President Poetin bij een eerdere televisietoespraak
NOS NieuwsAangepast

Poetin: muiterij gedoemd te mislukken, Wagner-huurlingen mogen naar Belarus

President Poetin heeft in een ingelaste televisietoespraak gereageerd op de opstand van het Wagner-huurlingenleger afgelopen zaterdag. De naam van Wagnerleider Prigozjin noemde hij niet.

In de toespraak van zo'n vijf minuten, die eerder was opgenomen, noemde Poetin de Wagner-leiders opnieuw verraders, vijanden en neonazi's die de Russische samenleving wilden vernietigen. Volgens Poetin had hij de muiterij opzettelijk door laten gaan, om bloedvergieten te voorkomen, en omdat de opstandelingen wisten dat de muiterij een kansloze missie was. De "eendrachtige afwijzing daarvan door de samenleving" was doorslaggevend, zei Poetin ook. Concrete maatregelen heeft hij niet aangekondigd.

Dankwoord

Tegelijkertijd dankte hij Wagner-huurlingen voor hun inzet in de oorlog tegen Oekraïne. "Ze hebben hun moed bewezen, de Donbas bevrijd en gevochten voor het land", beweerde Poetin. De verklaring van de Russische president leek bedoeld om een streep te trekken onder de opstand. Veel Westerse analisten zagen dat de kwetsbaarheid van Poetin door de muiterij zichtbaar werd.

In zijn toespraak claimde Poetin dat "de muiterij hoe dan ook gestopt" zou worden:

Poetin in zijn speech: 'De muiterij zou hoe dan ook gestopt worden'

Wagner-leider Prigozjin zou na bemiddeling van de Belarussische president Loekasjenko naar Belarus uitwijken. Het is onduidelijk of hij daar momenteel is. Wagner-huurlingen die dat willen, kunnen hem volgen, zei Poetin. Wie dat niet wil kan een contract tekenen met het Russische leger, dat per 1 juli het gezag over alle privélegers overneemt. Ze mogen ook terugkeren naar hun familie, zei de Russische president.

In zijn speech bedankte Poetin de Wagner-huurlingen die 'een bloedbad hadden voorkomen':

Poetin bedankt Wagner-huurlingen in zijn speech

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl