AZ feest na afloop met de aanhang
NOS VoetbalAangepast

AZ neemt penalty's beter dan Anderlecht en zit bij laatste vier Conference League

AZ is er op knappe wijze in geslaagd om de halve finales van de Conference League te bereiken. Anderlecht kreeg in de reguliere speeltijd met 2-0 klop en in de uiteindelijke penaltyreeks, na verlenging, trokken de Alkmaarders ook aan het langste eind (4-1).

Jordy Clasie, Yukinari Sugawara, Tijjani Reijnders en Mexx Meerdink benutten hun penalty allemaal. Voor Anderlecht misten Jan Vertonghen en Killian Sardella.

In de halve eindstrijd is West Ham United komende maand op 11 en 18 mei de tegenstander. Fiorentina, dat het Lech Poznan van trainer John van den Brom uitschakelde, en Basel zijn de andere halvefinalisten.

AZ staat voor het eerst sinds achttien jaar weer in de halve finale van een Europees clubtoernooi. In 2005 stonden de Alkmaarders met een been in de finale van de toenmalige UEFA Cup, maar het elftal van trainer Co Adriaanse strandde in de halve finales tegen Sporting Portugal in de extra tijd van de verlenging.

Druk AZ vanaf startsignaal

De matige vertoning van AZ van een week eerder in Brussel is in ieder geval helemaal vergeten. Toen werd namelijk met 2-0 verloren en dat had AZ voor een groot deel aan zichzelf te wijten. Het doel was donderdagavond dan ook klip en klaar. Minimaal twee keer scoren en het liefst een beetje snel.

Die opgave bleek niet aan dovemansoren gericht, want AZ zette de gevallen Belgische topclub vanaf het begin onder druk.

Daarbij ging Anderlecht-rechtsback Michael Murillo al na dik drie minuten in de fout door de opgekomen Milos Kerkez op de rand van het zestienmetergebied te vloeren.

Twee goals in eerste kwartier

Scheidsrechter Davide Massa legde de bal op de stip en Vangelis Pavlidis schoot vervolgens via de binnenkant van de paal raak. De Nederlandse Anderlecht-doelman Bart Verbruggen, op de tribune gadegeslagen door Oranje-bondscoach Ronald Koeman en keeperstrainer Patrick Lodewijks, dook de andere kant op.

Het was de pikstart waar AZ zo op hoopte en het werd nog fraaier. Binnen het kwartier verdubbelde Pavlidis op aangeven van Jens Odgaard de marge. De credits voor de 2-0 konden voor een groot deel worden gegeven aan Reijnders. Hij speelde met een sublieme steekpass Odgaard vrij.

AZ is uitgelaten na de 2-0 van Pavlidis

De nummer tien van de Belgische competitie stond op instorten. AZ, zonder de geblesseerde sterkhouder Jesper Karlsson, hield Anderlecht in het vervolg van de eerste helft overeind door talloze kansen om zeep te helpen. In de eindfase ontbrak het de thuisploeg vaak aan precisie.

Pavlidis, die voor rust zijn hattrick had kunnen en misschien wel moeten voltooien, haakte halverwege af met een enkelblessure en werd vervangen door Mayckel Lahdo. Mede met de ingevingen van de Zweed ging AZ in het tweede bedrijf op zoek naar de gewenste derde treffer.

Schorsing Kerkez

Dat liep, ondanks een overwicht, aanvankelijk stroef. Na een uur kreeg Kerkez zelfs een gele kaart en dat kon de Hongaar nou net niet gebruiken. De linksback stond namelijk 'op scherp' en mist, zo bleek later, de eerste halve finale.

Milos Kerkez

Anderlecht verscheen kort daarop plots in de buurt van AZ-keeper Mathew Ryan, maar de Australiër had een antwoord op de inzet van Moussa N'Diaye. Aan de overzijde kopte Odgaard, na mistasten van Verbruggen, over het doel.

De Alkmaarse aanhang ging nog maar eens massaal achter hun helden staan, in de hoop om een verlenging te vermijden. Ex-Ajacied Vertonghen hield Reijnders van scoren af, Kerkez raakte met zijn rechterbeen de paal en Odgaard stuitte op Verbruggen.

Verlenging

De verlenging kwam er alsnog en daarin wisten beide ploegen niet te scoren. Anderlecht prees zich daarmee gelukkig, maar in de strafschoppenreeks stopte Ryan de pogingen van Vertonghen en Sardella.

AZ faalde niet vanaf de stip en invaller Meerdink schoot de beslissende penalty binnen. Dat leidde tot enorme vreugdetaferelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl