Edoardo Bove viert zijn treffer

AS Roma deelt eerste tik uit aan Leverkusen, Juventus en Sevilla spelen gelijk

Feyenoord-bedwinger AS Roma heeft de eerste tik uitgedeeld in de halve finales van de Europa League. In Rome won de ploeg van José Mourinho met 1-0 van Bayer Leverkusen. Edoardo Bove was de matchwinnaar.

De halve finale tussen AS Roma en Leverkusen was het weerzien tussen José Mourinho en Xabi Alonso, die nog onder de Portugees speelde bij Real Madrid.

Hun ploegen hielden elkaar in de eerste helft in evenwicht. Bij de Italiaanse club begonnen Georginio Wijnaldum en Rick Karsdorp op de bank, bij de Duitse subtopper startte Jeremie Frimpong en viel Mitchel Bakker tien minuten voor rust al in voor de aan zijn hamstring geblesseerd geraakte Ivoriaan Odilon Kossounou.

Jeremie Frimpong

De eerste kans was voor Leverkusen. Het schot van Florian Wirtz ging net naast. De grootste mogelijkheid voor rust was voor Roma. Uit een vrije trap kopte Roger Ibañez de bal op het doel, maar de rebound kon net niet door Tammy Abraham worden binnengewerkt.

Dat lukte de Engelsman in de 63ste minuut evenmin, alleen stond dit keer de pas 20-jarige Bove paraat om de rebound te benutten voor de 1-0. Een treffer die eigenlijk uit het niets kwam.

Veelvuldig geel

De rest van het duel 'regende' het vooral gele kaarten: vier voor Roma, drie voor de Duitsers. In de slotfase volleerde Frimpong nog op het lichaam van verdediger Bryan Cristante.

Timothy Fosu-Mensah, die in 2017 onder bondscoach Dick Advocaat zijn eerste van in totaal drie interlands speelde, bleef bij Leverkusen op de bank, net als Karsdorp bij Roma. Wijnaldum viel in 76ste minuut in.

Vreugde bij Youssef En-Nesyri na zijn doelpunt

Bij Juventus tegen Sevilla leek het op een 0-1 zege voor de Spanjaarden uit te draaien. Invaller Federico Gatti redde in de blessure de spreekwoordelijke meubelen voor Juve.

Sevilla, met voormalig eredivisiespeler Nemanja Gudelj als centrale verdediger in de basis, kreeg de beste kansen in de eerste helft. De Argentijn en ex-Ajacied Lucas Ocampos had na een kwartier al een enorme mogelijkheid om te scoren, maar stuitte op doelman Wojciech Szczesny.

Tien minuten later was het alsnog raak toen opnieuw Ocampos op rechts werd weggestuurd. Bryan Gil liet zijn voorzet wijselijk lopen, die vervolgens werd binnen geschoven door spits Youssef En-Nesyri, de man die Marokko bij het WK naar de halve finales schoot. De Kroaat Ivan Rakitic had vijf minuten voor rust de 0-2 op zijn schoen. Szczesny tikte zijn schot nog net over.

Engelse invaller mist

De Engelse invaller Samuel Iling-Junior verzuimde twintig minuten na rust om 'De Oude Dame' langszij te brengen. Juventus werd wel wat beter, maar doelpunten leverde het dus niet op. Sterker, na negentig minuten had de thuisclub maar één bal tussen de palen gemikt.

In de blessuretijd gebeurde dat nog een keer en het was meteen raak. Uit een corner kopte invaller Gatti de 1-1 binnen. Karim Rekik bleef bij Sevilla op de bank.

De returns zijn over een week, op donderdag 18 mei.