal en veel balbezit. "Dan zijn ze echt heel goed", zei Jonker over zijn speelsters.

Balbezit Spanje

Maar laat aanvallen en spelen op balbezit nou net zijn wat Spanje ook wil, en iets is waarin ze erg goed zijn. Dat bleek wel in de eerste helft. Spanje had ruim zestig procent balbezit. Oranje oogde machteloos tegen het Spaanse positiespel en het vroeg druk zetten.

Spanje combineerde binnen luttele minuten door de Nederlandse defensie heen. De eerste van vele Spaanse tiki-taka-momenten voor rust.

Dat het halverwege nog 0-0 stond, was een klein wonder. Keepster Daphne van Domselaar trad meerdere keren reddend op. Bij de fraaiste redding kreeg ze hulp van de paal, tot twee keer toe zelfs, nadat Spanje-vleugelaanvalster Alba Redondo achter de verdediging was gedoken.

Diezelfde Redondo leek de assist te geven voor de 1-0 van Spanje. Esther Gonzalez tikte binnen, maar deed dat in buitenspelpositie, bleek na interventie van de VAR.

Van Nederlands balbezit was weinig sprake voor rust. Van kansen evenmin. Een voorzet van Esmee Brugts stuiterde nog vlak voorlangs, maar meer was het niet. Oranje schoot niet één keer op doel.

Toch veranderde Jonker niets in de rust. Met dezelfde elf ging Oranje verder met het afslaan van Spaanse aanvallen, loerend op een spaarzaam kansje. De tweede helft was nog geen minuut bezig of Esther krulde de bal bijna in de verre hoek. Maar Oranje overleefde ook die kans.

Oranje beter in de wedstrijd

Langzaamaan kwam Nederland beter in de wedstrijd, zette het Spanje eerder onder druk en won het meer duels op het middenveld. Spaans gevaar was al even niet meer voorbijgekomen toen Victoria Pelova zomaar Lineth Beerensteyn de diepte in stuurde. De rappe spits werd ondersteboven gelopen in de Spaanse zestien.

Penalty, oordeelde scheidsrechter Frappart, maar de VAR greep in met een oordeel dat de schouderduw te licht was om een strafschop voor te geven. Ruim een kwartier later begon de hoofdrol van Stefanie van der Gragt. De ervaren verdediger sloeg met haar hand zo een Spaanse voorzet uit de lucht, net binnen het strafschopgebied.

Andries Jonker kan het even niet geloven tijdens het duel met Spanje

Frappart zag het niet, maar de VAR wel. Mariona Caldentey liet de kans vanaf elf meter niet liggen en Spanje kwam met nog tien minuten te gaan op 1-0. Zou Van der Gragt teruggedacht hebben aan de WK-finale van 2019, toen een door haar veroorzaakte strafschop de wedstrijd besliste in het voordeel van de Verenigde Staten?

Bij het ingaan van de twaalf minuten durende blessuretijd verdween die herinnering snel uit de gedachten. Pelova zette gelegenheidsstormram Van der Gragt zo 1-op-1 met de Spaanse doelvrouw en de centrale verdediger schoot als een ervaren spits raak: 1-1, in de blessuretijd.

• Reuters
    Van der Gragt viert de 1-1
  • Reuters
    Van der Gragt maakt de 1-1
  • Reuters
    Wel of geen penalty voor Oranje?

Verlenging bleek onvermijdelijk, want in de overgebleven tien minuten extra tijd, die vooral spannender waren en niet zozeer goed, gebeurde er weinig.

Het spelbeeld van de hele wedstrijd, van Spanje dat de bal had en Oranje dat aasde op een counter, vulde de hele eerste helft van die verlenging. Maar ook de vermoeidheid ging meespelen. Spanje's combinaties waren net iets minder strak, de dieptepasses op Beerensteyn vaak net even te hard. Lieke Martens kreeg nog een grote mogelijkheid en invalster Katja Snoeijs was even dichtbij.

Kansen Beerensteyn

De twee grootste kansen in de verlenging waren voor Beerensteyn, die er vandoor kon na goed doorkoppen van Martens en later de bal voor de voeten kreeg na een lange inworp. Maar haar schuiver en volley vlogen naast en over het doel.

Direct na de tweede gemiste kans voor Beerensteyn braken de Spaanse vrouwen uit. Invalster Salma Paralluelo was ervandoor en maakte zichzelf mooi vrij met een schaar. Haar schot ging binnen via de binnenkant van de paal.

Een klap waarvan Oranje niet meer herstelde. Spanje treft in de halve finale de winnaar van de kwartfinale tussen Japan en Zweden (vandaag om 9.30 uur). Nederland vliegt morgen naar Auckland. Van daaruit reist de selectie in diverse groepjes weer naar huis.