Vitesse-aanvoerder Marco van Ginkel
NOS Voetbal

Vitesse na seizoen vol onrust ook bij start nieuw jaar in onzekerheid

Hoewel de kalmte is teruggekeerd na een seizoen vol onrust verkeert Vitesse nog altijd in onzekerheid. Al bijna een jaar wacht de Arnhemse club op goedkeuring vanuit de KNVB voor de overname door de Amerikaanse Common Group en daardoor is de selectie nog niet op peil. En dat terwijl vandaag de seizoenopener tegen Volendam voor de deur staat.

Het vorige seizoen willen de Arnhemmers het liefst snel vergeten. Dat begon met een trainerswissel. Thomas Letsch vertrok al snel, Phillip Cocu nam het roer over. Maar de oud-international kreeg te maken met een selectie die was samengesteld door de naar VfL Bochum vertrokken Duitser. Cocu wilde verandering, maar moest creatief zijn.

Door de nog altijd niet goedgekeurde overname had Vitesse niet veel financiële middelen om zich te versterken, dus moest Cocu met zijn selectie, waarin echte kwaliteit ontbrak, lang strijden om degradatie te voorkomen.

Bovendien speelde een conflict rond stadion Gelredome. Lange tijd was niet duidelijk of de club in het stadion kon blijven spelen door een opgezegde huurovereenkomst. De KNVB dreigde met het intrekken van de proflicentie. Dat probleem is opgelost en sportief begint de club weer opnieuw, maar dat betekent niet dat er geen zorgen zijn.

Overnameperikelen

De belangrijkste zorg is nog altijd de niet goedgekeurde overname. Vitesse hoopt op financiële injecties van de Amerikaan Coley Parry met zijn Common Group, maar dat gaat niet zonder goedkeuring van de voetbalbond.

Twee maanden geleden werd door de KVNB een onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar de Common Group. Maar er wordt ook gekeken naar financiële transacties onder vorige eigenaren en de rol van voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj daarin. Omdat Vitesse in Russische handen was, kijkt de bond ook of de overname voldoet aan de Europese sanctieregelgeving tegen Rusland, door de oorlog in Oekraïne.

Vitesse-coach Phillip Cocu

"De KNVB wil uitsluiten dat er geen zaken hebben plaatsgevonden of plaatsvinden die in strijd zijn met de geldende regelgeving", vertelt Peter Rovers, algemeen directeur ad interim op de clubsite.

Weinig geld

Een snel einde van dit overnametraject lijkt er niet in te zitten, dus heeft Vitesse ook dit seizoen maar weinig geld beschikbaar. Er zijn meerdere miljoenen geleend bij Coley Parry, maar Vitesse kan die niet zomaar uitgeven. Pas als de overname rond is, wordt het ook kapitaal van de Arnhemse club. Daarnaast zijn de laatste cijfers in Arnhem, met een verlies van vijf miljoen, niet positief.

Rovers: "De situatie is helder. We werken met een scherper budget. We zijn ambitieus, maar ook realistisch. De financiële huishouding moet gezonder worden, iets wat ook het geval zou zijn als de overname al wel rond was geweest."

'Op zoek naar aanwinsten'

Dus moet Vitesse creatief zijn op de transfermarkt. Via Cocu kwam Mathijs Tielemans van PSV en keeper Eloy Room keerde deze zomer terug naar Arnhem. Daarnaast werd Kacper Kozlowski nog een jaar gehuurd van Brighton en werden Amine Boutrah (transfervrij) en Said Hamulic (gehuurd van Toulouse) aan de selectie toegevoegd.

Doelman Eloy Room kwam terug naar Arnhem

Op papier heeft de Arnhemse club, een dag voor de eredivisiestart tegen Volendam, 23 spelers. Maar daar zitten langdurig geblesseerden Thomas Buitink en Davy Pröpper nog bij, zij herstellen van een kruisbandblessure. Ook zijn Markus Schubert en Toni Domgjoni daarin meegeteld, spelers waar Vitesse afscheid van wil nemen.

Aanwinsten gezocht

Aanwinsten zijn dus nodig. Omdat de spoeling achterin dun is, wordt er gezocht naar een centrale verdediger. Ook een vleugelspeler en een doelpuntenmaker staan nu op het wensenlijstje in Arnhem.

"Er gaat dus nog wel wat gebeuren", vertelt de directeur. "We zijn verheugd met de vijf versterkingen en het fundament dat er nu ligt, maar ook nog steeds op zoek naar meerdere aanwinsten. Er is nog genoeg te verwachten in de transferwindow. Er zijn nog 22 dagen te gaan, waarbij we weten dat de laatste fase altijd het meest dynamisch is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl