liveblog
NOS NieuwsAangepast

Beelden van aanval Makiivka • Unilever op Oekraïense zwarte lijst

liveblog gesloten

Blog gesloten

Dit blog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

Foto's: houwitsers op de frontlinie bij Bachmoet

Op de frontlinie bij Bachmoet vuren Oekraïense militairen houwitsers af op Russische troepen. Foto's gemaakt door Reuters.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

'Verdachte activeerde explosieven in gerechtsgebouw bij ontsnappingspoging'

Meer over de explosie in het gerechtsgebouw in Kyiv waarbij een man is overleden. De procureur-generaal van Kyiv meldt dat twee politieagenten lichtgewond zijn geraakt als gevolg van de explosie in het gerechtsgebouw.

De man die overleed, veroorzaakte de explosie zelf, zei minister van Binnenlandse Zaken Ihor Klymenko eerder al. De man gooide na de hoorzitting een explosief naar de bewakers en probeerde uit de rechtbank te vluchten, meldt The Kyiv Independent. De bewakers losten een waarschuwingsschot, waarop de man zichzelf in een toilet verschanste. De gealarmeerde politieagenten vroegen hem zich over te geven, maar hij weigerde mee te werken en gooide toen nog een explosief naar de politieagenten. Hierbij stierf de man en raakten de agenten alleen lichtgewond.

De overleden man heet Ihor Hoemenjoek. Hij werd ervan beschuldigd in 2015 - tijdens een protest voor het parlementsgebouw in Kyiv tegen grondwetswijzigingen die de door Rusland bezette regio's autonomie binnen Oekraïne zouden verlenen - een granaat tot ontploffing te hebben gebracht. Hierbij kwamen vier leden van de Nationale Garde om het leven kwamen en raakten meer dan honderd mensen gewond, schrijft The Kyiv Independent.

Hoemenjoek woonde een hoorzitting bij over zijn betrokkenheid bij de aanslag in 2015. Hij heeft ontkend de granaat te hebben gegooid.

Komt er een aanval op de kerncentrale van Zaporizja? Vijf vragen (en antwoorden)

Groeiende zorgen over de grootste kerncentrale van Europa. Volgens het Oekraïense leger zijn er sterke aanwijzingen dat Rusland een "terreurdaad" voorbereidt bij de kerncentrale bij Zaporizja, die onder controle staat van Rusland. Hoe zorgwekkend is de situatie? En wat zouden de gevolgen zijn van een explosie? Vijf vragen en, voor zover mogelijk, de antwoorden.

Lees het artikel hier:

Man dood na explosie in gerechtsgebouw Kyiv

Bij een explosie in een gerechtsgebouw in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is een man overleden. De man had zelf explosieven tot ontploffing gebracht. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Ihor Klymenko zei in een verklaring op de plaats van de explosie in het gerechtsgebouw dat de man mogelijk per ongeluk op explosieven is gestapt.

Er is echter verder nog weinig informatie over het incident. De omgeving rond het gerechtsgebouw is afgezet.

Podcast De Dag: dreigen met een nucleaire ramp

De spanning loopt op rondom de kerncentrale bij Zaporizja, in door Rusland bezet gebied in Oekraïne. President Zelensky waarschuwt voortdurend dat Rusland een explosie gaat veroorzaken, en dan gaat beweren dat het een Oekraïense aanval was. Omgekeerd zei Rusland gisteravond dat Oekraïne de kerncentrale gaat aanvallen met drones en precisiewapens.

Een explosie en een kernramp zouden niet in het voordeel van Rusland zijn, maar er zijn veel zorgen dat Moskou dat er niet van weerhoudt om de centrale aan te vallen. Het is voor het eerst dat een kerncentrale een mogelijk doelwit is in een oorlog.

Verslaggever Sander van Hoorn reisde de afgelopen weken langs het front in Oekraïne. Hij zag hoe de bevolking wordt voorbereid op een mogelijke kernramp. In podcast De Dag vertelt hij over de mogelijke gevolgen van een ontploffing in de kerncentrale, hoe we de waarschuwingen uit Moskou en Kyiv moeten begrijpen, en hoe de bevolking geterroriseerd wordt door deze dreiging. Je kunt de aflevering hier beluisteren.

Sander van Hoorn zag maandag hoe mensen in de stad Zaporizja worden voorbereid op een incident met de kerncentrale. Dat gaat zo:

Zo gaan ze in Oekraïne om met de dreiging rondom de Zaporizja-kerncentrale

Overzicht Nederlandse steun

Nederland heeft Oekraïne tot nu toe voor zo'n 1,9 miljard euro aan militaire steun gegeven. Minister Ollongren van Defensie meldt aan de Tweede Kamer dat het onder meer gaat om wapens, munitie, voertuigen, bruggen, brandstoffen, medische goederen en uitrusting om mijnen op te ruimen.

De Europese Vredesfaciliteit, een fonds van de Europese Unie om operaties en steunmaatregelen te financieren, compenseert een deel van de kosten.

In de Kamerbrief van Ollongren staat een overzicht van welke systemen zijn geleverd, in welke aantallen en welke waarde die hebben.

Beelden van aanval Makiivka

Online zijn beelden gepubliceerd van de aanval die Oekraïne zou hebben uitgevoerd op Russische doelen in Makiivka bij de stad Donetsk. Die stad is al sinds 2014 bezet, eerst door pro-Russische separatisten en inmiddels door het Russische leger.

Op de beelden is een enorme explosie te zien. Het getroffen gebouw was een woningcomplex in aanbouw. Het nog niet voltooide pand zou door Rusland zijn gebruikt voor de opslag van raketmunitie.

Russische functionarissen zeiden vanochtend dat er geen aanval is geweest op een militair doel, maar juist op burgerdoelen. Volgens het door Rusland aangestelde hoofd in het gebied is een man om het leven gekomen en zijn zeker 36 mensen gewond geraakt.

Enorme explosie bij Oekraïense aanval op Russische troepen

Unilever op Oekraïense lijst van oorlogssponsoren

Oekraïne eist van Unilever dat het bedrijf zich terugtrekt uit Rusland. Het bedrijf verdient daar nog altijd veel geld. Oekraïne heeft het Britse bedrijf op de lijst van internationale oorlogssponsoren gezet op basis van de verkopen in Rusland. Unilever is een van de marktleiders op het gebied van voedingsmiddelen, schoonmaakproducten en persoonlijke verzorging.

Het Oekraïense anti-corruptieagentschap zegt dat Unilever middels de hoge belastingen de "economie van de agressor" steunt en daarmee de continuïteit van de Russische oorlog tegen Oekraïne. Het bedrijf is een van de grootste buitenlandse belastingbetalers in Rusland, met een bedrag van ongeveer 303 miljoen euro, meldt Der Spiegel.

Unilever heeft de oorlog veroordeeld in een eerdere verklaring en import en export stilgelegd, maar producten die in Rusland worden geproduceerd, worden daar nog wel verkocht. Het bedrijf zei in mei nog dat vertrekken uit Rusland lastiger is dan gedacht. Er zouden bij vertrek 3000 mensen op straat komen te staan, een koper voor het bedrijf is nog niet gevonden.

Protest in Londen vorig jaar tegen de aanwezigheid van Unilever in Rusland

Nederland erkent hongersnood Oekraïne onder Stalin waarschijnlijk als genocide

Nederland lijkt de hongersnood in Oekraïne in de jaren 30 te zullen erkennen als genocide. Dat gebeurt op verzoek van de Oekraïense regering. De Tweede Kamer praat er deze week over. Er ligt een motie van de regeringspartijen, die een meerderheid hebben in de Kamer.

Initiatiefnemer Sjoerd Sjoerdsma (D66) spreekt van een belangrijke motie, die van groot symbolisch belang is voor Oekraïne. Door de hongersnood (Holodomor) onder het bewind van Sovjetleider Stalin kwamen zeker 2,5 miljoen mensen om het leven.

Lees hier meer:

Zelensky: alleen Rusland bedreiging voor kerncentrale Zaporizja

President Zelensky zegt in een videoboodschap dat Rusland het enige land is dat een gevaar vormt voor de kerncentrale in Zaporizja. Hij reageert daarmee op berichten dat Rusland en Oekraïne beide zeggen dat de ander van plan is de kerncentrale aan te vallen.

"Volgens onze inlichtingendiensten hebben Russische militairen objecten die op explosieven lijken op het dak van verschillende gebouwen van de kerncentrale geplaatst. Misschien om een aanval te simuleren, misschien hebben ze een ander scenario in gedachten." Hij noemt het de verantwoordelijkheid van de hele wereld om het Kremlin tegen te houden, omdat straling iedereen treft.

Kyiv: standpunt China over atoomaanval van groot belang

Volgens de stafchef van de Oekraïense president Zelensky, Andriy Yermak, is het standpunt dat China inneemt ten aanzien van een mogelijke nucleaire aanval van Rusland van groot belang. Yermak zette een artikel uit de Financial Times op Telegram, waarin staat dat de Chinese leider Xi Jinping zijn Russische collega Poetin waarschuwt voor een aanval met nucleaire wapens op Oekraïne.

Yerkmak noemde dat "een belangrijke stellingname van China over de nucleaire dreiging".

Generaal Soerovikin nog steeds niet in beeld na berichten over arrestatie

De Russische generaal Sergej Soerovikin, plaatsvervangend commandant van de militaire operaties in Oekraïne, is sinds de muiterij van de Wagner-groep niet meer in het openbaar gezien. Vorige week kwamen er berichten naar buiten dat Soerovikin was gearresteerd, maar die zijn niet bevestigd, meldt het Britse ministerie van Defensie. Hij zou op de hoogte zijn geweest van de muiterijplannen van Wagner-baas Prigozjin. Soerovikin onderhoudt sinds 2017 banden met de Wagner-groep, toen hij in Syrië diende.

Soerovikin staat in het Westen bekend om zijn genadeloze optreden, maar is in Rusland een van de meest gerespecteerde legerleiders. De (tijdelijke) opstand van Prigozjin tegen Rusland heeft de kloof binnen veiligheidsorganisaties mogelijk vergroot, zegt het Britse ministerie. Verder ontbrak bij een op tv uitgezonden bijeenkomst van de top van het ministerie van Defensie op 3 juli onderminister Jevkoerov. Hij werd met Prigozjin gezien bij de inname van het legercomplex in Rostov aan de Don, op de dag van de muiterij.

'Meerdere doelen in Russische grensregio onder vuur genomen door Oekraïne'

Twee Russische regio's die aan de grens met Oekraïne liggen melden onder vuur te zijn genomen door het Oekraïense leger.

De gouverneur van de regio Koersk, Roman Starovojt, zegt dat in het dorpje Tjotkino een huis en een school beschadigd zijn. Ook de gouverneur van de regio Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, zegt dat Oekraïne aanvallen op het gebied heeft uitgevoerd. Volgens hem lag het dorp Valoejki onder vuur.

"Het luchtafweersysteem heeft gewerkt, maar er is wel schade", zei de gouverneur. Wat die schade precies is en welke wapens zijn ingezet door Oekraïne, meldt hij niet. Oekraïne heeft de aanvallen niet bevestigd en de verwachting is ook niet dat dat zal gebeuren: het land doet nooit mededelingen over aanvallen op Russisch grondgebied.

Aanval op plaats Makiivka in Donetsk

Het Oekraïense leger zegt dat het gisteravond een aanval heeft uitgevoerd op Russische troepen in de plaats Makiivka in de regio Donetsk. Die plaats is door Rusland veroverd. "Een formatie van Russische terroristen in het tijdelijk bezette Makiivka bestaat niet meer", zegt het Oekraïense leger. Op Telegram toonde het beelden van een enorme explosie. Mogelijk gaat het om een brandstof- of munitiedepot.

Russische functionarissen in het gebied zeggen dat er geen aanval is geweest op militairen, maar juist op burgerdoelen. Volgens het door Rusland aangestelde hoofd in het gebied is een man om het leven gekomen en zijn zeker 36 mensen gewond geraakt.

De informatie van zowel Oekraïense als Russische zijde is niet onafhankelijk te verifiëren.

Makiivka is bekend van een grote Oekraïense aanval op Nieuwjaarsdag, waarbij zeker 89 Russische militairen om het leven kwamen.

Russen en Oekraïners zeggen allebei dat de ander kerncentrale gaat aanvallen

Rusland en Oekraïne waarschuwen allebei, los van elkaar, voor een aanval op de Zaporizja-kerncentrale. Volgens het Russische staatspersbureau RIA heeft het Russische atoomagentschap aanwijzingen dat Oekraïne de centrale komende nacht wil aanvallen met drones en precisiewapens.

De Oekraïense krijgsmacht waarschuwt op haar beurt voor ontploffingen veroorzaakt door Russen, met als doel om de schuld in de schoenen van de Oekraïners te schuiven. President Zelensky heeft er vandaag over gebeld met zijn Franse collega Emmanuel Macron, zo meldde hij op Twitter. De twee spraken af de situatie scherp in de gaten te houden, zegt Zelensky.

De Oekraïense kerncentrale Zaporizja is op dit moment in Russische handen, maar wordt in bedrijf gehouden door Oekraïens personeel. Ondertussen adviseert het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid omwonenden wat ze moeten doen en hoe ze moeten evacueren als de centrale ontploft.

De kerncentrale van Zaporizja

Welkom!

Welkom in het liveblog over de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne van woensdag 5 juli. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.