Mexx Meerdink (links) en Mathew Ryan na de zege op Anderlecht in de kwartfinales
NOS Voetbal

AZ weer met 'een Meerdink' halvefinalist in Europa: 'Eigen spel laten zien'

De UEFA Cup in 1981 en 2005 en nu de Conference League. AZ uit Alkmaar hoort dit seizoen weer bij de vier beste clubs van een Europees toernooi. Op weg naar de finale in Praag stuit de ploeg van coach Pascal Jansen op West Ham United.

De eerste wedstrijd in de halve finales van de tweede editie van de Conference League is donderdagavond in Engeland. Wat Martijn Meerdink betreft, speelt AZ dan 'gewoon' op de manier waarop het meestal speelt: met durf en lef. "Hun eigen spel, dat moeten ze ook in Londen laten zien."

Toen een Meerdink, nu een Meerdink

Meerdink is een van de spelers die het met AZ in 2005 schopten tot de halve finales van de UEFA Cup. Daarin ging het diep in de verlenging tegen Sporting CP (zonder de geblesseerde Meerdink) op dramatische wijze mis, nadat er een memorabele campagne aan vooraf was gegaan.

"Wij speelden destijds ook vooruit. Met ons eigen gedachtegoed. 4-3-3, hoog druk", memoreert Meerdink. "Dat zijn veel buitenlandse clubs niet gewend. We hadden Co Adriaanse als trainer, die wilde elke tegenstander bij de strot pakken. In de finale hadden we het gered, daar ben ik van overtuigd."

En er is, naast de enthousiaste speelwijze, nog een overeenkomst tussen het AZ van achttien jaar geleden en dat van nu: in de selectie zit opnieuw een 'Meerdink'.

Meerdink (links), Stein Huysegems en Barry Opdam na de UEFA Cup-zege op Sjachtar Donetsk

De negentienjarige Mexx is Meerdinks oudste zoon. De talentvolle spits boekte recent succes met de hoogste jeugdploeg van AZ, die de Youth League op zijn naam schreef, en beleefde de afgelopen maanden zijn doorbraak in het eerste elftal.

Vader Martijn: "Hij maakt mooie stappen. Tot voor kort hadden we ook niet gedacht dat het zo snel zou kunnen gaan. Mexx had in eerste instantie Yusuf Barasi voor zich, maar uiteindelijk is dat gekanteld. Nu valt hij elke keer in en dan laat hij het ook zien."

Spin in het web

"Hoeveel zullen er zitten donderdag? 60.000?", loopt Meerdink vast vooruit op een mogelijk optreden van zijn zoon in het London Stadium. "Wat je normaal op Wijdewormer (het jeugdcomplex van AZ, red.) doet, moet je daar ook in zo'n stadion durven doen. Maar hij is wel koel daarin."

Waar Meerdink sr. in 2005 spelers als Denny Landzaat, Kenneth Perez en Barry van Galen om zich heen had, herbergt het huidige AZ minder ervaring. Aanvoerder Jordy Clasie is de speler met de meeste Europese bagage.

"Hij is toch wel de spin in het web", analyseert Meerdink. "Ik was afgelopen weekend bij Ajax-AZ in de Johan Cruijff Arena en als je hem dan ziet spelen... Zijn vermogen om het spel op het juiste moment te versnellen of juist niet te versnellen, dat is mooi."

"Clasie weet ook wat er gevraagd wordt. Alles bij elkaar is de as van AZ op zich wel prima. Ook voorin, met Pavlidis. Dat is een gevaarlijke speler."

De spelers van AZ vieren de zege op Anderlecht in de kwartfinales

De grootste kracht van dit AZ zit volgens Meerdink in de stabiliteit. "De contouren en de lijnen zijn overal duidelijk. Dat zegt iets over de filosofie van AZ, die ook bij de jeugdelftallen hetzelfde is. Er zijn dit seizoen best wat spelers geblesseerd geweest. Dan gaan ze niet schuiven, maar passen ze gewoon die jonge gasten erin."

'Pascal, ik neem hem'

Zoals Mexx Meerdink dus, die als invaller een belangrijke rol speelde bij het uitschakelen van Anderlecht in de kwartfinales. Hij tekende voor de beslissing in de strafschoppenreeks door de vierde penalty van AZ op krachtige wijze binnen te schieten.

"Natuurlijk was die strafschop heel mooi, maar het mooiste vond ik dat hij daarvoor gelijk tegen de trainer zei: 'Pascal, ik neem hem'. Ik weet niet of ik dat in mijn situatie ook had gedaan. Maar hij durft het. Dan heb je wel vertrouwen", aldus pa Meerdink.

Spaanse media meldden al dat Barcelona de ontwikkeling van zijn zoon in de gaten houdt. "Ook dat gaat snel. Misschien omdat ze twee keer hebben gewonnen van een Spaans team in de Youth League. Hoe het nu verdergaat, weet je niet. Maar hij zit bij een fantastische club."

Bekijk hier een reportage met vader en zoon Meerdink die we eerder dit seizoen maakten:

Grootse plannen AZ-talent Meerdink: 'Wil beter worden dan mijn vader'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl