liveblog
NOS NieuwsAangepast

Russische veiligheidstop bijeen • Poetin over Wagner-opstand: bloedvergieten voorkomen

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. In de Siberische steden Tjoemen en Het blog van afgelopen weekend, over de opmars van Prigozjin en zijn Wagner-groep, is hier terug te lezen.

  • Poetin: muiterij was kansloos
  • Duitsland wil 4000 militairen in Litouwen stationeren
  • 'Beelden Sjojgoe vrijdag opgenomen'
  • 'Strafzaak tegen Prigozjin loopt nog'
liveblog gesloten

Blog gesloten

We sluiten het blog van maandag 26 juni. Het nieuwe blog is hier te vinden.

Poetin bedankt Wagner-huurlingen 'die op tijd zijn gestopt'

Poetin bedankt Wagner-huurlingen in zijn speech

Estse premier: Europa moet Oekraïne meer steun bieden

De Estse premier Kaja Kallas wil dat Europese landen meer militaire steun bieden aan Oekraïne. Dat zegt ze in een interview met Nieuwsuur. "Wat zorgelijk is, is dat Rusland zijn defensiebudget met 200 procent heeft verhoogd en China zelfs met 500 procent. Terwijl de uitgaven in de EU alleen maar omlaag zijn gegaan."

Estland grenst net als Oekraïne aan Rusland. Premier Kallas kijkt met angst en beven naar haar buurland. Daar is geen verandering in gekomen sinds de Wagner-opstand. "Wij hebben altijd geweten dat Rusland onvoorspelbaar is en gevaarlijk. Wat mij nog steeds het meeste zorgen baart is dat Rusland steeds buurlanden aanvalt. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit wie de leider is, ze doen het steeds weer."

Poetin heeft werkbespreking met veiligheidstop

President Poetin heeft zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs bijeengeroepen, meldt het staatspersbureau Tass. Aan tafel zitten onder meer de hoogste aanklager bij justitie, de minister van Binnenlandse Zaken, het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst FSB en ook minister van Defensie Sjojgoe.

Wat er op de agenda staat is niet bekendgemaakt. Aangenomen mag worden dat de mislukte opstand van het Wagner-huurlingenleger van het afgelopen weekend het hoofdonderwerp is.

Poetin riep zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs bijeen

Poetin: muiterij was kansloos

De Russische president Poetin heeft op de staatstelevisie gereageerd op de gebeurtenissen van zaterdag, toen Wagner-huurlingen de Russische stad Rostov aan de Don korte tijd bezetten en oprukten richting Moskou. Poetin zei dat "de muiterij kansloos was" en dat het leger "alle voorbereidingen had getroffen om de muiterij te laten mislukken." Hij zei verder dat de meeste Wagner-huurlingen goede vaderlanders zijn. "Door om te keren hebben ze verder bloedvergieten voorkomen."

De toespraak van Poetin was niet live, maar eerder opgenomen.

'Oekraïners veroveren Antonovsky-brug bij Cherson'

Er zijn geverifieerde beelden van gevechten opgedoken van de afgelopen dagen bij de Antonovsky-brug over de Dnjepr bij Cherson. De Oekraïners zouden de brug in handen hebben gekregen.

Als dat zo is, betekent dat niet dat ze het zuidelijk deel van de regio Cherson kunnen binnentrekken. Ten zuiden van de brug ligt een moeras en daarachter een brug over de Konka-rivier. Die brug is voor zover bekend nog in Russische handen.

Beelden van de gevechten bij de brug:

Gevechten bij Antonovsky-brug, waar Oekraïners de Dnjepr zijn overgestoken

'Poetin komt vanavond met verklaringen'

Russische media melden dat president Poetin vanavond een aantal belangrijke verklaringen aflegt, "die beslissend zijn voor de toekomst van het land" . Dat is vernomen uit de mond van Kremlin-woordvoerder Peskov. Details worden niet gegeven, maar de verwachting is dat die over de opstand van het Wagner-huurlingenleger zal gaan, die vrijdag werd afgewend.

Wagner-leider Prikozjin liet zijn eenheden die op weg waren naar Moskou, rechtsomkeert maken. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bevestigde vandaag dat de Belarussische president Loekasjenko als bemiddelaar was opgetreden.

Poetin zei zaterdag nog in een televisietoespraak dat hij hard zou optreden tegen "verraders". "Iedere binnenlandse muiterij is een serieuze bedreiging van onze staat":

Poetin geeft speech: Wagner-acties zijn 'dolkstoot in de rug'

Wagner is meer dan een huurlingenleger

De Wagner-groep van Jevgeni Prigozjin wordt steeds huurlingenleger genoemd, maar is veel meer dan dat. Het is een holding die zaken doet in olie, zeldzame metalen en goud, maar waar ook bouwbedrijven en trollenfabrieken bij horen.

De NOS sprak met de Duitse hoogleraar Andreas Heinemann-Grüder, gespecialiseerd in Russische strijdgroepen, en met journalist Bram Vermeulen. De laatste verdiepte zich in rol van Wagner bij de uitbreiding van de Russische invloed in Afrika.

'Aanmeldcentra Wagner weer open'

Russen kunnen zich weer aanmelden voor het Wagner-huurlingenleger. In de Siberische stad Novosibirsk zijn de kantoren van Wagner weer opengegaan, schrijft het staatspersbureau Tass.

Andere Russische media maken melding van de heropening van Wagner-kantoren Jekatarinenburg, Moermansk, Tjoemen en Sint-Petersburg.

De kantoren gingen vrijdag dicht, vermoedelijk kort nadat de veiligheidsdienst FSB een onderzoek tegen Wagner had aangekondigd wegens muiterij. Russische media meldden vandaag dat dit onderzoek nog loopt.

Het Wagner-hoofdkwartier in Sint-Petersburg

'VS stuurt nieuw pakket militair materieel naar Oekraïne'

De VS steunt Oekraïne met een pakket van nog eens 500 miljoen euro, meldt persbureau Reuters. Het besluit wordt vermoedelijk morgen bekendgemaakt.

Volgens het persbureau zit daar in ieder geval de levering van landvoertuigen bij, waaronder 30 Bradley- en 25 Stryker-gevechtsvoertuigen. Ook levert de VS meer antitankraketten en munitie voor lucht- en gronddoelen. De precieze samenstelling van het pakket staat nog niet vast.

Als de levering doorgaat is dat het 41e pakket aan Amerikaanse defensiematerialen voor Oekraïne sinds de Russische inval in februari vorig jaar. De VS heeft aan de leveringen al meer dan 36 miljard euro uitgegeven.

Een Stryker-gevechtsvoertuig bij een oefening van het Amerikaanse leger

Wagner-baas Prigozjin: we waren niet uit op val regering

Wagner-baas Prigozjin heeft een teken van leven gegeven met een 11 minuten durende audioboodschap op Telegram. Het is voor het eerst dat hij van zich laat horen, nadat hij zaterdag uit Rostov aan de Don was vertrokken. Onduidelijk is waar hij nu is; hij zou in Belarus verblijven.

Eenheden van zijn huurlingenleger trokken zaterdag op naar Moskou, nadat ze eerder Rostov hadden ingenomen. De opmars richting Moskou was niet om de regering omver te werpen, zei hij, maar om te protesteren tegen het opnemen per 1 juli van zijn strijdgroep in het Russische leger. Ook wilde hij personen ter verantwoording te roepen die "door hun onprofessionele acties een groot aantal fouten zouden hebben gemaakt" in de oorlog in Oekraïne.

Daarmee doelt hij op de legertop, bestaande uit uit minister van Defensie Sjojgoe en generaal Gerasimov. Met beiden verkeert Prigozjin op voet van oorlog. Hij valt hen voortdurend keihard aan, omdat zij Wagner zouden dwarsbomen en incompetent zouden zijn.

Prigozjin noemt de tocht naar Moskou een "mars voor gerechtigheid". Zo'n 200 kilometer voor Moskou besloot hij rechtsomkeert te maken. "Het werd duidelijk dat er veel bloed zou vloeien, daarom besloten we dat het genoeg was." Hij betreurt het dat zijn troepen verschillende helikopters van de luchtmacht hebben bestookt. Daarvan zijn er volgens Russische media verschillende neergehaald, wat aan ten minste 15 mensen het leven zou hebben gekost.

Prigozji erkent dat de Belarussische president Loekasjenko een bemiddelende rol heeft gespeeld en voorstellen heeft gedaan om Wagner te laten voortbestaan, zonder daarover in detail te treden.

Prigozjin zaterdag bij zijn vertrek uit Rostov

Duitsland is bereid duizenden militairen in Litouwen te stationeren

Duitsland is bereid om zo'n 4000 militairen van de Bundeswehr in Litouwen te stationeren en zo de NAVO-oostflank te versterken. Dat zei de Duitse minister van Defensie Pistorius bij een bezoek aan de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Hij vergeleek de situatie waarin Litouwen, Estland, Letland en Polen zitten met die van het toenmalige West-Duitsland in de Koude Oorlog. "Wij konden altijd op onze NAVO-partners vertrouwen, die ons in een noodsituatie zouden bijstaan en samen met ons voor onze vrijheid en veiligheid zouden vechten."

Duitsland bood in juni al aan om een brigade voor een eventuele inzet in Litouwen gereed te houden. De vraag was of die daar permanent zou blijven of er alleen voor oefeningen heen zou gaan.

De Litouwse president Gitanas Nauséda heeft het Duitse aanbod geaccepteerd. Hij verwacht dat de faciliteiten om de Duitsers onder te brengen in 2026 klaar zijn.

Podcast De Dag over de stilte van Poetin met Laura Starink en Mart de Kruif

Twee dagen na de opmars van Wagner-troepen richting Moskou en de daaropvolgende aftocht, is het opvallend stil in Rusland. De Russische bevolking en de rest van de wereld zitten vol vragen, maar antwoorden zijn er nog nauwelijks.

In deze podcast reflecteert Laura Starink, oud-correspondent in Rusland en journalist van het kennisplatform Raam op Rusland op die stilte: het zwijgen van Poetin zelf, maar vooral ook van de mensen om hem heen. Een stilte die dreigend aanvoelt, zegt ze, want op welke manier zal Poetin zijn land en de wereld duidelijk gaan maken dat alleen hij aan de macht is?

Ook oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif vreest voor de reactie uit het Kremlin op het slagveld. En hij vertelt wat de interne machtsstrijd volgens hem zegt over de kwetsbaarheden van het Russische leger. Want wat doet het met je als je als Russische soldaat in de loopgraven ligt en hoort dat je bazen elkaar in de haren vliegen?

Hermitage Amsterdam vanaf 1 september verder als H'ART Museum

Museum Hermitage in Amsterdam gaat vanaf 1 september verder onder de naam H'ART Museum. De Hermitage verbrak vanwege de Russische aanval op Oekraïne vorig jaar de banden met het Hermitage Museum in Sint-Petersburg. Het Amsterdamse museum was een dependance van het Russische staatsmuseum. "De oorlog in Oekraïne heeft de relatie onherstelbaar beschadigd", liet het Amsterdamse museum toen weten.

H'ART Museum gaat nauw samenwerken met het British Museum in Londen, Centre Pompidou in Parijs en het Smithsonian American Art Museum in Washington. De samenwerking werd vandaag gepresenteerd in het bijzijn van de directies van de buitenlandse musea.

Directeur Annabelle Birnie presenteert de nieuwe naam en plannen

Stoltenberg: 'Opstand toont zwakte Russische regime'

Secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg vindt de Wagner-opstand in Rusland een teken van zwakte van het Russische regime. "Natuurlijk is het een teken van zwakte", zei hij tegen verslaggevers van persbureau Reuters in Litouwen, waar hij op bezoek is.

"Het laat zien hoe moeilijk en gevaarlijk het is voor Poetin om afhankelijk te zijn van huurlingen die zich tegen hem hebben gekeerd. Het toont de kwetsbaarheid van het Russische regime, maar het is niet aan de NAVO zich te mengen in deze kwesties, het is een zaak van Rusland", aldus Stoltenberg.

Inwoners van Moskou reageren op de Wagner-opstand

Moskovieten waren op maandag zowel zenuwachtig als onaangedaan, nog geen twee dagen nadat Wagner-huurlingen hun muiterij hadden afgeblazen. Bekijk in de video hieronder hoe ze de opstand hebben ervaren.

Russen zowel zenuwachtig als onberoerd na opstand Wagner: 'Iedereen is in de war'

Poetin zwijgt over Wagner-opstand in eerste verklaring na weekend

De Russische president Vladimir Poetin heeft via de website van het Kremlin zijn eerste verklaring afgegeven sinds de Wagner-opstand. Daarin gaat hij met geen woord in op de gebeurtenissen dit weekend, maar feliciteert hij de deelnemers aan een industrieel jeugdforum.

Poetin richt zich tot deelnemers aan een industrieel jeugdforum

Ongeveer tegelijkertijd kwam het Russische staatspersbureau Interfax met een verslag van de persdienst van het Kremlin over een telefoongesprek dat Poetin had met de president van Iran, Ebrahim Raisi. Interfax meldt dat Raisi zijn "volledige steun" heeft betuigd "aan het Russische leiderschap in verband met de gebeurtenissen van 24 juni", klinkt het.

De twee hebben de samenwerking tussen de twee landen besproken, "met de nadruk op de praktische uitvoering van bestaande overeenkomsten op het gebied van handel, energie en transport", citeert Interfax de persdienst.

Iran is een trouwe bondgenoot van Rusland. Het land levert ook drones aan Rusland. De Verenigde Staten zeiden deze maand al dat Iran en Rusland de onderlinge banden aan het aanhalen zijn, en dat de twee de militaire samenwerking intensiveren. Volgens het Witte Huis heeft Rusland honderden Shahed-drones ontvangen van Iran.

Premier Rusland: 'We moeten ons achter de president scharen'

De Russische premier Michael Misjoestin zegt dat Rusland voor "een uitdaging van zijn stabiliteit" staat, na de mislukte opstand van Wagner dit weekend. Misjoestin zegt dat het land verenigd achter president Poetin moet blijven staan.

De woorden van Misjoestin zijn de eerste openbare opmerkingen van een hoge Russische functionaris na de muiterij. Misjoestin deed de oproep tijdens een regeringsvergadering die op televisie werd uitgezonden. Misjoestin zei daarin ook dat het Westen de opstand gebruikt om Rusland te ondermijnen.

"Het belangrijkste in deze omstandigheden is het waarborgen van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van ons land, de veiligheid en het welzijn van de burgers", zei Misjoestin, die in 2020 tot premier werd benoemd.

"We moeten samenwerken, als één team, en de eenheid behouden, ons scharen rond de president", zei hij waarop hij zijn uithaal deed richting het Westen. "Zoals de president opmerkte, is vrijwel de hele militaire en economische informatiemachine van het Westen tegen ons gericht".

'Oekraïne bevrijdt dorp in Donetsk'

Oekraïense troepen hebben het dorp Rivnopil in het zuidoosten van Oekraïne bevrijd. Dat heeft plaatsvervangend minister van Defensie Hanna Maliar gezegd op Telegram.

"Verdedigingstroepen hebben Rivnopil weer onder onze controle gebracht. Laten we doorgaan", schrijft Maliar.

In een eerdere verklaring vandaag zei Maliar dat sinds Oekraïne enkele weken geleden aan het offensief begon, het in het zuiden ongeveer 130 vierkante kilometer had bevrijd.

'Strafzaak tegen Prigozjin loopt nog'

De strafzaak tegen Wagner-baas Jevgeni Prigozjin, voor het starten van de opstand zaterdag, is niet komen te vervallen. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti en de Russische krant Kommersant op basis van bronnen bij justitie.

De Russische veiligheidsdienst FSB zou het onderzoek naar Prigozjin nog voortzetten. Of de Wagnerbaas ook echt vervolgd gaat worden is niet duidelijk.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, meldde zaterdag juist dat Progozjin niet zou worden vervolgd. Volgens de woordvoerder was "een bloedbad voorkomen belangrijker dan mensen straffen".

Prigozjin moest wel het land uit en vertrekken naar Belarus. Of hij zich daar aan bepaalde voorwaarden moet houden, is niet bekend. Er is sinds zaterdagavond niets meer van de Wagnerbaas vernomen. Het is ook niet duidelijk of hij daadwerkelijk in Belarus is.

'Beelden Sjojgoe vrijdag opgenomen'

Verschillende Russische militaire bloggers zeggen op Telegram dat de beelden van de Russische minister van Defensie Sjojgoe die vandaag zijn gedeeld van vrijdag zijn. Sjojgoe zou Russische troepen in de regio Belgorod die dag hebben bezocht. Dat zou betekenen dat Sjojgoes bezoek voor de muiterij van Wagner was.

Dat de beelden nu verspreid zijn, zou erop kunnen duiden dat het Kremlin een signaal wil geven dat de defensieminister nog het vertrouwen van Moskou geniet, meldt onder meer bureauchef in Moskou van de Financial Times Max Seddon.

'Kremlin lijkt Wagnergroep ondanks muiterij niet te willen ontmantelen'

Het is nog steeds onduidelijk wat de beëindigde opstand betekent voor Wagner. De militaire analisten van het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) suggereren dat het feit dat Wagner-troepen met hun uitrusting terugkeren naar de basis, betekent dat het Kremlin van plan is om in ieder geval elementen van de groep te behouden, in plaats van ze onmiddellijk te demobiliseren.

ISW haalt de woorden van Andrej Kartapolov aan, hoofd van het Defensiecomité van de Russische Staatsdoema. Die kondigde gisteren aan dat de Doema werkt aan een wet die particuliere militaire bedrijven (PMC's) moet reguleren. Kartapolov noemde Wagner "de meest strijdbare parate eenheid in Rusland." Hij merkte verder op dat de toekomst van de Wagnergroep nog niet is bepaald en benadrukte dat de troepen in Rostov aan de Don "hun bevelen opvolgden" en "niets verwerpelijks" deden.

Kartapolovs poogde om het Wagner-personeel te ontheffen van de verantwoordelijkheid voor deelname aan een gewapende opstand en hen te scheiden van leider Prigozjin. Dat zou kunnen duiden op de wens van de Russische regering om Wagnerpersoneel in een bepaalde vorm te blijven gebruiken, aldus ISW.

EU-buitenlandchef: 'Muiterij Wagner toont barsten in militaire kracht Moskou'

De muiterij van huurlingengroep Wagner laat de barsten zien in de militaire macht van Moskou. Dat zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

"Het politieke systeem vertoont kwetsbaarheden en de militaire macht kraakt", zei hij tegen verslaggevers in Luxemburg voorafgaand aan een bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

"Het is niet goed om te zien dat een kernmacht als Rusland in een fase van politieke instabiliteit terecht kan komen", zei hij, eraan toevoegend dat dit het moment was voor de EU om Oekraïne meer dan ooit te blijven steunen.

"Het monster dat Poetin met Wagner heeft gecreëerd, bijt hem nu. Het monster komt in actie tegen zijn schepper."

Veiligheidsmaatregelen Moskou beëindigd

De burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, heeft de noodmaatregelen beëindigd voor 'terrorismebestrijding' die waren ingevoerd na de opstand van Wagner. Sobjanin deed de aankondiging in een verklaring op Telegram. Daarin bedankte hij de bewoners voor hun "kalmte en begrip".

Zaterdag had Moskou zich nog schrap gezet voor de komst van de Wagner-huurlingen: in de hoofdstad werden onder meer checkpoints opgeworpen en het Rode Plein afgezet. De burgemeester van Moskou riep inwoners op binnen te blijven en maandag niet aan het werk te gaan

Reuters meldt dat de Russische nationale antiterrorismecommissie vandaag ook gemeld heeft dat de situatie in het land "stabiel" is.

Moskou deelt beelden van bezoek Sjojgoe aan Russische troepen

De Russische minister van Defensie Sjojgoe heeft een bezoek gebracht aan Russische troepen, meldt het Russische persbureau Ria, dat een persbericht van het ministerie citeert. Het zijn de eerste publieke beelden van Sjojgoe sinds de Wagner-opstand dit weekend. Waar en wanneer het bezoek van Sjojgoe plaatsvond is niet duidelijk.

Wagner-leider Prigozjin eiste bij de opstand dat Sjojgoe en stafchef Gerasimov naar hem toe zouden komen in Rostov. Deden ze dat niet, dan dreigde hij naar Moskou te gaan. Hierdoor werd de beveiliging van Moskou en de tussenliggende plaatsen opgeschroefd.

Op zaterdagavond zei Prigozjin het conflict met de Russische legerleiding en Poetin niet verder op de spits te willen drijven. Hij riep zijn manschappen op zich terug te trekken om "Russisch bloedvergieten" te voorkomen. De Wagner-leider zou zich nu hebben gevestigd in Belarus. Wat de Wagner-leider daar gaat doen is niet bekend en er is ook niets duidelijk over eventuele voorwaarden die hem zijn opgelegd. Of Prigozjin inderdaad in Belarus is, blijft onduidelijk.

Ria meldt dat Sjojgoe tijdens zijn bezoek sprak met kolonel-generaal Nikiforov, die het bevel voert over de Russische westelijke troepenmacht in Oekraïne. De minister zou volgens het persbureau ook "bijzondere aandacht" hebben besteed aan de ondersteuning van de troepen en "het scheppen van voorwaarden voor een veilige inzet van personeel".

Het Russische ministerie van Defensie gaf beelden vrij van het bezoek van Sjojgoe:

Oekraïne: 'leger schuift op richting Bachmoet'

Het Oekraïense leger zegt dat het tussen de 600 meter en 1000 meter is opgeschoven op de zuidelijke en noordelijke flanken rond Bachmoet, de stad die in mei werd ingenomen door Wagner-troepen.

Het leger meldde dit weekend ook vorderingen in het gebied, toen Wagner-troepen naar Moskou trokken. Het is niet mogelijk om de claims van het leger te verifiëren. Persbureau AFP meldde gisteren hevige gevechten in het gebied. Oekraïense soldaten vertelden toen aan het persbureau dat de Wagner-opstand de gevechten in het gebied niet merkbaar had beïnvloed.

"Zoals het gisteren aanviel, ging Rusland vandaag door met aanvallen", zei een soldaat. Een ander zei dat de gevechten voor Oekraïne "volgens plan" verliepen. In een update zei de generale staf van het Oekraïense leger dat de Russen de afgelopen dag 25 luchtaanvallen hebben uitgevoerd. Er was zwaar Russisch artillerie- en mortiervuur geweest bij Koepjansk in de regio Charkiv, waar de Russen al meer dan een maand proberen door te breken.

Volgens de legerstaf zijn alle Russische pogingen om grondgebied in te nemen verijdeld.

'Russische roebel na afgebroken opstand op zwakste punt sinds maart 2022'

De Russische roebel opende vandaag in de vroege ochtendhandel op een dieptepunt in bijna 15 maanden ten opzichte van de dollar. Hiermee reageerde de roebel voor het eerst op de inmiddels afgebroken opstand van huurlingenleger Wagner, aldus persbureau Reuters. Tegen 06.15 uur Nederlandse tijd stond de roebel 2,1 procent zwakker ten opzichte van de dollar op 86,50, het zwakste punt sinds eind maart 2022. Daarbij verloor de roebel 2,2 procent ten opzichte van de euro en 2,1 procent ten opzichte van de yuan.

Oekraïense jongeren moeilijk te motiveren om Nederlands te leren

Oekraïense jongeren vinden het moeilijk om zich te motiveren voor het Nederlandse onderwijs. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs zogenoemde internationale schakelklassen voor Oekraïense leerlingen in de middelbareschoolleeftijd. Vrijwel alle schakelklassen melden dat in elk geval een deel van de leerlingen moeilijk te enthousiasmeren is. Dan gaat het vooral om het leren van de Nederlandse taal.

Het gebrek aan motivatie uit zich op verschillende manieren. Scholen melden ook dat er sprake is van gedragsproblemen in het klaslokaal. Soms willen leerlingen niet luisteren naar de docent. Ook spelen er conflicten tussen de leerlingen onderling. Daarnaast is er relatief veel verzuim. Bij sommige internationale schakelklassen komt maar tweederde van de leerlingen dagelijks op school, ondanks dat ze een leerplicht hebben.

De gebrekkige motivatie is overigens best verklaarbaar, zegt onderzoeker Eva Klooster in Trouw. "Veel Oekraïners willen niets liever dan op korte termijn weer terug naar huis." Als de ouders nog met één been in Oekraïne staan, heeft dat ook invloed op de leermotivatie van de kinderen. Ook begrijpen veel Oekraïense jongeren niet goed waarom ze verplicht de Nederlandse taal moeten leren omdat ze daar weinig aan hebben als ze terugkeren naar hun land.

Klooster: "Daaraan merk je dat ze nog niet echt zijn geland. Het is voor veel jongeren te vroeg om aan een nieuw leven te denken."

Adviseur Zelensky: Wagner Groep nog altijd in regio Loehansk

Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky heeft gezegd dat er geen aanwijzingen zijn dat het Wagner-huurlingenleger de conflictgebieden in Oekraïne heeft verlaten, nu Wagner-leider Prigozjin naar Belarus is gezonden. Dat blijkt uit berichtgeving van Bloomberg. In een interview met het persbureau zegt adviseur Podoljak dat hij geen uittocht heeft waargenomen in de regio Loehansk, waar de Wagner-huurlingen zijn gecentreerd.

Volgens hem is er nog "geen visie" op de nieuwe koers van Wagner. Het huurlingenleger noemde hij in het interview "veel, veel agressiever en bekwamer op het strijdtoneel" in vergelijking tot het Russische leger. De komende tijd zal Oekraïne eerst proberen in te schatten of er iets zal veranderen in het leger van Rusland.

Zaterdag kwam er plots een einde aan de opmars van Prigozjin richting Moskou, de Wagner-leider zei "Russisch bloedvergieten te willen voorkomen". Volgens het Kremlin ging hij akkoord met een door Belarus bemiddeld de-escalatievoorstel. Van Prigozjin is sindsdien niets meer vernomen.

Nog twee doden in Kyiv na luchtaanval Rusland

Het dodental na een Russische raketinslag in Kyiv afgelopen zaterdag is bijgesteld naar vijf. Burgemeester Klitsjko maakte gisteren bekend dat er nog twee lichamen zijn gevonden in een beschadigd flatgebouw. Eerder troffen reddingswerkers al drie doden aan. De zoektocht naar andere slachtoffers gaat nog altijd door.

Persbureau DPA schrijft dat brokstukken van een onderschepte raket het gebouw raakten. Door de raketdelen brak er brand uit op de 16e, 17e en 18e verdieping van het gebouw dat 24 verdiepingen heeft. Elf mensen raakten gewond.

De aanval op Kyiv was een van de hevigste van de afgelopen weken. Volgens de Oekraïense autoriteiten bestookten Rusland de hoofdstad in de nacht van vrijdag op zaterdag met ruim vijftig kruisraketten en gevechtsdrones. Daarvan werden er 41 onderschept.

De getroffen flat in Kyiv

Welkom

Welkom in het Oekraïneblog van maandag 26 juni. Het blog van afgelopen weekend, over de opmars van Prigozjin en zijn Wagner-groep, is hier terug te lezen.