liveblog
NOS VoetbalAangepast

AZ geeft voorsprong uit handen in Londen • Geen derde direct Champions League-ticket voor Nederland

liveblog gesloten

AZ-coach Jansen: 'Het is nu rust, gaan ons voorbereiden op tweede helft'

Met de reactie van AZ-trainer Pascal Jansen sluiten we dit blog af. "Het is nu rust, we gaan ons voorbereiden op tweede helft", zegt de coach.

AZ-coach Jansen: 'Het is nu rust, gaan ons voorbereiden op tweede helft'

Doelpuntenmaker Reijnders: 'Gemiste kans, twee spelhervattingen doen je de das om'

Doelpuntenmaker Reijnders: 'Gemiste kans, twee spelhervattingen doen je de das om'

'West Ham-fan' Beukema geniet ook een beetje in Londen: 'Beetje kippenvel bij het clublied'

Sam Beukema was niet heel ontevreden na de nederlaag van AZ bij West Ham United (2-1) in het uitduel van de halve finales van de Conference League. "We komen voor en controleren tot die strafschop de wedstrijd", zei de verdediger. "Na die 2-1 werd het lastiger. Dat wel."

Beukema vocht pittige duels uit met Michail Antonio, de fysiek sterke spits van de thuisploeg. "Hij lag best vaak op de grond en kreeg toen geen vrije trap", aldus Beukema. "Maar hij maakt wel het winnende doelpunt. Dat was jammer. Het tempo lag hoger dan in de Eredivisie. Maar we hebben het best goed gedaan."

West Ham United is de favoriete ploeg van Beukema in Engeland. "En die bevestiging heb ik weer gekregen", zei hij. "De sfeer was fantastisch."

Beukema geniet ook een beetje in Londen: 'Beetje kippenvel bij het clublied'

Niet nóg een CL-ticket voor Nederland

Nederland krijgt er definitief niet nog een derde direct Champions League-ticket bij vanaf het seizoen 2024/2025. Dat was in theorie mogelijk als Nederland Frankrijk van de vijfde plaats zou stoten op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Door de nederlaag van AZ bij West Ham United is dat echter niet meer mogelijk.

Nederland stelde eerder al ten koste van Portugal de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst veilig en dat betekende een extra tweede direct ticket voor de Champions League in het seizoen 2024/2025. De nummer drie van het komende eredivisieseizoen mag zich melden voor de voorronde van het miljardenbal.

AS Roma deelt eerste tik uit aan Leverkusen, Juventus en Sevilla spelen gelijk

Feyenoord-bedwinger AS Roma heeft de eerste tik uitgedeeld in de halve finales van de Europa League. In Rome won de ploeg van José Mourinho met 1-0 van Bayer Leverkusen. Edoardo Bove was de matchwinnaar.

Edoardo Bove viert zijn treffer

Burger wint met Basel bij Fiorentina, droom Europese finale springlevend

Waar AZ met 2-1 verloor bij West Ham United, is de andere halve finale in de Conference League tussen Fiorentina en FC Basel geëindigd in een verrassende overwinning voor de Zwitsers. In Florence werd het 2-1 door een doelpunt in blessuretijd van Zeki Amdouni.

.

Juventus ver in blessuretijd naar Sevilla

De fans van Juventus kunnen in blessuretijd nog juichen. Federico Gatti kopt in de 97ste minuut de 1-1 binnen tegen Sevilla in de halve finales van de Europa League.

AZ bedankt aanhang

AZ bedankt aanhang

Klaar in Londen: nipte nederlaag AZ bij West Ham

AZ zal volgende week, net als eerder tegen Lazio en Anderlecht, boven zichzelf moeten uitstijgen om de finale van de Conference League te bereiken. West Ham United maakte donderdagavond in de eerste halve finale na de pauze het verschil: 2-1.

De spelers van West Ham United vieren de tweede treffer tegen AZ

Basel slaat in blessuretijd toe

Zeki Amdouni zet FC Basel in blessuretijd verrassend op voorsprong bij Fiorentina in de andere halve finale van de Conference League: 1-2.

WHU-AZ | 85' Tot het einde

Tot de gelijkmaker hield AZ redelijk stand, maar daarna is het een beetje in elkaar gezakt. Deze kleine achterstand tot het einde vasthouden, lijkt het devies voor de moegestreden Alkmaarders.

West Ham United-AZ 2-1

Basel maakt gelijk bij Fiorentina

Andy Diouf maakt gelijk voor FC Basel bij Fiorentina in de andere halve finale van de Conference League: 1-1. Wouter Burger doet mee bij de Zwitsers.

WHU-AZ | 76' DOELPUNT WEST HAM UNITED!

Doelman Ryan verzuimt in te grijpen bij een corner en nadat Yukinari Sugawara op de lijn redt, schiet Michail Antonio binnen.

West Ham United-AZ 2-1

De spelers van West Ham United vieren de tweede treffer tegen AZ

WHU-AZ | 72' Meer energie bij West Ham

Terwijl Lucas Paquetá het publiek opzweept, komt er met de gelijkmaker meer tempo en energie in het spel van West Ham. AZ wacht een zware slotfase.

West Ham United-AZ 1-1

WHU-AZ | 67' DOELPUNT WEST HAM UNITED!

Said Benrahma schiet de strafschop overtuigend binnen.

West Ham United-AZ 1-1

Said Benrahma benut de strafschop

WHU-AZ | 65' Strafschop West Ham

Dit is zonde. Er is weinig aan de hand voor AZ, maar doelman Ryan mist de bal en raakt het hoofd van Bowen. Strafschop West Ham.

Roma op voorsprong tegen Leverkusen

Edoardo Bove helpt AS Roma, dat in de kwartfinales Feyenoord versloeg, op 1-0 tegen Bayer Leverkusen in de halve finales van de Europa League. Met Jeremie Frimpong staat er één Nederlander in de basis bij Leverkusen. Mitchel Bakker valt in de 35ste minuut in en Timothy Fosu-Mensah blijft vooralsnog op de bank.

WHU-AZ | 55' Ergernis bij West Ham-fans

Ook de tweede helft gaat naar wens voor AZ. Veel duels worden gewonnen door AZ en de ploeg van Pascal Jansen komt nauwelijks in problemen en voetbalt bij vlagen prima.

Het Engelse publiek ergert zich. Aan de scheidsrechter, aan het tijdrekken soms van de AZ'ers, maar ook de eigen spelers die maar geen manier vinden om AZ pijn te doen.

West Ham United-AZ 0-1

Lucas Paquetá (l) en Tijjani Reijnders (r)

WHU-AZ | Tweede helft

West Ham United en AZ beginnen aan de tweede helft. Geen wijzigingen bij beide teams.

De Conference League-beker lonkt

De Conference League-beker staat langs de kant in Londen. Lonkend naar AZ? Op 7 juni is de finale in Praag.

Conference League-beker

Overige ruststanden

Conference League

Fiorentina-FC Basel 1-0

Europa League

AS Roma-Bayer Leverkusen 0-0

Juventus-Sevilla 0-1

Fiorentina viert de 1-0 van Arthur Cabral

WHU-AZ | Rust

AZ staat bij rust zowaar met 1-0 voor bij West Ham United. Dit is waar de Alkmaarders op hadden gehoopt. Een sterk optreden van AZ in de eerste helft. West Ham lijkt de Alkmaarders wat te hebben onderschat.

Ruststand: West Ham United-AZ 0-1

Nayef Aguerd (l) en Vangelis Pavlidis (r)

WHU-AZ | 42' DOELPUNT AZ!

Reijnders knalt AZ op voorsprong! Het schot van afstand van de middenvelder gaat via doelman Aréola in het doel. Een fout van de keeper, maar wat boeit het. De Alikmaarders leiden in Londen!

West Ham United-AZ 0-1

AZ viert de goal van Reijnders

WHU-AZ | 40' Niet hoogstaand

Het is van beide kanten nog niet bijzonder hoogstaand. De thuisploeg is gevaarlijker en het spel speelt zich grotendeels af op de helft van de Alkmaarders. Maar het spel van AZ oogt goed. Het plan lijkt te kloppen, want in problemen komt AZ nauwelijks.

West Ham United-AZ 0-0

WHU-AZ | 32' Schwalbe?

Odgaard gaat naar de grond nadat hij de arm van West Ham-aanvoerder Rice in het gezicht krijgt. De Deen schreeuwt het uit, maar het blijkt reuze mee te vallen. Er was ook geen opzet in het spel. Het publiek beoordeelt de val van Odgaard als een schwalbe en fluit de aanvaller van AZ uit.

West Ham United-AZ 0-0

Doelpunten in Florence en Turijn

Fiorentina komt door Arthur Cabral op een 1-0 voorsprong tegen FC Basel in de andere halve finale van de Conference League.

In de Europa League pakt Sevilla de leiding bij Juventus: 0-1. De Marokkaanse spits Youssef En-Nesyri scoort op aangeven van ex-Ajacied Lucas Ocampos.

WHU-AZ | 21' Slordig

Waar eerder Beukema op een gevaarlijke plek balverlies leed, is het nu Van Brederode die net buiten het eigen strafschopgebied de bal inlevert. Bowen profiteert en gaat daarna neer. Geen strafschop, vindt arbiter Halil Umut Meler.

West Ham United-AZ 0-0

WHU-AZ | 15' Eerste geel

Linksback Mees de Wit krijgt voor een stevige tackle op de enkel van Benrahma een terechte gele kaart van arbiter Halil Umut Meler. Het eerste geel van de wedstrijd.

West Ham United-AZ 0-0

WHU-AZ | 13' Ryan redt

Met een prachtredding voorkomt AZ-doelman een goal van West Ham. Said Benrahma had een prachtige geplaatste bal in de hoek in gedachten, maar de lange arm van Ryan maakt er een corner van.

Even daarvoor probeerde Clasie het van afstand namens AZ. Het schot ging een paar meters naast. Een schot van Van Brederode even later belandt in de handen van doelman Aréola.

West Ham United-AZ 0-0

Myron van Brederode schiet

WHU-AZ | 6' Fout Beukema leidt tot gevaar

Balverlies van Beukema leidt tot een kans voor West Ham. Aanvoerder Rice zet voor en de kopbal van Bowen mist het doel. Achter Bowen stond Soucek helemaal vrij. Een waarschuwing voor AZ.

West Ham United-AZ 0-0

WHU-AZ | Aftrap

Pavlidis trapt af. De bal rolt, West Ham United-AZ is begonnen.

De 11 van AZ

AZ

Bubbels

Terwijl de bubbels door de lucht vliegen, stijgt de spanning in het London Stadium. De teams komen het veld op voor West Han United-AZ.

Bubbles

Warming-up

Terwijl het stadion langzaam vol loopt, beginnen de teams aan de warming-up. Nog een half uur, dan brandt het los in de halve finales van de Conference League.

  • NOS
    Warming-up AZ
  • NOS
    AZ-fans op tribune

AZ-mars

Mooie tijden voor de AZ-supporters. Met een kleine drieduizend marcherend door Londen op weg naar het stadion van West Ham United.

Met hond 'Bubbles' op weg naar duel met AZ

NOS-commentator Jeroen Elshoff peilt de stemming bij de fans van West Ham United voor het duel met AZ en komt veel 'Bubbles' tegen, zelfs een hond, vernoemd naar het clublied 'I'm Forever Blowing Bubbles'.

West Ham-fans met hond 'Bubbles' op weg naar duel met AZ

Opstelling West Ham United: Zouma terug

Bij West Ham United keert Kurt Zouma terug in het basiselftal. De Franse verdediger blijkt op tijd hersteld van een enkelblessure die hij eind april opliep in de met 4-3 verloren competitiewedstrijd tegen Crystal Palace. Trainer David Moyes sprak woensdag nog de verwachting uit dat Zouma er tegen AZ niet bij zou zijn.

Zouma neemt in de verdediging de plaats in van de Italiaan Angelo Ogbonna. De enige andere wijziging ten opzichte van het gewonnen duel met Manchester United van zondag is een keeperswissel: Alphonse Aréola vervangt Lukasz Fabianski. De Franse keeper is in Europa de vaste keeper van de Hammers.

Opstelling AZ: Odgaard, Mees de Wit en Van Brederode starten

Jens Odgaard start bij AZ. De Deense aanvaller viel zaterdag in de uitwedstrijd tegen Ajax uit met een teenblessure. Met een aangepaste schoen kan Odgaard spelen in Londen.

De geschorste linksback Milos Kerkez wordt vervangen door Mees de Wit en Myron van Brederode speelt op de plek van de geblesseerde Jesper Karlsson.

Opstelling AZ

Selectie inspecteert het veld

AZ is zojuist aangekomen bij het stadion en de selectie inspecteert het veld in Londen. Nog anderhalf uur!

  • NOS
    De selectie van AZ betreedt het veld
  • NOS
    De selectie van AZ betreedt het veld

Jeroen Stekelenburg vanuit Londen: 'West Ham-AZ is hier rimpel in de vijver'

Jeroen Stekelenburg vanuit Londen: 'West Ham-AZ is hier rimpel in de vijver'

Nu nog rustig, straks de radio aan!

NOS-commentator heeft zijn plek gevonden in het stadion. West Ham United - AZ is live te volgen via Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. De uitzending begint om 20.20 uur.

Odgaard speelt met aangepaste schoen tegen West Ham

AZ kan vanavond beschikken over Jens Odgaard. De Deense aanvaller viel zaterdag in de uitwedstrijd tegen Ajax in de Eredivisie (0-0) kort voor rust uit. Dat was het gevolg van een teenblessure, die hij twee weken eerder had opgelopen in de ontmoeting met RKC Waalwijk (3-0).

Odgaard speelt in Londen met een aangepaste schoen. Het meedoen van Odgaard is een meevaller voor Jansen, die zijn gehele linkerflank tegen West Ham mist. Linksback Milos Kerkez is geschorst en wordt vervangen door Mees de Wit. Jesper Karlsson is nog altijd geblesseerd. Myron van Brederode speelt normaal gesproken op zijn plek. De Zweed Mayckel Lahdo, die tegen Ajax Odgaard verving, is een andere optie op die positie als basisspeler.

De al langer geblesseerden Bruno Martins Indi en Dani de Wit zijn er in Londen niet bij.

Jens Odgaard

AZ weer met 'een Meerdink' halvefinalist in Europa: 'Eigen spel laten zien'

De UEFA Cup in 1981 en 2005 en nu de Conference League. AZ uit Alkmaar hoort dit seizoen weer bij de vier beste clubs van een Europees toernooi. Martijn Meerdink is een van de spelers die het met AZ in 2005 schopten tot de halve finales. Daarin ging het diep in de verlenging tegen Sporting CP (zonder de geblesseerde Meerdink) op dramatische wijze mis, nadat er een memorabele campagne aan vooraf was gegaan.

De negentienjarige Mexx is Meerdinks oudste zoon. De talentvolle spits boekte recent succes met de hoogste jeugdploeg van AZ, die de Youth League op zijn naam schreef, en beleefde de afgelopen maanden zijn doorbraak in het eerste elftal. Met het eerste is Mexx nu in Londen. Vader Martijn: "Hij maakt mooie stappen."

Martijn Meerdink in 2005

Nu nog leeg in London Stadium

Vanaf 19.00 uur zal het stadion gaan vollopen. Nu is het London Stadium nog leeg. Fraaie lucht is al wel present boven het stadion.

London Stadium

West Ham: grote voetballers, weinig prijzen en vooral een onwennig stadion

Waar voetbalstad Londen vooral bekendstaat om de topclubs Arsenal, Tottenham Hotspur en Chelsea, heeft ook West Ham United een opvallend grote supportersschare. De club heeft veel fans in het oosten van de stad en ook in omringende regio's zoals Essex en Kent.

Chris Gotobed bezoekt de wedstrijden van zijn club al tientallen jaren. Hij wijst erop dat West Ham voor thuiswedstrijden 60.000 man trekt, hoewel het in de laatste decennia geen grote prijzen won. "Dat zegt alles. West Ham heeft altijd veel fans gehad."

Declan Rice, de nieuwe ster van West Ham

Moyes leunt niet achterover richting AZ: 'Jonge spelers exceptioneel goed'

Voor West Ham-trainer David Moyes is het een weerzien met de club uit Alkmaar. In 2007 speelde de Schot met Everton ook al tegen AZ. Toen won Everton met 2-3.

Volgens Moyes zou het behalen van de finale "fantastisch zijn". "Een finale halen is voor elk team iets groots. Iedereen wil succesvol zijn, dat is erg moeilijk. Het was mooi om vorig jaar de halve finale te halen. We hopen dat we nu een stap verder kunnen zetten en de finale kunnen halen."

West Ham-coach Moyes looft aanpak AZ: 'Model met interessante jonge spelers'

Voor AZ-trainer Jansen is duel met West Ham extra speciaal: 'Voelt vertrouwd'

Voor AZ-trainer Pascal Jansen is de uitwedstrijd tegen West Ham United niet alleen op sportief gebied bijzonder. Hij speelt met zijn team in Londen, de stad waar hij vijftig jaar geleden werd geboren. "Het voelt vertrouwd."

Jansen werd in 1972 geboren als zoon van Hans Jansen en de Britse zangeres Sue Chaloner. Zij wilde graag dat haar zoon in Engeland ter wereld kwam. Hoewel Jansen in Nederland opgroeide, blijft hij een speciale band houden met het land waar hij geboren is.

AZ-trainer Jansen terug op Londense geboortegrond: 'Voelt vertrouwd'

AZ is overal, ook onder de Tower Bridge

Supporters van AZ hebben zich donderdagmiddag verzameld in het Victoria Park in Londen. In de kroeg The People's Park Tavern leven de fans toe naar de halve finale van de Conference League tegen West Ham United. Maar ook elders in de metropool is de aanwezigheid van de Alkmaarders zichtbaar, met een beetje fantasie zelfs onder de Tower Bridge.

De sfeer in het bewolkte en wat druilerige Londen, waar 2900 AZ-supporters zijn, is gemoedelijk. Vanaf 19.00 uur loopt de Alkmaarse aanhang met fakkels en siervuurwerk naar het Olympisch Stadion, dat tijdens de wedstrijd met ruim 60.000 fans vol zit. Over die route doen ze zo'n 25 minuten.

AZ in Londen

WHU-AZ | Vooruitblik met een terugblik

Tranen bij AZ

Toen AZ een paar seconden van de finale was: 'Dat ene woord blijft wel hangen'

Bij de Europese halve finale van AZ tegen West Ham United dwalen de gedachten in Alkmaar ook weer snel af naar de vorige keer dat de laatste vier werden bereikt.

"Het moment komt nog weleens voorbij in documentaires. Dan denk ik steeds: maar wanneer gebeurt het nou precies? De wedstrijd leek namelijk al voorbij. Dan is het weer even pijnlijk om te zien", zegt Kenneth Perez.

De Deen was een van de doelpuntenmakers in de terugwedstrijd van de halve finale van de UEFA Cup tegen Sporting Portugal in 2005, waarin AZ een verlenging had afgedwongen en daarin de 3-1 maakte. Genoeg voor de finale, die AZ uiteindelijk op miraculeuze wijze alsnog misliep.

WHU-AZ | AZ-supporters vol vertrouwen: 'We gaan hier in Londen de overwinning halen'

Bijna 3.000 fans van AZ zullen vanavond in het stadion zitten voor de wedstrijd tegen West Ham United. Een paar zijn fans zijn al eerder afgereisd en hebben veel vertrouwen in een goede afloop.

AZ-supporters vol vertrouwen: 'We gaan hier in Londen de overwinning halen'

WHU-AZ | West Ham: Road to the semi-final

Als nummer zeven van vorig seizoen in de Premier League moest West Ham United het Europese seizoen beginnen in de play-offs van de Conference League. Daarin werd het Deense Viborg aan de kant gezet.

In een groep met Anderlecht, Silkeborg en het Roemeense FCSB eindigden de Engelsen fier bovenaan met zes zeges in evenveel wedstrijden.

In de knock-outfase werd AEK Larnaca in de achtste finales over knie gelegd (2-0, 4-0) waarna in de kwartfinales het Belgische KAA Gent werd bedwongen. Na een 1-1 gelijkspel in België werd het in Londen 4-1.

WHU-AZ | AZ: Road to the semi-final

AZ wist na de vijfde plek van vorig jaar in de eredivisie de play-offs voor Europees voetbal te winnen. Het leverde de Alkmaarders een startbewijs voor de tweede kwalificatieronde van de Conference League op.

Het Bosnische Tuzla werd na een 1-0 zege in Alkmaar en een 4-0 zege in Bosnië en Herzegovina simpel aan de kant gezet. In de derde ronde was Dundee United de tegenstander. AZ verloor in Schotland nog met 1-0, maar in het eigen AFAS stadion werd het maar liefst 7-0. In de play-offs was het Portugese Gil Vicente de tegenstander. AZ won in Alkmaar met 4-0 waarna er in Portugal met 2-1 gewonnen werd.

In de groepsfase trof AZ FC Vaduz uit Liechtenstein, Apollon Limassol uit Cyprus en het Oekraïense Dnipro-1. met vijf zeges en een nederlaag won AZ de groep.

Vervolgens wachtte Lazio in de achtste finales. AZ won beide ontmoetingen met 2-1 waarna Anderlecht in de kwartfinales de tegenstander was. Na een 2-0 nederlaag in België werd er in Alkmaar met 2-0 gewonnen. Na de verlenging nam AZ vervolgens de strafschoppen beter.

Kracht West Ham ligt op het middenveld, de kansen voor AZ liggen achterin

Teamfoto West Ham United voorafgaand aan de kwartfinale tegen KAA Gent

Met West Ham United treft AZ vanavond in de halve finales van de Conference League zeker geen grote onbekende, maar voor de gemiddelde voetbalvolger zal het toch geen sinecure zijn om het basiselftal van de Hammers op te noemen. Het is geen Manchester City, Arsenal, Liverpool of Manchester United.

Afgelopen zondag won de ploeg van de Schotse coach David Moyes met 1-0 van Erik ten Hags United en zette daarmee een grote stap richting lijfsbehoud in de Premier League. West Ham staat nu vijftiende in de Premier League. We stellen het team voor.

Welkom!

Vanavond om 21.00 uur trappen AZ en West Ham United in Londen af voor de eerste wedstrijd in de halve finales van de Conference League. Fiorentina en FC Basel staan tegenover elkaar in de andere halve finale.

Verder zijn we ook aanbeland bij de halve finales van de Europa League:

21.00 uur: AS Roma - Bayer Leverkusen

21.00 uur: Juventus - Sevilla