NOS VoetbalAangepast

Chelsea baas in Arnhem, en dan?

"Ik? Invloed? Nee, waarom?", reageert Chelsea-coach José Mourinho op de vraag of hij wat te zeggen heeft bij Vitesse. Zijn collega Peter Bosz: "Ik bepaal de opstelling, ik bepaal hoe we spelen, hoe we trainen en verder helemaal niemand." De trainers zijn duidelijk, maar zo gek is de vraag niet.

Vorige week pakte Voetbal International uit met een verhaal over Vitesse als "speelbal" van Chelsea. Woensdag stonden beide teams tegen elkaar in een oefenduel in Arnhem. Vitesse verloor met 3-1, maar meer dan de uitslag was de samenwerking tussen beide clubs en de eigendomsstructuur bij Vitesse onderwerp van gesprek.

Rookgordijn

Sinds de overname van de Arnhemse club in 2010 is een rookgordijn opgetrokken over de eigendomsstructuur bij de Arnhemmers. De KNVB deed in 2010 al onderzoek naar de financieringsstromen, maar vond geen bewijzen voor een directe betrokkenheid van dezelfde persoon, Roman Abramovitsj, bij zowel Vitesse als Chelsea en gaf toestemming voor de overname.

De betrokkenheid van Chelsea en het brede zakelijke netwerk rond Abramovitsj bij Vitesse is echter al lang geen geheim meer. Daarvoor hoef je niet eens de boeken in te duiken. Jaarlijks ontfermt de Arnhemse club zich over een handvol spelers, die in Londen buiten de boot vallen. Marco van Ginkel werd verkocht aan Chelsea, hoewel hij elders mogelijk meer had opgebracht. De technische staf van Vitesse staat regelmatig in contact met collega's in Londen. En ook de oefenwedstrijd van Mourinho en zijn sterren is er natuurlijk niet voor niets.

Geen kampioen

Oud-eigenaar Merab Jordania beweerde een paar maanden geleden zelfs dat inmenging vanuit Londen zover reikt dat de Arnhemmers geen kampioen mochten worden. Bij een eventueel kampioenschap zou Vitesse immers tegen Chelsea uit kunnen komen in de Champions League en dat zou tegen de regels van de UEFA zijn.

Ook Ted van Leeuwen, die in de tijd van Jordania als technisch directeur actief was, bevestigde dat Chelsea aan de touwtjes trekt in Arnhem. "Of dat expliciet zo is uitgesproken, betwijfel ik ten zeerste. Maar Fred Rutten en ik kregen wel het gevoel dat het zo was."

De Wit: niets te vrezen

Afgelopen week liet de KNVB weten opnieuw een onderzoek in te stellen naar de eigendomsstructuur van Vitesse. Dit naar aanleiding van de publicatie in Voetbal International, waarin op basis van gelekte emails wordt aangetoond dat Chelsea in 2010 het beslissende woord had bij de overname van de eredivisionist. In het artikel valt te lezen hoe partners van Chelsea-eigenaar Abramovitsj de koop van Vitesse regisseren, Jordania naar voren schuiven en hoe de KNVB wordt misleid.

"Wij hebben niets te vrezen", reageert Joost de Wit, algemeen directeur van Vitesse. "We zijn niet bang voor een onderzoek. We houden niets achter. Alles ligt op tafel. Ik ben de baas bij Vitesse, met een goed managementteam. We hebben een eigenaar en een raad van commissarissen."

Eigenaar

Die eigenaar is Aleksander Tsjigirinski, een Russische oligarch en goede bekende van Abramovitsj. Namens Chelsea is ook Marina Granovskaia veelvuldig in Gelredome te bewonderen. Zij was ook het aanspreekpunt van Merab Jordania in Londen, zo blijkt uit het artikel in Voetbal International.

"Onze eigenaren zijn vrienden van elkaar, dat is ook geen geheim", aldus De Wit. "Maar het beperkt zich echt tot het uitwisselen van spelers. De rest is in onze handen."

Gesprek met KNVB

De Wit ontkent de beweringen in het voetbalblad niet, hoewel "sommige punten wel genuanceerd moeten worden". Dat kan de leiding binnenkort doen. Vitesse heeft de KNVB namelijk zelf uitgenodigd voor een gesprek.

Inmiddels heeft eigenaar Tsjigirinski de eredivisionist volgens De Gelderlander in de verkoop gedaan, al ontkent De Wit dat ten stelligste. De club zou zo'n dertig miljoen moeten opbrengen. Zijn ze in Londen alle negatieve publiciteit beu? Is Chelsea uitgekeken op de eredivisie? "Een verkoop is niet aan de orde", aldus De Wit. "Wij zijn trots op de relatie met Chelsea."

Vanavond in Nieuwsuur meer over de verhoudingen tussen Chelsea en Vitesse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl