Voormalig Chelsea-baas Abramovitsj
NOS Voetbal

'Voormalig Chelsea-baas Abramovitsj financierde in het geheim Vitesse'

Voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj heeft mogelijk in het geheim voetbalclub Vitesse gefinancierd, meldt The Guardian. Hij zou de club tussen 2010 en 2016 hebben gefinancierd in de periode dat hij ook eigenaar was van Chelsea, iets wat vanwege belangenverstrengeling verboden is.

In 2010 zou de Russische oligarch minstens 117 miljoen euro hebben overgemaakt om de overname van de Arnhemse club in 2010 door Merab Jordania te financieren.

Vitesse zegt in een eerste reactie dat de informatie waarop het artikel gebaseerd is nooit bij de club bekend is geweest. "De club heeft altijd volledig meegewerkt aan de door de KNVB ingestelde onderzoeken, die ook geen onrechtmatigheden aan het licht hebben gebracht", aldus Vitesse.

Rookgordijn

Sinds de overname van Vitesse in 2010 door de Georgische oud-voetballer Jordania is een rookgordijn opgetrokken over de eigendomsstructuur bij de Arnhemmers.

De KNVB deed in 2010 een eerste onderzoek naar de financieringsstromen. Vitesse werd door meerdere betrokkenen al vóór 2010 een "speelbal" van Chelsea genoemd. Jaarlijks ontfermde de Arnhemse club zich over een handvol spelers, die in Londen buiten de boot vielen.

Theo Janssen wordt besprongen na een treffer in de met 3-2 gewonnen derby tegen NEC in 2013

Marco van Ginkel werd verkocht aan Chelsea, hoewel hij elders mogelijk meer had opgebracht. De technische staf van Vitesse stond regelmatig in contact met collega's uit Londen.

De KNVB vond echter bij zowel Vitesse als Chelsea geen bewijzen voor een directe betrokkenheid van Abramovitsj en gaf toestemming voor de overname.

In oktober 2013 verkocht Jordania Vitesse aan de Russische miljardair Aleksandr Tsjigirinski.

'Geen kampioen'

En toen kwam een opvallende uitspraak van oud-eigenaar Jordania. Het jaar na de verkoop beweerde hij dat inmenging vanuit Londen zover reikte dat de Arnhemmers geen kampioen mochten worden. Bij een eventueel kampioenschap zou Vitesse immers tegen Chelsea uit kunnen komen in de Champions League en dat zou tegen de regels van de UEFA zijn.

Ook Ted van Leeuwen, die in de tijd van Jordania als technisch directeur actief was, bevestigde dat Chelsea aan de touwtjes trok in Arnhem. "Of dat expliciet zo is uitgesproken, betwijfel ik ten zeerste. Maar Fred Rutten en ik kregen wel het gevoel dat het zo was", zei hij destijds tegen de NOS.

In 2014 stelde de KNVB een nieuw onderzoek in. Dit naar aanleiding van een publicatie in Voetbal International, waarin op basis van gelekte e-mails werd aangetoond dat Chelsea in 2010 het beslissende woord had bij de overname van de eredivisionist. In het artikel viel te lezen hoe de KNVB werd misleid.

Chelsea's Arjen Robben met de Barclay's Premiership trofee in 2005, onder hem Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj

Uit het nieuwe onderzoek bleek echter dat er geen financiële banden waren tussen de club en Abramovitsj. Ook zou er geen sprake zijn van voetbaltechnische invloed op Vitesse. Zowel Vitesse als Chelsea ontkende wederom dat de Rus betrokken was bij de financiering van de eredivisieclub.

In 2022 moest Abramovitsj afstand doen van Chelsea vanwege sancties tegen Russische oligarchen door de oorlog in Oekraïne. Abramovitsj zou nauwe banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin.

Oligarch files

En nu is er nieuwe informatie uit de 'Oligarch files': gelekte data van serviceprovider MeritServus op Cyprus. Daaruit lijkt voor het eerst ten minste 117 miljoen euro aan geheime financiering van Abramovitsj te worden onthuld voor de overname van Vitesse via offshore belastingparadijzen.

Naast The Guardian heeft ook het Engelse bureau voor onderzoeksjournalistiek inzage gehad in de documenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl