NOS NieuwsAangepast

Woede op Russische staats-tv: 'Schiet Prigozjin in zijn voorhoofd'

Bijna een dag nadat Prigozjin en zijn Wagner-groep hun opmars naar Moskou hebben gestaakt, is er nog veel onduidelijk. President Poetin betichtte Prigozjin - zonder hem bij naam te noemen - van landverraad en Moskou stelde wapens op om de mars van de Wagner-groep desnoods met geweld te stoppen. Maar kort voor Moskou werd plots bekend dat de Wagner-groep omkeert, Prigozjin naar Belarus vertrekt en vervolging ontloopt.

Een dag later zijn er nog veel vragen en nog maar weinig antwoorden. Volg het laatste nieuws over de situatie in Rusland en de oorlog in Oekraïne in dit liveblog.


Woede op Russische staats-tv: schiet Prigozjin in zijn voorhoofd

Op de Russische staatstelevisie klinkt verontwaardiging over de aftocht van Jevgeni Prigozjin naar Belarus, die vooralsnog zonder straf of gevaar voor zijn leven lijkt te verlopen. "Verraad in oorlogstijd is een ernstig vergrijp", opende het programma van propagandist Vladimir Solovjov. Dat valt te lezen in een verslag van de Amerikaanse journalist Julia Davis, die voor de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast al sinds het begin van de oorlog de Russische staatstelevisie op de voet volgt.

In het programma sprak ook het hoofd van RT, het voormalige Russia Today, Margrita Simonjan. Zij uitte zich ronduit verbaasd over deze afloop. "Er wordt nu zo veel gediscussieerd: hoe kan dit nou? Ze zijn een strafzaak tegen hem begonnen en dan laten ze hem gaan", zei ze verontwaardigd over Prigozjin. "Hij is naar Belarus vertrokken. Dit is een schande, voorbij alle normen van ons rechtssysteem."

Parlementslid Andrej Goeroeljov, die ooit eens op tv suggereerde om de haven van Rotterdam te bombarderen, ging nog verder. "Ik ben er heilig van overtuigd dat verraders in oorlogstijd vernietigd moeten worden. Het maakt niet uit wat er gezegd wordt, wat voor sprookjes er worden verteld: een kogel in het voorhoofd is de enige redding voor Prigozjin en Oetkin", zei Goeroeljov over de Wagner-baas en een van de medeoprichters van het huurlingenleger. "Ze weten wie ik ben, ze weten dat ik achter ieder woord sta. Er is geen andere oplossing."

Ook de gepensioneerde generaal Jevgeni Boezjinski noemde de chaos van gisteren "totaal surrealistisch" op de Russische staatstelevisie. Hij hekelde ook dat er Russische helikopters en een gevechtsvliegtuig zijn neergeschoten door de Wagner-groep. "Iemand moet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de piloten die hierbij zijn omgekomen."

Screenshot van de uitzending op Rossiya 1

Zelensky sprak met Biden over chaos Rusland

Ook president Biden en president Zelensky hebben gesproken over de situatie in Rusland. "De wereld moet druk blijven uitoefenen op Rusland tot de internationale orde is hersteld", schrijft president Zelensky na afloop van dat telefoongesprek op Twitter.

Hij bedankte verder Biden voor alle steun, en dan met name voor het leveren van Patriot-raketsystemen. "Het is belangrijk om de mogelijkheden om onze lucht te beschermen uit te breiden. Ik heb hem ook bedankt voor de steun voor de gevechtsvliegtuigencoalitie", schreef Zelensky, verwijzend naar Bidens eerdere aankondiging dat de VS toestaat dat Oekraïense piloten worden getraind met F-16-straaljagers.

Verder hebben ze overleg gevoerd in aanloop naar de NAVO-top in Vilnius, volgende maand.

Oekraïense defensieminister: het gaat de goede kant op

De Oekraïense minister van Defensie heeft gebeld met zijn Amerikaanse evenknie naar aanleiding van de chaos van gisteren in Rusland. "We zijn het erover eens dat de Russische autoriteiten zwak zijn en dat het terugtrekken van de Russische troepen uit Oekraïne de beste keuze is voor het Kremlin. Rusland zou er goed aan doen om de eigen problemen te adresseren", schrijft minister Reznikov van Defensie over zijn telefoontje met minister Austin. "We hebben ook gesproken over het Oekraïense tegenoffensief en de volgende stappen in het versterken van onze verdediging. Het gaat de goede kant op. Oekraïne zal winnen"

'Wagner niet verbieden, dat is een cadeau voor Oekraïne en NAVO'

Andrej Kartapolov, de voorzitter van het defensiecomité in de Russische Staatsdoema, vindt dat de Wagner-groep niet verboden moet worden en pleit er alleen voor om het leiderschap van het huurlingenleger zo nodig te vervangen. De Wagner-leden die Rostov aan de Don innamen, deden volgens hem "niets verwerpelijks". "Ze volgden de bevelen van hun bevelhebber op", zegt hij in een interview met de Russische zakenkrant Vedomosti.

"Iosif Vissarionovitsj zei al dat kinderen niet verantwoordelijk zijn voor hun ouders", citeerde Kartapolov Jozef Stalin, die werd geboren als Iosif Vissarionovitsj Dzjoegasjvili. "Degene die de opstand heeft veroorzaakt, moet zich verantwoorden."

De parlementariër benadrukte dat de Wagner-groep de meest gevechtsklare eenheid van Rusland is. "En om ze dan op te pakken, te ontwapenen en te ontbinden: je kunt je geen beter cadeau voorstellen voor de NAVO en de Oekraïners", vindt hij.

Litouwen wil oostflank NAVO versterken vanwege Prigozjin in Belarus

President Nauseda van Litouwen vindt dat de NAVO zijn oostflank verder moet versterken als Belarus inderdaad de nieuwe thuisbasis wordt van Wagner-leider Jevgeni Prigozjin. Dat zei hij na afloop van een bijeenkomst met zijn veiligheidsraad naar aanleiding van de rebellie van de Wagner-baas.

"Als Prigozjin of een deel van de Wagner-groep in Belarus terechtkomt, met onduidelijke plannen en onduidelijke bedoelingen, dan betekent dat dat we de veiligheid aan onze oostgrenzen moeten versterken", zei Nauseda. "En dan heb ik het niet alleen over Litouwen, maar zonder twijfel ook over de hele NAVO." Belarus is volgens Nauseda een vrijhaven geworden voor oorlogsmisdadigers.

De Litouwse leider verwacht dat president Poetin na gisteren vaker met uitdagers geconfronteerd zal worden. "De keizer heeft geen kleren aan", zei hij.

'Poetin belde weer met Loekasjenko'

Poetin heeft voor een derde keer gebeld met de Belarussische president Loekasjenko, meldt staatspersbureau Belta uit Minsk. De leider van het buurland hielp gisteren bij de succesvolle bemiddeling tussen het Kremlin en de oprukkende Wagner-troepen.

Er is niet bekendgemaakt waarover dit keer is gesproken. De twee telefoneerden gisteren ook al twee keer om de situatie te de-escaleren.

Prigozjin 'doet iedereen de groeten', maar blijft spoorloos

Waar Wagner-leider Prigozjin nu uithangt, is nog altijd onduidelijk. Gisteravond vertrok hij onder applaus uit Rostov aan de Don en sindsdien zijn er geen beelden meer van hem verschenen. Afgesproken is dat hij naar Belarus verhuist, maar of hij daar inmiddels is, is niet bekend. Ook op zijn normaal gesproken actieve Telegram-kanaal is het stil gebleven sinds de aankondiging van zijn aftocht.

De Russische staatomroep RTVi meldt wel dat Prigozjins persdienst laat weten dat de Wagner-baas iedereen de groeten doet. Hij zal naar verluidt reageren op alle vragen over zijn aftocht als de situatie weer is genormaliseerd.

VS verwacht aanhoudende onrust, houdt kernkoppen in de gaten

De onrust als gevolg van de muiterij van Wagner-leider Prigozjin zal nog wel weken tot maanden aanhouden, verwacht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. "Ik denk dat we de slotakte hiervan nog niet hebben gezien. Dit is een wezenlijke afleiding voor Poetin en de Russische autoriteiten. Ze moeten nu toch achterom blijven kijken, terwijl ze ook te maken hebben met het Oekraïense tegenoffensief. Ik denk dat dit nog meer ruimte creëert voor de Oekraïners."

Net als veel westerse leiders en buitenlandministers vindt Washington de onrust in Rusland een "binnenlandse aangelegenheid". Volgens Blinken heeft president Biden geen contact gehad met president Poetin na de rebellie van de Wagner-groep.

Naar aanleiding van de onrust in Rusland is er niets veranderd aan de nucleaire positie van de VS, reageerde Blinken op een vraag. Gisteren waarschuwde de Russische oud-president Medvedev dat het einde van de wereld nabij is als Wagner de hand weet te leggen op Russische kernkoppen. Gevraagd of de VS voorbereid is op de val van het Poetin-regime en of het Russische nucleaire arsenaal in dat geval nog wel veilig is, reageerde Blinken dat de VS zich overal op voorbereidt.

"Wat er nu in Rusland gebeurt, is een interne kwestie die de Russen moeten oplossen. Aangezien we te maken hebben met een grootmacht, eentje met nucleaire wapens, is dat natuurlijk wel een punt van zorg. Daar kijken we ook zeer nadrukkelijk naar", zei Blinken. "We hebben geen verandering gezien in de nucleaire positie van Rusland en er is er ook geen in die van ons, maar het is wel iets wat we zeer, zeer goed in de gaten houden."

Poetin verschijnt op staatstelevisie, interview eerder opgenomen

De Russische president Poetin is voor het eerst sinds de chaos van gisteren verschenen op de Russische staatstelevisie, al deed hij dat in een interview dat volgens staatspersbureau TASS afgelopen woensdag al is opgenomen. In het gesprek gaat het dan ook op geen enkele manier over de muiterij van Jevgeni Prigozjin en zijn Wagner-groep.

"We hebben het gevoel dat we, vanzelfsprekend, in de positie zijn om alle plannen die we hebben te implementeren", zei Poetin onder meer in het korte interview. "Het gaat dan over de verdediging van het land, de 'speciale operatie' en de gehele economie."

De Russische staatstelevisie vermeldde dat het interview is afgenomen na een bijeenkomst met nieuwe militairen. Zo'n bijeenkomst heeft voor zover bekend inderdaad voor het laatst op woensdag plaatsgevonden, ruim twee dagen voordat een razende Prigozjin vanuit Rostov aan de Don naar Moskou trok.

Opvallend genoeg heeft het Russische ministerie van Defensie het in zijn dagelijkse briefing vandaag ook op geen enkele manier over de rebellie van Prigozjin. En dat terwijl kritiek op de legertop reden voor de Wagner-baas was om op te trekken naar Moskou. Prigozjin steekt zijn haat voor minister Sjojgoe van Defensie en stafchef Gerasimov al tijden niet onder stoelen of banken. Vlak voor de Wagner-colonnes begonnen aan hun tocht naar Moskou, beschuldigde Prigozjin Gerasimov er woedend van dat hij zijn Wagner-troepen had aangevallen, kort na overleg met Sjojgoe.

Rode Plein in Moskou nog altijd dicht

In Moskou zijn de veiligheidsmaatregelen teruggeschroefd, maar het Rode Plein is nog altijd gesloten voor het publiek. Het plein naast het Kremlin werd gisteren gesloten vanwege de opmars van het Wagner-huurlingenleger. Aan het begin van de avond maakte Wagnerleider Prigozjin bekend dat zijn troepen naar hun bases terug zouden gaan.

 • Reuters
  Een politieman bij het afgesloten Rode Plein in Moskou
 • Reuters
  Het belangrijke plein is onder meer afgesloten met hekken

Wagnertroepen maken rechtsomkeert

De Wagner-troepen vertrokken gisteren al uit Rostov aan de Don en nu duiken ook beelden op dat ze wegrijden uit Lipetsk, op zo'n 400 kilometer van Moskou.

Gisteren reden de legervoertuigen nog over dezelfde weg, maar in tegengestelde richting. Volgens Wagner-leider Prigozjin waren zijn troepen Moskou tot op 200 kilometer genaderd, toen hij de opmars staakte.

Doden gemeld in oosten en zuiden van Oekraïne

Rusland blijft in Oekraïne burgerdoelen bestoken. In Cherson kwam een man van 44 om het leven die lag te slapen. Ook ligt er nog een vrouw onder het puin.

In de Oekraïense hoofdstad Kyiv werd gisteren een appartementencomplex geraakt. Burgemeester Klitsjko zegt dat er onder het puin nog twee doden zijn gevonden. Gisteren werden al de lichamen van drie slachtoffers geborgen. Dat brengt het totale dodental van die aanval op vijf.

Mart de Kruif: Oekraïne de grote winnaar

De gebeurtenissen van dit weekend in Rusland zijn waarschijnlijk voordelig voor Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Dat zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

"Eigenlijk is er maar één winnaar en dat is Oekraïne", stelt De Kruif, die benadrukt dat ruzie tussen de militaire leiders van de Wagner-groep en het reguliere Russische leger, een negatief effect heeft op militairen aan het front. "Als jij als Russische soldaat in een loopgraaf zit en je weet dat jouw leiding het niet met elkaar eens is, dan vraag je je af: 'waar vecht ik nou voor?"

Eerder stelden de analisten van de Institute for the Study of War (ISW) al dat de recente ontwikkelingen een negatieve invloed hebben op het moreel van Russische soldaten.

Rustig in Rostov na vertrek Prigozjin

In Rostov aan de Don lijkt de rust weergekeerd nadat gisteren Wagner-troepen posities van het leger hadden bezet. Op beelden die vanochtend door het Russische staatspersbureau RIA Novosti op Telegram worden gedeeld is te zien dat auto's en bussen weer door de stad rijden en dat de straat wordt aangeveegd.

De beelden zijn door de NOS geverifieerd en het zijn inderdaad beelden uit Rostov aan de Don. Zeer waarschijnlijk zijn ze van vanochtend. Gisteravond verlieten de Wagner-troepen de stad in het zuiden na onderhandelingen tussen Wagner-baas Prigozjin en president Poetin.

Wagner-troepen gisteravond, vlak voor vertrek uit Rostov aan de Don

Wat weten we over de deal tussen Prigozjin en Poetin?

Er is nog veel onduidelijk over de voorwaarden van de deal die gisteren werd bereikt na onderhandelingen tussen president Poetin en de leider van het Wagner-huurlingenleger Prigozjin. Zeker is dat Prigozjin en zijn troepen niet strafrechtelijk vervolgd gaan worden voor de gewapende opstand.

Na bemiddeling van de Belarussische president Loekasjenko kwamen de partijen overeen dat Prigozjin zijn troepen zou terugtrekken. Prigozjin moet Rusland uit en vertrekt naar het buurland Belarus. Wagner-huurlingen krijgen het aanbod zich aan te sluiten bij de reguliere strijdkrachten. Het is niet duidelijk of en wat er nog meer is aangeboden aan Prigozjin.

Volgens denktank Institute for the Study of War (ISW) is de deal een "kortetermijnoplossing" en legt de opmars van Wagner gisteren "ernstige tekortkomingen bloot binnen het Kremlin en het Russische ministerie van Defensie". Ook kunnen volgens de ISW vragen gesteld worden bij het niveau van de inlichtingen van de Russische geheime dienst FSB.

Ook wordt gesteld dat de gebeurtenissen van gisteren zeer waarschijnlijk ook een negatieve invloed hebben op het moreel van de Russische troepen in Oekraïne.

Toch nog beperkingen op snelweg richting Moskou

Er zijn toch nog veiligheidsmaatregelen van kracht op een belangrijke snelweg in Rusland, in tegenstelling tot wat eerder werd gemeld. Het gaat om de M-4 Don-snelweg die loopt van het zuiden naar de hoofdstad Moskou.

Beperkingen gelden met name op het stuk snelweg in de regio Moskou en bij Toela, zo'n 200 kilometer ten zuiden van de Russische hoofdstad. De M-4 loopt onder meer langs Voronezj en Rostov aan de Don, waar gisteren Wagner-troepen posities van het leger innamen. In Rostov aan de Don zijn alle beperkingen voor het verkeer opgeheven.

Maandag blijft vrije dag in Moskou

Komende maandag geldt in Moskou als een vrije dag, ook nu een bloedige confrontatie met Wagnertroepen is afgewend. Dat zei een woordvoerder van de burgemeester tegen staatspersbureau Ria Novosti.

Gistermiddag had burgemeester Sobjanin gezegd dat maandag geen werkdag is vanwege een voortgaande anti-terreuroperatie. Hij raadde inwoners aan zoveel mogelijk thuis te blijven.

'VS wist dat Prigozjin militaire actie tegen Russische defensietop voorbereidde'

Amerikaanse veiligheidsdiensten wisten van de plannen van Wagnerchef Prigozjin om militaire actie te ondernemen tegen de defensietop, melden Amerikaanse media.

Spionnen wisten half juni al van Prigozjins plannen voor gewapende actie, zeggen anonieme bronnen tegen The Washington Post. Wanneer en hoe, was tot voor kort niet duidelijk.

Inlichtingenofficieren hebben hoge militaire- en regeringsfunctionarissen afgelopen woensdag geïnformeerd over voorbereidingen voor de militaire actie, schrijft The New York Times p basis van anonieme bronnen.

Lees meer in dit artikel:

'Poetins positie is verzwakt'

De gebeurtenissen van afgelopen dag hebben laten zien dat de positie van de Russische president Poetin is verzwakt. Dat zegt defensie-expert Peter Wijninga in NOS Met het Oog op Morgen.

"Moskou heeft nooit stilgestaan bij het feit dat de oorlog ook naar Moskou kan komen. Dat heeft ook Prigozjin nu laten zien. Los van hoe het afloopt, laat dit zien dat Poetin de zaak niet onder controle heeft."

Volgens Wijninga is het maar zeer de vraag of Poetin nog op onvoorwaardelijke, volledige steun van zijn leger kan rekenen. "Want er zijn binnen dat leger ook sympatisanten van Prigozjin. Je moet niet vergeten dat de Wagner-leiding bestaat uit Russische oud-officieren."

Ruslandkenner Hubert Smeets: "Poetin is 23 jaar aan de macht en zijn belangrijkste verkooppunt is altijd geweest dat hij zorg heeft gedragen voor rust en orde, voor stabiliteit. Dat beeld heeft een deuk opgelopen."

Bovendien heeft Prigozjin volgens Smeets flinke twijfel gezaaid over de aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Vrijdag beweerde hij dat Oekraïne helemaal geen bedreiging was geweest voor Rusland, maar dat de legertop naar medailles snakt. Smeets: "Poetins hele verhaal staat nu ter discussie dankzij Prigozjin. Dat lijkt me niet gunstig voor zijn propaganda."

Foto's van Wagner-troepen die uit Rostov aan de Don vertrekken

 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters

Beperkingen op Russische snelwegen opgeheven

Alle eerder opgelegde beperkingen voor snelwegen in Rusland zijn opgeheven. Dat meldt het staatspersbureau Tass op basis van het wegenagentschap.

Zaterdag werden in de vroege ochtend stukken van de snelweg die het zuiden van Rusland met Moskou verbindt afgesloten.

Prigozjin verlaat Rostov aan de Don onder gejuich van inwoners

Wagner-baas Prigoszjin vertrekt uit Rostov

Negatief reisadvies voor Rusland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Rusland aangepast. Eerder gold al voor bepaalde regio's een negatief reisadvies, maar dat is nu uitgebreid tot het hele land. Aanwezige Nederlanders wordt aangeraden het land te verlaten.

"Gezien de ontwikkelingen, verscherpte veiligheidsregimes in Rusland en de hoge mate van onvoorspelbaarheid, wordt dringend geadviseerd niet naar Rusland te reizen en het land nu te verlaten", schrijft het ministerie. "Op dit moment kunt u het land nog op verschillende manieren verlaten, per vliegtuig of over land, maar dit kan snel veranderen. De Nederlandse overheid kan u niet helpen bij het verlaten van Rusland."

Het ministerie benadrukt dat wie achterblijft niet kan rekenen op steun van de ambassade. Aangeraden wordt het nieuws goed te volgen, goed op te letten op straat en voldoende voedsel, water en contant geld in huis te halen, voor als het enige tijd onmogelijk is het huis te verlaten.

Kremlin: militaire top niet vervangen

Het Kremlin spreekt online geruchten tegen dat de Russische defensietop is vervangen om Prigozjin te paaien. De Wagner-baas voert al maanden campagne tegen minister van Defensie Sjojgoe en chefstaf Gerasimov, die hij van onkunde en fraude beticht.

"Dit is uitsluitend een zaak voor de opperbevelhebber, het is dus onwaarschijnlijk dat dit onderwerp ter sprake is gekomen", zegt Kremlin-woordvoerder Peskov over de onderhandelingen tussen Poetin en Prigozjin.

Kremlin: Prigozjin verhuist naar Belarus, geen strafzaak tegen hem

Er komt geen strafzaak tegen Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Dat heeft een woordvoerder van president Poetin gezegd. Prigozjin zal volgens Kremlin-woordvoerder Peskov verhuizen naar Belarus.

Strijders van de groep die hebben meegedaan aan de gebeurtenissen van vandaag zullen ook niet worden vervolgd. De huurlingen die afzijdig bleven bij de gebeurtenissen van vandaag, krijgen een contract aangeboden bij het ministerie van Defensie, meldt het Kremlin.

Volgens de woordvoerder was "een bloedbad voorkomen belangrijker dan mensen straffen". Het Kremlin bevestigt ook dat de Belarussische president Loekasjenko betrokken is geweest bij de onderhandelingen. Hij heeft zichzelf aangeboden, zegt de woordvoerder, omdat Poetin en Loekasjenko elkaar al twintig jaar persoonlijk kennen.

De gebeurtenissen van vandaag worden door de woordvoerder omschreven als tragisch.

Wagner-troepen verlaten Rostov aan de Don

Wagner-troepen verlaten Rostov

Na de bekendmaking van Jevgeni Prigozjin was in de Russische stad Rostov te zien hoe Wagner-troepen zich klaarmaken om de stad met bussen te verlaten.

Wagner-troepen verlaten Rostov

De audioboodschap van Prigozjin

Wagner-leider Prigozjin maakte het terugtrekken van zijn troepen bekend in een audiobericht op Telegram. Luister het hieronder:

Prigozjin maakt bekend dat Wagner-troepen terugkeren

Loekasjenko: veiligheidsgaranties voor Wagner-strijders

De Belarussische president Loekasjenko zegt dat hij de hele dag contact heeft gehad met Wagner-leider Prigozjin. In een verklaring op Telegram meldt Loekasjenko had hij na overleg met president Poetin optrad als onderhandelaar met Prigozjin.

Loekasjenko zegt dat alle partijen het erover eens waren dat "het ontketenen van een bloedbad op het grondgebied van Rusland ontoelaatbaar" was.

"Prigozjin accepteerde het voorstel van Loekasjenko om de opmars van Wagner op Russisch grondgebied te stoppen, en verdere stappen te ondernemen om de spanningen te de-escaleren", zo meldt zijn persdienst. Volgens Loekasjenko ligt er "een absoluut aanvaardbare optie voor het oplossen van de situatie" op tafel en zijn er veiligheidsgaranties voor de strijders van de Wagner-groep.

President Loekasjenko van Belarus

Prigozjin: Wagner-troepen stoppen opmars

De leider van de Wagner-groep Prigozjin heeft zijn manschappen opgeroepen om niet verder op te rukken richting Moskou om "bloedvergieten te voorkomen". Dat zegt hij in een audiobericht dat op Telegram is verspreid. De troepen keren terug naar de bases van de paramilitaire groep.

"We gaan onze colonnes laten omdraaien en we gaan terug naar de veldkampen, volgens het plan", zegt hij in het bericht. "We zijn tot 200 kilometer van Moskou gekomen."

Prigozjin zegt dat er tot nu toe geen bloed "van onze strijders" is gevloeid. "Nu is er een moment gekomen waarbij wel bloed kan gaan vloeien. En in acht nemende dat er Russisch bloed kan vloeien door een van de twee partijen, gaan we onze colonnes laten omdraaien."

De Wagner-troepen van Prigozjin maakten vanmorgen bekend het militaire knooppunt Rostov aan de Don te hebben ingenomen. Daarna kwamen er ook berichten dat een colonne strijders onderweg zou zijn naar Moskou om verhaal te halen bij de militaire top van het land. Prigozjin is woest op de minister van Defensie en de chefstaf omdat die hem zouden tegenwerken en zelfs hebben aangevallen.

Wagner-troepen in Rostov aan de Don

Reuters: konvooi bestaat uit 5000 strijders

Persbureau Reuters meldt op basis van een bron uit de pro-Russische Donetsk-overheid dat het konvooi van Wagner-strijders dat op weg is naar Moskou bestaat uit zo'n 5000 strijders. Het zou worden geleid door Dmitri Oetkin, een voormalige luitenant-kolonel van het Russische leger. Hij zou al in een vroeg stadium betrokken zijn geweest bij de Wagner-groep.

Reuters zegt dat de bron in het verleden bewezen heeft betrouwbaar te zijn. Volgens de bron heeft Wagner-baas Prigozjin minder dan 25.000 strijders beschikbaar. Zo'n 5000 strijders zijn in Rostov aan de Don.

De bron zegt dat Wagner posities wil innemen in een dichtbebouwd stuk van de Russische hoofdstad.

Op verschillende plaatsen werden wegversperringen opgeworpen om de Wagner-troepen te dwarsbomen:

Russisch verkeer vast door wegversperringen: 'Geen idee hoe we thuiskomen'

Biden belt met Europese leiders

De Amerikaanse president Biden heeft contact gehad met de leiders van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië over de situatie in Rusland. Dat zegt het Witte Huis in een verklaring.

Over het gesprek is verder niets naar buiten gebracht, behalve dan dat de vier landen "hun niet-aflatende steun voor Oekraïne" hebben benadrukt.

EU-landen schroeven grenscontroles op

Verschillende Europese landen die grenzen aan Rusland hebben hun grenscontroles opgeschroefd. Het gaat om onder meer Letland, Estland, Polen en Litouwen.

Volgens minister Rinkevics van Letland komen Russen voorlopig het land niet meer in, ook niet als ze op humanitaire gronden het land in willen. Ook Estland heeft de grenscontroles opgeschroefd. Premier Kallas roept haar inwoners ook op niet af te reizen naar Rusland.

Litouwen en Polen schroeven de grenscontroles ook op, hebben premier Morawiecki van Polen en president Nauseda van Litouwen gezegd na afloop van telefonisch onderhoud.

Wervingsposter voor Wagner-groep wordt weggehaald

Op dit door persbureau AP geverifieerde beeld van vandaag is te zien hoe een wervingsposter van de Wagner-groep in Moskou wordt weggehaald.

Wervingsposters Wagner-groep weggehaald in Moskou

Burgemeester Moskou: maandag geen werkdag, blijf zoveel mogelijk thuis

Burgemeester Sobjanin van Moskou roept zijn inwoners op zoveel mogelijk thuis te blijven "omdat er een anti-terrorismeoperatie" bezig is. Ook zegt hij dat de situatie moeilijk is.

In een verklaring op Telegram zegt Sobjanin verder dat "om de risico's te verminderen" maandag geen werkdag zal zijn, uitzonderingen daargelaten. Vanochtend meldde de burgemeester al dat er "antiterroristische" maatregelen zijn genomen in de stad. Zo zijn er extra controleposten op wegen.

De burgemeester sluit niet uit dat sommige wegen of wijken afgesloten zullen zijn. "We zijn in hoge staat van paraatheid." In de regio rond Moskou zijn grootschalige buitenevenementen en evenementen op scholen tot 1 juli verboden, meldt de gouverneur.

Burgemeester Sobjanin van Moskou

Belarussische groep: gunstige omstandigheden om dictatuur omver te werpen

Het Belarussische Kalinoeski-regiment, een groep vrijwilligers die zich verzet tegen de Russische invasie van Oekraïne, kijkt hoopvol naar de chaos die in Rusland is ontstaan sinds het conflict tussen de Wagner-groep en het Russische leger is geëscaleerd. In een video op sociale media spreekt de gewapende groep van "gunstige omstandigheden voor de vernietiging van de dictatuur die snel dichterbij komen".

Het regiment, dat naar schatting zo'n 1500 strijders groot is, roept Belarussische militairen op om zich niet te mengen in het interne conflict in Rusland. "Deze burgeroorlog gaat ons niets aan."

Een lid van de groep roept landgenoten in een video op sociale media op om zich klaar te maken om zichzelf te verdedigen. "Iedere stad, iedere wijk en iedere straat moet klaar zijn om zijn eigen territorium onder controle te houden en de orde te bewaken. Militairen, reservisten, Belarussen, wacht op ons signaal, de vrijheid komt eraan."

Burgers Moskou wachten af: 'Natuurlijk is het angstig'

Op straat reageren Russen in Moskou verschillend op het nieuws over de oprukkende troepen van de Wagner-groep.

Burgers Moskou wachten af: 'Natuurlijk is het angstig'

Rutte overlegt met ministers en inlichtingen- en veiligheidsdiensten

Premier Rutte heeft met verschillende leden van het kabinet gesproken over de situatie in Rusland. Hij schrijft op Twitter dat hij bijeen is gekomen met de ministers Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Ollongren (Defensie) en Bruins-Slot (Binnenlandse Zaken). Die laatste is ook verantwoordelijk voor de inlichtingendienst AIVD. Bij het overleg waren ook de inlichtingen- en veiligheidsdiensten betrokken, schrijft Rutte. "We blijven de situatie nauwgezet volgen."

Meer over het overleg heeft Rutte niet medegedeeld. Eerder zei minister Ollongren al dat de onenigheid tussen de Wagner-huurlingen en de Russische legertop "natuurlijk slecht nieuws is voor Poetin, in een oorlog die toch al niet loopt zoals hij wil". Hoekstra zei al in nauw contact te staan met de ambassade in Rusland, "die er alles aan doet om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie".

Snelweg tussen Voronezj en Moskou afgesloten, is te zien op Google Maps

Terwijl de Wagner-groep zich gestaag in noordelijke richting naar Moskou lijkt te bewegen, zitten de toegangswegen naar de stad vanuit het zuiden potdicht. Afgaande op informatie van Google Maps is onder meer de snelweg tussen Voronezj en Moskou vrijwel volledig afgesloten. Ook andere wegen ten zuiden van Moskou laten blokkades zien op Google Maps.

De Wagner-groep trekt sinds vanochtend vanuit Rostov aan de Don richting Moskou. Ongeveer halverwege, ter hoogte van Voronezj zijn inmiddels gevechten en explosies gemeld.

De Wagner-groep trekt sinds vanochtend van Rostov naar Moskou

Poetin overlegt met buitenlandse bondgenoten

President Poetin heeft de situatie in zijn land inmiddels met verschillende buitenlandse leiders besproken. De leiders van zijn bondgenoten Belarus, Kazachstan en Oezbekistan zijn bijgepraat, meldt het Kremlin.

Ook heeft Poetin telefonisch overlegd met de Turkse president Erdogan. Die laatste heeft verklaard dat hij de aanpak van de Russische regering "volledig ondersteunt", zegt het Kremlin.

President Tokajev van Kazachstan noemt de situatie in Rusland een binnenlandse aangelegenheid. De Veiligheidsraad van Belarus volgt ook die lijn, en noemt dit soort "interne onenigheden" een "cadeautje voor het collectieve Westen".

Groep burgers in Rostov verwelkomt Wagner-huurlingen

Inwoners van Rostov lijken vooralsnog weinig problemen te hebben met de aanwezigheid van Wagner-huurlingen in hun stad. Een enkeling ergert zich wel aan de wegblokkades.

Groep burgers in Rostov verwelkomt Wagner-huurlingen

Prigozjin: Rostov ingenomen 'zonder een schot te lossen'

Wagner-leider Prigozjin zegt dat hij en zijn huurlingenleger zonder geweld de militaire basis in Rostov aan de Don hebben ingenomen. "We werden aangevallen door artillerie, daarna met helikopters en we hebben geen schot gelost. We hebben geen dienstplichtigen aangeraakt en onderweg niemand gedood", zei hij in een audiobericht op zijn Telegramkanaal. "We bereikten Rostov zonder een schot te lossen."

In hoeverre de inname van de basis daadwerkelijk geweldloos was, valt nog moeilijk te zeggen. Eerder waarschuwde Prigozjin dat de Wagner-groep iedereen die ze in de weg staat zal "verwoesten".

Inwoners Lipetsk gevraagd om binnen te blijven

De autoriteiten in de Russische stad Lipetsk, zo'n 400 kilometer ten zuiden van Moskou, roepen inwoners op om binnen te blijven voor van hun veiligheid. De stad ligt in de regio Voronezj, waar inmiddels explosies en gevechten worden gemeld.

Persbureau Reuters meldde eerder op basis van een ooggetuige dat een colonne van de Wagner-groep richting Lipetsk rijdt, in noordelijke richting naar Moskou. Er zijn ook berichten over aanvallen met legerhelikopters in de buurt van de stad Voronezj, die in de gelijknamige regio ligt.

Reisadvies: u kunt Rusland nog verlaten, dat kan snel veranderen

Het reisadvies voor Rusland is aangepast. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders die zich nog in Rusland bevinden op te bepalen of hun verblijf nog noodzakelijk is of dat zij beter kunnen vertrekken.

"Op dit moment kunt u het land nog op verschillende manieren verlaten, per vliegtuig of over land, maar dit kan snel veranderen. De Nederlandse overheid kan u niet helpen bij het verlaten van Rusland. Als u in Rusland blijft: volg het nieuws, wees voorzichtig als u de straat op gaat en neem altijd uw identiteitsdocumenten mee."

De kleurcodes voor Rusland zijn niet aangepast. Voor het grootste deel van het land geldt een 'oranje' advies. Dat wil zeggen dat het ministerie adviseert om alleen naar Rusland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Er gold al code 'rood' advies voor een aantal gebieden, zoals de grensregio met Oekraïne, de deelrepubliek Tsjetsjenië en de regio's Dagestan en Ingoesjetië. Daar geldt het advies:: "ga niet en als u dat wel doet, is dat voor eigen risico".

Inwoners Voronezj opgeschrikt door explosies

Beelden vanuit de Russische stad Voronezj, zo'n 500 kilometer ten zuiden van Moskou, waar legervoertuigen door de stad rijden en bewoners explosies zien en horen. De gouverneur van Voronezj zei al dat de hulpdiensten proberen om een brand bij een oliedepot te blussen. De precieze oorzaak van die brand is nog onduidelijk. Het kan een direct gevolg zijn van de opmars van de Wagner-groep, maar er gaan ook geruchten dat het Russische leger zelf een oliedepot in brand heeft gestoken om te voorkomen dat het depot in handen komt van het huurlingenleger.

Inwoners Voronezj opgeschrikt door explosies

Ooggetuige: Wagner-groep is Voronezj voorbij

Een colonne met huurlingen van de Wagner-groep is langs de stad Voronezj getrokken, zo'n 500 kilometer ten zuiden van Moskou, zegt een ooggetuige tegen persbureau Reuters. De colonne zou zich onder meer verplaatsen met een pantservoertuig. De melding is nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd, maar sluit aan bij andere meldingen die de Wagner-groep inmiddels al ver ten noorden van Rostov aan de Don plaatsen.

Eerder meldde een bron binnen de Russische veiligheidsdiensten al aan persbureau Reuters dat de Wagner-groep militaire faciliteiten in Voronezj heeft ingenomen. Ook die melding is nog niet onafhankelijk geverifieerd.

Er gaan ook beelden rond van een Russische helikopter die ter hoogte van Voronezj wordt beschoten, vermoedelijk door een raketsysteem van Wagner.

Prigozjin vanuit Rostov: 'We hebben militaire locaties onder controle'

In een verklaring vanuit de Zuid-Russische stad Rostov liet Wagner-baas Prigozjin vanochtend vroeg weten de stad en het vliegveld onder controle te hebben.

Prigozjin vanuit Rostov: 'We hebben militaire locaties onder controle'

Hoekstra in 'nauw contact' met ambassade

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zegt in nauw contact te staan met de Nederlandse ambassade in Rusland, "die er alles aan doet om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie". Nederlanders die in het land zijn, adviseert hij zich aan te melden bij de informatieservice en het reisadvies goed in de gaten te houden.

Wagner-soldaten in Rostov

In Rostov aan de Don is de aanwezigheid van de Wagner-groep inmiddels goed te zien in het straatbeeld.

Een Wagner-huurling in Rostov aan de Don

Zelensky: deze opstand is Poetins eigen schuld

De Oekraïense president Zelensky stelt dat president Poetin de opstand van Wagner-baas Prigozjin over zichzelf heeft afgeroepen. "Iedereen die voor het slechte pad kiest, vernietigt zichzelf", schrijft hij in zijn eerste persoonlijke reactie op de situatie in Rusland. "Lange tijd heeft Rusland propaganda gebruikt om de eigen zwakte en de domheid van de regering te verhullen. Nu is er zo veel chaos dat geen leugen het meer kan verbergen."

Zelensky schrijft op Twitter dat duidelijk is dat Rusland zwak is. "En hoe langer Rusland troepen en huurlingen in ons land heeft, hoe meer chaos, pijn en problemen het land later zelf zal doormaken. Dat is ook duidelijk."

Volgens de Oekraïense president heeft Poetin honderdduizenden mensen de oorlog in gestuurd en verschansen hij en zijn medestanders zich nu in de regio Moskou. Ook Zelensky haalt Poetins verwijzing naar revolutiejaar 1917 aan. Volgens Zelensky is Poetin altijd bang geweest voor een herhaling van die geschiedenis, maar kan hij niets doen om een dergelijke uitkomst te voorkomen.

Prigozjin haalt uit naar Poetin: 'De president zit er ernstig naast'

Wagner-leider Prigozjin heeft in een nieuwe audioboodschap uitgehaald naar de Russische president Poetin. "Wat betreft het vermeende verraad van het moederland zit de president er ernstig naast", zegt hij, doelend op het verwijt van president Poetin aan het adres van de Wagner-leden. "We zijn patriotten van het moederland. We hebben ervoor gevochten en vechten er nu ook voor. Niemand gaat zich onderwerpen aan de eisen van de president, de FSB of wie dan ook. We willen niet dat het land langer moet leven met corruptie, leugens en bureaucratie", zegt Prigozjin op zijn Telegram-kanaal.

"Toen ons werd verteld dat we in gevecht waren met Oekraïne, zijn we gegaan en hebben we gevochten. Toen bleek dat de munitie, de wapens en al het geld dat hiervoor bedoeld was, werden gestolen", stelt Prigozjin, verwijzend naar de Russische legerleiding. "De bazen hielden alles achter voor zichzelf, voor een gebeurtenis zoals vandaag, wanneer iemand besluit om naar Moskou te trekken. Nu houden ze niets meer achter. Ze beschieten ons met vliegtuigen en helikopters. En ze treffen burgers, want raakschieten kunnen ze niet."

Eerder vandaag zei Prigozjin al dat zijn troepen een helikopter uit de lucht hadden geschoten. Hij beweerde dat die het vuur had geopend op een groep burgers. Zowel het neerhalen van de helikopter als het beschieten van de burgers is nog niet door onafhankelijke bronnen geverifieerd. Er gaan wel beelden rond van een neergehaalde helikopter, maar de echtheid daarvan is nog niet bevestigd.

Wagner-leider Prigozjin

Tsjetsjeense leider schaart zich achter Poetin

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov zegt dat zijn troepen klaarstaan om de opstand van Wagner-leider Prigozjin neer te slaan, desnoods met grof geweld. Net als president Poetin vanochtend spreekt hij van een "dolkstoot in de rug". Hij noemt de acties van de Wagner-groep "een echte militaire coup" en vindt dat de verantwoordelijken zwaar moeten worden gestraft.

Kadyrov is vol lof over Poetin. "Wij zien allemaal maar een klein stukje van de kaart, maar hij ziet alles tegelijk", schrijft hij op zijn Telegram-kanaal. "Vladimir Vladimirovitsj heeft het terecht gezegd in zijn toespraak voor het land: dit is een militaire rebellie. Er is geen excuus voor dit soort acties. Ik steun ieder woord van Vladimir Vladimirovitsj Poetin!"

Ook richt Kadyrov zich tot alle Russische strijdkrachten. "Ik doe een oproep aan onze strijders, de patriotten van ons moederland: trap niet in deze provocaties. Wat je ook wordt beloofd of wordt wijsgemaakt, de veiligheid van de staat en de Russische samenleving is belangrijker dan al het andere op dit moment", vindt Kadyrov.

De Tsjetsjeense troepen zijn volgens Kadyrov al onderweg naar "conflictzones". "We zullen alles doen dat nodig is om de eenheid van Rusland te bewaren. De rebellie moet neergeslagen worden en als dat om harde maatregelen vraagt, zijn we daar klaar voor."

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov

Kijk terug: Poetin noemt de Wagner-acties een 'dolkstoot in de rug'

Rusland zal hard optreden tegen de "verraders", zei president Poetin in zijn toespraak. "Iedere binnenlandse muiterij is een serieuze bedreiging tegen onze staat."

Poetin geeft speech: Wagner-acties zijn 'dolkstoot in de rug'

Extra journaals vanwege onrust in Rusland

De NOS zendt vanaf 11.00 uur extra journaals uit vanwege de onrust die in Rusland is ontstaan na de opstand van Wagner-baas Prigozjin. Verder is er tijdens de live-uitzending van het NK wielrennen ruimte voor extra updates over de situatie in het land. Om 17.20 uur is er een extra journaal gepland op NPO 1. Ook op NPO Radio 1 zijn er de hele dag extra updates over de spanningen in Rusland.

'Kantoor Wagner-groep in Sint-Petersburg binnengevallen'

De nieuwssite Fontanka uit Sint-Petersburg meldt dat de Russische politie een zwaarbewapende inval heeft gedaan in het kantoor van de Wagner-groep in de stad.

Er zouden twee bussen met oproerpolitie en leden van de Nationale Garde bij het gebouw staan. Volgens Fontanka staan er mensen met maskers en automatische wapens op de Blagovesjtsjenskiburg, waar een hotel en een restaurant van Prigozjin zitten.

Ollongren: slecht nieuws voor Poetin

Minister Kajsa Ollongren van Defensie laat weten dat Nederland "samen met de bondgenoten" de ontwikkelingen op de voet volgt. Ze vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. "Onenigheid tussen de Wagner-huurlingen en de Russische legertop is natuurlijk slecht nieuws voor Poetin, in een oorlog die toch al niet loopt zoals hij wil."

Eerder lieten onder meer de Duitse regering, die van Frankrijk en die van Polen al weten de situatie in Rusland nauwlettend te volgen. "In verband met de situatie in Rusland, hebben we vanochtend met de premier, het ministerie van Defensie en met bondgenoten overlegd", meldt president Duda van Polen. "De gang van zaken voorbij onze oostgrens wordt doorlopend in de gaten gehouden."

Britten: Wagner-troepen trekken Voronezj binnen, gaan richting Moskou

Niet eerder in de recente geschiedenis heeft Rusland te maken gehad met zo'n grote dreiging voor de binnenlandse veiligheid, stelt het Britse ministerie van Defensie in reactie op de onrust rondom de bewegingen van de Wagner-groep. De Britse regering, een belangrijke westerse bondgenoot van Oekraïne, zegt dat het erop lijkt dat troepen van de Wagner-groep zich bewegen in de richting van Moskou.

"Bij een operatie die door Prigozjin wordt gekarakteriseerd als een 'mars voor vrijheid', zijn Wagner-troepen vanuit bezet Oekraïens gebied Rusland binnengetrokken, op zeker twee plekken", schrijft het Britse ministerie. "In Rostov aan de Don heeft Wagner vrijwel zeker belangrijke veiligheidsdoelen bezet, zo ook het hoofdkwartier dat gaat over Ruslands militaire operaties in Oekraïne."

Volgens de Britten trekken Wagner-eenheden nu richting het noorden, door de oblast Voronezj, "vrijwel zeker met de bedoeling om Moskou te bereiken". Tot nu toe is er volgens het Britse leger weinig bewijs van gevechten tussen Russische troepen en het huurlingenleger, en lijkt het erop dat Russische troepen de opmars passief ondergaan. "De komende uren zal de loyaliteit van de Russische veiligheidstroepen, en met name van de Nationale Garde, belangrijk zijn in het verdere verloop van deze crisis", aldus de Britten.

Niets van het bovenstaande is onafhankelijk geverifieerd en de Britse regering is nauw betrokken bij president Zelensky en het Oekraïense leger. Er zijn meer berichten over Russische troepen die zich niet verzetten tegen de Wagner-bewegingen, maar er blijft nog veel onduidelijk.

Poetin noemt Prigozjin niet bij naam, probeert Wagner-leden om te praten

De naam van Wagner-leider Prigozjin ontbrak volledig in de toespraak van president Poetin, merkt correspondent Geert Groot Koerkamp op. "Hij heeft een vergelijking getrokken met 1917, de Russische Revolutie, toen er ook sprake was van 'verraad', wat leidde tot een Russische burgeroorlog. En hij zegt: we zien nu eenzelfde soort scenario. Degenen die daar verantwoordelijk voor zijn - hij noemde Prigozjin niet bij naam, wel de Wagner-groep - die zullen daarvoor worden gestraft. Die zullen hun straf niet ontlopen."

Poetin mag Prigozjin dan niet expliciet als schuldige hebben aangewezen, het is onwaarschijnlijk dat de twee hierna nog door een deur zullen kunnen, denkt Groot Koerkamp. "Verzoenen met Prigozjin lijkt me niet voor de hand liggen. Wat Poetin wel heeft gedaan, is dat hij de manschappen van de Wagnergroep heeft geprezen voor hun inzet en voor het feit dat ze schouder aan schouder hebben gevochten met het reguliere Russische leger."

Dat was ook gisteravond al de boodschap van hooggeplaatste Russische militairen aan de Wagnergroep. "Die zeiden: wat jullie nu doen is een steek in de rug. Dat hoorden we gisteravond al en dat zijn ook de woorden die Poetin nu heeft uitgesproken. Een steek, verraad. Maar dat het nog niet te laat is om de goede kant te kiezen en zich af te keren van deze handelingen waartoe Prigozjin hen heeft aangezet", aldus Groot Koerkamp.

Poetin: Wagner-acties zijn 'dolkstoot in de rug'

Rusland zal hard optreden tegen de "verraders" die "de wapens hebben opgepakt tegen hun kameraden", zei de Russische president Poetin zojuist in een televisietoespraak. "Iedere binnenlandse muiterij is een serieuze bedreiging tegen onze staat", zei hij naar aanleiding van de gewapende opstand van het huurlingenleger Wagner.

Volgens hem moet iedereen die de strijd ondermijnt "uitgeschakeld worden".

Verder riep Poetin bij herhaling op tot eenheid, want "de strijd om het geloof van ons volk tegen het Westen vraagt om eenheid". "Acties die ons verdelen, zijn verraad aan onze strijdmakkers en een dolkstoot in de rug van ons volk, net als in 1917, toen ons land verdeeld was." Daarmee riep de president het begin van de Russische Revolutie in herinnering, die leidde tot de val van de tsaar en een jarenlange bloedige burgeroorlog. "We zullen dit niet laten gebeuren. Dit is verraad van binnenuit."

Poetin komt met toespraak

De Russische president Poetin zal "spoedig" een toespraak op televisie geven, maakte een woordvoerder van het Kremlin bekend. Verwacht wordt dat de president ingaat op de laatste ontwikkelingen in het conflict met de Wagner-groep.

Wagner-baas: troepen bezetten militair hoofdkwartier in Rostov aan de Don

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin heeft op een video vanuit de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don gezegd dat zijn troepen alle militaire bases daar controleren. Op beelden uit deze stad, vlakbij de Oekraïense grens, is inderdaad te zien dat gewapende troepen het hoofdkwartier van het zuidelijke militaire district hebben omsingeld.

Prigozjin zegt in een andere video dat zijn troepen zullen optrekken naar Moskou, tenzij de minister van Defensie Sjojgoe en de Russische stafchef Gerasimov "naar hen komen". Volgens Prigozjin belemmert dit niet de Russische 'speciale militaire operatie' in Oekraïne.

De videoboodschap van Prigozjin waarin hij militaire controle over Rostov aan de Don claimt:

'Er zijn bijzondere zaken aan de gang'

Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp reageert vanuit Moskou op de ontwikkelingen in Rostov aan de Don. "Er zijn heel bijzondere zaken aan de gang. Wat duidelijk is, is dat Wagner-baas Prigozjin in Rostov is, een Zuid-Russische stad van een miljoen inwoners op 1000 kilometer van Moskou. Er zijn gebouwen bezet, mogelijk ook het vliegveld, maar dat kunnen we niet verifiëren. Hij zegt dat hij minister van Defensie Sjojgoe en de Russische stafchef Gerasimov wil zien of spreken en dat hij anders naar Moskou gaat."

Groot Koerkamp vindt het opmerkelijk dat er nog niet veel officiële reacties uit Moskou zijn. "Je ziet op beelden dat inwoners van Rostov de straat op zijn gegaan om te kijken wat er is gebeurd. Dat kan leiden tot heel gevaarlijke situaties. Mensen weten niet wat er aan de hand is. Er is behoefte aan duidelijke informatie van bovenaf over wat zij kunnen verwachten."

Beveiliging Moskou opgeschroefd

In Moskou is de beveiliging opgeschroefd. De burgemeester meldt dat er "anti-terroristische" maatregelen zijn genomen in de stad. Zo zijn er extra controleposten op wegen.

Russische snelweg afgesloten

De snelweg die het zuiden van Rusland met Moskou verbindt, is afgesloten, zegt de gouverneur van de regio Lipetsk.

Er zou een gewapend konvooi op de M4 zijn.

Militair hoofdkwartier in Zuid-Russische stad Rostov aan de Don omsingeld

In de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don hebben gewapende troepen het hoofdkwartier van het zuidelijke militaire district omsingeld.

Dat is te zien op beelden van vannacht op sociale media. Het is niet bekend hoe laat die zijn gefilmd, en ook niet wie de gewapende mannen zijn. Maar vermoedelijk gaat het om huurlingen van de Wagner-groep.

Raketaanval Kyiv leidt tot zeven gewonden, ook Charkiv en Dnipro geraakt

In Kyiv zijn zeven mensen gewond geraakt doordat delen van een Russische raket een woongebouw in de stad hebben geraakt. Door de raketdelen brak er brand uit op de 16e, 17e en 18e verdieping van het gebouw dat 24 verdiepingen heeft.

Ook raakten zo'n 40 auto's beschadigd op een naastgelegen parkeerplaats. Het lokale bestuur zegt dat ruim 20 raketten zijn neergehaald.

Ook de stad Charkiv is geraakt en ook daar brak brand uit, zeggen Oekraïense autoriteiten. En in Dnipro zijn acht woonhuizen verwoest, zegt de burgemeester van die stad. Vannacht ging het luchtalarm in heel Oekraïne af. Voor het grootste deel van het land stopten die na een uur.

Schade bij het woongebouw in Kyiv

Gouverneurs zuidelijke Russische regio's: rij niet op snelweg

Het bestuur van de zuidelijke Russische regio Voronezj dringt er bij inwoners op aan om de snelweg M4 naar Moskou te vermijden. Daar reed een militair konvooi. Er worden maatregelen genomen om de "openbare veiligheid te verzekeren" en de situatie is "onder controle", aldus het bestuur.

De gouverneur van Lipetsk, ten noorden van Voronezj, vraagt inwoners om niet zuidwaarts te reizen. Hij schrijft op Telegram dat veiligheidsmaatregelen in de regio worden opgeschroefd, en dan vooral gericht op het beschermen van kritieke infrastructuur.

De stad Voronezj in de gelijknamige regio ligt ruim 500 kilometer ten zuiden van Moskou.

Wagner claimt neerschieten helikopter en binnentrekken Rostov

Wagner-baas Prigozjin beweert dat zijn troepen een Russische helikopter hebben neergeschoten. Op Telegram claimt hij dat deze "het vuur had geopend op een civiel konvooi". Waar het zou hebben plaatsgevonden, zei hij er niet bij.

Eerder beweerde Prigozjin al dat zijn troepen vanuit Oekraïne de Russische regio Rostov waren binnengetrokken. Daarbij zouden ze geen weerstand van grenswachten hebben ondervonden.

De beweringen zijn nu niet te controleren en er zijn ook geen geverifieerde foto's of video's van de mogelijke gebeurtenissen.

Luchtalarm in heel Oekraïne

Ook vannacht zijn luchtalarmen afgegaan in heel Oekraïne. De burgemeester van Kyiv meldt dat delen van een raket een woongebouw in de stad hebben geraakt. Daarbij zouden enkele mensen gewond zijn geraakt.

Er zijn explosies gehoord, onder meer in de steden Charkiv en Dnipro.

Russische gouverneur: blijf kalm en blijf binnen

In de Russische regio Rostov aan de grens met Oekraïne worden inwoners opgeroepen binnen te blijven. "De huidige situatie vereist de maximale concentratie van alle troepen om de orde te handhaven", schrijft gouverneur Vasily Golubev op Telegram.

Volgens hem doen de wetshandhavers al het mogelijke om "de veiligheid van bewoners in het gebied te verzekeren". "Ik vraag iedereen om kalm te blijven en het huis niet uit te gaan als dat niet noodzakelijk is."

Foto's van gepantserde voertuigen in Rostov aan de Don

 • Reuters
  Gepantserde voertuigen in Rostov aan de Don
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters

'Extra beveiliging in Moskou en Rostov'

In Moskou en in de zuidwestelijke stad Rostov aan de Don extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De belangrijkste gebouwen in de hoofdstad worden extra bewaakt, meldt staatspersbureau Tass.

In Rostov aan de Don rijden gepantserde voertuigen en zijn gewapende politiepatrouilles, meldt 161.ru. Vanuit die stad houdt het Russische leger het vechten in Oekraïne in de gaten.

Een politiewagen achter een afsluiting op het Rode Plein in Moskou

Staatstelevisie: Prigozjin verspreidt nepnieuws

In een extra journaal-uitzending op de Russische staatstelevisie is gezegd dat Wagner-baas Prigozjin nepnieuws verspreidde over dat een kamp van zijn huurlingenleger was aangevallen door een Russische raket. Het ministerie van Defensie noemde het een provocatie.

Witte Huis houdt ontwikkelingen in de gaten

Het Witte Huis houdt de ontwikkelingen rond de Wagner-groep in de gaten. "We monitoren de situatie en en zullen bondgenoten en partners raadplegen over deze ontwikkelingen", zegt een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

Staatspersbureau: Poetin wordt constant bijgepraat

President Poetin krijgt constant updates van alle relevante veiligheidsdiensten over de maatregelen die worden genomen om een poging tot gewapende muiterij te belemmeren. Dat meldt het staatspersbureau Tass.

Voor Russische media is het sinds vrijdagavond verboden om Prigozjins woorden te citeren.

Russische generaal roept Wagner-leden op: staak verzet tegen militaire leiding

De Russische generaal Soerovikin roept de leden van de Wagnergroep op om "de wil en het bevel" van president Poetin op te volgen. Hij dringt er bij de huurlingen op aan om hun verzet tegen de militaire leiding op te geven en terug te keren naar hun bases. Volgens de generaal kan Oekraïne garen spinnen bij de onrust. "De vijand wacht gewoon tot de interne politieke situatie in ons land verslechtert."

En de Russische veiligheidsdienst FSB roept de Wagner-leden op om geen "criminele en verraderlijke" bevelen van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin uit te voeren, meldt het Russische staatspersbureau Interfax.

FSB start onderzoek tegen Prigozjin om muiterij

De Russische veiligheidsdienst FSB start volgens Russische staatsmedia een strafrechtelijk onderzoek tegen Wagner-baas Jevgeni Prigozjin wegens muiterij. Prigozjin zou hebben opgeroepen tot een gewapende opstand.

Kremlin-woordvoerder Peskov zegt dat president Poetin op de hoogte is gebracht en zegt dat "alle noodzakelijke maatregelen" zijn genomen, zonder dat verder toe te lichten.

Lees meer:

Welkom

Welkom in het Oekraïneblog van zaterdag 24 juni. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.