liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rusland: 'Bruggen naar de Krim aangevallen' • Drie doden in Oekraïne

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

liveblog gesloten

Gesprekken Oekraïne-top in Saudi-Arabië leiden nog tot niets

Op de vredestop in Saudi-Arabië over de invasie in Oekraïne hebben de gesprekken niet tot een doorbraak geleid. Toch noemt Oekraïne de gesprekken wel productief, Rusland daarentegen zegt dat de bijeenkomst "een weerspiegeling is van de vergeefse, tot mislukken gedoemde pogingen van het Westen om het mondiale Zuiden achter het Oekraïense standpunt te krijgen".

Saudi-Arabië had meer dan veertig landen uitgenodigd om te praten over de oorlog, waaronder China, India en Brazilië. Oekraïne wil zo proberen om wereldwijd meer steun te krijgen. Rusland was niet uitgenodigd op de top.

Oekraïne en zijn westerse bondgenoten hebben meermaals aangegeven dat de gesprekken tot brede internationale steun moesten leiden voor de principes die Kyiv als basis voor vrede wil. Dat zijn onder meer de terugtrekking van alle Russische troepen en de teruggave van al het Oekraïense grondgebied, inclusief de in 2014 door Rusland geannexeerde Krim.

De medische frontline in Oekraïne

Aan het front in Oekraïne vormt een netwerk van veldhospitalen een belangrijk onderdeel in de oorlog. Zo zijn er stabilisatie-eenheden, die voortdurend met het front meebewegen en vaak werken vanuit verlaten gebouwen. In de tijdelijke operatiekamers worden gewonde militairen of burgers opgelapt of gestabiliseerd voor vervoer naar een ziekenhuis verderop.

In de vlog hieronder vertellen twee Oekraïners over hoe zij de tijdelijke veldhospitalen bevoorraden:

Illia en Alex bevoorraden operatiekamers aan het front

Rusland: 'Oekraïense aanvallen beschadigden bruggen naar de Krim'

Volgens het Russische staatspersbureau RIA hebben Oekraïense raketaanvallen twee belangrijke bruggen naar de Krim beschadigd. Op beelden is te zien dat er onder andere flinke gaten in de Tsjonhar-brug zitten. De door Rusland aangestelde gouverneur van het schiereiland zegt in een bericht op Telegram dat de "vijand raketaanvallen in het gebied in het noorden van de Krim heeft uitgevoerd".

"Een raket heeft de brug geraakt, anderen raketten werden neergehaald door het luchtafweersysteem", zo stelt de gouverneur. Oekraïne heeft tot nu toe niet gereageerd op de Russische berichten.

Vorig jaar juni werd dezelfde brug ook al beschadigd door raketaanvallen. Destijds reageerde een Oekraïense functionaris in Cherson op de Russische claims. "Er is geen plek in de regio Cherson waar de bezetters zich veilig kunnen voelen."

Volgens de Russische gouverneur van de regio Cherson, Vladimir Saldo, is er ook een school en een gaspijpleiding in het gebied beschadigd.

Het gat in een van de bruggen die de regio Cherson verbindt met de Krim

Drie doden bij nachtelijke aanvallen in Oekraïne

Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen bij de nachtelijke beschietingen in Oekraïne. In de regio Charkiv zijn twee doden gevallen bij een Russische luchtaanval en bij een Oekraïense aanval op het door Rusland bezette Donetsk viel één dode. Over de doden in Charkiv is niets bekendgemaakt. Het slachtoffer in Donetsk zou een vrouw van in de 80 zijn geweest.

De aanval op het bezette Donetsk leidde tot brand in een gebouw van de M. Tugan-Baranovsky Universiteit voor Economie en Handel, melden de Russische bezetters. Het dak van het gebouw zou daarna door brand zijn ingestort, maar er zouden geen gewonden zijn.

'Drone neergehaald bij Moskou'

De burgemeester van Moskou zegt dat een vijandelijke drone onderweg naar de stad is neergehaald. Rond 11.00 uur 's ochtends lokale tijd zou de drone richting Moskou zijn gevlogen en zijn neergehaald door de luchtverdediging. Volgens het ministerie van Defensie is de drone neergehaald in het district Podolski, ten zuiden van de hoofdstad.

Over mogelijke schade door de neergehaalde drone is niets gezegd. Wel is het verkeer van en naar de internationale luchthaven Vnoekovo stilgelegd "om redenen die buiten onze controle vallen".

De afgelopen tijd waren er al zeker vijf droneaanvallen op de Russische hoofdstad:

Tot begin deze week waren er zeker vijf drone-aanvallen op de stad

Britten: duizenden Russische parachutisten gewond of gedood

Het Britse ministerie van Defensie schat dat duizenden Russische parachutisten gewond zijn geraakt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. In zijn dagelijkse update schrijft het ministerie dat Rusland die informatie vermoedelijk per ongeluk heeft prijsgegeven bij een jaarlijkse viering voor de Russische luchtlandingstroepen.

De Britten verwijzen naar een toespraak van de Russische commandant Michail Teplinsky, die in een toespraak bij die viering vertelde dat 8500 gewonde parachutisten later terugkeerden naar het front of überhaupt weigerden om gewond het front te verlaten. Een video van die toespraak werd kort na publicatie verwijderd.

Het is niet duidelijk hoeveel parachutisten te zwaar gewond waren om terug te keren naar de strijd en Teplinsky heeft ook niet heeft gezegd hoeveel van hen zijn overleden. Wel leiden de Britten hieruit af dat de eerdere vaststelling dat ruim 50 procent van de 30.000 ingezette parachutisten is verwond of gedood, klopt.

Oekraïne: vannacht meerdere Russische aanvallen

Rusland heeft vannacht verschillende aanvallen op Oekraïne uitgevoerd, zeggen de Oekraïense autoriteiten Het Russische leger zou zowel kruisraketten als hypersonische raketten en drones van Iraanse makelij hebben ingezet.

De Oekraïense luchtafweer heeft dertig van de veertig kruisraketten en alle 27 Shahed-drones neergehaald, luidt het in een verklaring. Het is niet duidelijk of - en zo waar - de niet-uitgeschakelde raketten schade hebben veroorzaakt.

Oekraïense beschietingen hebben gisteren in Donetsk geleid tot brand in een universiteitsgebouw, zegt de door Rusland geïnstalleerde burgemeester van de stad op Telegram. Volgens de door Rusland geïnstalleerde autoriteiten heeft het Oekraïense leger clustermunitie gebruikt bij de beschietingen. Onafhankelijke bevestiging daarvan is er niet.

Het houten dak van het universiteitsgebouw zou in brand staan. Zo'n honderd brandweermannen proberen het vuur volgens de autoriteiten te blussen.

Persbureau Reuters, dat bericht over de aanvallen, kon zowel de informatie over de aanvallen op Oekraïne van vannacht als de brand in het universiteitsgebouw in Donetsk niet verifiëren.

Doden en gewonden na Russische aanval op Koepjansk

Bij een aanval op een bloedtransfusiecentrum in Koepjansk zijn doden en gewonden gevallen, meldt de Oekraïense president Zelensky. Hij spreekt over een "geleide luchtbom" en impliceert daarmee dat de aanval op het medische centrum doelbewust was. Hoeveel doden en gewonden er precies zijn, zei Zelensky niet.

Koepjansk ligt in het oosten van Oekraïne, op ongeveer 30 kilometer van de Russische grens. De stad werd vorig jaar september door het Oekraïense leger bevrijd. Sindsdien is de stad regelmatig doelwit van Russische luchtaanvallen.

Op de foto die Zelensky plaatste is te zien hoe het centrum in vlammen opgaat:

Het bloedtransfusiecentrum in Koepjansk

Rusland zegt nederzetting te hebben veroverd

In het noordoosten van Oekraïne zou de nederzetting Novoselivske veroverd zijn "als gevolg van professionele acties van militaire eenheden", meldt het Russische ministerie van Defensie op Telegram. The Guardian meldt dat het ministerie daaraan toevoegt dat dankzij aanvallen de positie van de Russische strijdkrachten verbetert.

Het Oekraïense leger zei vrijdag dat ze geconfronteerd worden met een groeiend aantal aanvallen in het oosten. De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar zei op Telegram dat "het aantal vijandelijke aanvallen is toegenomen. Er wordt zwaar gevochten."

De onderminister zegt daarnaast dat Russische troepen het gebied in het noordoosten terug willen winnen. Afgelopen herfst verloren de Russen daar gebied.

Gesprekken over Oekraïne in Jeddah begonnen

Volgens Saoedische staatsmedia zijn de door Saoedi-Arabië georganiseerde besprekingen over de oorlog in Oekraïne begonnen. De tweedaagse bijeenkomst in de stad Jeddah maakt deel uit van een diplomatiek plan van Oekraïne om wereldwijd meer steun te vergaren. Nu is het land nog erg afhankelijk van Westerse bondgenoten.

President Zelensky is hoogstwaarschijnlijk niet bij de besprekingen aanwezig. Hij wordt vertegenwoordigd door het hoofd van zijn staf. De verwachting is dat er maar weinig informatie naar buiten zal komen over de besprekingen. Rusland is dit weekend niet uitgenodigd. Het is dan ook vooral een Oekraïense conferentie, bedoeld om de ongeveer dertig aanwezige landen te informeren over de Oekraïense vredesplannen.

In dit artikel lees je meer over de gesprekken die dit weekend gevoerd worden:

Russische tanker beschadigd bij droneaanval in Zwarte Zee

In de Zwarte Zee is vannacht dicht bij de Krim-brug een Russische tanker beschadigd geraakt. Volgens Russische autoriteiten kwam dat door een aanval van een Oekraïense drone. De elf bemanningsleden bleven ongedeerd, wel zou de machinekamer beschadigd zijn geraakt.

De schade is "niet ernstig", zeggen de Russen. De tanker ligt voor anker. In het onderschepte radioverkeer tussen de wal en de tanker zegt iemand dat er water in de machinekamer staat en de tanker op eigen kracht niet verder kan.

In een Russische Telegramgroep staat dat de tanker olie en chemicaliën kan vervoeren. Hij had op het moment van de aanval geen lading aan boord. Er zijn foto's opgedoken van de beschadigde machinekamer en stuurhut.

De vernielde stuurhut

De tanker voer naar de ingang van de Straat van Kertsj tussen het schiereiland de Krim en het Russische vasteland toen hij werd geraakt. De inwoners van die stad hoorden meerdere explosies. In eerste instantie werd aan een aanval op de brug gedacht, die al twee keer door Oekraïne is aangevallen. Er mocht even geen verkeer meer de brug op, maar dat besluit is later ingetrokken.

Gisternacht raakte in de Russische marinehaven Novorossiejsk een landingsschip zwaar beschadigd door een Oekraïense zeedrone. Novorossiejsk ligt ook aan de Zwarte Zee, zo'n 125 kilometer ten zuidoosten van de Straat van Kertsj.

Litouwen trekt ruim duizend verblijfsvergunningen Russen en Belarussen in

Litouwen heeft meer dan duizend verblijfsvergunningen ingetrokken van Russen en Belarussen. Volgens de autoriteiten vormen zij een bedreiging voor de nationale veiligheid.

De regering had inwoners onlangs een vragenlijst gestuurd, waarin gevraagd werd naar hun mening over de invasie van Rusland in Oekraïne en de status van het door Rusland bezette schiereiland de Krim. De antwoorden op die vragen hebben een rol gespeeld bij het besluit tot uitzetting.

De Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja zegt in contact te staan met de Litouwse autoriteiten om te "voorkomen dat onschuldige mensen die geen banden hebben met het regime worden gedupeerd".

De oppositieleider vluchtte na de verkiezingen in 2020 naar Litouwen en woont daar sindsdien. Dit voorjaar werd ze in Belarus bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Ze werd schuldig bevonden aan een poging de macht te grijpen in het land.

Navaly veroordeeld tot 19 jaar cel

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vanmiddag opnieuw veroordeeld, dit keer tot 19 jaar cel voor het oprichten van een extremistische organisatie en aanzetten tot extremisme. Het is de vijfde keer dat Navalny een vonnis krijgt opgelegd. Hij noemt de veroordelingen politiek gemotiveerd en roept Russen op om politieke gevangenen te steunen door te flyeren en demonstraties bij te wonen.

'Rusland bereidt valse-vlagoperatie voor bij Belarussische raffinaderij'

De Oekraïense veiligheidsdienst beschuldigt Rusland van het plannen van een valse-vlagoperatie in Belarus met als doel het buurland de oorlog in te trekken. Belarus steunt de oorlog tegen Oekraïne wel, maar neemt er tot nu toe niet zelf aan deel.

Volgens de verklaring op Telegram zou Rusland een aanval op de Mozyr-olieraffinaderij in scène willen zetten om daar Oekraïense saboteurs van te kunnen beschuldigen. De aanval zou uitgevoerd moeten worden door een speciale eenheid van de geheime dienst die zich zouden voordoen als Wagner-huurlingen om zo onopvallend Belarus binnen te komen. Veel Wagnertroepen zijn in Belarus terechtgekomen na een korte opstand tegen de Russische legertop in juni.

De Oekraïense veiligheidsdienst zegt zich te baseren op informatie uit verschillende bronnen, onder wie een gevangengenomen Russische militair.

Rusland: ook Oekraïense droneaanval op de Krim

Kort na de melding van de aanval op het Russische marineschip meldde het Russische ministerie van Defensie ook een andere Oekraïense aanval op de Krim. De Russische luchtafweer zou tien Oekraïense drones hebben neergehaald en drie andere elektronisch hebben verstoord.

Volgens Russische militaire bloggers was de aanval gericht op een olieopslag bij Feodosia. Video's op sociale media tonen luchtafweergeschut in actie. Ook zijn luide explosies te horen.

'Oekraïne laat met aanval op schip zien dat Russische krijgsmacht nergens veilig is'

Het landingschip dat bij de aanval in de haven van Novorosiejsk lijkt te zijn getroffen door een Oekraïense zeedrone is waarschijnlijk zwaar beschadigd. Hoe groot de schade is, valt moeilijk te zeggen op basis van de beelden, zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif. "Maar een schip dat overhelt, dat is geen goed teken."

Voor de aanval kan Oekraïne meerdere redenen hebben, zegt De Kruif. "Ze willen laten zien dat de Russische krijgsmacht nergens veilig is. Daarmee heeft de operatie naast een militair ook een psychologisch doel, net als de recente drone-aanvallen op bruggen naar de Krim en op Moskou."

Daarnaast heeft het met de door Rusland opgezegde graandeal te maken. Rusland heeft gedreigd neutrale schepen te gaan inspecteren met marineschepen. Oekraïne laat zien dat Rusland daar ook een prijs voor betaalt door marineschepen aan te vallen.

Dat er zo snel beelden van de actie verschijnen heeft ermee te maken dat Oekraïne wil laten zien dat het hiertoe in staat is, denkt De Kruif. "Je ziet dat de oorlog steeds vaker niet en en rond de loopgraven wordt gevoerd, maar steeds dieper het binnenland in. Dat is niet zo makkelijk. Zo'n drone-operatie is weken of zelfs maanden voorbereid. Je moet met heel veel zaken rekening houden, bijvoorbeeld de mogelijkheden dat de geleiding van de drones op afstand gestoord wordt door de Russen, en je wil ook geen burgerdoelen raken. Zo zijn er nog veel meer aspecten. Dat dit Oekraïne desondanks lukt, is pijnlijk voor de Russen."

Beelden van de aanval op Novorossiesjk

Er komt steeds meer informatie uit Oekraïne over de aanval op een Russisch landingsschip in de haven van Novorossiejsk. Volges Oekraïense media werd de aanval gepleegd met een zeedrone van de SBU, geladen met 450 kilo explosieven. Het gaat waarschijnlijk om een landingsschip van de Ropucha-klasse.

Op Russische en Oekraïense accounts op sociale media circuleren verschillende beelden van de aanval op de haven van de Russische stad aan de Zwarte Zee. Daarop is te zien dat een schip na de aanval naar een kant overhelt:

Beelden aanval Oekraïne op Russische haven

Polen arresteert opnieuw Belarussische spionage-verdachte

In Polen is een man uit Belarus aangehouden die wordt verdacht van spionage. Dat heeft de Poolse minister van Binnenlandse Zaken laten weten. In totaal heeft Polen zestien mensen opgepakt in een onderzoek naar spionage vanuit Rusland en Belarus.

"De Belarussische Mikhail A. was betrokken bij het verkennen van militaire faciliteiten en havens. Hij was ook betrokken bij propaganda-activiteiten voor Rusland. Hij is in bewaring gesteld", schrijft de minister in een tweet.

Oekraïne bevestigt aanval op Novorossiejsk, beelden van overhellend marineschip

De aanval met varende drones op de Russische Zwarte Zeehaven van Novorossiejsk is uitgevoerd door de Oekraïense veiligheidsdienst SBU en de marine. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij de Oekraïense inlichtingendienst. Eerder deden Russische staatsmedia al melding van de aanval.

Op Russische accounts op sociale media circuleren beelden een schip dat in zee vuurt en een brandend object dat explodeert. Oekraïense media laten beelden zien van een schip dat naar een kant overhelt na de aanval. Er circuleren ook beelden die vanaf een van de drones zouden zijn gemaakt.

Het overhellende Russische marineschip

Russische minister van Defensie bezoekt troepen in Oekraïne

De Russische minister van Defensie Sjojgoe heeft een bezoek gebracht aan een hoofdkwartier van het Russische leger in Oekraïne. Hij voerde overleg met een groepscommandant en bedankte de troepen voor "het uitvoeren van succesvolle operaties" in de buurt van Lyman, meldt staatspersbureau Interfax.

Sjojgoe kreeg ook een Zweeds CV-90 infanteriegevechtsvoertuig te zien dat was achtergelaten door terugtrekkende Oekraïense soldaten nadat het voertuig was geraakt door een antitankgranaat.

Het bezoek van de minister volgt op een bezoek aan de frontlinie door generaal Valeri Gerasimov enkele dagen geleden, chef van de generale staf en opperbevelhebber van de Russische oorlogsinspanningen in Oekraïne.

Zowel Sjojgoe als Gerasimov zijn zwaar bekritiseerd door Jevgeni Prigozjin, de leider van de Wagnergroep, die ze herhaaldelijk heeft beschuldigde van incompetentie.

Defensieminister Rusland bezoekt troepen in bezet Oekraïne

Zelensky boos over corruptie bij wervingskantoor leger

De Oekraïense president Zelensky heeft de misstanden bij wervingskantoren van het leger scherp veroordeeld. Bij een controle vorige maand kwam er corruptie aan het licht bij een wervingskantoor in Odesa. Een beambte daar wordt ervan verdacht ruim 4,5 miljoen dollar te hebben verduisterd. Het is niet duidelijk hoe hij dat heeft gedaan. De man is aangehouden en wacht zijn proces in de cel af.

Zelensky stelde dat de wervingskantoren gerund moeten worden door mensen die zich bewust zijn "van het belang van het beschermen van Oekraïne". "De conclusie is helder: het wervingssysteem moet bemenst worden door mensen die de oorlog gezien en meegemaakt hebben. En zij die helaas ledematen zijn kwijtgeraakt, maar niet hun waardigheid."

Moskou: Oekraïne heeft Russische marinebasis aan in Novorossiejsk aangevallen

Oekraïne heeft met zeedrones een Russische marinebasis aangevallen bij de Zwarte Zeehaven van Novorossiejsk. een belangrijke haven voor de Russische export. De drones werden volgens het Russische ministerie van Defensie vernietigd door Russische oorlogsschepen.

Vanwege de aanval werd het scheepvaartverkeer in de haven tijdelijk stilgelegd. Op Russische sociale media spreken getuigen van explosies en geweerschoten bij de stad vrijdagochtend. Ook op een geposte video is dat te horen, meldt persbureau Reuters. Als de aanval wordt bevestigd door Oekraïne, zou het de eerste Oekraïense aanval zijn op een van Ruslands belangrijkste havens.

Een manifestatie vorige week op de marinebasis in Novorossiejsk

Poolse premier verwacht meer provocaties van Wagner-groep

Huurlingen van de Wagner-groep worden steeds dichter bij de grens van Belarus met Polen gestationeerd, en dus steeds dichter bij de oostgrens van de NAVO. Het doel is om het militaire bondgenootschap te destabiliseren, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki vandaag op een persconferentie met de Litouwse president Gitanas Nauseda.

Volgens Morawiecki zal het aantal huurlingen langs de grens toenemen. Mogelijk zijn er op dit moment al meer dan 4000 in Belarus, zei Nauseda.

Leden van de Wagner-groep trainen met het leger van Belarus. Polen beschuldigt Belarus ervan dat het afgelopen dinsdag met militaire helikopters het luchtruim van Polen heeft geschonden. Daarop besloot de Poolse regering extra troepen te sturen naar de grens met Belarus.

"De Wagner-groep is ontzettend gevaarlijk. We moeten erop bedacht zijn dat het aantal provocaties toe zal nemen", aldus Morawiecki.

Oekraïne onderzoekt of aanvallen op landbouw oorlogsmisdaden zijn

De procureur-generaal van Oekraïne onderzoekt of aanvallen op de Oekraïense landbouw kunnen worden aangemerkt als oorlogsmisdaden. Dat zegt het kantoor van de procureur-generaal tegen persbureau Reuters.

Het aantal aanvallen op infrastructuur voor met name de graanexport is opgelopen sinds Rusland zich heeft teruggetrokken uit de graandeal, op 17 juli. Volgens Oekraïne heeft Rusland in totaal meer dan honderd aanvallen uitgevoerd op infrastructuur voor de graanbouw en havens. Rusland zegt de graandeal wel weer te willen naleven, maar alleen in ruil voor concessies. Onder meer havenstad Odesa is vorige maand bestookt.

Er zijn al onderzoeken gestart naar meer dan 97.000 meldingen van oorlogsmisdaden sinds het begin van de oorlog. Het Internationaal Strafhof in Den Haag helpt bij de onderzoeken. Wat de regels van het oorlogsrecht precies zijn, legde NOS Stories eerder uit in dit artikel.

Een graanveld bij Odesa werd gebombardeerd afgelopen juli

Rusland werft rekruten in Kazachstan

Internetgebruikers in Kazachstan krijgen sinds kort advertenties in beeld waarin wordt opgeroepen dienst te nemen in het Russische leger. Wie dienst neemt, ontvangt omgerekend ongeveer 4850 euro aan tekengeld en ruim 1800 euro aan salaris, zo wordt beloofd. Wie doorklikt krijgt de indruk dat hij in de regio Sachalin in het uiterste oosten van Rusland wordt gestationeerd.

Kazachstan heeft bijna 20 miljoen inwoners, zo'n 3 miljoen inwoners hebben Russische roots. Het land is een voormalige Sovjetrepubliek. De advertentie speelt daarop in met het tonen van Russische en Kazachse vlaggen en de slogan "Schouder aan schouder".

De regering van Kazachstan weigerde zich achter de Russische aanval op Oekraïne te stellen en wil dat de oorlog beëindigd wordt. De Kazachse wet verbiedt het tegen betaling mee te vechten in een conflict in het buitenland.

Boete voor Apple in Rusland voor "onjuiste" informatie over oorlog

Techbedrijf Apple moet van een rechtbank in Moskou een boete van omgerekend 4000 euro betalen, omdat het weigert "onjuiste" informatie over de oorlog in Oekraïne van zijn podcastplatform te halen.

Volgens de Russische mediatoezichthouder is het informatie die de politieke stabiliteit in Rusland in gevaar brengt. Het is onduidelijk op welke podcast of podcasts precies wordt gedoeld. Persbureau Tass schrijft dat de boete lager is dan het minimumbedrag dat daarvoor staat.

Apple heeft nog niet gereageerd. Het bedrijf heeft de verkoop van zijn producten in Rusland gestaakt, nadat Rusland Oekraïne vorig jaar zijn aanval op Oekraïne begon.

Droneverbod rond Rode Plein in Moskou

Rond het Rode Plein in Moskou zijn bordjes verschenen die voorbijgangers wijzen op het een droneverbod dat daar geldt. Personen die zich er niet aan houden riskeren een boete van omgerekend ongeveer 500 euro, bedrijven kunnen een boete krijgen van ongeveer 3000 euro.

De Nederlandse ambassadeur heeft een foto van zo'n bordje op Twitter gezet. "Ondertussen zijn onze gps en ook onze verkeerapps geregeld verstoord, zodat we niet meer weten waar we heengaan."

Vermoedelijk is de verstoring van het gps-signaal het werk van het Russische leger. Dat probeert te voorkomen dat drones die Oekraïne naar Moskou stuurt, hun doel treffen.

Oekraïne en Rusland maken melding van droneaanvallen

Zowel Oekraïne als Rusland maakt melding van droneaanvallen in de afgelopen nacht. Oekraïne zegt dat het 15 Iraanse kamikazedrones en 7 Russische verkenningsdrones heeft neergehaald. Er wordt niets gemeld over slachtoffers of materiële schade. Bij een Russische aanval op Cherson zijn volgens de Kyiv Independent 8 mensen gewond geraakt, onder wie 4 hulpverleners. Hoe die aanval werd uitgevoerd, staat er niet bij.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat in de buurt van de Russische stad Kaloega zes Oekraïense drones zijn vernietigd. Kaloega ligt ongeveer 150 kilometer ten zuidwesten van Moskou. Ook de Russen zeggen niets over slachtoffers of schade.

Oekraïne weet met zijn drones geregeld doelen in Moskou te treffen. De schade die het daar aanricht staat echter in geen verhouding tot de verwoesting en de aantallen slachtoffers die Rusland met zijn granaten, bommen, drones en raketten in Oekraïne aanricht.

Schade bij een gebouw in Moskou door een drone-aanval eerder deze week

Estland, Letland en Litouwen koppelen zich los van Russisch stroomnet

Estland, Letland en Litouwen zullen zich in februari 2025 loskoppelen van het Russische stroomnet. Dat hebben de netbeheerders uit de drie landen afgesproken, meldt het Litouwse ministerie van Energie. De regeringsleiders van de Baltische staten moeten er formeel nog mee instemmen.

De stroomnetwerken van de drie Baltische staten, Belarus en Rusland zijn sinds de Sovjet-tijd nog steeds aan elkaar gekoppeld. Dat betekent dat Moskou medeverantwoordelijk is voor de stabiliteit van de stroomnetten. Estland, Letland en Litouwen beschouwen dat als veiligheidsrisico en willen daarom gekoppeld worden aan het stroomnet van andere EU-landen. De noodzakelijke technische werkzaamheden worden dit jaar al in gang gezet.

De drie landen zijn al gestopt met het importeren van elektriciteit uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. In de zomer van volgend jaar zeggen de drie landen het verdrag met Rusland en Belarus op, dat het gezamenlijke stroomnet regelt. Met name Litouwen had eerder al aangedrongen op meer snelheid en testte eerder dit jaar al of het netwerk zelfstandig zou werken. Maar Letland en Estland zeggen dat invoering ervan pas in 2025 kan. De Europese Unie springt financieel bij.

Hoogspanningskabels in Letland

Zelensky spreekt hoop uit op 'vredestop' in het najaar

De Oekraïense president Zelensky zegt dat zijn bezoek aan Saudi-Arabië later deze week een startpunt kan zijn voor een toekomstige 'vredestop'. Hij heeft volgens persbureau Reuters de hoop uitgesproken dat er mogelijk in de herfst zo'n vredestop kan worden gehouden.

Zelensky heeft dit volgens Reuters gezegd in een toespraak aan Oekraïense diplomaten. Het is een opvallende uitspraak, omdat Zelensky gedurende het lopende tegenoffensief steeds heeft herhaald dat Oekraïne alle door Rusland bezette gebieden zal gaan heroveren. Het roept de vraag op wat er met een toekomstige vredestop precies wordt bedoeld.

Komend weekend wordt in Saudi-Arabië al een top gehouden over de oorlog in Oekraïne. Daar wordt Zelensky's vredesplan besproken, bevestigden Oekraïense functionarissen eerder deze week aan internationale media. Er zijn enkele tientallen landen uitgenodigd voor de top in Jeddah, maar Rusland naar verluidt niet. Waarschijnlijk gaan de aanwezige landen overleggen over hun standpunten hoe de oorlog kan worden beëindigd.

Oekraïne: 40.000 ton graan getroffen door drone-aanvallen

Bij de Russische drone-aanvallen van afgelopen nacht op de haven van de Oekraïense stad Izmajil is 40.000 ton graan aangetast of verloren gegaan. Dat meldt de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov op X, het voormalige Twitter. Volgens hem was het graan bedoeld voor China, Israël en verschillende Afrikaanse landen.

Sinds Rusland half juli uit de graandeal is gestapt, bestookt het Russische leger de havens van Oekraïne. Vanochtend werd de haven van Odesa ook opnieuw aangevallen.

Erdogan belt met Poetin over graandeal

De Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin hebben een telefoongesprek gehad over de graandeal, waar Rusland vorig maand uitstapte. Daarin heeft Poetin volgens persbureau Reuters zijn standpunt herhaald: Rusland is bereid om weer mee te doen aan de graandeal als het Westen zijn verplichtingen over de Russische graanexporten nakomt.

Poetin noemde verschillende redenen om zich terug te trekken uit de graandeal, schrijft Reuters. Zo heeft het Westen volgens Moskou niets gedaan om de export van Russisch graan en meststoffen te faciliteren.

Erdogan zou tegen Poetin hebben gezegd dat hij zich blijft inspannen om de graandeal nieuw leven in te blazen. Die deal is volgens de Turkse president "een brug van vrede". Poetin, tegen wie een internationaal arrestatiebevel geldt, zou akkoord zijn gegaan met een bezoek aan Turkije.

De overeenkomst kwam vorig jaar zomer tot stand dankzij bemiddeling van Turkije en de Verenigde Naties. Door de afspraken kon Oekraïne het afgelopen jaar bijna 33 miljoen ton mais, tarwe en andere granen uitvoeren, met name naar minder welvarende landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

De Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin tijdens een ontmoeting in augustus vorig jaar

Brand in haven Odesa door Russische drone-aanvallen

Russische troepen hebben de haven van Odesa opnieuw aangevallen met drones, meldt het Oekraïense leger. Door de aanval zou brand zijn uitgebroken in de haven. Ook zou een graanopslag zijn beschadigd.

De Oekraïense luchtmacht zou vannacht 23 zogenoemde Shahed-drones boven Oekraïne hebben onderschept, vooral in Odesa en Kyiv.

Sinds Rusland half juli uit de graandeal is gestapt, bestookt het Russische leger de havens van Oekraïne. Het gaat onder andere om tientallen aanvallen met drones en raketten op de haven van Odesa en havens in de regio, die worden gebruikt als alternatieve route voor graantransport.

De haven van Izmajil, gelegen aan de Donau, zou ook zwaar beschadigd zijn door de Russische drone-aanvallen, zegt een bron tegen persbureau Reuters.

Bij de aanval werden ook kantoren geraakt:

Rusland valt haven van Odesa opnieuw aan met drones

Opnieuw drone-aanvallen op Kyiv

Kyiv is vannacht opnieuw aangevallen met drones. De luchtafweer is in werking gesteld en er is puin terechtgekomen in twee wijken van de Oekraïense hoofdstad, schrijft burgemeester Klytsjko op Telegram. Een gebouw waarin geen mensen wonen, zou beschadigd zijn geraakt. Er zijn hulpdiensten naartoe gegaan. Ook staat er volgens Klytsjko een boom in brand.

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

Opnieuw drone-aanvallen op Kyiv

Polen: helikopters Belarus vlogen toch wel door Pools luchtruim

Na eerdere berichten dat het Poolse luchtruim niet was geschonden door Belarus, meldt het Poolse ministerie van Defensie dat dit toch wel het geval is geweest. Omdat de helikopters laag vlogen, waren ze moeilijk te detecteren door de radarsystemen, laat het ministerie weten.

De minister van Defensie heeft daarop besloten extra troepen en materieel, zoals gevechtshelikopters, naar de grens te sturen.

Het ministerie zegt dat de NAVO op de hoogte is gesteld. Ook is de Belarussische zaakgelastigde in Polen ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Grenspalen van Belarus en Polen, gescheiden door prikkeldraad (foto uit juni 2022)

Dode en gewonden na Russische aanval op ziekenhuis in Cherson

Bij een Russische aanval vanochtend op een ziekenhuis in Cherson is een dokter om het leven gekomen. Vijf anderen raakten gewond, meldt de Oekraïense lokale gouverneur op Telegram.

Volgens een lokale gezondheidsfunctionaris was het de eerste werkdag van de jonge arts. Op foto's die de gouverneur plaatst van de aanval zijn een ingestort plafond en een bebloede vloer te zien.

Poolse inwoners bezorgd om Belarussische helikopters in grensgebied

Inwoners van het Poolse grensdorp Bialowieza zagen vanochtend Belarussische helikopters overvliegen, meldt de Poolse krant Wyborcza. Volgens ooggetuigen die de krant sprak vlogen de helikopters ongeveer 3 kilometer landinwaarts en keerden ze daarna terug. De helikopters vlogen laag over de huizen van de bewoners heen. Sommigen uitten hun twijfels over de oplettendheid van het Poolse leger.

Bewoners plaatsten foto's van de helikopters op sociale media:

Inwoners van het Poolse grensdorp Bialowieza deelden foto's van de helikopters op sociale media

Het Poolse ministerie van Defensie ontkent dat het luchtruim is geschonden. Belarus voert volgens het ministerie vaker oefeningen uit in het grensgebied, schrijft de krant.

De Belarussische autoriteiten hebben niet op de berichten gereageerd. Eerder vandaag reageerde de Belarussische president Loekasjenko wel op berichten over de aanwezigheid van strijders van het Russische huurlingenleger Wagner bij de Poolse grens. Hij ontkende dat er Wagnerstrijders bij de Poolse grens zijn en zei dat Polen Belarus dankbaar moet zijn voor het in toom houden van de Wagnerstrijders.

Oekraïne: meer burgers verzetten zich op de bezette Krim

Het aantal confrontaties tussen burgers en de Russische troepen op de bezette Krim neemt toe, meldt de Oekraïense militaire inlichtingendienst. Het zou daarbij vooral gaan om aanvallen met molotovcocktails op militaire doelen.

Verzet tegen de Russische bezetter is niet zonder gevaar, benadrukt de inlichtingendienst. Er zouden volgens de dienst massaal arrestaties worden verricht.

Twee maanden geleden werd een artiest die vorig jaar verf in de kleuren van de Oekraïense vlag op een openbaar gebouw op de Krim gooide veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Hij deed ook een poging om de deur van het gebouw met een molotovcocktail in brand te steken.

Moskou vaker bestookt met drones, Oekraïne voert productie op

Opnieuw boorde afgelopen nacht in het centrum van Moskou een drone in een flatgebouw. Het is minstens de vijfde drone-aanval op de Russische hoofdstad in een maand tijd. Oekraïne lijkt erachter te zitten én voert de productie van drones steeds verder op.

President Zelensky noemt het "onvermijdelijk en rechtvaardig" dat de oorlog zich steeds meer verplaatst naar "symbolische centra en militaire bases" op Russisch grondgebied. Dit jaar zijn er zo'n 130 drone-aanvallen gemeld in Rusland en de geannexeerde Krim. Daarbij is een veelvoud aan onbemande toestellen ingezet.

Lees verder:

Kremlin erkent dreiging na nieuwe drone-aanval

Het Kremlin zegt dat het na de laatste drone-aanval van vannacht duidelijk is dat er sprake is van "een bedreiging". Het Russische ministerie van Defensie noemt het laatste incident tevens een terroristische aanval.

Vannacht is in Moskou een hoog gebouw beschadigd geraakt na een aanval met een drone. Het gebouw werd zondag ook al geraakt door een drone. Oekraïne ontkent betrokkenheid. Het land zwijgt doorgaans over aanvallen op Russisch grondgebied.

Oekraïne: Russische poging grens over te steken in noorden geblokkeerd

Oekraïne zegt dat het een poging van Rusland om de grens in het noorden van het land over te steken heeft voorkomen.

"Afgelopen nacht, in de regio van Tsjernihiv, heeft de grensbewaking de vijand gestopt in hun poging Oekraïne te bereiken", zegt Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Ihor Klymenko. Het ging volgens de minister om een groep van vier gewapende personen. Ze zouden zich hebben teruggetrokken toen de grenswachten het vuur op hen openden.

Schade door droneaanvallen in Charkiv

In de Oost-Oekraïense stad Charkiv hebben drones schade aangericht bij een aanval, meldt de burgemeester. Een onbemand vliegtuigje stortte neer in het centrum van de stad, de andere raakte een slaapzaal bij de universiteit.

In het centrum raakte één persoon gewond. Doordat de slaapzaal leeg was, vielen daar geen slachtoffers. Wel was er sprake van veel schade: de helft van het gebouw is volgens een politiechef verwoest. Beelden op sociale media tonen dat er in het universiteitsgebouw brand uitbrak na de aanval.

Bluswerkzaamheden na drone-aanval Charkiv

Gebouw in Moskou beschadigd door drone

In Moskou is een hoog gebouw beschadigd geraakt door een aanval met een drone. De burgemeester van de stad schrijft dat er op de 21ste verdieping ongeveer 150 vierkante meter aan beglazing is vernield. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Het gaat om de derde aanval met drones in ruim een week. Hetzelfde gebouw werd zondag ook al geraakt door een drone. De burgemeester zei toen dat het ging om een apparaat dat neerstortte nadat het door de elektronische verdediging in de stad onklaar was gemaakt. Een derde werd neergeschoten door luchtafweer. Het gebouw huisvest meerdere Russische ministeries, maar of die het doelwit waren is niet bekend.

'Glasscherven vielen naar beneden'

Vorige week maandag werden twee drones in de buurt van het defensiehoofdkwartier neergehaald. Het meest in het oog springende incident dateert uit mei, toen er twee drones boven het Kremlin explodeerden. Rusland noemde dat een aanslag op president Poetin, maar Oekraïne ontkende betrokkenheid.

Over het algemeen zwijgt Kyiv over aanvallen in Rusland, al heeft president Zelensky wel gezegd dat de strijd "zich langzaam maar zeker naar Russisch territorium verplaatst". Een woordvoerder van de veiligheidsraad van het Witte Huis zei kort voor het incident in Moskou nog dat de VS aanvallen op Rusland niet aanmoedigt of ondersteunt, maar dat de keuze voor die strategie bij Oekraïne ligt.

Agenten in de straat waar de drone-aanval was

Dodental aanval Kryvy Rih opgelopen naar zes

Het dodental na de Russische aanval op de Oekraïense stad Kryvy Rih is opgelopen tot zes. Een lokale gouverneur meldt dat er daarnaast 75 gewonden zijn gevallen. Bij de aanval werd een flatgebouw en het laboratorium van een onderwijsinstituut geraakt.

Volgens de gouverneur waren bijna 150 inwoners van het flatgebouw zelf in staat om uit het gebouw te komen en werden dertig anderen door reddingswerkers bevrijd.

De stad heeft dinsdag uitgeroepen tot officiële dag van rouw.

Hulpverleners in het huizenblok in Kryvy Rih

China beperkt export drones voor 'niet-vreedzame doelen'

China gaat export van drones beperken vanwege de oorlog in Oekraïne. Vanaf morgen zal het land controles uitvoeren om te voorkomen dat drones worden gebruikt voor "niet-vreedzame doelen", kondigt het ministerie van Handel aan. Drones worden door zowel Rusland als Oekraïne ingezet om te verkennen en aan te vallen.

De beperkingen zullen gelden voor drones die verder kunnen vliegen dan het gezichtsveld van de bestuurder zelf of die langer dan een halfuur in de lucht blijven, zwaarder dan zeven kilo zijn en waarmee objecten kunnen worden gegooid.

In april vorig jaar trok het Chinese bedrijf DJI Technology Co zich terug uit Rusland en Oekraïne, om te voorkomen dat hun drones ingezet zouden worden in de oorlog. De Oekraïense overheid had het bedrijf opgeroepen te stoppen met het verkopen van drones aan Rusland.

Oekraïens ministerie: 180.000 ton graan verwoest door Russische luchtaanvallen

Bij Russische luchtaanvallen op Oekraïense graanreserves is deze maand in totaal 180.000 ton aan graangewassen verwoest. Dat gebeurde in negen dagen tijd, meldt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sinds Poetin zich heeft teruggetrokken uit de graandeal, worden belangrijke Oekraïense infrastructuren gebombardeerd. De graandeal is een afspraak tussen onder meer de VN, Oekraïne en Rusland, die het mogelijk maakte om de export van graan voort te zetten tijdens de oorlog.

Dodental aanval Kryvy Rih opgelopen naar vier

Het aantal doden van de Russische aanval op onder meer een flatgebouw in de Oekraïense stad Kryvy Rih is opgelopen naar vier.

Onder de doden is ook een 10-jarig meisje, melden lokale bestuurders. Volgens de gouverneur van de regio Dnipro raakten 53 mensen gewond.

Nog altijd zijn reddingswerkers op zoek naar overlevenden. Kryvy Rih is de geboortestad van president Zelensky. Hij sprak zijn afschuw uit over de aanval. Bij de aanval werd ook een deel van een universiteit verwoest.

'Oekraïne heroverde vorige week bijna 15 vierkante kilometer grondgebied'

Oekraïne heeft vorige week bijna 15 vierkante kilometer grondgebied heroverd op de Russen, meldt plaatsvervangend minister van Defensie Hanna Maljar. In de buurt van de door de Russen bezette stad Bachmoet werd zo'n 2 vierkante kilometer heroverd.

Volgens haar vonden er de afgelopen week meer dan 170 gevechten plaats tussen Oekraïense en Russische troepen. Sinds de start van het Oekraïense tegenoffensief, dat zo'n acht weken geleden begon, is ongeveer 240 vierkante kilometer heroverd. Maar Rusland heeft nog steeds meer dan 100.000 vierkante kilometer Oekraïens grondgebied in handen, inclusief het geannexeerde schiereiland de Krim.

Tsjechië legt Russische miljardair Jevtoesjenkov sancties op

Tsjechië heeft de Russische oligarch Vladimir Jevtoesjenkov sancties opgelegd. Hij heeft volgens Forbes een vermogen van zo'n 1,5 miljard euro.

Jevtoesjenkov is de oprichter van Sistema, een bedrijf met grote belangen in de telecommarkt, maar ook bijvoorbeeld in onroerend goed. Hij heeft nauwe banden met het Kremlin en staat op meerdere sanctielijsten, waaronder die van het Verenigd Koninkrijk, waar hij vastgoed bezit.

In Tsjechië staat hij sinds juni op de sanctielijst, maar pas nu zijn zijn bankrekeningen bevroren. Hij bezit volgens Radio Prague huizen in Karlsbad ter waarde van ruim 20 miljoen euro. Hoewel zijn vermogen de afgelopen jaren gedaald is, is Jevtoesjenkov nog altijd een van de vijftig rijkste Russen.

Doden bij aanval in Oekraïense stad Kryvy Rih

Bij een Russische raketaanval op de stad Kryvy Rih zijn minstens twee doden gevallen, meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook raakten ruim dertig mensen gewond.

Bij de aanval werd het gebouw van een onderwijsinstelling geraakt en een appartementencomplex. Op beelden is te zien dat een groot gat is geslagen in een gebouw. President Zelensky zegt dat "doden en gewonden zijn gevallen", maar noemt geen aantallen. Volgens hem liggen er mogelijk nog mensen onder het puin.

Russische raketaanval op appartementencomplex in Kryvyi Rih

Droneaanval op politiebureau in West-Russische regio

Een Oekraïense droneaanval heeft een politiebureau beschadigd in de Russische regio Brjansk, meldt de gouverneur van de regio. "Oekraïense militairen hebben het district Troebtsjevski aangevallen", stelt hij. "De droneaanval werd uitgevoerd op het gebouw van de wijkpolitie. Er vielen geen slachtoffers."

Wel is er volgens hem schade aan het dak en de ramen van het politiebureau.

'Russische bloggers mogen waarschijnlijk niet over aanval op brug bij Krim schrijven'

Russische militaire bloggers mogen van de regering waarschijnlijk niets schrijven over de aanval op de Chonhar-brug die Cherson met de Krim verbindt, die eergisteren plaatsvond. Dat concludeert het Institute for the Study of War (ISW) in een dagelijkse update.

Het Oekraïense leger vertelde de belangrijke brug eergisteren te hebben aangevallen. Waar eerdere aanvallen door de bloggers breed werden uitgemeten, is het nu stil.

De Russische militaire bloggers zijn een belangrijke nieuwsbron voor een grote groep Russen. Ook voor het Kremlin zijn zij belangrijk. De bloggers worden regelmatig uitgenodigd voor bijeenkomsten waarop Poetin spreekt en hadden in juni een exclusieve ontmoeting met hem.

Volgens het ISW is het zeer onwaarschijnlijk dat de bloggers er vrijwillig voor kiezen om niet over een succesvolle of onsuccesvolle Oekraïense aanval te schrijven.

Protesten in Georgische haven tegen komst cruiseschip met Russische toeristen

In de Georgische havenstad Batoemi hebben opnieuw meerdere mensen gedemonstreerd tegen de komst van het cruiseschip Astoria Grande. Aan boord zijn veel Russische toeristen, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

Meerdere mensen zouden zijn aangehouden. Het schip was 27 juli ook al in de haven van de stad. Toen was er ook een groot protest van inwoners tegen de Russische toeristen, van wie een deel zich voor de oorlog in Oekraïne had uitgesproken.

Hoewel de Astoria Grande officieel onder de vlag van het land Palau vaart, is het een schip dat vooral wordt ingezet om Russische toeristen te vervoeren. Demonstranten vinden dat het schip daarom niet zou mogen afmeren in de havenstad.

Charkiv aangevallen door Russische raketten

De Oekraïense stad Charkiv, de een na grootste stad in het land, is gisteravond laat aangevallen door meerdere Russische raketten, meldt lokale legercommandant Serhi Melnyk.

De burgemeester van de stad, Ihor Terechov zegt dat er zeker twee raketten werden afgevuurd die op "niet-residentiële gebouwen" zijn neergekomen. Volgens hem is er brand ontstaan. Over mogelijke slachtoffers is nog niets bekend. Russisch staatsmedium TASS spreekt op basis van bronnen over brand in opslagfaciliteiten.

Zelensky waarschuwt voor nieuwe aanvallen op stroomnetwerk

President Zelensky heeft gewaarschuwd voor nieuwe Russische aanvallen op het Oekraïense stroomnetwerk. Volgens de president zullen vanaf de herfst en in de winter onder meer verdeelstations weer een groot doel worden voor Rusland. Ook afgelopen winter werden die doelen regelmatig aangevallen, in de hoop het Oekraïense tegenoffensief te vertragen. Afgelopen winter was op een gegeven moment zo'n 40 procent van het stroomnetwerk in Oekraïne buiten gebruik vanwege de aanvallen, schat Kyiv Independent.

Zelensky meldde een ontmoeting te hebben gehad met bestuurders van meerdere regio's waarin hij over de bescherming van het stroomnetwerk heeft gesproken. "Het was een belangrijke ontmoeting omdat er nog tijd is om ons voor te bereiden op het winterseizoen", zegt hij op Telegram.

Ook in Kyiv werden afgelopen winter verdeelstations aangevallen. Daarbij werden drones ingezet van waarschijnlijk Iraanse makelij:

Schade aan de energievoorziening in Kyiv, na een drone-aanval op 19 december 2022

Oekraïne bevestigt gesprek over vredesvoorwaarden in Saudi-Arabië

Oekraïne heeft bevestigd dat het opnieuw samen met een aantal landen om tafel gaat zitten in Saudi-Arabië om over vrede te spreken. Dat de ontmoeting er zou komen was al duidelijk, maar het is de eerste keer dat Oekraïne die bevestigt.

Daarbij zijn vooral veiligheidsadviseurs aanwezig, zegt de stafchef van de Oekraïense president Zelensky, Andriy Yermak. "De eerste ontmoeting vond plaats in Kopenhagen (op 24 juni). We werken er nu hard aan om zo veel mogelijk partners te betrekken om mee te doen", zegt hij.

The Wall Street Journal schreef gisteren al over de ontmoeting waarop Rusland niet uitgenodigd zou zijn. De hoop van Oekraïne en de westerse landen die aanwezig zijn is dat de top leidt tot steun voor een vredesvoorstel dat in het voordeel is van Oekraïne. Zelensky wil in zijn plan onder meer dat Rusland vier geannexeerde gebieden (Cherson, Zaporizja, Loehansk en Donetsk) teruggeeft aan Oekraïne. Ook wil hij onder meer dat alle tijdens de oorlog gevangengenomen Oekraïners, onder wie kinderen, die naar Rusland zijn gedeporteerd worden vrijgelaten.